Barista Corner

Μηνύματα
1.498
Reaction score
1.238
Η πρακτικότητα έχει να κάνει με το ότι είναι φτιαγμένη για παρασκευή ενός ροφήματος τη φορά και για τη μικρότερη δυνατή κατακράτηση (γραμμάρια in - γραμμάρια out).

Η διαφορά στην τιμή έχει να κάνει με την απουσία της οθόνης και του hopper (δοχείου). Τα μαχαίρια είναι τα ίδια 55άρια.
Θεωρείς η οθόνη δε κάνει πιο εύχρηστη τη μηχανή; Θεωρώντας πως έχω ρυθμίσει το χρόνο απλά βάζεις βγάζεις δε μετράς μετά.η κάνω λάθος;
 

Μηνύματα
672
Reaction score
561
Μηχανή καφέ έχω τη delonghi dedica ec685
Μύλο δεν έχω
Θεωρώ ότι η αγορά αυτής της κατηγορίας μύλου για την συγκεκριμένη καφετιέρα, ειδικά αν χρησιμοποιούνται pressurised φίλτρα είναι overkill.
 

Μηνύματα
1.498
Reaction score
1.238
Είναι στο πρόγραμμα η αλλαγή της μηχανής
Απλώς θεωρώ βασικότερο το μύλο.οποτε είναι η πρώτη αγορά που θα κάνω
 

Μηνύματα
672
Reaction score
561
Θεωρείς η οθόνη δε κάνει πιο εύχρηστη τη μηχανή; Θεωρώντας πως έχω ρυθμίσει το χρόνο απλά βάζεις βγάζεις δε μετράς μετά.η κάνω λάθος;
Ο zero εκ κατασκευής έχει λιγότερη κατακράτηση (μερικές φορές σχεδόν μηδενική), οπότε και εγώ θεωρώ ότι για δυο-τρια καφεδάκια την ημέρα είναι προτιμότερος.
 

Μηνύματα
1.498
Reaction score
1.238
Οπότε στη zero πως μετράω τη δόση;βάζω ζυγίζω και αφαιρώ η συμπληρώνω από τη στιγμή που δεν έχει οθόνη με χρονόμετρο;
Οπότε αφού πέφτω σε τιμή για το μύλο για πείτε πρόταση για καφετιέρα μπας και έρθουν όλα μαζί
 
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.518
Reaction score
93.082
Θεωρείς η οθόνη δε κάνει πιο εύχρηστη τη μηχανή; Θεωρώντας πως έχω ρυθμίσει το χρόνο απλά βάζεις βγάζεις δε μετράς μετά.η κάνω λάθος;
Να στο πω απλά:

Επειδή κι εγώ γουστάρω τα μπλιμπλίκια μπορεί να αγόραζα βάσει οθόνης για την εμφάνιση και μόνο. :)

Αν όμως μιλάμε για πρακτικότητα η διαφορά δεν είναι σημαντική.

Παράδειγμα από τον δικό μου μύλο που έχει οθόνη με χρονομέτρηση:

Πες ότι θέλουμε να κόψουμε 17γρ καφέ. Κάνουμε 1-2 δοκιμές και βρίσκουμε ότι χρειάζονται 12δλ. με τη ρύθμιση ψιλής/χοντρής άλεσης που απαιτείται. Βάζουμε τον χρόνο αυτό ως preset στον μύλο. Όσο χρησιμοποιούμε τον ίδιο καφέ από την ίδια παρτίδα είμαστε ΟΚ.

Αν χρειάζεται αλλαγή στη ρύθμιση άλεσης ο χρόνος αλλάζει κι αυτός. Γιατί όσο πιο λεπτά κόβουμε τόσο πιο πολύ αργεί ο μύλος.

Αν αλλάζουμε συχνά καφέ, όπως οι περισσότεροι εδώ μέσα, χρειάζεται εκ νέου ρύθμιση του χρόνου.

Με λίγα λόγια, αν ανήκουμε σε αυτούς που δεν πειραματίζονται και πίνουν τον ίδιο καφέ σταθερά, τότε το χρονικό preset είναι χρήσιμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση θέλει συνεχείς ρυθμίσεις.

Υ.Γ. Δεν στα γράφω για να σε επηρεάσω. Από άποψης ποιοτικού αποτελέσματος οι μύλοι είναι ισάξιοι. Εσύ θα αγοράσεις αυτόν που σου αρέσει περισσότερο εμφανισιακά.
 

Μηνύματα
672
Reaction score
561
Οπότε στη zero πως μετράω τη δόση;βάζω ζυγίζω και αφαιρώ η συμπληρώνω από τη στιγμή που δεν έχει οθόνη με χρονόμετρο;
Οπότε αφού πέφτω σε τιμή για το μύλο για πείτε πρόταση για καφετιέρα μπας και έρθουν όλα μαζί
Μετράς στο δοσομετρικο που περιλαμβάνεται πριν και μετά. Γυρίζεις στο φίλτρο και πατάς. Μπορείς και να κόβεις κατευθείαν στο portafilter αλλά εγώ προσωπικά δεν το βρίσκω βολικό. Τον πήρα από το mokka σε πολύ καλή τιμή (295€+5,80€ μεταφορικά).
Μηχανή έχω πάρει μία lelit από το barista, όμως αυτή την εποχή οι τιμές της στο amazon είναι πολύ καλές.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.518
Reaction score
93.082
Τον πήρα από το mokka σε πολύ καλή τιμή (295€+5,80€ μεταφορικά).

Εσύ πήρες τον τελευταίο (άσπρο) που είχε σε αυτήν τη τιμή ή τον έχεις από πιο παλιά;
 

Μηνύματα
2.033
Reaction score
508
πρόταση για καφετιέρα
1. κανεις αφρογαλα?
2. αλλαζεις καφε?
3. θα παιδευοσουν 10-15 λεπτά καθε πρωί για καλό ως εξαιρετικο καφε?
η θες να πατας 1 κουμπί και να εχεις καλουτσικο καφε?
4. μπατζετ?
 

Μηνύματα
1.498
Reaction score
1.238
1. κανεις αφρογαλα?
2. αλλαζεις καφε?
3. θα παιδευοσουν 10-15 λεπτά καθε πρωί για καλό ως εξαιρετικο καφε?
η θες να πατας 1 κουμπί και να εχεις καλουτσικο καφε?
4. μπατζετ?
1)μόνο για φίλους αλλά κάνω
2) αλλάζω.ισως 1-2 φορές το μήνα
3) ανάλογα τι εννοείς.απο άποψη δοκιμών η προετοιμασία;
4) με 300 κατοσταρικα περίπου παίρνω κάτι αντάξιο του μύλου;
 

Μηνύματα
672
Reaction score
561
Εσύ πήρες τον τελευταίο (άσπρο) που είχε σε αυτήν τη τιμή ή τον έχεις από πιο παλιά;
Μαύρο πήρα, αρχές του έτους. (https://www.avsite.gr/forum/threads/barista-corner.145897/page-63#post-2962336).
1)μόνο για φίλους αλλά κάνω
2) αλλάζω.ισως 1-2 φορές το μήνα
3) ανάλογα τι εννοείς.απο άποψη δοκιμών η προετοιμασία;
4) με 300 κατοσταρικα περίπου παίρνω κάτι αντάξιο του μύλου;
 
Last edited:

Μηνύματα
1.498
Reaction score
1.238
Με 300 κατοσταρικα ζήτησα:p
Με αυτή που μου έστειλες αφού πειραματιστω και βρω πόσα δευτερόλεπτα είναι η ιδανική εκχύλιση για το καφέ αποθηκεύεται με κάποιο τρόπο στο "κουμπί" η είναι στάνταρ ο χρόνος;
 

Μηνύματα
672
Reaction score
561
Με 300 κατοσταρικα ζήτησα:p
Με αυτή που μου έστειλες αφού πειραματιστω και βρω πόσα δευτερόλεπτα είναι η ιδανική εκχύλιση για το καφέ αποθηκεύεται με κάποιο τρόπο στο "κουμπί" η είναι στάνταρ ο χρόνος;
Όχι, όλα είναι manual. Κόβεις, πατάς, μετράς χρόνο και προσαρμόζεις ανάλογα.
 

Μηνύματα
1.498
Reaction score
1.238
Οπότε αν κατάλαβα καλά ο χρόνος της μηχανής είναι σταθερός και πρέπει να προσαρμόσω το άλεσμα και τη πίεση του καφέ για να έχω σωστό αποτέλεσμα;
 

Μηνύματα
672
Reaction score
561
Οπότε αν κατάλαβα καλά ο χρόνος της μηχανής είναι σταθερός και πρέπει να προσαρμόσω το άλεσμα και τη πίεση του καφέ για να έχω σωστό αποτέλεσμα;
Όχι, η αντλία λειτουργεί όσο είναι πατημενος ο διακόπτης. Προσαρμόζεις την ποσότητα του καφέ, το κόψιμο από τον μύλο και το πάτημα ώστε σε 25-30 δευτερόλεπτα να έχεις εσπρέσσο διπλάσιας μάζας από αυτήν του καφέ σαν γενικό μπούσουλα. Δηλαδή με 20 γραμμάρια καφέ π.χ. να έχεις 40 γραμμάρια εσπρέσσο.
 

Μηνύματα
1.498
Reaction score
1.238
Οπότε θα πρέπει να κάθομαι να κρατάω το κουμπί πατημένο;αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μικρές διαφορές στη ποσότητα εκχύλισης του καφέ κάθε φορά με διάφορα στο τελικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει μηχανή που να ρυθμίζω χρόνο; Πχ αυτή που έχω τώρα πατάς το κουμπί έχει στάνταρ χρόνο που δουλεύει η αντλία και μπορείς να τον αλλάξεις λίγα δευτερόλεπτα πάνω κάτω. Κανονικα κάτι τέτοιο δεν είναι ορθότερο για ίδιο αποτέλεσμα;
 

Μηνύματα
2.033
Reaction score
508
1)μόνο για φίλους αλλά κάνω
2) αλλάζω.ισως 1-2 φορές το μήνα
3) ανάλογα τι εννοείς.απο άποψη δοκιμών η προετοιμασία;
4) με 300 κατοσταρικα περίπου παίρνω κάτι αντάξιο του μύλου;
Gaggia new classic
περ 350-400
την ειχε φιλος μου και την εδωσε μονο για να παει σε Ε61
πολυ καλη για τα λεφτα της
 

Μηνύματα
672
Reaction score
561
Οπότε θα πρέπει να κάθομαι να κρατάω το κουμπί πατημένο;αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μικρές διαφορές στη ποσότητα εκχύλισης του καφέ κάθε φορά με διάφορα στο τελικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει μηχανή που να ρυθμίζω χρόνο; Πχ αυτή που έχω τώρα πατάς το κουμπί έχει στάνταρ χρόνο που δουλεύει η αντλία και μπορείς να τον αλλάξεις λίγα δευτερόλεπτα πάνω κάτω. Κανονικα κάτι τέτοιο δεν είναι ορθότερο για ίδιο αποτέλεσμα;
Όχι απαραίτητα. Το κουμπί το πατάς μία φορά για να ενεργοποιηθεί η αντλία και να αρχίσει η εκχύλιση. Το ξαναπατάς για να κλείσεις την αντλία και να σταματήσει η εκχύλιση όταν δεις με την ζυγαριά την μάζα του εσπρέσσο να γίνει διπλάσια από αυτήν του καφέ που έκοψες.
 

Μηνύματα
365
Reaction score
251
Gaggia new classic
περ 350-400
την ειχε φιλος μου και την εδωσε μονο για να παει σε Ε61
πολυ καλη για τα λεφτα της
Έχει κανείς από τους συμφορουμιτες άποψη ή γνώση τι ισχύει τελικά με τ αλουμινένιο καζάνι της gaggia;

Ήμουν έτοιμος να την αγοράσω κι αυτό με φρέναρε.

Επίσης τα reviews περί χλιαρής θερμοκρασίας κι αδυναμίας της bambino plus για χρήση σε medium και light roasted καφέδες ισχύουν;

Φιλικά,
Βασίλης
 
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.518
Reaction score
93.082
Έχει κανείς από τους συμφορουμιτες άποψη ή γνώση τι ισχύει τελικά με τ αλουμινένιο καζάνι της gaggia;

Ήμουν έτοιμος να την αγοράσω κι αυτό με φρέναρε.

Επίσης τα reviews περί χλιαρής θερμοκρασίας κι αδυναμίας της bambino plus για χρήση σε medium και light roasted καφέδες ισχύουν;

Φιλικά,
Βασίλης
Βασίλη, καταλαβαίνω ότι και στις δύο περιπτώσεις ενδιαφέρεσαι για τον πιο ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας.

Επειδή έχω και τις δύο μηχανές που ανέφερες έχω μία εμπειρία ετών. Η Bambino είναι η αγαπημένη μου και έχει φιλοσοφία iPhone. Τη δέχεσαι ως έχει και σου γλυτώνει χρόνο. Η Gaggia είναι Android. Σηκώνει πειράγματα και είναι η καλύτερη λύση για τους ανήσυχους αλλά (για μένα) είναι πιο ασταθής από φλιτζάνι σε φλιτζάνι.

Πίνω μόνο medium και light roasted καφέδες. Χωρίς να έχω μετρήσει ποτέ τη θερμοκρασία νερού της Bambino το τελικό αποτέλεσμα είναι τις περισσότερες φορές το καλύτερο που μπορώ να περιμένω από την κατηγορία μηχανών μέχρι 500-600€. Αρκεί να έχει προηγηθεί μία εκχύλιση με σκέτο νερό για να ζεσταθεί το σύνολο της παροχής. Σύνολο καθυστέρησης 10 δευτερόλεπτα. Αυτό από μόνο του με έχει κερδίσει.

Η αναμονή "για να ανεβάσει θερμοκρασία το σύστημα" που έχουν οι ακριβές μηχανές είναι η κύρια αιτία που δεν έχω μέχρι τώρα περάσει στο "επόμενο επίπεδο" στο σπίτι.

Screenshot 2023-03-06 092604.png



Δεν κρύβω ότι αρκετές φορές ο ίδιος καφές φτιαγμένος με μεράκι σπίτι ήταν καλύτερος από το coffee shop με το ακριβό setup και τον κουρασμένο από τις παραγγελίες barista. Αυτό δείχνει ότι το ιδανικό που όλοι εδώ μέσα θέλουμε, έχει λεπτές ισορροπίες και συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Είμαι τελειομανής αλλά παράλληλα ξέρω να προσαρμόζω τις απαιτήσεις μου αναλόγως των συνθηκών.

Υ.Γ. Οι 2 στους 3 καφέδες που πίνω είναι έξω. Αν έπινα καφέ μόνο στο σπίτι μπορεί να δεχόμουν λίγο μεγαλύτερη ταλαιπωρία για καλύτερο αποτέλεσμα.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.230
Μηνύματα
2.967.448
Members
38.293
Νεότερο μέλος
SotosΑ
Top