Super Audio τι ακριβώς?....

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.736
Καλησπέρα!
Αν το κάνουμε τόσο "λιανά" θα πρέπει να μου δώσεις άλλο ένα νουμεράκι.

Οι συγκρίσεις ανά δευτερόλεπτο είναι άμεσες:
- 16 (bit) X 44,1
- 1 (bit) X 44,1 Χ 64
- 32 (bit) X πόσο?*

Το *πόσο, αφορά σαφώς στην συχνότητα δειγματοληψίας. Με μόνο δεδομένο το μήκος της ψηφιακής λέξης του του ψηφιακού master στο οποίο αναφέρεσαι, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Πάντως το μέγεθος της πληροφορίας, (σε αυτά τα επίπεδα) δεν πρέπει να μας "ψαρώνει" για το τελικό ακουστικό αποτέλεσμα, διότι δεν είναι τελικά το μόνο που μετράει. :wink:

- Φυσικά είναι πολύ σημαντικό.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.736
Α, και δεν πάει και αναλογικά ε...
Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι ένα sacd παίζει 4 φορές (τόσο περισσότερη πληροφορία έχει), καλύτερα από το αντίστοιχο cd. Θα ήταν εξαιρετικά τραβηγμένο... :wink:

Reaction score
297
Δεν κατάλαβα ποιά είναι ακριβώς είναι η ερώτηση του baltasar, αλλά η τελική διακριτική ικανότητα (resolution) των DAC δεν υπερβαίνει τα 20 bit και αυτό οφείλεται στον θερμικό θόρυβο των κυκλωμάτων (αντιστάσεις κλπ), θόρυβο που δεν μπορεί να μειωθεί παρά μόνο με ψύξη κοντά στους 0 βαθμούς Κέλβιν (δηλαδή με επίτευξη υπεραγωγιμότητας)

Reaction score
5
Κοιτά, μην αγχώνεσαι για τα bit και την δυναμική περιοχή γιατί έτσι η αλλιώς δεν υπάρχει dac που να μπορεί να βγάλει πάνω από 120db αλλά ούτε γίνεται πραχτικά τέτοια ηχογράφηση. Στο sacd αντιστοιχεί θεωρητικά δυναμική περιοχή κάπου στα 120db που είναι ζήτημα τελικά αν πρακτικά τα στούντιο χρησιμοποιούν έστω και τα 80-90 db δυναμικής περιοχής.

Για τα 32 bit που αναφέρεις αντιστοιχεί θεωρητική δυναμική περιοχή 192db. Υπολόγισε ότι κάθε 1 bit αντιστοιχεί με αύξηση 6db της δυναμικής περιοχής.

Reaction score
297
Μακάρι το θέμα να ήταν τόσο απλό. To σκεπτικό των 20 ή 24 bit δεν είναι τα peak των 120 η 144 dB αντίστοιχα, αλλά η σωστή κωδικοποίηση των σημάτων χαμηλής στάθμης. Ένα σήμα -60 dB από το 0 (peak) έχει ακρίβεια κωδικοποίησης μόλις 6 bit (σε Red Book) ή 14 bit (θεωρητικά) και 8-10 bit (πρακτικά) σε hi-rez. Ο λόγος που πήγαμε (ή μάλλον ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ) από τα 16 στα 24 bit ήταν πρακτικός (ακέραιο πολλαπλάσιο του 8 ). Οι μηχανικοί ήξεραν ότι ο θερμικός θόρυβος αποκλείει επιδόσεις καλύτερες των 20 bit.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.736
RDoherty said:
To σκεπτικό των 20 ή 24 bit δεν είναι τα peak των 120 η 144 dB αντίστοιχα, αλλά η σωστή κωδικοποίηση των σημάτων χαμηλής στάθμης.
Έτσι είναι μάλλον, αλλά αυτό είναι λίγο σαν το ερώτημα: "η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα?"... :lol:

Reaction score
2.521
Το Dithering το έχετε δοκιμάσει ;
Νίκο, τα δικά μας ADC/DAC το διαθέτουν. Πρακτικά αφαιρούν ένα μεγάλο μέρος του κρουστικού θορύβου των transistors καθως και άλλων θορύβων που οφείλονται σε θερμικά φαινόμενα.
Το έχω δοκιμάσει αλλά δεν είχα τα κατάλληλα όργανα να μετρήσω τις διαφορές. Το αποτέλεσμα ήταν όμως πολύ καλό.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.736
Το dithering υποτίθεται ότι προσθέτει τυχαία δεδομένα στο σήμα κάτι που βελτιώνει το σήμα, ειδικά όταν έχουμε μπόλικες απώλειες. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ακούσει αισθητές διαφορές αλλά το έχω στο on... :)

p.s. Καλά θα είναι, αν έχουμε κι άλλα θέματα για τα ψηφιακά, να τα μεταφέρουμε σε κάποιο νέο thread έτσι ώστε να μην φεύγουμε από το αρχικό θέμα που είναι το sacd.

Reaction score
2.521
Nίκο, εσύ δεν το χρειάζεσαι το dithering. Nα μην το έχεις πατημένο.
Το Dithering το χρησιμοποιείς όταν μετατρέπεις από analog to digital για την μείωση του granular noise όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το manual που έχουμε. Μειώνει και τον θόρυβο κβαντοποίησης. Πάντα στα 24 bit για καλύτερα αποτελέσματα.
Μη μου πεις ότι τόσο καιρό άκουγες "πατημένος" ? :lol:

RTFMF

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.736
Κάνει κι άλλα πράγματα το dithering από ότι διαβάζω, όπως σου είπα διαφορές ούτως ή άλλως δεν ακούω, οπότε το έχω πατημένο παρόλο που δεν το χρησιμοποιώ (όπως ξέρεις) σαν dac το μηχανάκι. Το upsampling αρκεί. :wink:
- 24 bit ναι...

p.s.
1. Άμα περίμενα από το manual του μπέρι κάηκα ρε. :lol:
2. Πάτα το dithering που σου λέω... :wink:

Reaction score
2.521
Αξίζει τελικά να πάρω κι εγώ ένα SACD player ή να περιμένω ;
Πάντως μέχρι τώρα δεν έχω εντυπωσιαστεί με αυτό το Format. Ισως έφταιγαν και τα κομμάτια που άκουσα.

Reaction score
968
Κατασκευαστές SACD players:

http://audiotools.com/sacd.html

Ενδιαφέρον CD/SACD player είναι αυτό:

http://www.audioaero.com/

[FONT=&quot]Ένα θέμα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για τα συστήματα υψηλής ανάλυσης [/FONT][FONT=&quot]DVD[/FONT][FONT=&quot]-[/FONT][FONT=&quot]Audio[/FONT][FONT=&quot] και [/FONT][FONT=&quot]SACD[/FONT][FONT=&quot], είναι η απαίτηση ηχείων (αλλά και ενισχυτών) ικανών να χειρίζονται ασφαλώς και αποτελεσματικά τις εξαιρετικά υψηλότερες συχνότητες σήματος που είναι σε θέση να παρέχουν τα συστήματα αυτά.

Επίσης, μιλάμε για πολυκάναλες εγγραφές, για τις οποίες οι τεχνικές ηχογράφησης βρίσκονται ακόμη υπό διαρκή ανάπτυξη και δεν έχουν παγιωθεί, όπως στην περίπτωση της στερεοφωνικής ηχογράφησης.

Τέλος, ψηφιακή έξοδο DSD βγάζει μόνον η i-Link της Denon και η HDMI ver. 1.2 ή νεότερη.
[/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot] [/FONT]

D

deleted user 10898

Guest
μεγαλος υπσοτηρικτης του sacd ειναι η SONY. η νεα εκδοση του playstation3 ΔΕΝ υποστηριζει SACD ενω μεχρι τωρα υποστηριζε... το μελλον του sacd σκοτεινο....

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Reaction score
12.786
Tα high resolution downloads και οι music servers να είναι καλά...
Και ιδού ο νέος μεγάλος ανταγωνιστής των παραδοσιακών, απτών μέσων, σε επίπεδο format, αν μπορείς να το ονομάσεις έτσι. :cool_4:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.209
Members
38.305
Νεότερο μέλος
Nikosdi