High-end και λάθη ανάγνωσης στο CD

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Αν θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του '90 είχε κάποια πολύ ωραία άρθρα ο "Ηχος" για το θέμα. (τότε υπήρχε απαραιτήτως ένα τεχνικό θέμα σε κάθε τεύχος, κάτι που τον τελευταίο καιρό το κάνανε γαργάρα)

Καλό θα ήταν να ξαναρχίσει να βάζει κάποιο περιοδικό, έστω σε μορφή ενθέτου, τέτοια τεχνικά θέματα...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.736
Καλά όλα αυτά ρε καρντάσι. Αλλά με αυτό που μου έχεις τάξει τι θα γίνει?

- Θέλω ένα κουτί, με ένα σκληρό πολλά γίγα, που να έχει dig in, dig out, play, stop, ffw, rew, pause (και δεν θέλω pc...). Το dac είναι απλό... :wink:

Η αλήθεια είναι ότι έχω κάτι υπόψη μου έτοιμο (επαγγελματικό είναι), αλλά τα λεφτά είναι πολλά γμτ... :twisted:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.736
-Τα DVD έχουν ecc; Ή η εικόνα επηρεάζεται από την ποιότητα του οδηγού και της καλωδίωσης; Βελτιώνονται εκεί τα πράγματα με "πατέντες" όπως τα ματ κτλ;
-Τα SACD αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα ή έχει γίνει πρόβλεψη όσο αφορά τα σφάλματα ανάγνωσης;
- Είσαι εντελώς σατανικός τύπος εσύ. :lol: :lol:

Δεν νομίζω ότι είναι ώρα να αναλύσουμε τα format υψηλής ανάλυσης... Άσε που είναι πολύ μεγάλη κουβέντα τα format γενικώς. Καλοκαιριάτικα αρκετό διάβασμα μας έδωσε ο CostasEAR!!
Θα σου πω πολύ απλά όμως ότι τα πρωτόκολλα SACD και DVD Audio διαφημίζουν ότι ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΛΑ CD ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΛΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ (ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΑ CD).

Σε κάλυψα? :wink:

Για κοιτάξτε ένα συγκριτικό:

Προσέξτε τα parity bits σε κάθε περίπτωση και τους διαφορετικούς αλγόριθμους error correction (Reed Solomon Product Code). Σε ότι έχει να κάνει με το channel modulation, στα εν λόγω EFM bits (EFM+), οι λάτρεις των μέσων αυτών στηρίζουν την άποψή τους για λιγότερο jitter... λέμε τώρα... :idea:
............

Reaction score
3
Χα,χα.
Νίκο,ο brother με λίγα λόγια μας έστειλε στην εποχή των σπηλαίων.
Ακου "σερνει μια πέτρα στο πλαστικό αυλάκι." :?

Ρε σύ,δεν είναι πέτρα,πολύτιμος λίθος είναι,και δεν είναι πλαστικό,αλλά βινύλιο... :lol:

Λοιπόν όταν έρθω στην Λήμνο,θα σου κάνω μερικά σεμινάρια,για να σε επαναφέρω στον σωστό δρόμο... :wink: :)

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.736
Χεχεχεχε!!!

Γιώργο, εμείς φιλαράκ είμαστε καμένες περιπτώσεις... Τώρα είναι αργά :lol: :lol:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.041
Ε, ψιτ. Αν ξαναπείς τέτοια πράγματα για πέτρες, αυλάκια και τα τοιαύτα, θα τα σφυρίξω όλα στο "θείο", ότι μπήγεις κοκκινιάρες στην ευθεία στο Λειβαδοχώρι, και θα φας 20άρα. Να μη σώσω να ξαναγοράσω 45άρι.

GF

Reaction score
27
Ολα καλα αλλα εχω ενστασεις στο θεμα του θορυβου απο το τροφοδοτικο οπως παρουσιαζεται εδω http://www.athensmastering.gr/gr/_ JITTER.htm

Το κυριο πλεονεκτημα των ψηφιακων ειναι η αναισθησια στον θορυβο.
Με λιγα λογια, αν ο θορυβος στο σημα ειναι κατω απο ενα κατωφλι (που μπορει και να ειναι στα 5βολτ σημα 2 βολτ θορυβος π.χ.) τοτε το σημα ειναι ΠΛΗΡΩΣ αναγνωσιμο. Φυσικα μπορει πανευκολα να αφαιεθει ολος ο θορυβος και να παρουμε το σημα στην αρχικη του μορφη.

Με το jitter που μπορει να εισαγαγει ο θορυβος του τροφοδοτικου ειναι ζορικα τα παραγματα και οχι με αυτον καθαυτον τον θορυβο!! Αυτο συμβαινει ΜΟΝΟ κατα τη μεταβαση απο χαμηλη σταθμη σε υψηλη και το αναποδο (edge transition).

Reaction score
5
Σίγουρα το μεγάλο πλεονέκτημα τον ψηφιακών είναι η αναισθησία στον θόρυβο όταν αυτά δεν μετατρέπονται σε αναλογικά και όπως αναφέρει ποιο πάνω δεν μεταφέρετε ούτε επιπρόσθετο jitter.
Αλλά τα πιο πάνω σχήματα δείχνουν πως μεταφράζεται ο θόρυβος όταν επηρεάσει το αναλογικά σταδία στους ψηφιοαναλογικούς μετατραπείς.
Το ενδιαφέρον όμως για το πως θα ακουστεί το jitter όταν περάσει μέσα από τους ψηφιοαναλογικούς μετατραπείς δεν βρίσκεται σε αυτά τα σχεδιαγράμματα που απλός δείχνουν της διακυμάνσεις των παλμών των ψηφιακών δεδομένων.
Όπως πολύ σωστά ανάφερε το Κώστας αν μπορούσαμε να δούμε ένα σχήμα για το πως μεταφράζονται οι κυμάνσεις αυτές όταν περάσουν μέσα από τους ψηφιοαναλογικούς μετατραπείς αυτό που θα βλέπουμε συνήθως είναι ακανόνιστο τριγωνικό σχήμα μου καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματική παλμοσειρά των ψηφιακών δεδομένων και αυτό ακουστά μεταφράζεται σε ακουστές συχνότητες που καμιά σχέση δεν έχουν με το αρχικό σήμα.

Reaction score
5

Εδώ έχουμε την ιδανική ψηφιακή παλμοσειρά δίχως jitter και χωρίς θόρυβο από το τροφοδοτικό

Εδώ έχουμε την παλμοσειρά με το jitter όπως αυτή θα μεταφραστεί ακουστικά όταν αυτή πέραση από τους ψηφιοαναλογικούς μετατραπείς.

Στο σχεδιάγραμμα του athensmastering έχουμε την ιδανική παλμοσειρά όπως θα θέλαμε να την έχουμε από τους ψηφιοαναλογικούς μετατραπείς έστω και με τον θόρυβο που μεταφέρεται από τα μηχανήματα.

exile

Videocameras
Reaction score
4.498
Αν και ασχετος -το δηλωνω-και ουτε παρεξηγιεμαι για το πως θα με χαρακτηριζε καποιος εκφραζοντας την αποψη μου,θα ηθελα να πω πως ηταν μια πολυ ωραια παρουσιαση του θεματος.Ειμαι πισας απο την εποχη του Σινκλαιρ,ακολουθησαν και αλλα διαφορα και γνωστα ,ασχοληθηκα και ασχολουμαι με τον ηχο απο χομπυ.Δεν εχω hi-end μηχανηματα(ακομα),ακουω στερεοφωνικα τα τραγουδια ,βλεπω τις ταινιες πολυκαναλα περισσοτερο για τον χαβαλε ,αλλα με ιδιαιτερη προσοχη στο Κεντρικο ηχειο και κανω και τις μετατροπες μου σε cd η dvd αναλογα με τα κεφια.Το software υπαρχει,τα βινυλια και τα σχετικα ακομα καλα κρατουν,το ιδιο και τα δισκακια.Τελειωνοντας να αναφερω πως εχω ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΑΥΤΙΑ (;;;;;;)για ακουσω ολα αυτα τα καταπληκτικα που θεωρητικα δινουν ολα τα μηχανηματα,ουτε τον τελειο χωρο εχω,ουτε τα τελειοτερα μηχανηματα και ολα αυτα τα μπερδεμενα!!!!Πειραματιζομαι ακομα.... :) :) :) :) Ευχαριστω... :mrgreen: :mrgreen:

GF

Reaction score
27
Ειναι σημαντικο να κατανοησουμε οτι ο θορυβος στο ψηφιακο σημα δεν παιρναει κατ΄'αναγκη και στο αναλογικο. Αυτο θα συμβει ΜΟΝΟ αν εχουν κοινο τροφοδοτικο, ακοσχεδιασμενο και αν τα αναλογικα σταδια εχουν πολυ κακο λογο απορριψης κυμματωσης (PSRR).

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.736
GF πες μου ότι έχεις spectrum εν ενεργεία :shock:

Κάπου βρίσκεται ένα ZX+ με χαλασμένο τροφοδοτικό και δεν αξιωθήκαμε ακόμη να το φιάξουμε γμτ.....

Reaction score
49
Ο Σπέκτρουμ μου διαλύθηκε τότε!
Μετά αγόρασα ένα Amstrad 6128! Τον θυμάστε???

GF

Reaction score
27
Με τη δισκεττα!! Σε εναν 6128 ενος φιλου, εγραφα στον Z80 assembler και το δεκαεξαδικο listing το εκανα POKE στον Spectrum!! Μαζοχισμος και πεινα!!

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.209
Members
38.305
Νεότερο μέλος
Nikosdi