REW

Reaction score
6.546
Κανοντας την ιδια ερωτηση στο αμερικανικο φορουμ , η απαντηση ηταν δεν ειναι εφικτο εαν δεν εχεις line in στην καρτα ηχου του υπολογιστη για να μπορει να κλεισει σωστα κυκλωμα και να μετρηθει.... ενισχυτες κλπ εντος κυκλωματος δε παιζουν οποτε μονο οτι βλεπουμε στο ανω διαγραμμα της βοηθειας τσεκ λινκ στο #160.

Reaction score
2.283
Να κανω μερικες ερωτησεις οσον αφορα το REW μηπως ξερει καποιος να απαντησει.
1) Για μετρησεις της ακουστικης του χωρου (RT60, room modes etc) μπορει να χρησημοποιηθει αλλο μικροφωνο εκτος απο τα προτεινομενα καλιμπραρισμενα? Π.χ. το μικροφωνο ενος ενισχυτη, ενα Zoom H1, η ενα εξωτερικο μικροφωνο βιντεοκαμερας?
2) Αν γινει μια μετρηση με ενα καλιμπραρισμενο μικροφωνο και αμεσως μετα και μια μετρηση με ενα μη καλιμπραρισμενο απο το ιδιο σημειο μπορουμε να ¨φτιαξουμε¨ενα υποτυπωδες calibration curve για το μη καλιμπραρισμενο μικροφωνο?

Οχι τιποτε αλλο, εχω 3 μικροφωνα βιντεοκαμερας (Rode Videomic, Aputure Vmic D2, Saramonic Vmic R), ενα Zoom H1, το μικροφωνο του ενισχυτη (Yamaha, δεν τον εχω παρει ακομα στα χερια μου) και SPL meter (δυστυχως ειχα το Radio Shack που προτεινει το REW αλλα το εχω χασει και τωρα εχω ενα αλλο που δεν εχει line out) και δεν εχω ορεξη να δωσω 100 ευρω μονο για να μετρησω την ακουστικη του χωρου μου.

Reaction score
403
πριν διαβάσω όλο το νήμα..

για μια απλή μέτρηση του χώρου μου τι χρειάζεται;

1) macbook pro με onboard κάρτα ήχου και 16GB μνήμη
2) εγκατεστημένο το REW 5.1
3) ένα mic (θα προσπαθήσω να βρω το UMIK-1)

SPL meter;
εξωτερική κάρτα ήχου;
καλώδια;

με το UMIK-1 που είναι USB κερδίζουμε κάτι σε ευκολία χρήσης σε σχέση με ένα μη USB;

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.054
Μόνο το Umik χρειάζεσαι και φυσικά ένα PC για το REW όλα τα άλλα είναι αδιάφορα.
Κερδίζεις
1) Δεν χρειάζεται να καλιμπράρεις την κάρτα ήχου.
2) Δεν χρειάζεται να στείλεις για καλιμπράρισμα το μικρόφωνο απλός κατεβάζεις τα αρχεία από το site.
Τα μικρόφωνα που κάνουν τις μετρήσεις είναι ειδικά μικρόφωνα για αυτό τον σκοπό, δεν είναι για να τραγουδάς ή να γράφεις ήχους για την κάμερα

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.054
Άμα ήσουν Θεσσαλ-ία θα σου δάνειζα το δικό μου. Μόνο και μόνο για να το δοκιμάσεις να σου φύγει η περιέργεια. Μετά θα κολλήσεις και θα παραγγείλεις το δικό σου.

Last edited:

Reaction score
403
Άμα ήσουν Θεσσ - αλία θα σου δάνειζα το δικό μου. Μόνο και μόνο για να το δοκιμάσεις να σου φύγει η περιέργεια. Μετά θα κολλήσεις και θα παραγγείλεις το δικό σου.
ευχαριστώ πολύ για την κίνηση σου!

ειναι ένας φίλος αμερική και θα γυρίσει σε 15 μερες.
ίσως τον πώ να μου πάρει ένα.. ίσως μαζί με ένα minidsp, αν και απο ότι βλέπω δεν έχει διαφορά απο τις τιμές εδω.

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.054
ευχαριστώ πολύ για την κίνηση σου!

ειναι ένας φίλος αμερική και θα γυρίσει σε 15 μερες.
ίσως τον πώ να μου πάρει ένα.. ίσως μαζί με ένα minidsp, αν και απο ότι βλέπω δεν έχει διαφορά απο τις τιμές εδω.
ΜΗΝ κάνεις το λάθος.
Ίδια τιμή βγαίνει, μπορεί στο Αμερικάνικο γράφει τιμές -25% από τιμές ελληνικής αντιπροσωπείας αλλά είναι χωρίς τελωνείο και φόρους. Το minidsp έρχεται από Ασία , μπορεί να γράφει 75 δολάρια αλλά και ο Αμερικάνος στο τέλος 100 το πληρώνει.
Να το πάρεις από την αντιπροσωπεία, να μείνουν τα χρήματα Ελλάδα συν την εγγύηση. Εγώ όταν τους χρειάστηκα ήταν άψογοι.

Reaction score
403
Τα μικρόφωνα UMIK-1 απο το Cross-Spectrum έχουν τρεις μετρήσεις 0-45-90°, ενώ απο τη MiniDSP έχουν μόνο 0° δηλαδή κάθετα στο ηχείο.
τελικά ισχύει κάτι τέτοιο;
αν πάρω UMIK-1 να προτιμήσω αυτό απο Cross-Spectrum;

Reaction score
403
εγκατεστησα το προγραμμα, φορτωσα το cal file του mic εφτιαξα τα διαγραμματα σε log ολα καλα μεχρι τωρα.
θελω να μου πειτε για τις υπολοιπες ρυθμισεις αυτου εχουμε και λεμε
1)generator ? ποια επιλογη για full range και ποια για σαμπ ? κατι αλλο που πρεπει να ξερω ?
2)ξεκινωντας απο το κλειδι πανω δεξια preferences εχουμε υπομενου αυτου
α)sound cart (on board εχω μιας και usb mic) τι τσεκαρω?
β)mic meter (αυτο ο.κ. εγινε)
γ)comms ? εχει ηδη κλικαρισμενο το enable midi και το com1 και FBQ delay στα 1200
δ)house curve (το εχω ηδη στο log και μετρησεις 15-200 hz και 45-105 db στα διαγραμματα δεν ξερω αν εχουν σχεση απλα αναφερω)
ε)analysis (εχει ηδη κλικαρισμενα θελει κατι ιδιαιτερης προσοχης?)
στ)eq (εχει ηδη κλικαριμενα στο dsp1124P)
Ζ) view (επισης κλικαρισμενα χρειαζεται καποια ρυθμιση εξτρα προς διευκολυνση στα διαγραμματα)?

παρακαλω μια ενοιμερωση στο το τι ειναι το καθενα με απλα ελληνικα , η χρηση αυτου θα ειναι για σετταρισμα hc και προσπαθιες ιδανικης τοποθετησης οσο ειναι εφικτο του-των σαμπ αλλα και bass traps , διαχυτων σε επιλεγμενα σημεια.

εαν καποιος γνωριζει εστω και μια απο τις παραπανω αποριες στις ρυθμισεις παρακαλω ας γραψει εστω αυτη ..
ψάξε να βρεις αυτό
http://www.avsite.gr/forum/threads/Βίντεο-tutorials-ακουστικής-room-eq-wizard-rew.155273/

θα σε βοηθήσει (όχι στο REW) στην ιδανικη τοποθετηση σαμπ, bass traps, διαχυτων, θέση ακρόασης, διαστάσεις δωματίου, υλικά, DIY bass traps/διαχυτες και αλλα πολλα..

μακάρι να έβγαζαν ένα αντίστοιχο video tutorial και για το REW..
αν γίνει δημοφιλή και το ζητήσουν αρκετοί λογικά θα το κάνουν..

Reaction score
781
Όταν λέμε ότι το μικρόφωνο είναι καλιμπραρισμένο τί εννοούμε;

Ενδιαφέρομαι για αγορά του Umik-1 αλλά και για ένα καλό τρίποδο αποκλειστκά για μετρήσεις. Γνωρίζει κανείς να προτείνει κανένα link (και για μικρόφωνο αλλά και για τρίποδο);

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.558
Όταν λέμε ότι το μικρόφωνο είναι καλιμπραρισμένο τί εννοούμε;

Ενδιαφέρομαι για αγορά του Umik-1 αλλά και για ένα καλό τρίποδο αποκλειστκά για μετρήσεις. Γνωρίζει κανείς να προτείνει κανένα link (και για μικρόφωνο αλλά και για τρίποδο);
Καλιμπραρισμένο σημαίνει οτι μετρήθηκε σε σχέση με μικρόφωνο αναφοράς και οι διαφορές περάστηκαν σε file που σου δίνεται μαζί ή το κατεβάζεις.

Τρίποδα μικροφώνου (με boom) με 20-30€ υπάρχουν στα καταστήματα επαγγελματικού ήχου. ;)

Reaction score
781
Οπότε το κάθε μικρόφωνο είναι μοναδικό και έχει δικό του καλιμπράρισμα σε σχέση με το αναφοράς. Σωστά το κατάλαβα;

Άρα δέν θα έπρεπε να πωλείται με τα calibration files του μαζί; Ή μήπως κάνεις download εκ των υστέρων τα αρχεία αυτά;

Θέλω να πώ, κρατάει η εταιρία παραγωγής βάση του serial number του κάθε Umik-1 ξεχωριστά και τα αντίστοιχα αρχεία καλιμπραρίσματος μοναδικά για κάθε μονάδα παραγωγής;

Το ζητούμενο είναι καλιμπράρισμα κατά 0 και 90 μοίρες, άρα και το τρίποδο (με το boom) θα πρέπει να δίνει αυτές τις κλίσεις;

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
88.305
Οπότε το κάθε μικρόφωνο είναι μοναδικό και έχει δικό του καλιμπράρισμα σε σχέση με το αναφοράς. Σωστά το κατάλαβα;

Άρα δέν θα έπρεπε να πωλείται με τα calibration files του μαζί; Ή μήπως κάνεις download εκ των υστέρων τα αρχεία αυτά;

Θέλω να πώ, κρατάει η εταιρία παραγωγής βάση του serial number του κάθε Umik-1 ξεχωριστά και τα αντίστοιχα αρχεία καλιμπραρίσματος μοναδικά για κάθε μονάδα παραγωγής;

Το ζητούμενο είναι καλιμπράρισμα κατά 0 και 90 μοίρες, άρα και το τρίποδο (με το boom) θα πρέπει να δίνει αυτές τις κλίσεις;

Κατεβάζεις τα cal file, με το serial number.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.136
Σε HDMI έξοδο από τον υπολογιστή και MAC OS διαβάζω ότι δίνει δυνατότητα επιλογής καναλιού από 8 κανάλια.
Τι γίνεται αν τα κανάλια (ηχεία) είναι παραπάνω; Αλλάζουμε θέσεις των ηχείων πίσω από τον avr για να πάρουμε σήμα σε όλα με τη σειρά;

Reaction score
20
Καλημέρα παιδιά. Θέλω να κάνω μια ερώτηση και η απάντησή της πρέπει να είναι προφανής αλλά δεν μπορώ να τη βρω! Τώρα μαθαίνω σιγά-σιγά...
Θέλω να χρησιμοποιήσω το REW μαζί με ένα SPL Meter (Radio Shack) που έχω, για να μετρήσω το χώρο. Για τις πιο βασικές διορθώσεις τουλάχιστον...
Δεν έχω όμως καταλάβει ΠΟΥ εφαρμόζονται οι διορθώσεις αυτές. Δηλ. ας πούμε ότι κάνω τις μετρήσεις και βλέπω ποιες συχνότητες χρειάζονται αύξηση ή μείωση της έντασης. Πως το κάνω αυτό;
Στο ΕQ του player (Foobar πχ);; Ή κάπου αλλού;

Το Dirac ξέρω ότι παρεμβαίνει σε κάθε ήχο που βγαίνει από το PC, πριν το DAC.
Το REW όμως πως παρεμβαίνει στον ήχο για να τον διορθώσει;

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.966
Members
38.387
Νεότερο μέλος
spyros2204