- Reaction score
- 58.443
Ναι, αυτό του καπετάν Τουλ.By ... The Good Book (= Βίβλος) θες να πεις ;-)
Προτείνω full cover, δεν έχω εικόνα με ηχείο αλλά νομίζω είναι κατανοητό το παράδειγμα..
Γιατί όμως είναι λάθος?Λάθος.
Ότι από τη στιγμή που δεν θα βρισκόμασταν υπό συνθήκη nearfield με την άμεση ηχητική ενέργεια να ήταν τουλάχιστον ισοδύναμη της έμμεσης,χωρίς ομαλό spinorama θα εισπράτουμε εξίσου ανώμαλη ανταπόκριση από το πεδίο αντήχησης που αφορά στην ολική συμπεριφορά του δωματίου ανεξάρτητα από μεμονωμένες τοποθεσίες και πρώιμες ανακλάσεις.@Bhutia θα τολμήσω να πω ότι το σπινοραμα παίζει σημαντικό ρόλο όταν θέλουμε να καλύψουμε αρκετές θέσεις ακρόασης με βέλτιστο τρόπο βλεποντας και το παρακάτω διάγραμμα.
View attachment 271365
Με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο χώρος είναι ακουστικά φροντισμένος.
Εαν είναι αφροντιστος τότε θα έχουμε σημαντική διαφοροποίηση από θέση σε θέση εξαιτίας της απόστασης τους από τις ανακλαστικες επιφάνειες και τον βαθμό απορρόφησης.
Για μοναδικη θέση ακρόασης με τα ηχεία στραμμένα πάνω μας το κύριο μέλημα θα ήταν η μείωση των ανακλασεων διότι ακόμη και ένα τέλειο σπινοραμα δεν θα μπορούσε να εξαλείψει φαινόμενα χτενωτου φίλτρου κτλπ.
Τι λες?
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος σίγουρα σε αφροντιστο χώρο θα συνεχίσουν να εμφανίζονται φαινόμενα όπως το παρακάτω, οπότε χάνουμε από τα αποδυτήρια νομίζω.Ότι από τη στιγμή που δεν θα βρισκόμασταν υπό συνθήκη nearfield με την άμεση ηχητική ενέργεια να ήταν τουλάχιστον ισοδύναμη της έμμεσης,χωρίς ομαλό spinorama θα εισπράτουμε εξίσου ανώμαλη ανταπόκριση από το πεδίο αντήχησης που αφορά στην ολική συμπεριφορά του δωματίου ανεξάρτητα από μεμονωμένες τοποθεσίες και πρώιμες ανακλάσεις.
Εάν πάλι βρισκόμασταν σε μικρότερη απόσταση ανταποκρινόμενη σε nearfield,τότε μικρές αποκλίσεις κεφαλής από την κεντρική θέση θα συνεπάγονταν ανώτερες γωνίες off-axis , οπότε θα εισπράτταμε ξανά το ανώμαλο spinorana, αυτή τη φορά με την άμεση ηχητική ενέργεια...
Δεν κάνει να συμβιβαζόμαστε στο βωμό της γνώσης για χάρη άλλων...Μένω δεκτικός σε οποιαδήποτε τεκμηριωμένη αντίρρηση - αλλά και σε μη τεκμηριωμένες εδώ που τα λέμε.Όσον αφορά το πρώτο σκέλος σίγουρα σε αφροντιστο χώρο θα συνεχίσουν να εμφανίζονται φαινόμενα όπως το παρακάτω, οπότε χάνουμε από τα αποδυτήρια νομίζω.
View attachment 271381
Για το 2ο σκέλος ας δεχθούμε ότι είναι έτσι όπως τα παρουσιάζεις για την οικονομία της κουβέντας