Jazzεμένος πενηντάρης ψάχνει

A

AKARL

Guest
Κατ΄αρχάς αυτή δεν είναι αγγελία στα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ της ΧΕ.

Πλησιάζοντας, λοιπόν, την ολοκλήρωση μισού αιώνα παρουσίας στον πλανήτη αυτόν μου προκύπτει, αναπόφευκτα (;), ένα υπαρξιακού τύπου ταράκουλο το οποίο στην περίπτωσή μου εκδηλώνεται με μια έντονη επιθυμία (για τελευταία και οριστική φορά) να στήσω ένα ηχητικό σύστημα αναπαραγωγής μουσικής, η οποία (μαζί με το διάβασμα) εξακολουθεί να αποτελεί υψίστη πηγή χαράς και ευδαιμονίας.

Με αφορμή το δγιάλογο που έχει αναπτυχθεί σε 2-3 νήματα που έχω ξεκινήσει άρχισα να δγιαβάζω δγιάφορα άλλα νήματα (π.χ. http://www.avsite.gr/forum/threads/Ενεργά-ηχεία.154102/ και http://www.avsite.gr/forum/threads/Ηχείο-πλήρες-ηχοσύστημα-η-δύναμη-της-λογικής.70632/) και αυτό που καταλήγω είναι ότι Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που με χαλάει (μα καθόλου!).

:offtopic:Doctor, since I started posting on that &*^%&* avsite forum I kinda developed a slight speech impediment. :bigboss:

Ήντα ψάχνω; Την αίσθηση ή/και ψευδαίσθηση του ήχου των φυσικών οργάνων όταν αυτά παίζουν (με ή χωρίς ενίσχυση) - σε αυτόν τον τομέα έχω πάρα πολλές παραστάσεις-ακούσματα.

Να δώσω και δγυό παραδείγματα του τι εννοώ:
Παράδειγμα Α: περπατάς σε έναν ήσυχο δρόμο και από ένα παράθυρο ακούς ένα παιδί να παίζει πιάνο, ή έναν μεγάλο να παίζει σαξόφωνο ή βιολί ή τσέλο κλπ. (το πγιάνετε το υπονοούμενο) και ΞΕΡΕΙΣ ότι αυτό ΔΕΝ είναι ηχογράφηση. ΟΚ?
Παράδειγμα Β: είσαι σε μια συναυλία και περιμένεις (υπομονετικά) να αρχίσει ακούγωντας τη μουσική που παίζει από το PA σύστημα. Ξαφνικά αρχίζει το live και σου φεύγει το κρανίο από τη δγιαφορά στον ήχο που προέρχεται από το ίδγιο ηχοσύστημα, στον ίδγιο χώρο κλπ κλπ.
Θερμή παράκληση: τα δγυό παραπάνω παραδείγματα ας εκληφθούν απλά σε όρους αναλογίας και όχι κυριολεκτικά και κάνουμε το νήμα κ@λο επιχειρηματολογώντας για τις δγιαφορές και που οφείλονται κλπ..

ΟΚ, έρχομαι σιγά-σιγά και στο προκείμενο (ή το διγιακύβευμα που έλεγαν κάποτε οι κουλτουργιάρηδες - τώρα της μοδός είναι το "αφήγημα" μη χέσω):

Αδυνατώντας να υπερβώ τον αφόρητα περιοριστικό αναλυτικό δυισμό θεωρώ ότι έχω δυο μόνο επιλογές (damned dualistic subject-object metaphysics):
1) Πάω σε λύση παθητικό ηχείο (με τρεις μόνο επιλογές Magnepan MG-12, Magnepan .7 ή Klipsch RF-7II) και ενισχυτικά του σατανά (hypex, ICE, ενκόργια και τα συναφή - για μην κράζει και ο EAR :headbang:) ή
2) Πουλάγω το ρολόγι για να πάρω κομπολόγι (δηλ. διαθέτω τα υφιστάμενα προικγιά πλήν του Perreaux SA-2) και στήνω "κάτι" γύρω από ενεργά ηχεία.
Σε αμφότερες τις περιπτώσεις κάπγοια περιποίηση του χώρου καθώς και DSP θα χρειαστεί.

Πάμε τώρα στα δεδομένα μου:
1) Πρωταρχική πηγή: αναλογική περιστρεφόμενη τράπεζα (έχω καναδγυό χιλιάδες δίσκοι και τσι γουστάρω τρελά).
2) Δευτερεύουσα πηγή: SACD πλέϊερ - υπάρχει (έχω και μερικές χιλιάδες ψηφιακούς δίσκοι ήντα να τσι κάμω;)
3) Τριτεύουσα πηγή: κάποιο μήντγια πλέϊερ που λένε και οι πιτσιρικάδες να παίζει τα άϋλα.
4) Χώρος: σχετικά μεγάλος και (φυσικά) αφρόντιστος εκ κατασκευής. Άντε να δούμε τι θα σκαρφιστώ προκειμένου να τον "συμμαζέψω" χωρίς να κινδυνέψω! Πάντως το δουλεύω αυτό στο μγυαλό μου.
5) Θέση και απόσταση ακρόασης: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!! Οι φορές, πλέον, που είναι εφικτό να κάτσω μόνος σε ένα ιδανικό τρίγωνο κλπ. κλπ. είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες (no fun to be alone listening by myself). Άρα αυτό που με ενδγιαφέρει είναι η αίσθηση του φυσικού ήχου (στο βαθμό του δυνατού) σε όποιο σημείο του χώρου και αν βρίσκομαι (ΔΕΝ αναφέρομαι σε καρδγιαγγειακά ηχεία και τα τοιαύτα - αυτό ξεχάστε το :smg:).
6) Budget: με την προϋπόθεση ότι καταφέρνω να πωλήσω τα υπάρχοντα θεωρώ ότι 3-4 Κ πρέπει να είναι εφικτά (εκτός κι αν ο μπούστης ο Σόϊμπλες :devilish: αποφασίσει αλλιώς).

Έρχομαι τώρα στα ερωτήματα:

Κουρτίνα 1 ή Κουρτίνα 2; Γιατί, με πγοιές προϋποθέσεις και πάντα εντός των δημοσιονομικών περιορισμών.

Αν πάμε σετη λύση 1, εκτός τα ηχεία και τα ενισχυτικά (μόνο τελικό/ους) τί θα χρειαστώ για αυτόνομο DSP λογικού κόστους;

Αν πάμε στη λύση 2, υπάρχει ο προ οπότε συζητάμε μόνο για ενεργά ηχεία (ή και κάτι άλλο;).

Προκαταβολικές ευχαριστίες ολούθε! :hi:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.084
Βρε μάστορα, γίνε πιο συγκεκριμένος στο μέγεθος του χώρου, ρίξε κι ένα σκαρίφημα, να πάρουμε μία ιδέα!

Το ότι αναγνωρίζει το αυτί σου το λάιβ, προέρχεται από τα ασυμπίεστα δυναμικά. Λήξης απορίας. Παμ παρακατ..

Reaction score
1.469
να σε γλυτωσω απο ατελεσφορες συζητήσεις και αναζητησεις?
Αυτο που ψαχνεις δεν υπαρχει
το πρωτο βημα για να φτιαξεις κατι πολυ καλο που θα σου αρεσει και θα σε γεμιζει ειναι να αντιληφθείς και να αποδεχθεις αυτο

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.913
Ο ear θα σε πεί ενεργά να τελειώνεις. Κάποιοι άλλοι παθητικά γιατί έτσι την ψυχανεμίστηκαν.
Εγώ που έχω και από τα δύο , σου λέω ότι σοβαρό ενεργό αξιώσεων με 3-4 χιλιάρικα δεν.
Α ξέχασα ! δεν μιλάμε για DIY λύση , οπότε μπορεί και κάτι να σου βρεί ο ear. Κανά klein mein ή κάπως έτσι , η κανά πωστολεν δεν θυμάμαι τώρα τις αράδες του.
Θα σου τα πεί ο ίδιος.
Εγώ το μόνο που έχω να σου πω , εκτός του ότι ο χώρος είναι μεγάλος καριόλης και σου κάνει την μουσική μαντάρα , είναι πως χωρίς καλά μεγάφωνα δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσεις σοβαρά. Και ας χτυπιούνται όσο θέλουνε οι ενεργοί ότι όλα φιάχνονται με ένα dsp. Μάντολες φιάχνονται άμα δεν πάνε τα μεγάφωνα.

A

AKARL

Guest
να σε γλυτωσω απο ατελεσφορες συζητήσεις και αναζητησεις?
Αυτο που ψαχνεις δεν υπαρχει
το πρωτο βημα για να φτιαξεις κατι πολυ καλο που θα σου αρεσει και θα σε γεμιζει ειναι να αντιληφθείς και να αποδεχθεις αυτο
Ουδεμία αντίρρηση επ΄αυτού. Ας πούμε ότι ψάχνω την καλύτερη δυνατή ψευδαίσθηση του φυσικού ήχου. :)

A

AKARL

Guest
Βρε μάστορα, γίνε πιο συγκεκριμένος στο μέγεθος του χώρου, ρίξε κι ένα σκαρίφημα, να πάρουμε μία ιδέα!

Το ότι αναγνωρίζει το αυτί σου το λάιβ, προέρχεται από τα ασυμπίεστα δυναμικά. Λήξης απορίας. Παμ παρακατ..
Ιδού ο καργιόλης ο χώρος. Τα ηχεία είναι (και θα είναι) τοποθετημένα πέριξ του τζακιού (το οποίο δεν αναγράφεται) στο πάνω δεξί μέρος (δίπλα στο κλιμακοστάσιο) απέναντι είναι τηλεόραση κλπ.

Είναι ένας μεγάλος (σχετικά πάντα) ενιαίος χώρος (σαλόνι, καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία).

Last edited by a moderator:

Reaction score
1.469
εγω θα σου ενα μυστικο που δεν ξερουνε πολλοι....Σσσσ!
και τα ενεργα και τα παθητικα παιζουν μουσικη...
τα καλα ενεργα και τα καλα παθητικα παιζουν καλα την μουσικη
τα κακα ενεργα και τα κακα παθητικα την παιζουν κακα

A

AKARL

Guest
εγω θα σου ενα μυστικο που δεν ξερουνε πολλοι....Σσσσ!
και τα ενεργα και τα παθητικα παιζουν μουσικη...
τα καλα ενεργα και τα καλα παθητικα παιζουν καλα την μουσικη
τα κακα ενεργα και τα κακα παθητικα την παιζουν κακα
Το ζουμί ή η ταμπακγιέρα είναι το εξής:
1) Δεν υπάρχει η δυνατότητα ακρόασης κάποιων από τα ηχεία που αναφέρω στον χώρο μου.
2) Δεν υπάρχει η δυνατότητα ακρόασης κάποιων πιθανών ενεργών ηχείων στον χώρο μου.
3) Οι εποχές δεν προσφέρονται για πειράματα υψηλού ρίσκου και κόστους.

Άρα, δεδομένου ότι κάτι πρέπει να κάνω για την midlife crisis που με "ταλαιπωρεί" λέω να πάρω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ ώστε να κάνω μια λελογισμένη επιλογή η οποία να έχει κάποια (σχετικά πάντα) εχέγγυα επιτυχίας. :help:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.904
Αυτά...
(με τρεις μόνο επιλογές Magnepan MG-12, Magnepan .7 ή Klipsch RF-7II)
είναι απολύτως ασύμβατα μ' αυτήν την απαίτηση...
Θέση και απόσταση ακρόασης: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!! Οι φορές, πλέον, που είναι εφικτό να κάτσω μόνος σε ένα ιδανικό τρίγωνο κλπ. κλπ. είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες (no fun to be alone listening by myself). Άρα αυτό που με ενδγιαφέρει είναι η αίσθηση του φυσικού ήχου (στο βαθμό του δυνατού) σε όποιο σημείο του χώρου και αν βρίσκομαι

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
8.024
1) Εεετσι! Πρεπει ο κανονισμος του AVsite να αναφερει ρητα οτι στο πρωτο ποστ καθε νεου μελους, πρεπει να ανεβαινει τοπογραφικο εγκεκριμενο απο την οικεια πολεοδομια!
2) Αμα συναντησεις στο δρομο το αστερι που σου εφτιαξε αυτη τη διαρυθμιση, μπουμπουνισε του μια, να εδω, αναμεσα στα ματια! Μονο ο Μινωταυρος του λειπει!

A

AKARL

Guest
Αυτά...

είναι απολύτως ασύμβατα μ' αυτήν την απαίτηση...
Κατ΄αρχάς RESPECT!

Όμως, επειδή έχω συμβιώσει με μικρά μάγκνεπαν (και έχω ακούσει και μεγαλύτερα μοντέλα) είναι από τα ελάχιστα ηχεία (από τα όχι και πάρα πολλά που έχω ακούσει) που μου έδιναν (αρκετά πειστικά) την ψευδαίσθηση του αληθοφανούς ήχου (χροιά οργάνου, δυναμικά κλπ.) Τα κλιπς επίσης (σε μικρότερο συγκριτικά βαθμό) όταν τα ακούς από μακριά σου δίνουν αυτή την ψευδαίσθηση που προανέφερα. Επίσης, και τα τρια μοντέλα είναι εντός μπάτζετ.
Εννοείται ότι κάποια άλλη πρόταση με τα δεδομένα που έχω αναφέρει είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. :drinks:
[DOUBLEPOST=1489248095][/DOUBLEPOST]
1) Εεετσι! Πρεπει ο κανονισμος του AVsite να αναφερει ρητα οτι στο πρωτο ποστ καθε νεου μελους, πρεπει να ανεβαινει τοπογραφικο εγκεκριμενο απο την οικεια πολεοδομια!
2) Αμα συναντησεις στο δρομο το αστερι που σου εφτιαξε αυτη τη διαρυθμιση, μπουμπουνισε του μια, να εδω, αναμεσα στα ματια! Μονο ο Μινωταυρος του λειπει!
Είμαι πολύ κοντά στην Κνωσό :gamer: :smg:

Reaction score
15.467
Είμαι πολύ κοντά στην Κνωσό
εππ ... καλα το καταλαβα πως εισαι πατριωτης - αλλα και κοντοχωριανος ?!! να βρεθουμε να πιουμε μια ρακη ν' ανταλλαξουμε και αποψεις για τη ψευδαισθηση - και τη κριση τσι μεσης ηλικιας εννοειται ...:drinks:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.084
Δηλαδή τα ηχεία θα τοποθετηθούν στον τοίχο που λέει μήκος 3,02;

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.062
Αν γυρίσουμε το καθιστικό (τα έπιπλα) 90 μοίρες clockwise και απομονώσουμε (έστω και μερικώς) με κατι πτυσσόμενο την κουζίνα, κατι γινεται
[DOUBLEPOST=1489250729][/DOUBLEPOST]Ωχ, ειναι η κουζίνα μες τη μέση :headbang:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.084
Τες πα, εφόσον ο χώρος δεν είναι μικρός, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Εφόσον δεν είναι περιποιημένος ηχητικά, η νιαρφιλντ (κατά το δυνατόν) ακρόαση είναι η μόνη λύση.

Οι παθητικές επιλογές που λες, δεν παίζουν, όπως το κατά Cόγια σχόλιο.

Αν μοιραστεί το κόστος με ενισχυτικά, μένουν λίγα λεφτά για αξιόλογο ηχείο, και παθητικό; Για ποιο λόγο; Δε βλέπω όφελος.

Οριακά στα λεφτά σου, έρχεται ένας εκπρόσωπος από τη νέα κι ωραία φουρνιά των Άνταμ, και δη αυτό, που τα έχει όλα και συμφέρει. Και ντιεσπι, και ψηφιακή είσοδο, και στο πισί για αναβάθμιση. Σούπερ. ;)

Στο προτείνω ανεπιφύλακτα και αποτελεί την κυρίως πρόταση για σένα, εκ μέρους μου. Απέχει οριακά από το κοστολογιο που έθεσες, και ψάχνοντας μπορεί να βρεις καλύτερη τιμή. ;)

Το αντίστοιχο από την προηγούμενη σειρά, δεν είναι επαρκώς φτηνότερο (μόνο 300€ το ηχείο η διαφορά) ώστε να το προτιμήσεις, άρα απορρίπτεται.

Αν θες να κυμανθείς σαφώς πιο οικονομικά, νομίζω ότι η επικρατέστερη επιλογή είναι αυτό (κι όχι αυτό) από πλευράς τζενελεκ, με 10" και ικανό SPL.

Ψάχνοντας για ακόμα πιο οικονομικά, είναι τα νταϊναοντιο ή τα γνωστά 310, αλλά σε αμφότερες τις επιλογές θα χρειαστείς οπωσδήποτε ικανό σαμπ, οπότε τελικά παύουν να ελκύουν οικονομικά και απορρίπτονται ως λύσεις.

Οπότε φίλε μου, Άνταμ ή τζενελεκ. Αυτά.

A

AKARL

Guest
Τες πα, εφόσον ο χώρος δεν είναι μικρός, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Εφόσον δεν είναι περιποιημένος ηχητικά, η νιαρφιλντ (κατά το δυνατόν) ακρόαση είναι η μόνη λύση.

Οι παθητικές επιλογές που λες, δεν παίζουν, όπως το κατά Cόγια σχόλιο.

Αν μοιραστεί το κόστος με ενισχυτικά, μένουν λίγα λεφτά για αξιόλογο ηχείο, και παθητικό; Για ποιο λόγο; Δε βλέπω όφελος.

Οριακά στα λεφτά σου, έρχεται ένας εκπρόσωπος από τη νέα κι ωραία φουρνιά των Άνταμ, και δη αυτό, που τα έχει όλα και συμφέρει. Και ντιεσπι, και ψηφιακή είσοδο, και στο πισί για αναβάθμιση. Σούπερ. ;)

Στο προτείνω ανεπιφύλακτα και αποτελεί την κυρίως πρόταση για σένα, εκ μέρους μου. Απέχει οριακά από το κοστολογιο που έθεσες, και ψάχνοντας μπορεί να βρεις καλύτερη τιμή. ;)

Το αντίστοιχο από την προηγούμενη σειρά, δεν είναι επαρκώς φτηνότερο (μόνο 300€ το ηχείο η διαφορά) ώστε να το προτιμήσεις, άρα απορρίπτεται.

Αν θες να κυμανθείς σαφώς πιο οικονομικά, νομίζω ότι η επικρατέστερη επιλογή είναι αυτό (κι όχι αυτό) από πλευράς τζενελεκ, με 10" και ικανό SPL.

Ψάχνοντας για ακόμα πιο οικονομικά, είναι τα νταϊναοντιο ή τα γνωστά 310, αλλά σε αμφότερες τις επιλογές θα χρειαστείς οπωσδήποτε ικανό σαμπ, οπότε τελικά παύουν να ελκύουν οικονομικά και απορρίπτονται ως λύσεις.

Οπότε φίλε μου, Άνταμ ή τζενελεκ. Αυτά.
Ευχαριστώ πολύ!
Τρεις προτάσεις, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οπότε θα τύχουν της δέουσας προσοχής και εξαντλητικής διερεύνησης τιμής. Σε άλλα audio προϊόντα μπορείς να βρεις εξωφρενικές διαφορές τιμής. Την αγορά pro συσκευών δεν την έχω ψάξει αλλά το internet είναι μεγάλο!:neo:
[DOUBLEPOST=1489252958][/DOUBLEPOST]
Ψηφίζω καθιστικό
Δηλαδή;

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.902
Members
38.258
Νεότερο μέλος
ds-mk