Έχω τις αντιρρήσεις μου ως προς το υλικό του σασί και τις πρίζες.Ειδικα για τις δευτέρες είναι αντιφατικό να χρησιμοποιείς επώνυμα και ακριβά βύσματα στα καλώδια ρεύματος ενώ τα απορρίπτεις στις πρίζες.Το ένα παιδί καλό παιδί και το άλλο...Εκτός από τους audio people, που λέει κι ο thva, υπάρχουν ακόμα χειρότερα, οι audio components people, όπως εγώ. Μου αρέσουν οι κατασκευές, τα πειράματα, οι ηχητικές συγκρίσεις και γενικά να ανακαλύπτω μόνος μου τι αξίζει και τι μου αρέσει ηχητικά, χωρίς να περιμένω κάποιον άλλο να μου το πει.
Θα αναφέρω μερικά συμπεράσματά μου, μετά από πολυετή έρευνα, στο αντικείμενο/συσκευή [πολύπριζο].
Οφείλω να προειδοποιήσω τους περισσότερους εδώ μέσα, υποτιμητές του ρόλου και της σημασίας του πολύπριζου ενός συστήματος και κυρίως τους "γνώστες" της συμπεριφοράς, των κινήσεων, και των διαδρομών των ηλεκτρονίων εντός μεταλλικού αγωγού ο οποίος διαρρέεται από εναλλασσόμενο ρεύμα, να μη διαβάσουν παρακάτω, γιατί δεν υπάρχει λόγος.
Από υλικά για το σασί του πολύπριζου, έχω πειραματιστεί με plexiglass, corian, πλαστικό, αλουμίνιο, ορείχαλκο, κόντρα πλακέ θαλάσσης, φυσικό ξύλο πεύκου, φυσικό ξύλο οξιάς. Τα πιο καλόηχα είναι τα φυσικά ξύλα πεύκου και οξιάς.
Από πρίζες, τον καλύτερο ήχο έδωσαν οι τυπικές χωνευτές οικιακές πρίζες και όχι τα εξειδικευμένα και ακριβά audio πριζάκια.
Μεγάλη σημασία έχουν η τοπολογία (σειριακή, παράλληλη κ.λ.π.) καθώς και το είδος και η διάμετρος των καλωδίων για την ηλεκτρική διασύνδεση των πριζών. Δεν αναφέρω τα βέλτιστα γιατί είναι αρκετά. Σίγουρα όμως τα συγκεκριμένα καλώδια πρέπει να είναι αρκετά πάνω από το τυπικό βιομηχανικό επίπεδο, δηλαδή εξειδικευμένη για εσωτερική χρήση audio καλωδίωση. Για τις πολλές ενώσεις που απαιτούνται, προτιμώ ηχητικά, τη χρήση κόλλησης και όχι τις μηχανικές επαφές.
Όλος ο κενός χώρος που μένει, μετά την ολοκλήρωση της καλωδιακής διασύνδεσης πριζών και ρευματολήπτη, γεμίζεται με ειδικά υλικά (π.χ. ορυκτά, ρητίνες, πάστες), με σκοπό τη σφράγιση του κενού χώρου αλλά και την άυξηση του βάρους του πολύπριζου έως 4-5 κιλά.
Κανένα κύκλωμα φίλτρανσης για EMI, RFI, κ.λ.π., είτε μινιμαλιστικό είτε σύνθετο, όπως και μετασχηματιστές απομόνωσης (isolator transformer), δεν έδωσαν καλό ηχητικό αποτέλεσμα.
Η σωστή και κατάλληλη στήριξη του πολύπριζου, βελτιώνει περαιτέρω τον ηχητικό του χαρακτήρα.
Τέλος προτιμώ τη χρήση ρευματολήπτη (chassis IEC) και όχι ένα, ενσωματωμένο στο πολύπριζο, καλώδιο ρεύματος, για να μπορεί ο καθένας να κάνει τις επιλογές του και πιθανά να βελτιώσει περαιτέρω τον ήχο του πολύπριζου.
Δηλαδή, δυστυχώς και το τονίζω, σύμφωνα με τα πειράματά μου, ΟΛΑ τα επιμέρους συστατικά/υλικά ενός πολύπριζου, ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ.
Most visitors online was 3420 , on 12 Mar 2025