Barista Corner

Reaction score
251
Βασίλη, καταλαβαίνω ότι και στις δύο περιπτώσεις ενδιαφέρεσαι για τον πιο ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας.
Οντως έτσι είναι, στην Gaggia όμως με ανησυχούν επιπροσθέτως αντικρουόμενες αναφορές περί οξείδωσης, ρινίδια αλουμίνιου ή οξειδίων του στον καφέ.

Reaction score
459
Αποψη για τις ημιαυτοματες sage barista pro και express?
Αξιζουν για τα χρηματα τους?

Εμπειρικα και μονον απο οποιοδηποτε προιον δυο σε ενα θα ελεγα οτι ειναι ολα υποδεεστερα των κανονικων προιοντων. Δηλαδη μια μηχανη και ενας μυλος ειναι παντα καλυτερα απο μια μηχανη 2 σε 1.

Ας πουμε οτι το μπατζετ ειναι στα λεφτα αυτα 6 7 κατοσταρικα.

Υποψιν δυο παραμετροι.

Δεν εχω χωρο στην κουζινα.
Ειμαι τεμπελης.

Τα τελευταια 5 χρονια εχω μια υπεραυτοματη delonghi esam 4200 και μολονοτι η ευκολια της ειναι ασυναγωνιστη οταν παω εξω σε καλα μαγαζια καφε καταλαβαινω οτι πινω κατι υποδεεστερο....εχω κανει και μοντα και εχω κανει τον μυλο να αλεθει λεπτοτερα αλλα ειναι τραγωδια γιατι κολλαει πολλες φορες και γενικα δε τραβαει.

Ενω λατρευω αιθιοπιες κτλ απο ποικιλιες λογω των γραμμαριων, συνηθως θελουν ενα μεσο ορο 20γρ, εμενα αλεθει μαξ 15,16 αντε 17 με την μοντα, δε τους ευχαριστιεμαι.

Αντιθετα τους πιο εμπορικους καφεδες τους ευχαριστιεμαι.

Για πειτε λοιπον. Εχει νοημα? Αν γνωριζει φυσικα καποιος.

Επισης μια λυση delonghi dedica που ναι πολυ στενη και πιανει πολυ λιγο χωρο με αντιστοιχα εναν μυλο λεπτο θα κανουν καλυτερο καφε αραγε απο την sage?

Γενικα feel free να προτεινετε οτι νομιζετε και εκτος μπατζετ μηπως υπαρχει καποια λυση που δε ξερω.

Ιδανικα θα θελα το μινιμουμ εφορτ αλλα να χω ελευθερια στα γραμμαρια καφε καθοτι οι μονοποικιλιακοι που αρεσκομαι σηκωνουν πολλα ...

Reaction score
263
Εχοντας την Sage Touch, μονο καλά λόγια μπορώ να πω, και για τον μύλο και για την εκχύλιση. Θεωρω η Express κλπ ειναι παρεμφερείς σε εξοπλισμό

Reaction score
507
Έχει κανείς από τους συμφορουμιτες άποψη ή γνώση τι ισχύει τελικά με τ αλουμινένιο καζάνι της gaggia;

Ήμουν έτοιμος να την αγοράσω κι αυτό με φρέναρε.

Φιλικά,
Βασίλης
δεν εχω ακουσει κατι τετοιο...
αν ισχυει οτι δημιουργουνται προβληματα, λαθος μου
2 χρονια παντως γνωστος μου ελεγε απροβληματιστη λειτουργία
Κι ηπια κι εγω αρκετές φορές καφε εκει...

Reaction score
5.614
Αποψη για τις ημιαυτοματες sage barista pro και express?
Αξιζουν για τα χρηματα τους?

Εμπειρικα και μονον απο οποιοδηποτε προιον δυο σε ενα θα ελεγα οτι ειναι ολα υποδεεστερα των κανονικων προιοντων. Δηλαδη μια μηχανη και ενας μυλος ειναι παντα καλυτερα απο μια μηχανη 2 σε 1.

Ας πουμε οτι το μπατζετ ειναι στα λεφτα αυτα 6 7 κατοσταρικα.

Υποψιν δυο παραμετροι.

Δεν εχω χωρο στην κουζινα.
Ειμαι τεμπελης.

Τα τελευταια 5 χρονια εχω μια υπεραυτοματη delonghi esam 4200 και μολονοτι η ευκολια της ειναι ασυναγωνιστη οταν παω εξω σε καλα μαγαζια καφε καταλαβαινω οτι πινω κατι υποδεεστερο....εχω κανει και μοντα και εχω κανει τον μυλο να αλεθει λεπτοτερα αλλα ειναι τραγωδια γιατι κολλαει πολλες φορες και γενικα δε τραβαει.

Ενω λατρευω αιθιοπιες κτλ απο ποικιλιες λογω των γραμμαριων, συνηθως θελουν ενα μεσο ορο 20γρ, εμενα αλεθει μαξ 15,16 αντε 17 με την μοντα, δε τους ευχαριστιεμαι.

Αντιθετα τους πιο εμπορικους καφεδες τους ευχαριστιεμαι.

Για πειτε λοιπον. Εχει νοημα? Αν γνωριζει φυσικα καποιος.

Επισης μια λυση delonghi dedica που ναι πολυ στενη και πιανει πολυ λιγο χωρο με αντιστοιχα εναν μυλο λεπτο θα κανουν καλυτερο καφε αραγε απο την sage?

Γενικα feel free να προτεινετε οτι νομιζετε και εκτος μπατζετ μηπως υπαρχει καποια λυση που δε ξερω.

Ιδανικα θα θελα το μινιμουμ εφορτ αλλα να χω ελευθερια στα γραμμαρια καφε καθοτι οι μονοποικιλιακοι που αρεσκομαι σηκωνουν πολλα ...
Αυτο που θελεις με αυτο που μπορουν οι αυτοματες μηχανες ειναι αντιθετο,αλλα απο οτι δειχνει η sage πρεπει να ειναι καλυτερο συστημα απο την delonghi.
Δεν ειναι τα γραμμαρια το πρόβλημα αλλα η θερμοκρασια και η πιεση. Αν η θερμοκρασια και ολο το συστημα της μηχανης σου ηταν ρυθμισμενο σε ποιο χαμηλη θερμοκρασια και πιεση τοτε μειωνοντας το ποσοστο του νερου,θα επρεπε να ερθει η γευση(17 γραμμαρια για 35 το πολυ 40 γραμμαρια καφε). Ολες οι αυτοματες εχουν ρυθμιστει να δουλευεουν σε υψηλες θερμοκρασιες και πιεσεις αρα ειναι και φτιαγμενες για ποιο σκουρους καφεδες. Ειναι αλλη φιλοσοφια η αυτοματες και δεν μπορουν να βγαλουν medium η light roasted καφεδες.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
93.044
Ειναι αλλη φιλοσοφια η αυτοματες και δεν μπορουν να βγαλουν medium η light roasted καφεδες.
Γιατί η πλειονότητα των πελατών για τους οποίους κατασκευάστηκαν είναι οι αγοραστές καφέ από το σούπερ μάρκετ.
Άλλο target group.

Reaction score
459
Αυτο που θελεις με αυτο που μπορουν οι αυτοματες μηχανες ειναι αντιθετο,αλλα απο οτι δειχνει η sage πρεπει να ειναι καλυτερο συστημα απο την delonghi.
Δεν ειναι τα γραμμαρια το πρόβλημα αλλα η θερμοκρασια και η πιεση. Αν η θερμοκρασια και ολο το συστημα της μηχανης σου ηταν ρυθμισμενο σε ποιο χαμηλη θερμοκρασια και πιεση τοτε μειωνοντας το ποσοστο του νερου,θα επρεπε να ερθει η γευση(17 γραμμαρια για 35 το πολυ 40 γραμμαρια καφε). Ολες οι αυτοματες εχουν ρυθμιστει να δουλευεουν σε υψηλες θερμοκρασιες και πιεσεις αρα ειναι και φτιαγμενες για ποιο σκουρους καφεδες. Ειναι αλλη φιλοσοφια η αυτοματες και δεν μπορουν να βγαλουν medium η light roasted καφεδες.
Γνωστα αυτα που λες ολα παιζουν ρολο. Με θερμοκρασια μπορω να παιξω, λεμε τωρα, στην delonghi.

ΑΛΛΑ αν δεν μπορεις να ανεβεις γραμμαρια για μερικους καφεδες οπως ειπα 20 με 21 τοτε δεν εχει νοημα.

Επισης ξερω τους περιορισμους μιας αυτοματης ημιαυτοματης αλλα οπως προειπα ειμαι και τεμπελης γι αυτο ψαχνω μεση λυση που ελεγα μηπως αντικατοπριζεται στις sage.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
93.044
Οντως έτσι είναι, στην Gaggia όμως με ανησυχούν επιπροσθέτως αντικρουόμενες αναφορές περί οξείδωσης, ρινίδια αλουμίνιου ή οξειδίων του στον καφέ.
Αν το πας στο θέμα υγείας δεν θα είσαι ήσυχος πουθενά. Η υπερβολική ανησυχία από την άλλη δεν χρειάζεται. Βέβαια αυτό το γράφει κάποιος που έχει αφαιρέσει νεφρό και θυρεοειδή λόγω καρκίνου. :biggrin:

Μερικές σύντομες συμβουλές.

What's Safe Cookware? And How to Find It (healthline.com)

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
93.044
Γνωστα αυτα που λες ολα παιζουν ρολο. Με θερμοκρασια μπορω να παιξω, λεμε τωρα, στην delonghi.

ΑΛΛΑ αν δεν μπορεις να ανεβεις γραμμαρια για μερικους καφεδες οπως ειπα 20 με 21 τοτε δεν εχει νοημα.

Επισης ξερω τους περιορισμους μιας αυτοματης ημιαυτοματης αλλα οπως προειπα ειμαι και τεμπελης γι αυτο ψαχνω μεση λυση που ελεγα μηπως αντικατοπριζεται στις sage.

Ρίξε μια ματιά στο τελευταίο μοντέλο της Sage, την Barista Express Impress. Σχεδιάστηκε για τους πελάτες που ζητάνε αυτά ακριβώς που περιέγραψες ότι θες. Μέχρι και το tamping υπολογίζει.

the Barista Express™ Impress | Sage (UK) (sageappliances.com)

Reaction score
1.238
Η lelit απο αμαζον μαζί με τα μεταφορικά έρχεται λίγο φθηνότερα απο Ελλάδα αλλα μικρή διαφορά οπότε θα στηρίξω Ελληνικά μαγαζιά
Οπότε αφου πάμε στα 4 κατοστάρικα χοντρικά υπάρχει κάτι καλύτερο ή και ισάξιο της lelit PL41EM Anna;Υπάρχει ένα μοντέλο pid επίσης με μικρή διαφορά τιμής. Υπάρχει λόγος να πάω σε αυτή;
Διάβασα για τη bambino plus που γράφατε και τη gaggia. Δε με ενδιαφέρουν μόντες.
Το μόνο που θέλω πέρα απο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και κομψότητα μιας και θα είναι στη κουζίνα είναι να βρω εύκολα καλαθάκι και bottomless portafilter

Reaction score
561
Η lelit απο αμαζον μαζί με τα μεταφορικά έρχεται λίγο φθηνότερα απο Ελλάδα αλλα μικρή διαφορά οπότε θα στηρίξω Ελληνικά μαγαζιά
Οπότε αφου πάμε στα 4 κατοστάρικα χοντρικά υπάρχει κάτι καλύτερο ή και ισάξιο της lelit PL41EM Anna;Υπάρχει ένα μοντέλο pid επίσης με μικρή διαφορά τιμής. Υπάρχει λόγος να πάω σε αυτή;
Διάβασα για τη bambino plus που γράφατε και τη gaggia. Δε με ενδιαφέρουν μόντες.
Το μόνο που θέλω πέρα απο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και κομψότητα μιας και θα είναι στη κουζίνα είναι να βρω εύκολα καλαθάκι και bottomless portafilter
Εγώ την είχα πάρει από το barista 384€ πριν 2,5 χρόνια. Δες και εδώ την έχει σε καλή τιμή: https://coffeelovers.gr/-miloi/29-pl41emanna.html
Άκυρο, είναι χωρίς ΦΠΑ...

Last edited:

Reaction score
24.046
Ρίξε μια ματιά στο τελευταίο μοντέλο της Sage, την Barista Express Impress. Σχεδιάστηκε για τους πελάτες που ζητάνε αυτά ακριβώς που περιέγραψες ότι θες. Μέχρι και το tamping υπολογίζει.

the Barista Express™ Impress | Sage (UK) (sageappliances.com)
μ αρέσει πάρα πολύ αυτή η μηχανή!!

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Μιλώντας για Sage, o Άη Βασίλης (εγώ) μου έφερε την παρακάτω πρόσφατα και τη βρίσκω σούπερ για τις ανάγκες μου (κι αυτά που δεν έχω ανάγκη - όπως νέα χόμπι, που λέει κι ο @xfader ):

Έφαγα ~ 10 μέρες στην αρχή να καταλάβω το impact των ρυθμίσεων (κόψιμο, extraction time, etc.), αλλά μόλις το βρεις είναι πραγματικά πολύ εύχρηστη και με άριστο λόγο χρόνου που ξοδεύεις vs ποιότητα του καφέ που πίνεις. Κάνει και άριστο αφρόγαλα (αυτόματα), ακόμα και με non-dairy "milk" (αρκεί να είναι τα barista/prof).

Reaction score
507
welcome to the club
Αν και οπως αναφερθηκε, pid θα ειναι σημαντικο καποια στιγμή .

Botomless θα βρεις.
Καλαθακια από Lelit, τα παντα.
IMS μονο 14-16γρ
οι αλλοι καλαθοειδικοι ουτε ασχοληθηκαν με 57mm

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
93.044
Μιλώντας για Sage, o Άη Βασίλης (εγώ) μου έφερε την παρακάτω πρόσφατα και τη βρίσκω σούπερ για τις ανάγκες μου (κι αυτά που δεν έχω ανάγκη - όπως νέα χόμπι, που λέει κι ο @xfader ):

Έφαγα ~ 10 μέρες στην αρχή να καταλάβω το impact των ρυθμίσεων (κόψιμο, extraction time, etc.), αλλά μόλις το βρεις είναι πραγματικά πολύ εύχρηστη και με άριστο λόγο χρόνου που ξοδεύεις vs ποιότητα του καφέ που πίνεις. Κάνει και άριστο αφρόγαλα (αυτόματα), ακόμα και με non-dairy "milk" (αρκεί να είναι τα barista/prof).

Καλορίζικη, Κώστα. :)

Συνειδητοποιημένος πότης! :biggrin:

Reaction score
5.614
μ αρέσει πάρα πολύ αυτή η μηχανή!!
Ασε να κυκλοφορησει λιγο να δουμε τι κανει,και μιλαμε μετα.Γενικα τα στενα portafilter(54 mm οπως δυστυχως και η dalla corte)φτιαχνουν κακου τυπου pack,και δεν εχουν πολυ καλες και γευστικες εκχειλισεις ειδικα με μεγαλες ποσοτητες καφε.

Reaction score
1.238
Υπάρχει αξιόλογη μηχανή σε αυτά τα χρήματα με 58mm καλαθάκι που είναι εύκολο να βρω και από άλλους κατασκευαστές;
Η με τα καλαθάκια της lelit θα είμαι οκ

Reaction score
1.238
Η απορία είναι λοιπόν αν υπάρχει μηχανή με 58mm καλαθάκι σε αυτά τα χρήματα. Σιγά μη περιμένω πότε θα βγάλει καλαθάκι η ims.
Πολύ μπέρδεμα βλέπω με αυτές τις μηχανές. Δεν είχα ασχοληθεί ξανά τόσο να δω τι παίζει. Μια μηχανή που να μην είναι επαγγελματική να είναι μαζεμένη σε ογκο με 58mm καλαθάκι και pid σε νορμάλ τιμή δεν υπάρχει;και να πεις πως δεν υπάρχει αγορά πάει στα κομμάτια. Δηλ τι πάνε και βγάζουν καλαθάκι 57 mm αφού δεν είναι κινησιμο;
Ζητάω μήπως πολλά;
τα δουλεψα 1 χρόνο περ.
Ειναι οκ αλλά ειδα βελτιωση με το IMS
Ειπαν οτι σχεδιαζουν να βγαλουν 18γρ.
Εγώ θα ειμαι καλυμμενος μ'αυτο...
Εάν βγάλουν και όταν οριακά θα είμαι.19 θα ήθελα εγώ

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads