Barista Corner

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.477
Reaction score
92.954
Πήρα και γω ένα πακέτο Rwanda Gitesi να δούμε τι σόι πράμα είναι αυτό...
Για πείτε τώρα για espresso που ρυθμίζουμε χοντρικά το μύλο μας;
Αν υπήρχε τέτοια απάντηση θα ήμασταν όλοι ευτυχισμένοι. :biggrin:

Ετοιμάζεις τα γραμμάρια που σηκώνει το καλαθάκι και τα αλέθεις όσο φίνα χρειάζεται ώστε σε 25-30 δευτερόλεπτα να πάρεις τη διπλάσια ποσότητα ροφήματος (σε γραμμάρια πάλι).

Επειδή κάθε μηχανή έχει τις δικιές της παραξενιές έτσι ώστε ο "επίσημος" χρόνος να μην της ταιριάζει, προσέχεις την εκχύλιση. Στην αρχή να είναι πιο παχύρευστη (σαν αραιωμένο μέλι) και στο τέλος να μην έχει γίνει πολύ αραιή (νερουλή).
τελικα τελευταια νομιζω μονο Ethiopia , ισως κατεληξα, μ αρεσουν πολυ γενικα.

κι ευχαριστη εκπληξη, μια ΑΙθιοπια μιας φιρμας Samba, που εχει ενα καφε εδω Θεσνικη, πολυ δυνατο!

Η Samba είναι μέσα στις 5 κορυφαίες εταιρείες του χώρου.
 

Μηνύματα
1.498
Reaction score
1.238
Δεν υπάρχει ένα όριο για τον espresso ; Πχ 2-4; Μπορεί ένας καφές που θα παρω να πρέπει να ρυθμίσω τη μηχανή στο 1 και άλλος στο 6;
Πως ξεκινάμε το κόψιμο για δοκιμη;από το λεπτότερο και πάμε πιο χοντρό;
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.477
Reaction score
92.954
Δεν υπάρχει ένα όριο για τον espresso ; Πχ 2-4; Μπορεί ένας καφές που θα παρω να πρέπει να ρυθμίσω τη μηχανή στο 1 και άλλος στο 6;
Πως ξεκινάμε το κόψιμο για δοκιμη;από το λεπτότερο και πάμε πιο χοντρό;
Βάζεις τη μέση ρύθμιση που προτείνει ο κατασκευαστής του μύλου ή καλύτερα οι κάτοχοι με εμπειρία και μετά ψάχνεσαι προς τα πάνω ή κάτω.

Σίγουρα θα πετάξεις καφέδες στην αρχή.
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
21.564
Reaction score
36.242
καφές με καφέ διαφέρει, όχι τρομερά, αλλά πάντα σε εσπρέσο κόψιμο αυτά τα δύο κλικ που παιζω έχουν σημασία. Στον μυλο μου ειναι +- 0,5 νούμερο. 6 νούμερα ειναι μια πλήρης περιστροφή του επιλογέα.
 

Μηνύματα
1.498
Reaction score
1.238
Και το σημείο μηδέν του μύλου σου που είναι;
Διάβασα πως πρέπει να το βρεις εσύ γυρνώντας τον επιλογέα μιας και δεν είναι καλιμπραρισμενο σωστά
Σίγουρα θα πετάξεις καφέδες στην αρχή.
Με βλέπω να παίρνω απ' έξω τις πρώτες μέρες :p
 

Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
14.227
Reaction score
36.318
Η Samba είναι μέσα στις 5 κορυφαίες εταιρείες του χώρου.
εμ δε μας τα λετε αυτα, επαθα πλακα! Φρεσκος, ωραιος σε ολα του, και λογικη τιμη, μπραβο , θα ξαναπαρω!
Αντε θα με πειτε τιποτα η θα σας τα βγαζω ενα ενα με το τσιγκελι;;;
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Η samba ξεκινησε ως εταιρια με Ελληνικο καφε και με τα χρονια εξελιχθηκε ,ανελαβε ο πολυ καλος φιλος Κωστας Καλαφατας και κανει ωραια δουλεια, επισης ειναι προεδρος της Sca Greece. Καφεδες πλεον βρισκεις να σου αρεσουν και να πινεις ανεξαρτητως περιοχων. Εχουν αλλαξει οι καφεδες προς το καλυτερο,αλλα φυσικα κανεις δεν τα κανει ολα τελεια. Under dog, area 51, samba , taf , roller roasters, kudu, με τυχαια σειρα θα βρειτε σιγουρα κατι που εχει ενδιαφερον. Ενας φιλος επεστρεψε απο ταξιδι στην ισπανια οπου δοκιμασε καφεδες απο www.eastcrema.com .απο οτι μου ανεφερε ηταν η πρωτη φορα μετα απο αρκετα χρονια που οτι εγραφε το προφιλ εβγαιναν ολα. Θα φερουμε κατι απο εκει και θα ενημερωσω για τα γευστικα αποτελεσματα.
 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.477
Reaction score
92.954
Η samba ξεκινησε ως εταιρια με Ελληνικο καφε και με τα χρονια εξελιχθηκε ,ανελαβε ο πολυ καλος φιλος Κωστας Καλαφατας και κανει ωραια δουλεια, επισης ειναι προεδρος της Sca Greece. Καφεδες πλεον βρισκεις να σου αρεσουν και να πινεις ανεξαρτητως περιοχων. Εχουν αλλαξει οι καφεδες προς το καλυτερο,αλλα φυσικα κανεις δεν τα κανει ολα τελεια. Under dog, area 51, samba , taf , roller roasters, kudu, με τυχαια σειρα θα βρειτε σιγουρα κατι που εχει ενδιαφερον. Ενας φιλος επεστρεψε απο ταξιδι στην ισπανια οπου δοκιμασε καφεδες απο www.eastcrema.com .απο οτι μου ανεφερε ηταν η πρωτη φορα μετα απο αρκετα χρονια που οτι εγραφε το προφιλ εβγαιναν ολα. Θα φερουμε κατι απο εκει και θα ενημερωσω για τα γευστικα αποτελεσματα.
Πάνω στα ιστορικά κουτσομπολιά.

Η πρώτη μου ολοκληρωμένη επαφή με τον specialty coffee έγινε το 2011 όταν ο Τάσος Δεληχρήστος (παγκόσμιος πρωταθλητής barista to 2008) με τη Μοίρα Γεραντωνάκη, γνωστοί από το Barista Academy (σεμινάρια barista), άνοιξαν το Tailor Made στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Ήταν το πρώτο πραγματικό specialty coffee shop στην Ελλάδα, στα πρότυπα αυτών που υπήρχαν στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Δανία.

Μέχρι τότε είχα πιει καλούς καφέδες στις ΗΠΑ και παλιομοδίτικους εσπρέσο στην Ιταλία. Μεγαλωμένος στα 90s με τον σούπερ εσπρέσο του Da Capo στο Κολωνάκι, το σημείο αναφοράς του καλού καφέ για πολλά χρόνια.
Καλός μου φίλος είχε συνοικιακή καφετέρια από το 2000 κι εκεί μου πρωτομπήκε το σαράκι ν' ασχοληθώ περισσότερο. Είχα γνωρίσει τον προμηθευτή του καφέ και αρκετές φορές καθόμασταν και μιλούσαμε. Γρήγορα κατάλαβα ότι ήταν εντελώς άσχετος και απλά είχε μάθει απέξω 2-3 ατάκες για να το παίζει γνώστης. Έτσι άρχισα να διαβάζω από μόνος μου(προς τα τέλη της δεκαετίας των 00s), τότε που ήδη είχε αρχίσει στο εξωτερικό η νέα τρέλα με τους baristas.

Σπίτι είχα μύλο και εσπρεσιέρα αλλά οι καφέδες που έφτιαχνα ήταν συνήθως illy της σειράς και κανένας πιο ψαγμένος από TAF ή Μισεγιάννη στο Κολωνάκι.

Και φτάνουμε στο Tailor Made. Το μέλος @GTX που ήδη ήταν πωρωμένος με το χόμπι, μου είπε το Φθινόπωρο του 2011 ότι άνοιξε ένα πολύ ψαγμένο μαγαζί κοντά στη δουλειά του. Η πρώτη μου επίσκεψη ήταν καθοριστική. Εντυπωσιάστηκα. Άρχισα να πηγαίνω 1-2 φορές τη βδομάδα (ταξίδι από τα βόρεια) και κάποιες φορές ανέβαινα στο πατάρι που έψηναν. Όταν είδα ότι χρησιμοποιούν laptop που λαμβάνει πληροφορίες από τη μηχανή καβουρδίσματος, έχουν σχεδιαγράμματα και παίζουν με καμπύλες χρόνου και θερμοκρασίας, κατάλαβα ότι το "άθλημα" έχει ξεφύγει.

To 2015 ο Δεληχρήστος έφυγε από το Tailor Made και άνοιξε το The Underdog στο Θησείο. Ήδη όμως είχα βρει το νέο μου στέκι στο Ψυχικό, το Redd Coffee. O Αντρέας (ιδιοκτήτης) ήταν από το 2002 στο χώρο της χονδρικής του καφέ ως roaster και επίσης ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που πέρασε στον specialty. Άνοιξε ένα ιδιαίτερο και ψαγμένο μικρό μαγαζί που περνούσα σχεδόν καθημερινά για να πιω, να αγοράσω για το σπίτι και να μάθω. Μηχανές Synesso (αντιπρόσωπος ο Αντρέας), μύλοι Victoria Arduino Mythos, τελειομανής Αντρέας. Οι ιδιαίτεροι θαμώνες συμπλήρωναν τη θετική ατμόσφαιρα με πολύωρες συζητήσεις για διάφορα θέματα. Το 2019 λόγω προβλημάτων με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, μετακόμισε στο Κολωνάκι κι εκεί χάθηκε το καθημερινό στέκι για πάντα αφού η απόσταση και η κίνηση μου έκοψαν κάθε διάθεση για επίσκεψη.

Από τότε πηγαίνω σε 2-3 διαφορετικά μαγαζιά κάθε βδομάδα αλλά δυστυχώς κανένα δεν μου κάνει για στέκι.
 
Last edited:


Μηνύματα
2.756
Reaction score
1.529
Ψάχνω ένα δοσομετρικο δοχείο που να ταιριάζει στο portafilter μου 57mm
Θα ήθελα διάφανο όπως η παρακάτω φωτογραφία
Δε βρίσκω κάτι. έχετε καμία ιδέα που μπορώ να βρω;
Σε διάφανο δεν έχω βρει και γενικά οτιδήποτε σε 57mm θέλει αρκετό ψάξιμο. Χρησιμοποιώ ένα inox της motta.
 

Μηνύματα
669
Reaction score
561
Ψάχνω ένα δοσομετρικο δοχείο που να ταιριάζει στο portafilter μου 57mm
Θα ήθελα διάφανο όπως η παρακάτω φωτογραφία
Δε βρίσκω κάτι. έχετε καμία ιδέα που μπορώ να βρω;
Ο μύλος μου (Eureka Mignon Zero) έχει μεταλλικό, το οποίο νομίζω ότι είναι καλύτερο, τουλάχιστον από άποψη στατικού ηλεκτρισμού (δεν κολλάει ο καφές στα τοιχώματα). Είναι μικρότερο από 57mm, αλλά το βρίσκω πολύ εύχρηστο για να ρίχνω τον καφέ στο portafilter μου που είναι 57mm. Είναι σαν κι αυτό: https://www.skroutz.gr/s/37583106/Κ...utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share
 

Μηνύματα
318
Reaction score
459
Πάνω στα ιστορικά κουτσομπολιά.

Η πρώτη μου ολοκληρωμένη επαφή με τον specialty coffee έγινε το 2011 όταν ο Τάσος Δεληχρήστος (παγκόσμιος πρωταθλητής barista to 2008) με τη Μοίρα Γεραντωνάκη, γνωστοί από το Barista Academy (σεμινάρια barista), άνοιξαν το Tailor Made στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Ήταν το πρώτο πραγματικό specialty coffee shop στην Ελλάδα, στα πρότυπα αυτών που υπήρχαν στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Δανία.

Μέχρι τότε είχα πιει καλούς καφέδες στις ΗΠΑ και παλιομοδίτικους εσπρέσο στην Ιταλία. Μεγαλωμένος στα 90s με τον σούπερ εσπρέσο του Da Capo στο Κολωνάκι, το σημείο αναφοράς του καλού καφέ για πολλά χρόνια.
Καλός μου φίλος είχε συνοικιακή καφετέρια από το 2000 κι εκεί μου πρωτομπήκε το σαράκι ν' ασχοληθώ περισσότερο. Είχα γνωρίσει τον προμηθευτή του καφέ και αρκετές φορές καθόμασταν και μιλούσαμε. Γρήγορα κατάλαβα ότι ήταν εντελώς άσχετος και απλά είχε μάθει απέξω 2-3 ατάκες για να το παίζει γνώστης. Έτσι άρχισα να διαβάζω από μόνος μου(προς τα τέλη της δεκαετίας των 00s), τότε που ήδη είχε αρχίσει στο εξωτερικό η νέα τρέλα με τους baristas.

Σπίτι είχα μύλο και εσπρεσιέρα αλλά οι καφέδες που έφτιαχνα ήταν συνήθως illy της σειράς και κανένας πιο ψαγμένος από TAF ή Μισεγιάννη στο Κολωνάκι.

Και φτάνουμε στο Tailor Made. Το μέλος @GTX που ήδη ήταν πωρωμένος με το χόμπι, μου είπε το Φθινόπωρο του 2011 ότι άνοιξε ένα πολύ ψαγμένο μαγαζί κοντά στη δουλειά του. Η πρώτη μου επίσκεψη ήταν καθοριστική. Εντυπωσιάστηκα. Άρχισα να πηγαίνω 1-2 φορές τη βδομάδα (ταξίδι από τα βόρεια) και κάποιες φορές ανέβαινα στο πατάρι που έψηναν. Όταν είδα ότι χρησιμοποιούν laptop που λαμβάνει πληροφορίες από τη μηχανή καβουρδίσματος, έχουν σχεδιαγράμματα και παίζουν με καμπύλες χρόνου και θερμοκρασίας, κατάλαβα ότι το "άθλημα" έχει ξεφύγει.

To 2015 ο Δεληχρήστος έφυγε από το Tailor Made και άνοιξε το The Underdog στο Θησείο. Ήδη όμως είχα βρει το νέο μου στέκι στο Ψυχικό, το Redd Coffee. O Αντρέας (ιδιοκτήτης) ήταν από το 2002 στο χώρο της χονδρικής του καφέ ως roaster και επίσης ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που πέρασε στον specialty. Άνοιξε ένα ιδιαίτερο και ψαγμένο μικρό μαγαζί που περνούσα σχεδόν καθημερινά για να πιω, να αγοράσω για το σπίτι και να μάθω. Μηχανές Synesso (αντιπρόσωπος ο Αντρέας), μύλοι Victoria Arduino Mythos, τελειομανής Αντρέας. Οι ιδιαίτεροι θαμώνες συμπλήρωναν τη θετική ατμόσφαιρα με πολύωρες συζητήσεις για διάφορα θέματα. Το 2019 λόγω προβλημάτων με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, μετακόμισε στο Κολωνάκι κι εκεί χάθηκε το καθημερινό στέκι για πάντα αφού η απόσταση και η κίνηση μου έκοψαν κάθε διάθεση για επίσκεψη.

Από τότε πηγαίνω σε 2-3 διαφορετικά μαγαζιά κάθε βδομάδα αλλά δυστυχώς κανένα δεν μου κάνει για στέκι.
Προσυπογραφω για tailor made. Ηπια εκει πρωτη φορα Αιθιοπια και ο κοσμος ολος ανθισε στα ματια μου.
Ηταν η πρωτη φορα μετα απο illy, hausbrant και lavazza που επαιρνα κατα κορον. Αλλος κοσμος. Τοτε και μενα μπηκε το σαρακι αλλα επειδη ειμαι του φρεντο εσπρεσσο και πολυ λιγοτερο του κλασικου εσπρεσσο προτιμω να τον πινω εξω παρα να τον φτιαχνω γιατι ξερω οτι δυσκολα θα τον πετυχω χωρις σωστα εργαλεια.

Τον τελευταιο καιρο, επειδη δουλευω Μαρουσι, πινω αποκλειστικα il toto που φερνει στην δουλεια μου. Οτιδηποτε αλλο μου φαινεται ξεπλυμα. Αν εχεις καμια προταση ριχτη. Δουλευω κοντα στο δημαρχειο για να καταλαβεις.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.477
Reaction score
92.954
Τον τελευταιο καιρο, επειδη δουλευω Μαρουσι, πινω αποκλειστικα il toto που φερνει στην δουλεια μου. Οτιδηποτε αλλο μου φαινεται ξεπλυμα. Αν εχεις καμια προταση ριχτη. Δουλευω κοντα στο δημαρχειο για να καταλαβεις.
Στην περιοχή γύρω από το Δημαρχείο το il toto είναι η μοναδική επιλογή.
 

Μηνύματα
318
Reaction score
459
Στην περιοχή γύρω από το Δημαρχείο το il toto είναι η μοναδική επιλογή.
Ημουν σιγουρος αλλα επειδη εισαι ξεκαθαρα μες τα πραγματα ειπα μπας και. Θενκς!
 

Μηνύματα
2.030
Reaction score
503
Ψάχνω ένα δοσομετρικο δοχείο που να ταιριάζει στο portafilter μου 57mm
Θα ήθελα διάφανο όπως η παρακάτω φωτογραφία
Δε βρίσκω κάτι. έχετε καμία ιδέα που μπορώ να βρω;
δες και μηπως σε βολεψει
 

Μηνύματα
1.498
Reaction score
1.238
Μάλλον θα πάρω μεταλλικό δοσομετρικό δοχείο με μικρότερη διάμετρο. Πιστεύω θα βολεύει και ας μη κουμπώνει στο portafilter
Γενικά τι άποψη έχετε γι' αυτόν το μύλο; (σε σχέση με το specialita ) Έχει κωνικά μαχαίρια 63mm
 


Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Μάλλον θα πάρω μεταλλικό δοσομετρικό δοχείο με μικρότερη διάμετρο. Πιστεύω θα βολεύει και ας μη κουμπώνει στο portafilter
Γενικά τι άποψη έχετε γι' αυτόν το μύλο; (σε σχέση με το specialita ) Έχει κωνικά μαχαίρια 63mm
Απο οτι λενε και καποιοι χρηστες στην ελλαδα ειναι πολυ καλος,το θεμα ειναι αν θα σου αρεσουν τα κωνικα σαν γευση.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.477
Reaction score
92.954
Γενικά τι άποψη έχετε γι' αυτόν το μύλο; (σε σχέση με το specialita ) Έχει κωνικά μαχαίρια 63mm
Ο Niche Zero είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Εμφανίστηκε "ξαφνικά" πριν 5 περίπου χρόνια μέσω crowdfunding αποκλειστικά για τους mid-range σπιτικούς hi-endάδες του καφέ, προσφέροντας αυτά που ζητούσαν και δεν τους προσέφεραν οι φημισμένες εταιρείες. Τα πρώτα χρόνια η διάθεση ήταν υποπολλαπλάσια της ζήτησης με αποτέλεσμα τη δημιουργία hype και μόνο για το όνομα.

Πράγματι είναι πολύ καλός και όμορφος αν και η τιμή λόγω τελωνείου φτάνει τα 800€ για Ελλάδα. Οπότε μπαίνει σε σύγκριση με περισσότερα μοντέλα από γνωστά brands.
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.207
Μηνύματα
2.966.397
Members
38.305
Νεότερο μέλος
Nikosdi
Top