BBQ Weber Spirit, Schickling and other grills in action

Reaction score
30.394
Το άρωμα του κάρβουνου δεν το παίρνεις με τίποτα .
Ναι είναι αργό , αλλά είναι άλλο πράμα .
Τα κάρβουνα κύριε ΑΒΓΔ ΔΕΝ τα σβήνουμε με νερό .
Τα αφήνουμε να καούν μόνα τους.
Αν τα σβήσεις με νερό , πέρα από το θερμικό σοκ που τρώνε και αυτά και η ψησταριά , δεν είναι εντάξει μετά για να ξανάνάψουν .

Reaction score
128
Aυτό κάνω, και τρέχει στο πάτωμα η λασπούρα από τα μαύρα νερά, μαύρες πιτσιλιές τριγύρω, ενώ τα εναπομείναντα κάρβουνα παραμένουν στην ψησταριά προσφέροντας ένα αντιαισθητικό θέαμα μέχρι την επόμενη φορά.

Όλα αυτά για 10 λεπτά ψήσιμο.
Νερό σε μεταλική ψησταριά όχι. Η βρεγμένη στάχτη θα στην τρυπήσει γρήγορα.
Άν μπορείς να φτιάξεις ένα μεταλικό καπάκι που να εφαρμόζει πολύ καλά, τα κάρβουνα σβύνουν σε 1-2 λεπτά χωρίς ατμούς και μαύρα ζουμιά. Ψήνεις και 3 φορές άνετα. Αυτό κάνω στο εξοχικό, όταν χρησιμοποιώ κάρβουνο. Συνήθως ψήνω με ξύλα.

Reaction score
5.734
Σε χτιστή προκάτ ψησταριά εννοώ. Στο κέντρο έχει σχάρα, ώστε να παίρνουν αέρα από κάτω τα κάρβουνα.
Επομένως και να τα καπακώσω, θα παίρνουν αέρα από κάτω και δεν θα σβήσουν άμεσα.

Last edited:

Reaction score
5.734
Τα αφήνουμε να καούν μόνα τους.
Μαζί τους καίγεται και το 5ευρο που κοστίζουν όμως.

Αν είναι έτσι, πιο φτηνό βγαίνει το ρεύμα στο ηλεκτρικό Napoleon των 5,5kW που λέγαμε πιο πάνω.

Reaction score
30.394
Καλά δοκίμασε εσύ να σβήσεις κάρβουνα με νερό και να τα ξανανάψεις μετά , και έλα πες μου τι ψήσιμο θα κάνεις.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
111.735
Και πού το ξέρεις εσύ; :fuckyou:

Reaction score
5.734
Βλέπω κάποιους να έχουν στον πάτο της ψησταριάς ένα μεταλλικό ψηλό ταψί με άμμο, με πλάτος όσο και η ψησταριά.
Εκείνοι τι κάνουν; Ανάβουν τα κάρβουνα μέσα στο ταψί με την άμμο, και όταν τελειώσουν, τα σκεπάζουν τα κάρβουνα με την άμμο για να τα σβήσουν; Και καταφέρνουν να έχουν καλή φωτιά έτσι;

Reaction score
30.394
Εχω βάλει ένα σακί άμμο θαλάσης όταν πήρα την ψησταριά.
Ακόμα εκεί είναι.
Και πού το ξέρεις εσύ; :fuckyou:
Ψήνω πολύ συχνά , γνωρίζω έχω γνώσεις .
Εσύ είσαι άσχιετος.

Reaction score
769
Ερώτηση προς τους μύστες-ψήστες του φόρουμ:

Για την ψησταριά μου είχα πάρει μια μπουκάλα Coral Gas Prime (10kg). Από πολλές πηγές διάβασα ότι το βάρος της κενής μπουκάλας είναι 6,7kg (και άρα 16,7 όταν είναι γεμάτη), οπότε παρακολουθούσα το βάρος της για να την αντικαταστήσω έγκαιρα.

Τελευταία φορά που ξεκίνησα να ψήσω ήταν στα 8,5 περίπου, οπότε λέω φτάνει. Κάποια στιγμή όμως μετά από αρκετή ώρα άρχισε η ψησταριά να χάνει θερμοκρασία και όσο και να την άνοιγα δεν μπορούσε να ανεβάσει. Λέω θα τελείωσε, κακώς θεώρησα ότι έφτανε.

Όταν την έβγαλα και τη ζύγισα όμως, ήταν/είναι ~7,85 κιλά, δηλαδή αρκετά παραπάνω από αυτό που θα έπρεπε να είναι αν είχε αδειάσει.

Άρα, το ερώτημα είναι:
- Μήπως ναι μεν δεν είναι άδεια, αλλά όταν κοντεύει να αδειάσει δεν μπορεί πια να "δώσει" και άρα θέλει αντικατάσταση;
- Μήπως όταν φτάνει σε αυτό το σημείο δεν χρειάζεται αντικατάσταση αλλά πρέπει απλά να ανοίξεις τον ρυθμιστή και να συνεχίσεις να τη χρησιμοποιείς μέχρι να αδειάσει; Άρα μήπως είναι φυσιολογικό/αναμενόμενο αυτό και εγώ απλά δεν το γνωρίζω;
- Μήπως έχω χαλασμένη ζυγαριά; ( αλλά τόσο πολύ; )
- Μήπως δεν είναι τελικά 6,7 κιλά η άδεια (δύσκολο, γιατί το έχω διασταυρώσει από πολλές κριτικές, προδιαγραφές κλπ.)
Τον χειμώνα χρησιμοποιώ προπάνιο (γκρι φιάλη), που εξαερώνεται πιο εύκολα, για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, όταν πλησιάζει προς το τέλος της, στην κλασσική φιάλη υγραερίου με μίγμα βουτανίου-προπανίου η θερμοκρασία πέφτει τόσο που σταματάει η εξαέρωση και ενώ υπάρχει αρκετό περιεχόμενο η φιάλη δείχνει άδεια.
Σε τέτοια περίπτωση μόνο συνεχές κούνημα (όπως προαναφέρθηκε ήδη) μπορεί να σώσει το ψήσιμο...

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
85.348
Καλά δοκίμασε εσύ να σβήσεις κάρβουνα με νερό και να τα ξανανάψεις μετά , και έλα πες μου τι ψήσιμο θα κάνεις.
εγώ τα κατράω και ανάβουν μια χαρά μετά...
δίνουν και ουμάμι γλυκάδα στα ξίγκια μούρλια... :biggrin:

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
35.657
Αντιγράφω από ανάρτηση φίλου, συνταξιούχου καθηγητή του Πολυτεχνείου:
[...] Παρακάτω σας εκθέτω τις δικές μου γνώσεις σχετικά με τα υγραέρια, που είναι πολύ χρήσιμες για την ασφάλεια του κάθε σπιτιού, του κάθε εργοστασίου.
========================================
Το ΧΗΜΙΚΩΣ ΚΑΘΑΡΟ Προπάνιο και Βουτάνιο ΔΕΝ ΜΥΡΙΖΟΥΝ λέει η Χημεία, αλλά και η μύτη μας. Νόμος της Επιστήμης
==========================================
Συνεπώς για να προστατεύσουν την κοινή χρήση σε πετρογκάζ, βρήκαν ένα ΕΛΑΙΩΔΕΣ πρόσθετο, την περίφημη ΒΡΩΜΟΥΣΑ η οποία είναι υγρή στην συνηθισμένη θερμοκρασία, αλλά πολύ ΠΤΗΤΙΚΗ, άρα ΒΡΩΜΑΕΙ απερίγραπτα. Εξ ου και βρωμούσα.
Η βρωμούσα συμπεριφέρεται σαν την ΝΑΦΘΑΛΙΝΗ που παρόλο στερεή, βρωμάει. Από στερεή γίνεται κατ ευθείαν αέριο.
Επειδή μου αρέσουν οι παρομοιώσεις, την βρωμούσα μπορούμε να την πούμε ΥΓΡΗ ΝΑΦΘΑΛΙΝΗ
Αν είχαμε σκέτη βρωμούσα και την ζεσταίναμε λιγουλάκι θα εξατμιζόταν πανεύκολα στις θερμοκρασίες περιβάλλοντος.
Στην Σιβηρία με -20 πάλι θα μύριζε η βρωμούσα κάπως λιγότερο, αλλά θα αργούσε να εξατμιστεί !!
Πιστεύω να καταλάβατε τον ρόλο της.
Εάν δεν υπήρχε η βρωμούσα στο ΟΙΚΙΑΚΟ αέριο θα θρηνούσε η ανθρωπότητα εκατομμύρια ζωές....
=========================================
Το ελάττωμα της Βρωμούσας
========================================
Όμως η βρωμούσα δεν είναι σαν την ναφθαλίνη που είναι ή στερεή ή αέρια
Είναι ή υγρή ή αέρια.
Επίσης δεν γνωρίζω και την ακριβή χημική της σύσταση.
Μάλλον είναι μίγμα βρωμερών υλικών που όσα εξατμίζονται βρωμάνε και όσα δεν εξατμίζονται στην θερμοκρασία περιβάλλοντος μένουν μέσα στην φιάλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τον χειμώνα όταν μας αδειάσει μια μπουκάλα και πάμε να την δώσουμε, πολλές φορές αν την κουνήσουμε, κάνει μέσα γκλούτσου-γκλούτσου.
Τι είναι αυτό;;
Νερό;;
ΟΧΙ
Είναι σκέτη βρωμούσα που σε χαμηλή θερμοκρασία δεν εξατμίστηκε να καεί κι αυτή μαζί με το καθαρό και άοσμο αέριο
[...]
Η επισήμανση, δική μου.

Reaction score
769
Είναι σκέτη βρωμούσα που σε χαμηλή θερμοκρασία δεν εξατμίστηκε να καεί κι αυτή μαζί με το καθαρό και άοσμο αέριο [...]
Χωρίς να το ξέρω, θεωρώ οτι η αναλογία του πρόσθετου για την οσμή είναι πάρα πολύ μικρή ώστε να μπορεί να ακούγεται ως εναπομείναν υγρό στη φιάλη. Ακούγεται το υπόλοιπο αέριο που λόγω χαμηλής θερμοκρασίας δεν εξαερώνεται και υποθέτουμε οτι άδειασε η φιάλη. Για του λόγου το αληθές δοκιμάστε να ανάψετε ξανά την ψησταριά μετά από λίγο, όταν έχει επανέλθει η θερμοκρασία στη φιάλη και θα δείτε οτι ανάβει κανονικά για κάποια λεπτά, το ίδιο συμβαίνει αν την κουνήσουμε έντονα, που σημαίνει οτι αυτό που είναι μέσα είναι το υγραέριο και όχι το πρόσθετο

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
35.657
δοκιμάστε να ανάψετε ξανά την ψησταριά μετά από λίγο, όταν έχει επανέλθει η θερμοκρασία στη φιάλη και θα δείτε οτι ανάβει κανονικά για κάποια λεπτά, το ίδιο συμβαίνει αν την κουνήσουμε έντονα
Το γνωρίζω, το έχω δει πολλές φορές σε γκαζάκια και αναπτήρες (δεν έχω ψησταριά αερίου). Αναμφίβολα μένει και αέριο στον θάλαμο, για την εξάτμισή του όμως παίζει ρόλο και η συγκέντρωσή του, η αναλογία του στο υπολοιπόμενο μείγμα. Με το κούνημα την διευκολύνουμε, καθώς και με την επάνοδο σε υψηλότερη θερμοκρασία, καθώς η προηγηθείσα εκτόνωση του αερίου είχε προκαλέσει πτώση της.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.404
Members
38.696
Νεότερο μέλος
xaris loukakis