Tesla

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.746
Το λοιπόν έκανα κάτι παραπάνω βόλτες δεν έχει σημασία που, και όταν συνέχισα για φόρτιση, μου λέει θα φτάσω με 3%, που βέβαια δεν είναι τίποτα σπουδαίο, και με -1% να λέει, μια χαρά είναι.

1000006729.jpg

Αλλά βλέπω πως είναι 31 χιλιόμετρα απόσταση, γω είμαι με 10% μπαταρία, και θα φτάσω με 3%;

Δηλαδή θέλει 7% για 31 χιλιόμετρα;

Για να δούμε ...

1000006732.jpg

Με 4% έφτασε. Δεν ήθελε 7%, του έφτανε 6% και μάλιστα με 43 έως 45°C έξω!

Εν ολίγοις, είναι εξαιρετικά ακριβής η πρόβλεψη.

Εκεί που έφτασα, ήταν φορτιστές με ηλιακά πάνελ από πάνω

1000006733.jpg

Εδώ βλέπουμε 45°C στην οθόνη, και τα ελαστικά έφτασαν μόλις 45-46 psi (από 42 κρύα) διότι έχω βάλει άζωτο!

1000006735.jpg

Αν δεν είχα άζωτο, μετά από 3,5 ώρες ταξίδι με τέτοια θερμοκρασία, θα ήταν πάνω από 50 psi...

ΥΓ. Αν προσέξατε στην παραπάνω οθόνη, λέει estimated charge time 10 min.

Στα 11 λεπτά έφυγα... 😎

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.746
:rolleyes: Όχι, καλύψαμε το θέμα στα λάστιχα ηλεκτρικών.
Στο ταξίδι μου από Αθήνα Θεσσαλονίκη, ξεκίνησα με 42 psi στα ελαστικά, και μέσω βροχής και σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών (20°C και χαμηλότερα) είδα 47-48 psi στα λάστιχα.

Στο σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη, με 35°C εξωτερική θερμοκρασία, ξεκινούσα με 44psi και στη μικρή διαδρομή μου, έφτανε 46-47psi.

Το βράδυ έπεφτε η πίεση στα 42psi, αλλά το μεσημέρι, με ακίνητο το αυτοκίνητο και χωρίς να το βλέπει ο ήλιος καθόλου, πήγαινε 44psi.

Αν έβλεπε 2 Ρόδες ο ήλιος, αυτές έφταναν 45-46psi με ακίνητο το αυτοκίνητο.

Τώρα, είχα 45-46 psi στους 45°C εξωτερική θερμοκρασία, μετά από 350 χιλιόμετρα ταξίδι σε αυτοκινητόδρομο...

Τεράστια διαφορά.

Χιούτζ.

Οκ, δεν είναι το "άζωτο" υπεύθυνο για αυτό το κέρδος, αλλά η έλλειψη υγρασίας μέσα στον αέρα του ελαστικού, καθώς αυτή αφαιρείται από τα φίλτρα του μηχανήματος που παράγει το καθαρό άζωτο για αυτή τη χρήση, αλλά δεν ξέρω άλλο τρόπο να μην έχει υγρασία ο αέρας στα ελαστικά..

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.746
Πορτογαλία, κάπου στα βουνά, σα τις μύγες μαζεύονται στο μέλι:

1000007145.jpg

Εκτός από τα εξαιρετικά παγωτά

1000007146.jpg

Το μαγαζί είχε και διάφορα είδη Τέσλα

1000007147.jpg

Ψωνίσαμε πάλι..😁🤪😂

Σταθμοί φόρτισης γύρω από το Πόρτο:

1000007164.png

Απίστευτο δίκτυο!

Και μεις εδώ, ένα στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε, ούτε για δείγμα.

Πόσο πίσω είμαστε...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.746
Αλλαγή οδηγιών χρήσης!

90% recommended for daily driving!

1000006974.png

Πάει το "έως 80%", γεια σας.
Τώρα, "έως 90%" προτείνεται για καθημερινή χρήση.😎

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.746
Εννοείται, μαζί με τα ηχεία! 😂😁

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.746
Πορτογαλία είναι η πρώτη χώρα που περνάω, που όλοι πάνε πάνω από τα όρια ταχύτητας, και πολύ μάλιστα, ακόμα και τα φορτηγά. Σε όλους τους δρόμους, ανεξαιρέτως. Είχε κίνηση στο δρόμο, κι όμως, σε κάποια φάση πηγαίναμε όλοι για κάνα 20-λεπτο με 155-160 στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας (ίσως και παραπάνω), και γύρω στα 140 πήγαιναν στη μεσαία και στην δεξιά λωρίδα. Όριο είχε 120.

Όλως τυχαίως, στην Πορτογαλία είναι η πρώτη χώρα που είχε σε 3 σημεία του δρόμου τρακάρισμα και το ανάλογο μποτιλιάρισμα. 😂😁🤪

Πολύ ενδιαφέρον σύστημα έχουν στα διόδια, όπου εάν έχεις το ασύρματο μπλιμπλικι για να τα περνάς, πας από δίοδο που δεν έχει καν μπάρα να περιμένεις να σηκωθεί. Σφαίρα.

Reaction score
439
Κώστα , όταν επιστρέψεις με το καλό, θα το εκτιμούσα πολύ, αν κάπως, μου έστελνες όλο το itinerary του ταξιδιού σου. Χώρες, διαδρομές, ξενοδοχεία...κτλ
Είναι καιρό στο bucket list να κάνω κάτι αντίστοιχο, και βλέποντας τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό που έχεις κάνει, θα με βοηθούσε ιδιαίτερα.
Σε ευχαριστώ πολύ :)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.746
Κώστα , όταν επιστρέψεις με το καλό, θα το εκτιμούσα πολύ, αν κάπως, μου έστελνες όλο το itinerary του ταξιδιού σου. Χώρες, διαδρομές, ξενοδοχεία...κτλ
Είναι καιρό στο bucket list να κάνω κάτι αντίστοιχο, και βλέποντας τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό που έχεις κάνει, θα με βοηθούσε ιδιαίτερα.
Σε ευχαριστώ πολύ :)
Κοίτα να σου πω, δεν έχει νόημα, και θα σου εξηγήσω το γιατί.

Η άνοδος προς Ευρώπη, περνάει από τα άθλια Βαλκάνια. Πιο σύντομη διαδρομή είναι θεωρητικά από βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο (Αλβανία κάνω πως δεν υπάρχει καν), αλλά από κει οι δρόμοι είναι άθλιοι, το Google maps δεν είναι ενημερωμένο και δε μπορείς να βασιστείς σε αυτό, και η μικτή ασφάλιση του ΙΧ δεν υφίσταται, οπότε με ακριβό αυτοκίνητο δε περνάω από κει για κανένα λόγο.

Άρα πάμε στα σίγουρα από Βουλγαρία και Σερβία, το οποίο σημαίνει πρώτη στάση Σόφια (Βουλγαρία) και κλασσικά διανυκτέρευση Βελιγράδι (Σερβία).

Η Σερβία είναι εκτός ΕΕ και το ίντερνετ κοστίζει, το αυτοκίνητο χάνει σύνδεση, έχει θεματακια, αλλά έχει καλούς δρόμους και είναι ασφαλής χώρα, με εξαίρεση τις 2 αμφιλεγόμενες περιοχές, κυρίως το Κόσοβο, στο οποίο δε μπαίνεις μέσα.

Στο Βελιγράδι έχει άφθονα ξενοδοχεία σε πολύ καλές τιμές, κοιτάζεις στο booking και αποφασίζεις, εγώ αυτή τη φορά έτυχε και έκλεισα στο

Το οποίο είναι φρέσκο, νεόδμητο, καθαρό, εξαιρετικό, με ωραία κουζίνα, ταρταρ, πάρκινγκ, κλπ, και παμφθηνο, ένα 50-ευρο νομίζω.

Με 44€ κόστος φόρτισης μέχρι Ιταλία, και 50€ η μία διανυκτέρευση στο Βελιγράδι, όπως καταλαβαίνεις σημαίνει κόστος για να φτάσουμε Ιταλία ~100€, αστεία πράγματα! Με το πλοίο είναι κλάσεις πιο ακριβά, ιδίως το αυτοκίνητο..

Αλλά κλείνεις όπου βρεις διαθεσιμότητα, με τις ανάγκες που θες να καλύψεις, εγώ έβαζα πάντα να έχει πάρκινγκ, και όπου μέναμε μετά, να έχει και πισίνα. Στο Βελιγράδι έχουμε πάει πολλές φορές, για το δρόμο για Ευρώπη, και δε μένουμε κει πλέον, παρά μόνο έναν ύπνο το βράδυ, και στο αυτοκίνητο πρωί πρωί να πάμε Ιταλία, με στάση Λουμπλιάνα, που είναι υπέροχη πόλη και μπορείς να μείνεις και ένα μήνα.

Από Βελιγράδι δηλαδή, μπαίνεις ΕΕ, Κροατία, που είναι τα τελευταία σύνορα που θα δεις.

Διασχίζεις την Κροατία, περνάς από Ζάγκρεμπ, μπαίνεις Σλοβενία, όπως είπα περνάς οπωσδήποτε από Λουμπλιάνα, και μετά στην ευθεία πας Ιταλία.

Από κει, όπου θες, φιλ φρι, βλέπεις πόλεις, διαλέγεις ξενοδοχεία στο booking, και αναλόγως διαθεσιμότητας και τιμών, βλέπεις που θα μείνεις.

Εγώ λόγου χάριν θα ήθελα να μείνω Eze, στη Γαλλία, αλλά οι τιμές ήταν εξωφρενικές, οπότε όχι ευχαριστώ, βρίσκω πάντα κάποια ξενοδοχεία σε λογική τιμή, εφόσον έχω ΙΧ και μπορώ να κινηθώ όπου θέλω, οπότε κανονίζεις πορεία προς τα πού θα πας, πόσα χιλιόμετρα θες να κάνεις την ημέρα, ποιες πόλεις θα ήθελες να δεις, κλπ, και αναλόγως βγάζεις πρόγραμμα.

Εγώ ήθελα να δω ένα φίλο στο Μονακό, και ομοίως στη Βαρκελώνη. Άρα αυτές οι περιοχές ήταν επιλεγμένες στάσεις, εσύ κάνεις το δικό σου πρόγραμμα.

Μόνο το πέρασμα από Βαλκάνια είναι ένα θέμα που θέλει προσοχή.

Η δικιά μας επιστροφή θα είναι από Βιέννη (Αυστρία) προς Βουδαπέστη (Ουγγαρία) και από κει, πάλι Σερβία (Βελιγράδι) και Βουλγαρία (Σόφια) και καρφί Θεσσαλονίκη.

Δηλαδή πρακτικά, η Σερβία (Βελιγράδι) είναι η στάνταρ πρώτη και τελευταία στάση μας, σε κάθε περίπτωση road trip στην Ευρώπη.

Για τα διόδια έχει pass που το βάζεις στο παρμπρίζ και περνάς Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, και δεξερωγωτι άλλο, δε θυμάμαι, αλλά είναι σοβαρή λύση. Στις υπόλοιπες χώρες θέλει βινιετες, βγαίνουν ηλεκτρονικές μέσω ίντερνετ, θα τα βρεις.

Προσοχή θέλει στο δρόμο, συχνές στάσεις ξεκούρασης. Εμείς με το EV, κάνουμε περισσότερες στάσεις από όσες χρειάζεται για φόρτιση, και στις στάσεις φόρτισης καθόμαστε περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται η φόρτιση, χρειάζεται καθαρό μυαλό και να μη βιάζεσαι σα να σε κυνηγάνε, γιατί τα χιλιόμετρα είναι πολλά, και το μόνο που δε θες, είναι ένα τρακάρισμα κάπου στο εξωτερικό... Προσοχή λοιπόν στους δρόμους, πάντα με στάσεις για να είσαι ξεκούραστος, σένιος. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Άμα νιώσεις κούραση, κάνε άκρη και ρίξε ένα δίωρο ύπνο. Το έχω κάνει 2 φορές ως τώρα σε αυτό το ταξίδι. Ας μη δω μια πόλη, τι να κάνουμε. Σημαντικότερο όλων, είναι η ασφάλεια στο δρόμο. 😎

Το εν λόγω road trip θα το βρεις εδώ:

Ωραίο σοφτγουερ.😎

ΥΓ. Ημέρες οδήγησης, μηδέν αλκοόλ. Κανόνας.

Last edited:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.133
Members
38.289
Νεότερο μέλος
Wintersun