Tesla

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.613
ΑΝ το βγάλει προς πώληση πιστεύω αρκετοί.
Έχω ξαναγράψει ότι το θέμα είναι πρωτίστως νομικό.
Αν έχεις βάλει το FSD και τρακάρεις, έχεις την ευθύνη ως οδηγός κι ας έχεις εκχωρήσει τη δουλειά στον αυτοματισμό. Αν δεν μπορείς να επέμβεις και είσαι απλά ο επιβάτης, ποιος θα έχει ευθύνη;
Και μόνο γι' αυτό δεν πιστεύω ότι θα πουληθεί ποτέ σε ιδιώτες, μόνο σε fleets που θα αναλάβουν το ρίσκο.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
34.184
Το επιβεβαίωσε 2 φορές.
Θα είναι διαθέσιμο να το αγοράσουν ιδιώτες.
Το ξέρω ότι το είπε. Αλλά δεν είπε που. Πελάτες είναι και η UBER, LYFT κλπ.

Προφανώς θα πρέπει να υπάρξει νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει την ελεύθερη αυτόνομη μετακίνηση των ιδιωτών, κάτι που τώρα δεν υπάρχει.

Τώρα, χρειάζεται η Τέσλα να κάνει αίτηση σε κάθε πόλη για να πάρει άδεια να έχει αυτόνομα οχήματα ως ταξί.
Έχω ξαναγράψει ότι το θέμα είναι πρωτίστως νομικό.
Αν έχεις βάλει το FSD και τρακάρεις, έχεις την ευθύνη ως οδηγός κι ας έχεις εκχωρήσει τη δουλειά στον αυτοματισμό. Αν δεν μπορείς να επέμβεις και είσαι απλά ο επιβάτης, ποιος θα έχει ευθύνη;
Και μόνο γι' αυτό δεν πιστεύω ότι θα πουληθεί ποτέ σε ιδιώτες, μόνο σε fleets που θα αναλάβουν το ρίσκο.
Προφανώς και θα διαμορφωθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο. Δεν είναι θέμα αν αλλά πότε. Σε ένα μήνα, ένα χρόνο κλπ. Κανείς δεν ξέρει.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.817
μόνο σε fleets που θα αναλάβουν το ρίσκο.
Με την ίδια λογική, αν αναλάβει ο οδηγός το ρίσκο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, ήδη είπαν εκπρόσωποι της Τέσλα πως η Τέσλα θα αναλάβει την ευθύνη. 😎

Δεν είναι κει το θέμα. Η γενικότερη έλλειψη νομικού πλαισίου είναι το θέμα, και κάθε αρχή και δύσκολη.

Κινούνται όμως προς αυτή την κατεύθυνση.
Έχουν γίνει αρκετές ενέργειες από την Τέσλα και τον Έλον προσωπικά, προς αυτή την κατεύθυνση, για να προωθήσουν ένα κατάλληλο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει σε ιδιώτες να αγοράζουν πλήρως αυτόνομα οχήματα όπως το Cybercab, χωρίς τιμόνι ή πεντάλ.

Αυτές οι ενέργειες εστιάζονται κυρίως σε λόμπινγκ, δημόσιες παρεμβάσεις και συνεργασίες με ρυθμιστικές αρχές, καθώς το τρέχον ομοσπονδιακό πλαίσιο απαιτεί ειδικές εξαιρέσεις από την National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) για τέτοια οχήματα.

Από ΑΙ: Κύριες Ενέργειες της Tesla:

Λόμπινγκ στο Κογκρέσο και Άμεση Εμπλοκή του Elon Musk: Ο Elon Musk έχει συμμετάσχει προσωπικά σε τηλεφωνικές συνομιλίες με μέλη του Κογκρέσου για να προωθήσει ενιαίες ομοσπονδιακές ρυθμίσεις για αυτόνομα οχήματα, αποφεύγοντας το "πολύ επώδυνο" σύστημα πολιτειακών εγκρίσεων. Η Tesla πιέζει για νομοθεσία όπως το Autonomous Vehicle Acceleration Act, που εισήχθη τον Μάιο του 2025, και στοχεύει σε ταχεία έγκριση πριν από τις διακοπές του Κογκρέσου. Επίσης, η εταιρεία έχει προσλάβει εταιρείες λόμπινγκ όπως η Venable LLP, δαπανώντας 100.000 δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2025 για προώθηση σχετικών νομοσχεδίων.

Συμμετοχή σε Ακροάσεις και Μαρτυρίες: Στελέχη της Tesla έχουν καταθέσει ενώπιον της Γερουσίας, προτρέποντας σε εθνικά πρότυπα για μεγαλύτερη ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα. Σε ακρόαση της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας τον Φεβρουάριο του 2026, εκπρόσωποι της Tesla υπερασπίστηκαν την ασφάλεια των συστημάτων τους, τονίζοντας ότι είναι ασφαλέστερα από ανθρώπινους οδηγούς και αναλαμβάνοντας ευθύνη για τυχόν λάθη λογισμικού.

Πίεση για Αλλαγές στην NHTSA και Ομοσπονδιακές Ρυθμίσεις: Η Tesla έχει ωθήσει για απλοποίηση της διαδικασίας εξαιρέσεων από την NHTSA, η οποία απαιτείται για οχήματα χωρίς παραδοσιακά χειριστήρια. Παρόλο που δεν έχει υποβάλει ακόμα αίτηση εξαίρεσης ειδικά για το Cybercab, η εταιρεία επωφελείται από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση Trump, όπως η χαλάρωση κανόνων αναφοράς ατυχημάτων και η δημιουργία ενιαίου πλαισίου. Η NHTSA έχει ανακοινώσει αναδιάρθρωση της διαδικασίας εγκρίσεων, κάτι που διευκολύνει την Tesla.

Δημόσιες Δηλώσεις και Πολιτική Επιρροή: Ο Musk έχει δημόσια επικρίνει το υπάρχον σύστημα και έχει ζητήσει ομοσπονδιακή έγκριση για αυτόνομα οχήματα. Η στενή σχέση του με την κυβέρνηση Trump έχει συμβάλει σε προτάσεις για εθνικό πλαίσιο, που θα επιταχύνει την κυκλοφορία του Cybercab.

Δοκιμές και Συνεργασίες σε Πολιτειακό Επίπεδο: Η Tesla έχει λάβει εγκρίσεις για δοκιμές σε πολιτείες όπως η Αριζόνα και η Καλιφόρνια, χρησιμοποιώντας αυτές ως βάση για πίεση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Επίσης, συνεργάζεται με ενώσεις όπως η Autonomous Vehicle Industry Association (AVIA) για προώθηση νομοθεσίας.

Οι προσπάθειες αυτές έχουν ενισχυθεί από την κυβέρνηση Trump, που προωθεί χαλάρωση κανόνων για να διευκολύνει εταιρείες όπως η Tesla.

ΥΓ. Βεβαίως, οι εταιρικοί στόλοι ταξί, τύπου UBER, μπορούν να απορροφήσουν τεράστιους αριθμούς από τέτοια οχήματα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, και δεν ξέρω αν η Τέσλα θα επιλέξει τέτοια πώληση, ή αν απλώς θα συμμετέχει με δικά της οχήματα στους εν λόγω στόλους. Έχει βέβαια ένα σημαντικό λόγο για να πουλήσει 10 μύρια τέτοια οχήματα σε διάφορους ιδιωτικούς στόλους ταξί, πχ πουλώντας μηνιαίες συνδρομές FSD. 😂😁🤣

Last edited:

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.867
Το θέμα είναι πως μέεεεεεχρι να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο και μέεεεεεχρι να έρθει στην Ελλάδα και μέεεεεεχρι να επιτραπεί η μετακίνηση ανηλίκων χωρίς συνοδεία ενηλίκου, εγώ θα συνεχίσω να κάνω τον ταξιτζή στα παιδιά για όλες τις δραστηριότητες 😆 (και μέχρι να γίνουν όλα τα παραπάνω θα έχουν ενηληκιωθεί).

Αυτό μάλιστα, θα ήταν επανάσταση. Το να με πηγαίνει εμένα είναι απλά βόλεμα για κάποιες περιπτώσεις, δεν θα μου αλλάξει τη ζωή όμως (όταν γεράσω πολύ ίσως).

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.867
Ίσως πριν γεράσεις πολύ. 😎

Τρέχουν οι εξελίξεις, δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζεις.
Δεν είπα ότι όλα αυτά θα γίνουν όταν θα έχω γεράσει πολύ.

Είπα ότι η αυτόνομη οδήγηση θα με βολέψει μεν (όποτε κι αν έρθει), αλλά δεν θα μου αλλάξει τη ζωή, πέραν ίσως του όταν θα έχω γεράσει πολύ που δεν θα μπορώ να οδηγώ μόνος μου.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
93.756
Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι θα το κάνουν αυτό το όχημα εάν τελικά δεν αρκεί το AI4 πωστολεν hardware για πραγματικά αυτόνομη οδήγηση χωρίς τιμόνι και πετάλια.
Εκτός αν βγάζουν μόνο ελάχιστα κομμάτια για δοκιμές κτλ. Ή για να τρομπάρουν την μετοχή.

Reaction score
4
Δείχνεις να τα λες αυτά με μεγάλη σιγουριά! 😁
Αλήθεια, μήπως έχεις model Y LR με acceleration boost;
Τα έχεις διαπιστώσει ο ίδιος;
Ενημέρωσέ με αν θέλεις. 😎

View attachment 390213

Ωστόσο, από τα ανωτέρω παλιά γραφήματα φαίνεται στα 160 χαω μια διαφορά ~40 kW και στα 180–200 χαω ~20–30 kW.
Άρα ναι, υπάρχει μετρήσιμη extra ροπή/ισχύς μέχρι και τα 200+ χαω.
Αυτό μεταφράζεται σε αισθητή/πραγματική διαφορά επιτάχυνσης στα 160+ χαω.
Δεν έχω, και 99% στο chill οδηγώ, αλλά αν ήταν γύρω στο 1000άρικο μπορεί να το'βαζα (για να ναι ακριβής και η ένδειξη ισχύος στην άδεια κυκλοφορίας 😁). Στο topic, όμως, του γερμανικού forum, όλοι οι κάτοχοι το ίδιο λένε, ότι μετά τα 130-140 δεν έχει διαφορά, και φυσικά η τελική παραμένει ίδια.
Στο γράφημα που παρέθεσες η διαφορά ιπποδύναμης στα 160 δεν είναι με τίποτα 40kw, θα πρέπει να συγκρίνεις την μπλε με την πράσινη γραμμή (τις solid, όχι τις dotted), είναι σχεδόν στα ίδια, μετά τα 130km/h.
Επίσης το performance, εκτός από άλλο software, έχει και διαφορετικό κινητήρα πίσω.

Τέλος, please μην προσπαθείς να πιάσεις τελική για να με κάνεις να πιστέψω, drive safely ;)

Reaction score
26.619
μα δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ νόημα η ισχύς πάνω από τα 140-150χαω χώρια που 30-40kw διαφορά δεν είναι καν αισθητά σε αυτές τις ταχύτητες , δεν έχουν νόημα!
όλη η χαρά είναι μέχρι εκεί , είναι υπερ αρκετή, μετά τι να το κάνεις; να ανοίγεις στην εθνική από τα 140 μέχρι τα 200 σε μισό δευτερόλεπτο νωρίτερα ;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.817
Από +20 σε λίγες ώρες, πήγαμε σε +42..
Αυξανεσθε και πληθυνεσθε 😁🤣😂

Τα συνολικά οχήματα υπό δοκιμή, λένε πως είναι διπλάσια.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
34.184
Όταν θα έχει λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση για επικοινωνία στα Ελληνικά.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.817
Όταν θα έχει λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση για επικοινωνία στα Ελληνικά.
Μια χαρά δουλεύει στα ελληνικά!
Και σε τοπικές ισπανικές διαλέκτους δουλεύει άψογα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.624
Members
38.727
Νεότερο μέλος
geoaek