Open Baffle tang band 1808

Reaction score
69
Q24 - What is your process for designing an open baffle speaker?

A24 - I start with a set of drivers that I have extensively tested and measured. I listen to test signals, music and voice without baffle. The close-up frequency response, harmonic distortion, multi-tone distortion, burst distortion and volume displacement have been measured.

1 - Decide on a 2-way, 3-way or 4-way system depending upon output volume requirements, allowable size or intended application.
2 - Design and build a proto cabinet(s) with dimensions based on estimates of necessary baffle size, diffraction and aesthetics.
3 - Mount the drivers in the cabinet(s) and measure the free-space frequency response on-axis, off-axis, horizontally and vertically.
4 - If the response is not uniform, then change the cabinet dimensions. Repeat steps 3 and 4 until the response meets the target.
5 - Design and build prototype line level filters to equalize the drivers for flat on-axis response.
6 - Measure on-axis response and repeat steps 5 and 6 until target is met.
7 - Design and build prototype crossover line level filters.
8 - Measure on-axis response and repeat steps 5, 7 and 8 until targets for in-phase and out-of-phase response are met.
9 - Measure the free-space frequency response on-axis, off-axis, horizontally and vertically. If the result is not adequate, then go back to step 4.
10 - Listen to the speaker in mono using a wide range of program material and test tones.
11 - If the results in step 10 are acceptable, then build a second cabinet(s), otherwise go back to step 2 or 5.
12 - Assemble a second speaker.
13 - Measure the second speaker as in step 9.
14 - Build line level electronics for second speaker.
15 - Compare both channels of electronics to each other for identical measured performance.
16 - Set up both speakers in the intended listening space.
17 - Listen to the system with pink noise in single channel, dual mono and stereo for symmetry of sound.
18 - Listen to a wide range of program material.
19 - Pause, rest your hearing, relax for a day or more.
20 - Listen to material which you have recorded with omni-directional microphones and with which you are very familiar.
21 - Pause, ask yourself how realistic the speakers sound.
22 - Make small adjustments to the frequency response if deemed necessary.
23 - Listen to a wide range of program material over an extended time period. Note if you get tired or want to hear more.
24 - Go to a concert. Listen to non-amplified sound, a symphony orchestra, jazz group, chorus, people talking, singing.
25 - Listen to your new speaker system and assess its capability.
26 - Sit back and enjoy or go back and start over again.

http://www.linkwitzlab.com/faq.htm#Q24

@gelas : Πολύ ωραιο το ηχειο. Ωραια κατασκευή. Και οπτικα, ταιριαζει πολύ στο χωρο. Ένα minidsp θα σου δωσει τοσες πολες δυνατότητες παιχνιδιού με τις ρυθμισεις, με πολύ ευκολο τροπο και με δυνατοτητα αμεσης σύγκρισης μεταξυ των πακετων ρυθμισεων. Αρα είναι must σε ένα τετοιο project. Καλη συνεχεια. :thumbsup:
Ευχαριστω πολυ ολους οσους ασχοληθηκαν με το Project μου...

Το mini ηδη μπηκε στο προγραμμα για αγορα,
θα σας κραταω ενημερους σχετικα με εξελιξεις στο set up των μοναδων..

Thanks!!!

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Το πάνω woofer, εκτός του ότι σου χαλάει την εμπέδηση (έτσι όπως το έχεις συνδέσει), δεν πρόκειται ποτέ να παίξει το ίδιο με τα κάτω woofer.

Οπότε, πιστεύω θα ήταν καλή περίπτωση να το κάνεις 3-δρομο με το άνω woofer σε ρόλο low-mid, με συχνότητες cross 100 & 300 Ηz περίπου.

Reaction score
69
Το πάνω woofer, εκτός του ότι σου χαλάει την εμπέδηση (έτσι όπως το έχεις συνδέσει), δεν πρόκειται ποτέ να παίξει το ίδιο με τα κάτω woofer.

Οπότε, πιστεύω θα ήταν καλή περίπτωση να το κάνεις 3-δρομο με το άνω woofer σε ρόλο low-mid, με συχνότητες cross 100 & 300 Ηz περίπου.
Το δοκιμασα χτες...
Στην ουσια εκανα το ηχειο 2.5 δρομων με 2 ενισχυτες συνολικα,
Το σκεπτικο μου ηταν οτι απο τη στιγμη που ενδιαφερομαι για συχνοτητες <200xz αυτες δεν ειναι στερεοφωνικης σημασιας,
Ετσι συνδεσα τα πανω woofer μαζι στο αριστερο καναλι του ενισχυτη μπασων και ρυθμισα το cross αριστερου καναλιου στα 200hz
Επειτα συνδεσα τα 4 κατω woofer στο δεξι καναλι του τελικου και ρυθμισα το κρος του καναλιου στα 70hz
Τα fr δεν πειραχτηκαν και η αποκοπη ανεβηκε στα 200hz
Οι σταθμες ματσαριστηκαν απο τα ρυθμιστηκα των ενισχυτων...

Στην ουσια δεν εχω στερεοφωνικη εικονα κατω απο τα 200hz αλλα η ακροαση εγινε στο πλαισιο δοκιμης...

Μπορεις λιγο να μου εξηγησεις γιατι εχω προβλημα με το πανω woofer (στην αρχικη συνδεσμολογια) και γιατι μου χαλαει την εμπεδηση?

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Μπορεις λιγο να μου εξηγησεις γιατι εχω προβλημα με το πανω woofer (στην αρχικη συνδεσμολογια) και γιατι μου χαλαει την εμπεδηση?
Αν θυμάμαι καλά είχες πει ότι τα 3 woofer είναι συνδεδεμένα παράλληλα, οπότε η ελάχιστη αντίστασή σου θα είναι κάτω από 2ohm. Μπορείς βέβαια να συνδέσεις τα δύο κάτω woofer σε σειρά και το πάνω παράλληλα ώστε να πας στα 5 ohm.

Αν ήμουν στην θέση σου θα έκανα τις εξής μετρήσεις στο 1m, όλες οι μετρήσεις χωρίς κρος και χωρίς EQ.

1. Πάνω woofer μόνο του.- sweep 20- 10 Khz.
  2. Τα δύο κάτω woofer συνδεδεμένα παράλληλα. - sweep 20- 10 Khz.
  3. Το fullrange μόνο του. sweep 70- 20 Khz.
Και μετά θα αποφάσιζα για το πως θα προχωρήσω.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Μια διευκρίνηση,

για να κάνεις τις παραπάνω μετρήσεις, θα πρέπει το ηχείο να τοποθετηθεί σε ένα σημείο του δωματίου όσο το δυνατόν μακρύτερα από τοίχους και έπιπλα.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.864
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef