High-end και λάθη ανάγνωσης στο CD

Reaction score
0
Έχω πάθει σοκ, με αυτά που διάβασα από όλους εδώ. Πραγματικά χαίρομαι που συναντώ ανθρώπους που ΞΕΡΟΥΝ πράγματα, με την βαθειά έννοια. Νόμιζα ότι και εγώ κατείχα κάποια πράγματα, αλλά τελικά είμαι τελείως άσχετος. Ευχαριστώ τα παιδιά που μου άνοιξαν τα μάτια, αν και υπάρχει πολύ δουλειά ακόμα, απο ότι φαίνεται.

Μία ερώτηση σε ένα θέμα που άλλοι το συζητάνε επί αιώνες:

Το καλώδιο εάν τηρει τις standard προδιαγραφές, παίζει ρόλο αν είναι φτηνό ή ακριβό?
Δηλαδή εφόσον το Α/D DAC θα κάνει ότι κάνει, το καλώδιο δεν θα περάσει απέναντι ότι πάρει?? (Προσπάθω να το καταλάβω γι αυτό και το λέω τόσο απλά).

Ευχαριστώ για την πλήρη ενημέρωση...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.617
Αγαπητέ Αιμίλιε νομίζω ότι ο Κώστας το απαντά το ερώτημά σου εδώ:

8. Τα ψηφιακά καλώδια προκαλούνε παραμορφώσεις Jitter? NAI. Ακούγονται? ΝΑΙ. Ακούγονται πολύ; ΝΑΙ. Τα οπτικά καλώδια (ίνες) εισάγουνε jitter; ΝΑΙ και πολύ μάλιστα! Ποιά η καλύτερη λύση για μεταφορά ψηφιακού σήματος; AES/EBU 110ωμ με ειδικά XLR για 110ωμ ψηφιακό σήμα και ξεχωριστό καλώδιο για ρολόϊ. Υπάρχει επιστροφή μετά τα σφάλματα χρονισμού που φέρνουνε καταστροφικά ηχητικά αποτελέσματα ακόμα και στα προτότυπα CD με πολύ jitter; ΝΑΙ (επαναχρονισμός) . Μπορεί να γίνει αντίγραφο καλύτερο από το original? ΝΑΙ, με χρήση "jitter correction" στα CD rippers!
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ακουστές διαφορές υπάρχουν. Η τιμή είναι άλλο πράγμα όμως από την απόδοση. Καμιά φορά βέβαια συμβαδίζουν (τις περισσότερες δηλαδή) αλλά δεν είναι πάντα έτσι.
Προσωπική μου άποψη περί καλωδίων είναι... άκου. Ότι σου αρέσει, αυτό είναι το καλύτερο. Αν μπορείς να καταλάβεις την διαφορά καλώς, αν όχι δεν τρέχει κάστανο.

Reaction score
0
καλημερα,

μου φανηκαν πολυ ενδιαφερον, αυτα που εγραψες και θα ηθελα την βοηθεια σου μιας και εισαι καλος γνωστης του αντικειμενου..

μπορεις να μου δωσεις ενα πλανο (οδηγιες) για ποια σειρα ενεργειων θα πρεπει να κανω και με ποια προγράμματα για να εχω οσο τον δυνατον πιο πιστα (????) αντιγραφα cd???

ετρεξα λιγο τον EAC αλλα δεν βρηκα ακρη..

ευχαριστω,

φιλικα,
δημητρης

Reaction score
7
.....Since I wrote this article in 1995 the new top level of music studio audio resolution has become 24 bit (versus the 16 bit on a CD) and 96 kilohertz (versus the 44.1 kilohertz on a CD). The final mix still has to be reduced to 44.1 16 at the very last step but doing the recording, processing and mixing at greater resolutions helps to reduce peaking errors and audio quantization errors that tend to introduce noise and distortion into recording......

Να υποθέσω ότι μετατρέποντας ένα ηχητικό δείγμα 96/24 σε mp3 44,1/16, δεν έχασα τίποτα σημαντικό ή μάλλον κέρδισα απορρίπτοντας peaking errors and audio quantization errors; Ηταν ακουστά αυτά τα λάθη; εαν ναι πως θα τα αναγνωρίσω;

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.617
Καλημέρα,

Έχασες τα πάντα...
Κατ' αρχάς το mp3 άστο ήσυχο, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα γνωστά CD μας. Το MPEG-Layer 3 είναι ένας απωλεστικός αλγόριθμος συμπίεσης. Απωλεστικός αλγόριθμος συμπίεσης είναι αυτός ο οποίος κατά τη διαδικασία της συμπίεσης χάνει για πάντα κάποιο μέρος της πληροφορίας. Όταν αναφερόμαστε σε συμπίεση, μιλάμε για την συμπίεση που κάνουμε στα γνωστά αρχεία wav από τα οποία αποτελείται ένα CD ή ένα άλλο μέσο αν μιλάμε για ανάλυση 24/96. Η συμπίεση αυτή μετριέται με τον ρυθμό ροής δεδομένων και όχι με κάποιο λόγο συμπίεσης, ο οποίος όμως μπορεί έυκολα να εξαχθεί. Για παράδειγμα λέμε mp3 128kbps. Γνωρίζοντας ότι ο ρυθμός ροής δεδομένων σε ένα wav αρχείο (CD) είναι 1360kbps, κάνοντας την διαίρεση βλέπουμε ότι η συμπίεση είναι 10,625 φορές, ήτοι 1 προς 10 και κάτι ψιλά (αυτό φυσικά φαίνεται και από το μέγεθος του αρχείου). Άρα γενικώς οποιοδήποτε αρχείο mp3 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ένα αρχείο wav δηλαδή με το cd.

Η ανάλυση του ψηφιακού σήματος στην οποία αναφέρεται και ο κύριος στο άρθρο που παραθέτεις, αφορά αποκλειστικά στην μετατροπή ενός αναλογικού σήματος σε ψηφιακό. Για παράδειγμα, από ένα αναλογικό σήμα χρησιμοποιώντας 16 bit μήκος λέξης "τσιμπάμε" δείγματα με ρυθμό 44,1kHz. Σε αυτήν την διαδικασία επειδή ο ρυθμός δειγματοληψίας είναι πολύ μεγάλος, σε σύγκριση με το αρχικό σήμα δεν χάνουμε σχεδόν τίποτα. Από την διαδικασία αυτή, (Pulse Code Modulation - PCM), προκύπτει ένα ασυμπίεστο αρχείο wav.

Αυτό που λέει ο ποιητής παραπάνω, είναι για την διαδικασία mastering και ηχογράφησης. Με λίγα λόγια λέει ότι παρόλο που όλα τα αρχεία master (αρχεία από τα οποία φιάχνονται όλα τα μέσα αναπαραγωγής), πλέον στα σύγχρονα studio έχουν ανάλυση 24/96, το CD εξακολουθεί να γράφεται σε 16/44,1 (λόγω διαθέσιμου χώρου στο μέσο). Πάραυτα όμως το ότι η συνολική διαδικασία mastering και επεξεργασίας του ήχου προ της εγγραφής στο τελικό μέσο, γίνεται με το σήμα στην αρχική ανάλυση 24/96, βοηθάει στην ελάττωση κάποιων σφαλμάτων.

- Βέβαια υπάρχει πάντα η πρώτη λύση. Click it!

p.s. Για αυτό πριν από το ultra curve πάντα να βάζετε κι ένα ultra mach :wink: :lol: :lol: :lol:

Reaction score
2
πωπω.....αν και λιγο καθυστερημενα Μπραβο στο Κωστα.......
οντως δεν ηξερα παρα πολλα απο τα παραπανω.....!!!!

Reaction score
297
Ξαναβάζω μπρος το θέμα διότι διάβασα αυτό εδώ το άρθρο:

http://www.stereotimes.com/comm081706.shtml

που περιγράφει έναν τρόπο αναπαραγωγής ψηφιακού σήματος από μνήμη RAM και ισχυρίζεται ότι μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να επιτευχθεί αναπαραγωγή χωρίς jitter με τον τρόπο αυτό. Από ό,τι κατάλαβα, ο Nova Physics Memory Player αποθηκεύει το σύνολο της πληροφορίας ενός CD σε μνήμη και, αφού ικανοποιηθεί ότι όλο το CD είναι διαβασμένο σωστά, μπορεί να δώσει το σήμα από τη μνήμη με τέλειο χρονισμό. Συνεχίστε, γιατί η ψηφιακή μου μόρφωση φτάνει μέχρι το θεώρημα του Nyquist και στους αλγορίθμους Reed-Solomon αρχίζω και μπερδεύομαι.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.617
Μνήμες χρησιμοποίησε πρώτη αν δεν κάνω λάθος η meridian στα cdplayer. Τώρα χρησιμοποιούν σχεδόν όλες οι επαγγελματικές συσκευές 8), οι οποίες βέβαια το κάνουν για άλλους λόγους αλλά μάλλον έχει το ίδιο αποτέλεσμα...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.617
RDoherty said:
Δηλαδή τα σκάσαμε, τα σκαμ', ή θα τα σκάσουμε? :p
Κάτι ξέρεις εσύ. Ομολόγα. :wink: :lol:
Ο καθένας με τις επιλογές του, ανάλογα με το πορτοφόλι του, τις γνώσεις του, τα ψυχολογικά του προβλήματα... you know... :lol: :lol:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.617
Παναγιωτης Κροκος said:
εχει αποτελεσμα ομως?
Πλάκα μας κάνεις κι εσύ βρε μουσίτσα... Ο κρύσταλος έχει νόημα? 8) :wink:
Ρε αφού σου το έχω πει και παλαιότερα. Άμα δεν παίζει για λίγο και ανάποδα δεν είναι καλό... :lol: :lol:

Τα ψηφιακά σε αντίθεση με ότι οι περισσότεροι πιστεύουν δεν είναι το πως θα πατήσουμε το play. Είναι μια μεγάλη μίξη από λεπτομέρειες. Προφανώς όλοι είναι free να το διαπιστώσουν και μόνοι τους. Κάποτε κάποιοι λέγανε Παναγιώτη μου ότι όλα τα transport παίζουν το ίδιο, ήτοι ότι βγάζουν τα ίδια 1010101010 από την ψηφιακή έξοδο. Τώρα εκφράζουν άλλη άποψη και ακούνε - δοκιμάζουν - ψάχνουν transport αρκετών χιλιάδων euro ή φθηνότερα επαγγελματικά, hi end, σου ξου μού ξου κλπ. Νομίζω?...

Κάποιοι δεν έχουν συκώτι να τεστάρουν ένα φθηνό επαγγελματικό με το χάι φάι ή χάι έντ καρατράνσπορτ ή το καρασιντί τους λες και άμα παίξει καλύτερα ή χειρότερα θα γίνει και τίποτις...

- Δεν τους κατηγορώ. Μην παρεξηγηθώ. Απλά ο καθένας με την τρέλα του...

p.s. Rdoherty μην με προκαλείς διότι παρεπιπτόντως κυκλοφορούν διάφορα για την ταυτότητά σου. Μερικοί εδώ πιστεύουν ότι είσαι ένας συγκεκριμένος άντερκάβερ καρα-ειδικός. Αν αποδειχτεί ότι είσαι αυτός που νομίζουν, κάποιοι θα χτυπήσουν πολλές προσοχές. Κι εγώ μαζί τους βεβαίως... Μέχρι τότε, άι εμ γουότσινγκ γιου 8) :lol:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.617
Πάντως ένα transport που αποτελείται από HD, μπόλικες μνήμες και παίζει φυσικά όλα τα φορμά, είναι το όνειρό μου...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.088
Members
38.286
Νεότερο μέλος
MichaelK