The Official Optoma 72 Thread

Reaction score
50
Το sharpness ήταν στο +4 πράγματι, αλλά και που το έβαλα... τέρμα αριστερά (-15 ή κάτι τέτοιο) το φαινόμενο παραμένει (όχι τόσο έντονο, αλλά εκεί είναι). Πιο πολύ στους υποτίτλους βλέπω (θετική) διαφορά. Καλά έτσι κι αλλιώς δεν είναι ενοχλητικό, απλά έτυχε να το παρατηρήσω (σε μερικές ταινίες πιο πολύ, σε άλλες ελάχιστα). Κούνησα και το καλώδιο, το 'βγαλα και το ξανάβαλα αλλά δεν είδα διαφορά από εκεί (μόνο... θόρυβο όταν το κούναγα ενώ έπαιζε ταινία). Τι να πω, ίσως χρειάζεται να βάλω κάποιο pattern για να'μαι σίγουρος. Έχω το DVE, γνωρίζετε ποιο pattern κάνει για την περίπτωση;

EDIT: α επίσης μια παρατήρηση: το sharpness πράγματι επηρέαζε το φαινόμενο, αλλά πιο πολύ προς το αρνητικό, δηλ. όταν το ανέβασα στη μέγιστη τιμή είδα πιο έντονο ghosting.

Reaction score
50
In any case, το ερώτημα είναι: υπάρχει πιθανότητα να είναι πρόβλημα του προβολέα (εννοώ κατασκευαστικό, όχι ρύθμισης) ή φταίει η ρύθμιση/το μήκος του καλωδίου/η ποιότητα του καλωδίου/η σύνδεση/η τοποθέτηση/κάτι άλλο. Αν δε φταίει το μηχάνημα δε με απασχολεί ιδιαίτερα, άλλωστε αυτό το διπλό είδωλο δεν το πολυπροσέχω. Αν υπάρχει όμως πιθανότητα να είναι κατασκευαστικό καλό θα ήταν να το γνωρίζαμε... αν βέβαια μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος από μια περιγραφή.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Mανο , εαν δεν βλεπεις ενα φαινομενο συνεχεια σημαινει πως δεν φταει ο βιντεοπροβολεας.
Ετσι η αλλιως τα φαινομενα αυτα σχετιζονται κατα 90% με τα καλωδια :wink:

Υ.Γ.Εχεις κανει συνδεση με component?
Εκει το βλεπεις?

Reaction score
50
Ανδρέα δεν έχω προλάβει να "παίξω" και πολύ. Αυτό σκεφτόμουν όμως κι εγώ για τη συνέχεια, πχ. να πάρω τα καλώδια που είχε ο ίδιος ο προβολέας να φέρω το DVD κοντά και να τα συνδέσω με component. Έτσι κι αλλιώς θα περιμένω και το Βαγγέλη μόλις γράψει κάποιες ώρες η λάμπα για τις σχετικές ρυθμίσεις και βλέπουμε...:)

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Αποψε Τριτη βραδι, αν και αδειουχος επεστρεψα εκτακτως για υπηρεσιακες αναγκες (ο...παληος ειναι αλλιως!) και μεσα σε ενα αδειο διωροφο σπιτι... ξεφαντωσα! Εβαλα τα dvd των CREAM και θυμηθηκα τα νιατα μου! Μεσα απο την πολυ καλη εικονα του ΟΠΤΟΜΑ και με ηχο δυνατα οσο αντεχα, με ενα (μονο ενα!) ποτακι ξαναεγινα 16αρης. Τι θελω να πω; Οτι οταν ο ηχος (που ετσι κι αλλιως τον ειχα στη δισκοθηκη μου) συνοδευεται απο εικονα (καλη) τοτε λες "χαλαλι' σε μερικα πραγματα και ευχαριστιεσαι για αυτο που ζεις. Κατι που στη μικρη οθονη της 32αρας (μικρη η 32αρα! που...καταντησαμε, ε;) δεν το ενοιωθα με τιποτα, τωρα στην 100αρα απογειωθηκα! ε, ναι "χαλαλι"!

Reaction score
50
Λοιπόν με μερικές δοκιμές ακόμη φάνηκαν ακόμα μερικά πραγματάκια: καταρχήν δοκίμασα με 12μετρο composite αλλά δεν είδα διαφορά στο ghosting (ως αναμενόμενο βέβαια γιατί και 12μετρο και composite ε δεν είναι και ό,τι καλύτερο). Όταν θα έχω χρόνο θα κοιτάξω να δω κανένα σχετικά κοντό component καλώδιο να δούμε.

EDIT: Κάτι άλλο που παρατήρησα επίσης ήταν πως όταν έβλεπα εικόνα από composite και κοίταγα τις default ρυθμίσεις του προβολέα σε Cinema mode ήταν διαφορετικές απ' όταν έβλεπα με σύνδεση HDMI (χωρίς να τις πειράξω ο ίδιος προφανώς)! Κουφό ή λογικό επειδή έχουμε διαφορετική είσοδο;

Το θέμα όμως είναι ότι παρατήρησα και κάτι άλλο: έβλεπα τα "Ιπτάμενα Στιλέτα" και σε συγκεκριμένες σκηνές (αρκετές όμως!) η εικόνα που έβλεπα ήταν σα να έκανε... κύματα (σα να βλέπεις την εικόνα ν' αντικατοπτρίζεται σε ταραγμένο νερό)! Δηλ. λες και προβαλλόταν πάνω σε πανί με έντονες κάθετες ζάρες/πτυχές (προφανώς δε φταίει το πανί γιατί δεν έχει τέτοια πράγματα και επίσης αυτό δε φαίνεται σ' όλες τις σκηνές). Παρατήρησα όμως ότι οι σκηνές που φαινόταν είναι αυτές όπου η κάμερα έκανε μια μετακίνηση οριζόντια σε δάση. Προσοχή όχι πολύ γρήγορη κίνηση (εκεί τα δένδρα δεν είναι ευδιάκριτα) ούτε σε ακινησία. Θα έλεγα σε μια σχετικά αργή κίνηση όπου τα δένδρα φαίνονταν καθαρά. Εν γένει φαίνεται να το κάνει όταν υπάρχουν ευδιάκριτες κάθετες γραμμές στο πλάνο (στην περίπτωσή μας δένδρα) που μετακινούνται (βέβαια αυτό είναι συμπέρασμα που έβγαλα από μια ταινία, μπορεί να λέω και βλακείες και να το κάνει και σε άλλες περιπτώσεις). Πάντως σε άλλες σκηνές (ακόμα και με έντονη κίνηση) τίποτα. Το θέμα όμως είναι ότι εκεί που φαίνεται... φαίνεται πράγματι και σε κάποιον άσχετο (μου το ανέφερε και άλλος). Το έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο; Τι μπορεί να φταίει;

GTX

Reaction score
39
Μάνος Σταυρόπουλος said:
Λοιπόν με μερικές δοκιμές ακόμη φάνηκαν ακόμα μερικά πραγματάκια: καταρχήν δοκίμασα με 12μετρο composite αλλά δεν είδα διαφορά στο ghosting (ως αναμενόμενο βέβαια γιατί και 12μετρο και composite ε δεν είναι και ό,τι καλύτερο). Όταν θα έχω χρόνο θα κοιτάξω να δω κανένα σχετικά κοντό component καλώδιο να δούμε.

EDIT: Κάτι άλλο που παρατήρησα επίσης ήταν πως όταν έβλεπα εικόνα από composite και κοίταγα τις default ρυθμίσεις του προβολέα σε Cinema mode ήταν διαφορετικές απ' όταν έβλεπα με σύνδεση HDMI (χωρίς να τις πειράξω ο ίδιος προφανώς)! Κουφό ή λογικό επειδή έχουμε διαφορετική είσοδο;

Το θέμα όμως είναι ότι παρατήρησα και κάτι άλλο: έβλεπα τα "Ιπτάμενα Στιλέτα" και σε συγκεκριμένες σκηνές (αρκετές όμως!) η εικόνα που έβλεπα ήταν σα να έκανε... κύματα (σα να βλέπεις την εικόνα ν' αντικατοπτρίζεται σε ταραγμένο νερό)! Δηλ. λες και προβαλλόταν πάνω σε πανί με έντονες κάθετες ζάρες/πτυχές (προφανώς δε φταίει το πανί γιατί δεν έχει τέτοια πράγματα και επίσης αυτό δε φαίνεται σ' όλες τις σκηνές). Παρατήρησα όμως ότι οι σκηνές που φαινόταν είναι αυτές όπου η κάμερα έκανε μια μετακίνηση οριζόντια σε δάση. Προσοχή όχι πολύ γρήγορη κίνηση (εκεί τα δένδρα δεν είναι ευδιάκριτα) ούτε σε ακινησία. Θα έλεγα σε μια σχετικά αργή κίνηση όπου τα δένδρα φαίνονταν καθαρά. Εν γένει φαίνεται να το κάνει όταν υπάρχουν ευδιάκριτες κάθετες γραμμές στο πλάνο (στην περίπτωσή μας δένδρα) που μετακινούνται (βέβαια αυτό είναι συμπέρασμα που έβγαλα από μια ταινία, μπορεί να λέω και βλακείες και να το κάνει και σε άλλες περιπτώσεις). Πάντως σε άλλες σκηνές (ακόμα και με έντονη κίνηση) τίποτα. Το θέμα όμως είναι ότι εκεί που φαίνεται... φαίνεται πράγματι και σε κάποιον άσχετο (μου το ανέφερε και άλλος). Το έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο; Τι μπορεί να φταίει;
Το θέμα με τις ρυθμίσεις που λες είναι λογικό γιατί αν παίξεις λίγο θα δεις οτι ο προβολέας δεν έχει προφίλ ρυθμίσεων αλλά σώνει τις ρυθμίσεις για κάθε είσοδο διαφορετικά.
Το θέμα με τις κάθετες γραμμές που λες, το είχα παρατηρήσει όταν έβλεπα το pc και συγκεκριμένα κείμενο και μετακινούσα δεξιά-αριστερά το παράθυρο. Αν λέμε το ίδιο πράγμα τότε έχεις πειράξει το Zoom! Βάλτο στο 0 και δες αν το κάνει ακόμα, αν δεν έχεις πειράξει το zoom τότε μήπως έχεις πειράξει κανά keystone ή κάτι αντίστοιχο, αν όχι τότε μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Πάντως ο κυματισμός που περιγράφεις είναι ακριβώς σαν και αυτό που έβλεπα με το zoom στο +2 αν θυμάμαι, με το που το έβαλα στο 0 όλα τέλεια. :wink:

Reaction score
50
Όχι, το zoom είναι στο 0... Και βέβαια το keystone δεν το αγγίζω ούτε κατά διάνοια :)

Reaction score
50
Δεν ξέρω βέβαια μήπως παίζει ρόλο το γεγονός ότι το "κανονικό" zoom (δηλ. του φακού, όχι απ' τη ρύθμιση) είναι ρυθμισμένο σχεδόν τέρμα. Θα κοιτάξω να παίξω τις ίδιες σκηνές με μικρότερο zoom, αλλά αν δω ότι παίζει σωστά ε είναι πρόβλημα του προβολέα. Το να πεις ότι έχει μια μικρή διαφορά στην ποιότητα της εικόνας ανάλογα με το πού είναι το zoom το καταλαβαίνω, αλλά το να σου κάνει "κύματα" στη μία θέση και να παίζει σωστά στην άλλη, είναι πρόβλημα. Βέβαια ας μην προτρέχω, δεν το έχω δει να γίνεται, απλά σκέψεις κάνω.

spylab

TrumpoMusk
Moderator
Reaction score
38.048
Mανο οι δοκιμες ειναι με DVD ?
Μηπως μπορεις να βγαλεις καμια φωτο?

Δεν μπορει να ειναι το zoom..............

Mε τι player βλεπεις?

Που μενεις?

Pattens απο το DVE εχεις βαλει ?

Υπαρχει κατι που παιζει αψογα και στους υποτιτλους ?

Καθολου HD εχεις βαλει ?

Reaction score
50
Αν αναφέρεσαι στον "κυματισμό" τελικά βρήκα την... πηγή του προβλήματος (άκου τώρα κουφή περίπτωση): αρχίζω να υποψιάζομαι ότι είναι η οθόνη (αν και δεν έχει ζάρες - τουλάχιστον έντονες). Για να το επαληθεύσω, σε μια σκηνή με "κυματισμό" τη βάζω και παίζει στην οθόνη και βλέπω... κύματα. Σηκώνω την οθόνη και παίζει στον τοίχο, μια χαρά! Άρα λέω η οθόνη είναι. Το περίεργο είναι ότι δεν έβλεπα ζάρες όπως έγραψα και πριν (έντονες τουλάχιστον). Και τι είχε γίνει: πίσω απ' τη (μισή) οθόνη υπάρχει μπαλκονόπορτα. Απ' την άλλη μεριά υπάρχει air condition. Ε όταν έβλεπα ταινία ήταν ανοιχτά τόσο η μπαλκονόπορτα απ' τη μια μεριά, όσο και το air condition απ' την άλλη. Παρατήρησα λοιπόν ότι η οθόνη δεν πολυήταν στη θέση της όταν τα'χα ανοιχτά και τα δύο, ψιλοκουνιόταν. Ε κλείνω το τζάμι, αλλάζω και τη ροή του air condition να μην πέφτει στη οθόνη και ως δια μαγείας... παν' τα κύματα :) Τι να πω, τι άλλο θα δούμε...

Reaction score
50
Με το ghosting τα ίδια παιδιά. Δοκίμασα και με component καλώδιο (αυτό που είχε μέσα το κουτί) το οποίο το συνέδεσα ξεχωριστά (θέλω να πω χωρίς να περνάει δίπλα κανένα καλώδιο ρεύματος κτλ.) αλλά το ghosting... εκεί. Βέβαια φαντάζομαι το συγκεκριμένο καλώδιο δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά τι να πω. Δεν ξέρω μήπως πρέπει να βάλω κανένα διαφορετικό DVD πχ DVE για να είμαι σίγουρος ότι δε φταίει το ίδιο το δισκάκι. Πάντως το έχω δει σε πολλές ταινίες, από απαράδεκτες (βλέπω ότι είναι γρατσουνισμένες) μέχρι αγορασμένο Gladiator. Γι' αυτό κάτι δε μου πολυπάει καλά. Καμιά ιδέα τι άλλο να δοκιμάσω; Εννοείται ότι έχω παίξει με sharpness τόσο του προβολέα όσο και του player, αλλά το φαινόμενο παραμένει (χάνεται σχετικά όταν το πάω τέρμα μείον στο sharpness του player, αλλά τότε η εικόνα γίνεται απαράδεκτη, οπότε δεν έχει νόημα). Ίσως να πάρω κανένα διαπιστωμένα καλό καλώδιο μικρού μήκους και να το συνδέσω κι αυτό ανεξάρτητα; Τι να πω, μπορεί να φταίει κι ο ίδιος ο προβολέας;

Reaction score
50
Εντωμεταξύ παρατηρώ και το άλλο: σε όλες τις ταινίες στην αριστερή άκρη της οθόνης υπάρχει μια αντίστοιχη κάθετη γραμμή σαν του ghosting (πιο ορατή βέβαια με φωτεινό φόντο). Όσο πιο άσχημα εγγραμμένο το δισκάκι τότο πιο έντονη η γραμμή (καμιά φορά και στα δεξιά της οθόνης). Αλλά ακόμα και στο δισκάκι του DVE φαίνεται. Δεν ξέρω αν οφείλεται στα ίδια αίτια. Α επίσης (ως αναμενόμενο) το ghosting είναι ιδιαίτερα έντονο σε λευκό φόντο (δε βλέπουμε και τόσο συχνά εντελώς λευκό φόντο, αλλά χτες έτυχε και πέτυχα μια τέτοια σκηνή και φαινόταν περισσότερο). Τι να πω, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να δοκίμαζα με άλλο player. Πάντως αυτά φαίνονται για κάποιον που το κοιτάει. Όσοι άλλοι έχουν παρακολουθήσει δεν το έχει προσέξει κανείς.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Μανο , καποια στιγμη που θα εχεις λιγο χρονο(και ελπιζω να εχω και εγω :lol:) παρε τον βιντεοπροβολεα και φερτον απο εδω να τον δουμε μαζι :wink:

Reaction score
50
Ανδρέα thanks θα το κανονίσουμε κάποια στιγμή... κάνουμε με το καλό τα μπανάκια μας και τον βλέπουμε όταν θα έχουμε και οι δυο χρόνο. Άλλωστε δεν είναι κάτι που βγάζει μάτι, μπορεί να περιμένει μέχρι να βρεθεί λίγος χρόνος ;)

Reaction score
0
Και μια και είμαστε το... optoma thread, μερικές ερωτήσεις αρχαρίου :shock: :shock: :shock: :lol:

Κάτι έχω διαβάσει για φίλτρα αέρα στους prjs? Αλλάζω κάτι στον ο..πτωμα για να μη γινει..πτώμα απο τη σκόνη???? γενικά πως αντιμετοπίζουμε τη σκόνη εκτός απο το να τον σκεπάζουμε καλά όταν παγώνει???

:oops:

Reaction score
446
Στο αμερικάνικο forum αναφέρεται ότι η εικόνα του optoma έχει πολύ θόρυβο όταν προβάλει video σήματα SD.
Ως αποτέλεσμα αναγκάζονται οι κάτοχοι να αφαιρέσουν τα true vivid και brilliant colour για να ελαχιστοποιήσουν το φαινόμενο, αλλά χαλάνε και την φωτεινότητα-ποιότητα της εικόνας.
Τι έχουν να πουν οι κάτοχοι; Πως συμπεριφέρεται με τα video σήματα; Μήπως να συμβαίνει στο NTSC μόνο και όχι στο PAL;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.724
Members
38.603
Νεότερο μέλος
g tv