TOΠΟΘΕΤΗΣΗ ΗΧΕΙΩΝ ΜΕ RIBBON.

Reaction score
11
Εάν για παράδειγμα το ίδιο tweeter το βάλουμε πάνω σε μία μπάφλα διαστάσεων 15 x 35 cm, το ίδιο πολικό διάγραμμα ακτινοβολίας στα 10 kHz γίνεται από την περίθλαση αγνώριστο:

Πάντως με την γεννήτρια συχνοτήτων στα 12.000 hz και άνω, αυτό ακριβώς ακούω! Με μικρομετρικές κινήσεις των αυτιών, αυξάνει η μειώνεται η ένταση!

:121:

Reaction score
4
Απάντηση: Re: TOΠΟΘΕΤΗΣΗ ΗΧΕΙΩΝ ΜΕ RIBBON.

Πάντως με την γεννήτρια συχνοτήτων στα 12.000 hz και άνω, αυτό ακριβώς ακούω! Με μικρομετρικές κινήσεις των αυτιών, αυξάνει η μειώνεται η ένταση!

:121:
Είναι φυσιολογικό.., τα ηχεία σου φταίνε.... :414:

Reaction score
11
Φίλε acoustics, μήπως ξέρεις:

1)το ribbon πως ακτινοβολεί;
2)πως συνδυάζεται η ακτινοβολία του ribbon με το dome σε κοινή μπάφλα στον χώρο;
3)τελικά έχουν βάση οι αιτιάσεις DALI, VON ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥ και άλλων για ακρόαση "off axis";
4)τα ribbon, για λόγους προστασίας του πολύ εύθραυστου διαφράγματος, έχουν μία μεταλλική σίτα. Θα ήταν καλό να βγαίνει από τους προσεκτικούς και ευλαβείς ιδιοκτήτες;

:111:

Reaction score
968
Εδώ είναι μερικά θεωρητικά τρισδιάστατα διαγράμματα ακτινοβολίας ενός ribbon tweeter, για 10, 15 και 20 kHz (χωρίς περίθλαση από τη μπάφλα):

Reaction score
11
Φίλε acoustics δεν ξέρω ποιός είσαι και από που αντλείς τα στοιχεία σου, αλλά έχεις ουσία!

Συγχαρητήρια! :446:

Reaction score
47
Τελικά βλέπω οτι η DALI και στις πιο ακριβές σειρές της προτείνει τα ηχεία να μην συγκλίνουν προς την θέση ακρόασης, αλλά να είναι παράλληλα τοποθετημένα ως προς τον τοίχο πίσω τους

page4

Και στα helicon προτείνει το ίδιο, και μάλιστα τονίζει πως η σύγκλιση δεν συστήνεται.

Το ερώτημα είναι γιατί το λέει αυτό η DALI? Είναι τονισμένα τα πρίμα λόγω του tweeter module? To ηχείο παίζει flat αλλά υπολογίζουν οτι στο μέσο οικιακό χώρο οι ανακλάσεις θα κάνουν κακό? Έχει να κάνει με την περίθλαση και το ribbon, και τα ωραία διαγράμματα που παρέθεσε παραπάνω ο φίλος acoustics (που ομολογουμένως δεν είμαι και σε θέση να κατανοήσω καλα)?

Όπως και να'χει ο caravelle άνοιξε ενδιαφέρον θέμα, γιατί ενώ συνήθως είναι γνωστό (από τα λίγα που ξέρω δλδ) οτι το ηχείο πρέπει να έχει κλίση προς την θέση ακρόασης, η καταξιωμένη DALI (και ενδεχομένως και άλλοι κατασκευαστές) προτείνει την παράλληλη τοποθέτηση.

Reaction score
11

Φίλε steppenwolf τελικά φαίνεται πως στην περίπτωσή μου δεν ταιριάζει απόλυτα αυτό που λέει η DALI! Πάντως παίζουν τα πάντα ρόλο, ακόμα και οι μικροκινήσεις όπως λέει και εδώ:

http://www.ethanwiner.com/believe.html (άρθρο που έδωσε ο acoustics σε άλλο νήμα).

Προς το παρόν πειραματίζομαι, και, εκτός της αλλαγής γωνιών-αποστάσεων, δοκιμάζω και διάφορους τύπους από αυτοσχέδιους διαχύτες σε ribbon-dome-midrange. Στην συγκεκριμένη θέση ακρόασης που χρησιμοποιώ καλά αποτελέσματα έχω και με ένα λεπτό λαστιχένιο δαχτυλίδι γύρω από την ανάρτηση του mid. Ίσως επηρεάζει την φάση dome-mid;

Επίσης έκανα το τρίγωνο ηχεία-θέση ακρόασης ισόπλευρο μειώνοντας την απόσταση των ηχείων και αλλάζοντας τις γωνίες, ως προς τον πίσω τοίχο, από 60 μοίρες σε 70, (σκόπευση αυτιού), εως 85, (περίπου παράλληλα κατά DALI). Oi αλλαγές είναι δραστικές άλλοτε προς το καλύτερο και άλλοτε όχι!

(συνεχίζεται...)

:107:

Reaction score
11

Φίλε steppenwolf τελικά φαίνεται πως στην περίπτωσή μου δεν ταιριάζει απόλυτα αυτό που λέει η DALI!
... έκανα το τρίγωνο ηχεία-θέση ακρόασης ισόπλευρο και τις μοίρες 70, (σκόπευση αυτιού) ...
Τελείωσα! (Προς το παρόν!).

:116:

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • loggeo
    Projectors
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.856