Διπλοκαλωδιωση/Διπλοενισχυση η 2xmono

Reaction score
8
Καλησπερα σε όλους,

Έστω ότι κάποιος, έχει δυο ηχεία που διπλοκαλωδιονονται. Έστω ότι τα ήχεια είναι 4Ω. Έστω ότι υπάρχουν και δυο ίδιοι ενισχυτες, τελικοί, δικαναλοι, που μπορούν να γίνουν και mono. Εστω οτι οι ενισχύτες σε stereo, δίνουν ανα κανάλι, 100Watts @ 8Ω και 180Watts @ 4Ω. Σε mono είναι 200Watts @ 8Ω και 360 @ 4Ω.

Τι είναι καλύτερο θεωρητικά?

Α. Ένας ενίσχυτης να τροφοδοτεί με τα δυο του καναλια ξεχωριστα τα πριμα και τα μπασα απο το ένα ηχείο και ο άλλος το άλλο αντίστοιχα?

B. Ένας ενίσχυτης να τροφοδοτεί με τα δυο του καναλια τα πριμα απο κάθε ηχείο και ο άλλος τα μπασα?

Γ. Γυρνάς τους ενισχυτες σε mono και ξεχνάς την διπλοκαλωδιωση.

Στο παράδειγμα μου οι ενισχυτες δεν έχουν διάφορα στα Watts απο stereo σε mono μιας και το άθροισμα είναι πάντα το ιδιο. Έχω την εντύπωση όμως ότι δεν ισχύει πάντα αυτο, δηλαδή ένας 2x100@8 μπορεί σε mono να είναι πχ 1x170@8. Σε αυτή την περίπτωση αλλάζει η απάντηση?

Για 22:45 σαββατιατικα καλή άσκηση δεν είναι? ;0)

Reaction score
4.825
Καλησπερα σε όλους,

Έστω ότι κάποιος, έχει δυο ηχεία που διπλοκαλωδιονονται. Έστω ότι τα ήχεια είναι 4Ω. Έστω ότι υπάρχουν και δυο ίδιοι ενισχυτες, τελικοί, δικαναλοι, που μπορούν να γίνουν και mono. Εστω οτι οι ενισχύτες σε stereo, δίνουν ανα κανάλι, 100Watts @ 8Ω και 180Watts @ 4Ω. Σε mono είναι 200Watts @ 8Ω και 360 @ 4Ω.

Α. Ένας ενίσχυτης να τροφοδοτεί με τα δυο του καναλια ξεχωριστα τα πριμα και τα μπασα απο το ένα ηχείο και ο άλλος το άλλο αντίστοιχα?

εγω θα προτιμουσα αυτο ! ασε που γλειτωνεις και μηκος καλωδιων ηχειων ...

B. Ένας ενίσχυτης να τροφοδοτεί με τα δυο του καναλια τα πριμα απο κάθε ηχείο και ο άλλος τα μπασα?

και αυτο θα μου αρεσε ! αλλα παλι θα εβαζα 2 σε 4 καλωδιο ηχειων ...

Στο παράδειγμα μου οι ενισχυτες δεν έχουν διάφορα στα Watts απο stereo σε mono μιας και το άθροισμα είναι πάντα το ιδιο. Έχω την εντύπωση όμως ότι δεν ισχύει πάντα αυτο, δηλαδή ένας 2x100@8 μπορεί σε mono να είναι πχ 1x170@8. Σε αυτή την περίπτωση αλλάζει η απάντηση?

για μενα οχι ...
παιζει μεγαλι ρολο η σχεδιαση του ενισχυτη ...

λογω ημερας και ωρας μην περιμενεις πολλες απαντησεις αμεσα ...

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: Διπλοκαλωδιωση/Διπλοενισχυση η 2xmono

Καλησπερα σε όλους,

Την κουρτίνα Γ παρακαλώ! Και βάζεις τους τελικούς διπλά στα ηχεία με μήκος καλωδίου ηχείων max 1 m.

Έχε υπ'όψιν σου ότι ο κάθε δρόμος του ηχείου δεν τραβά την ίδια ισχύ. Τα woofer τραβούν περισσότερη ισχύ από τα mid, και αυτά από τα twitter.

Αν επιλέξεις το Β, η μέγιστη ισχύς που θα πηγαίνει στα woofers θα είναι ίση με 180Watts @ 4Ω.

Αν επιλέξεις το Α, η μέγιστη ισχύς που θα πηγαίνει στα woofers θα είναι ίση με 180Watts @ 4Ω (+ κάτι ψηλά γιατί το άλλο κανάλι θα τροφοδοτεί τα πρίμα με λιγότερη ισχύ, και άρα θα έχεις περίσσια ισχύος στο κοινό τροφοδοτικό, για το άλλο κανάλι.)

Σε mono λειτουργία, συνήθως οι ενισχυτές δίνουν πάνω από το άθροισμα των δύο καναλιών στα 8 ohms αλλά στα 4 τα πράγματα είναι πιο αναιμικά. Αλλά και πάλι, αν είχες 300 Watts @4Ohms σε mono, το woofer θα έπαιρνε πάνω από 220 Watts.

Reaction score
8
Την κουρτίνα Γ παρακαλώ! Και βάζεις τους τελικούς διπλά στα ηχεία με μήκος καλωδίου ηχείων max 1 m.

Έχε υπ'όψιν σου ότι ο κάθε δρόμος του ηχείου δεν τραβά την ίδια ισχύ. Τα woofer τραβούν περισσότερη ισχύ από τα mid, και αυτά από τα twitter.

Αν επιλέξεις το Β, η μέγιστη ισχύς που θα πηγαίνει στα woofers θα είναι ίση με 180Watts @ 4Ω.

Αν επιλέξεις το Α, η μέγιστη ισχύς που θα πηγαίνει στα woofers θα είναι ίση με 180Watts @ 4Ω (+ κάτι ψηλά γιατί το άλλο κανάλι θα τροφοδοτεί τα πρίμα με λιγότερη ισχύ, και άρα θα έχεις περίσσια ισχύος στο κοινό τροφοδοτικό, για το άλλο κανάλι.)

Σε mono λειτουργία, συνήθως οι ενισχυτές δίνουν πάνω από το άθροισμα των δύο καναλιών στα 8 ohms αλλά στα 4 τα πράγματα είναι πιο αναιμικά. Αλλά και πάλι, αν είχες 300 Watts @4Ohms σε mono, το woofer θα έπαιρνε πάνω από 220 Watts.
Το ξέρω ότι τα woofer είναι ποιο πείνασμενα για ρεύμα και αυτο πάντα μου δημιουργούσε το ερωτηματικό γιατί στην διπλοκαλωδιωση οι κατασκευαστές ηχειων συνιστούν ίδιους ενυσχητες για πριμα/μπασα αλλα αυτο είναι άλλο θέμα... Εκτιμώ ότι αν δεν είναι ίδιας ισχύος, θα υπάρχει διάφορα στη ένταση των συχνοτήτων αλλα μπορεί και να κάνω λάθος.

Στο θέμα μας λοιπόν και για να παίξω τον δικηγόρο του διαβολου, και η επιλογή Α δινει την δυνατότητα να έχεις τους ενισχυτες δίπλα στο κάθε ηχείο με καλώδια <1m και τα θετικά της διπλοκαλωδιωσης (εφόσον είσαι αυτής της σχολής). Άρα δεν είναι προσόν μόνο των mono η κοντινή απόσταση. Επίσης όπως σωστά επισήμανες το κοινό τροφοδοτικο και στη περίπτωση Α θα έδεινε παραπάνω στο κανάλι με την μεγαλύτερη ανάγκη (woofer). Επίσης στην διπλό ενίσχυση παίζεις και με αλλα καλώδια για πριμα, αλλα για μπασα για το απόλυτο αποτέλεσμα και γενικότερα το fine tuning για κάποιον πολυ ψαγμενο φαίνεται πιο ευέλικτο (?) όταν οι αγωγοι γίνονται 8!

Λέω βλακείες η όχι?

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Reaction score
8
Πχ... Είναι αρνητικό στη περίπτωση Α ότι το σήμα απο την πηγή/pro θα "μοιράζεται"?

Με pro που μπορει να σου αυξομειώσει την έξοδο δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα, αλλα αν δεν το κάνει, τότε λογικά το Υ που θα χρειαστείς για να συνδέσεις το κανάλι 1 του pro, με τα 2 καναλια του ενός τελικού και αντίστοιχα και το άλλο θα πέσει στο μισό, σωστά?

Y

Yiannis_B

Guest

Και στο Γ γιατί δεν μπορείς να κάνεις διπλοκαλωδίωση?

Reaction score
8
Και στο Γ γιατί δεν μπορείς να κάνεις διπλοκαλωδίωση?
Σε χανω! Δηλαδή να πάρεις 2 καλώδια απο της 2 ίδιες μπορνες του ενίσχυτη και να τα πας σε 4 διαφορετικές σε κάθε ηχείο? αυτο τι διάφορα έχει απο το να γεφυρώσεις τις μπορνες πάνω στο ηχείο κατευθείαν?

Στην άλλη περίπτωση όπου το καλώδιο έρχεται απο άλλο κανάλι διαχωρίζεις τα ενισχυτικα κυκλώματα μέσα στον ενίσχυτη (νομίζω) και αυτο μπορεί να κάνει διάφορα.

Y

Yiannis_B

Guest

Σε χανω! Δηλαδή να πάρεις 2 καλώδια απο της 2 ίδιες μπορνες του ενίσχυτη και να τα πας σε 4 διαφορετικές σε κάθε ηχείο? αυτο τι διάφορα έχει απο το να γεφυρώσεις τις μπορνες πάνω στο ηχείο κατευθείαν?
Κοίτα, προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει διπλοκαλωδίωση. Έχω όμως καταργήσει τις επιπλέον μπόρνες του ηχείου μου, συνδέοντας όλα τα καλώδια μέσα στο ηχείο που καταλήγουν στο cross, σε ένα ζευγάρι μπόρνες, από τα 3 ζευγάρια που υπάρχουν. Και έχω αλλάξει και την εσωτερική καλωδίωση των ηχείων μου. Αυτά έφεραν θετικές αλλαγές, γιατί συνήθως οι βραχυκυκλωτήρες είναι τις πλάκας, και κατά δεύτεροv γλιτώνω ένα κάρο πρόσθετες επαφές στην διαδρομή του σήματος. Κάποιοι προτιμούν να σκάσουν 500-1000 eur σε βραχυκυκλωτήρες, που το θεωρώ αδιανόητο.

Πάμε τώρα στην ερώτησή σου από τεχνικής πλευράς.

Καταρχήν με διπλοκαλωδίωση, αυξάνεις την συνολική διατομή του καλωδίου που πάει στα ηχεία. Αυτό μάλλον είναι θετικό, αν έχεις ξεκινήσει με πολύ λεπτά καλώδια < 1 mm2.

Στην συνέχεια καταργείς τους βραχυκυκλωτήρες που συνήθως δεν...

Τελευταίο αφήνω αυτό που ισχυρίστηκες αρχικά:

Επίσης στην διπλό ενίσχυση παίζεις και με αλλα καλώδια για πριμα, αλλα για μπασα για το απόλυτο αποτέλεσμα και γενικότερα το fine tuning
Εφόσον διαφορετικά καλώδια «χρωματίζουν» διαφορετικά, δεν βλέπω αυτό γιατί να μην το χρησιμοποιήσεις και στην περίπτωση Γ. (Είμαι αντίθετος με τέτοιου είδους tuning, αλλά άμα σου κάτσει κάτι καλά, ποιος είμαι γω να σου πω τα αντίθετα.)

Στην άλλη περίπτωση όπου το καλώδιο έρχεται απο άλλο κανάλι διαχωρίζεις τα ενισχυτικα κυκλώματα μέσα στον ενίσχυτη (νομίζω) και αυτο μπορεί να κάνει διάφορα.
Εδώ διαφωνώ. Οι ενισχυτές ισχύος είναι καταρχήν πηγές τάσης. Εφόσον και τα 2 κανάλια παίρνουν το ίδιο σήμα, θα το ενισχύσουν σε τάση κατά τον ίδιο συντελεστή. Το πόση ισχύ (ρεύμα για δεδομένη τάση) θα δώσει το κάθε κανάλι, εξαρτάται από το φορτίο, που στο ένα κανάλι θα είναι το woofer με το cross-over του, και στo άλλo το tweeter, με το δικό του cross.

....και με τα καλώδια, μην το πολυ-τραβάς γιατί το πρωί θα μας την πέσουν οι Κωστήδες, και ποιος τους ακούει...:116:

..πάω στοίχημα ότι θα έχουμε κουβέντα για ενεργά cross.....:107:

Y

Yiannis_B

Guest

Οσον αφορά την χρήση διαφορετικού τύπου καλωδίου στους δρόμους του ηχείου, έχε επίσης υπ' όψιν σου, ότι διαφορετικά καλώδια έχουν διαφορετικά group (και phase) delay. Οι κατασκευαστές των ηχείων από την άλλη προσπαθούν στις συχνοτικές περιοχές του cross-over, τα σήματα που διεγείρουν τους πάνω και κάτω δρόμους από το cross-over, να είναι συμφασικά, διαφορετικά θα υπάρχει ακύρωση στην περιοχή του cross, με αποτέλεσμα την δημιουργία συχνοτικής τρύπας στην απόκριση του ηχείου.. Διαφορετικά καλώδια μπορούν να καταστρέψουν αυτή την συνοχή.

http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_crossover

Y

Yiannis_B

Guest

Κόγια τα πάω καλά ως δόκιμος? Έχω αναλάβει την βραδυνή βάρδια....:140:

Last edited by a moderator:

Reaction score
8
Ήσουν διαφωτιστικοτατος. Μιας και δεν έχω επιχειρήματα τεχνικά με την λίγη δική μου εμπειρία για να αντιπαράθεσω, για την ώρα +1 στο Γ ;0)

Reaction score
1.820

Να γίνω ριζοσπαστικός:

επιλέγω το Δ:

χρησιμοποίησε το ένα κανάλι από κάθε ενισχυτή συνδέοντας κανονικά τα ηχεία.

Θα έχεις όλη την τροφοδοσία του ενισχυτή για μισή απαιτούμενη ισχύ.

Δοκίμασε το και πες μας τα αποτελέσματα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.048

Κόγια τα πάω καλά ως δόκιμος? Έχω αναλάβει την βραδυνή βάρδια....:140:

άπσογος!

Last edited by a moderator:

Reaction score
8
Να γίνω ριζοσπαστικός:

επιλέγω το Δ:

χρησιμοποίησε το ένα κανάλι από κάθε ενισχυτή συνδέοντας κανονικά τα ηχεία.

Θα έχεις όλη την τροφοδοσία του ενισχυτή για μισή απαιτούμενη ισχύ.

Δοκίμασε το και πες μας τα αποτελέσματα.
Γιατί έχω την εντύπωση ότι αυτο θα κάνει κακό στον ενίσχυτη (?!) μάλλον κάνω λάθος.

Μακάρι να είχα χώρο τέτοιο που αυτές οι διάφορες θα μπορούσαν να μου αποφέρουν διάφορα, αλλα είμαι μακριά απο αυτο ακόμα :0(

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.318

Εγω θα σου έλεγα , γεφύρωσε τους ενισχυτές , και βάλε τον καθένα δίπλα απο το ηχείο.Θα έχεις μεγαλύτερη ισχύ , καλύτερο ως κάλλιστο συντελεστή απόσβεσης, και λόγω του μικρού μήκους του καλωδίου. Μην ασχολείσαι με διπλοκαλωδιώσεις και αηδίες.
Δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσεις σοβαρή διαφορά. Οσο για τους βραχυκυκλωτήρες , εαν δεν σου γεμίζουν το μάτι αυτοί που φοράει το ηχείο , βάλε απο το καλώδιο που πηγαίνει απο τον τελικό στο ηχείο και καθάρισες.

Reaction score
8
Τι ηχεια- ενισχυτες;

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Η ερώτηση είναι θεωρητική και καλύτερα να μην την συγκεκριμενοποιισουμε με μάρκες. Αντε το πολυ πολυ σχολές. Αμερικανικοι τελικοί και βορειοευρωπαϊκά ηχεία.

Auditory

Επαγγελματίας
Reaction score
703

Να ρωτήσω κάτι άσχετο;

Έχεις κοιτάξει αν οι «κάτω» μπόρνες των ηχείων αφορούν τα μεγάφωνα των χαμηλών ΚΑΙ μεσαίων και οι «πάνω» μπόρνες αφορούν μόνο τα μεγάφωνα των υψηλών;
Αν ισχύει το προηγούμενο, καλύτερα να τους χρησιμοποιήσεις ως μόνο, με τη μεγαλύτερη ισχύ.
Αν δεν ισχύει, τότε είτε κάθετη, είτε παράλληλη, μια χαρά θα είναι.

Reaction score
1.820

Η ερώτηση είναι θεωρητική και καλύτερα να μην την συγκεκριμενοποιισουμε με μάρκες. Αντε το πολυ πολυ σχολές. Αμερικανικοι τελικοί και βορειοευρωπαϊκά ηχεία.
όταν συγκεκριμενοποιούμε μάρκες είναι ευκολότερο να βρούμε κάποιον ο οποίος έχει ήδη πράξει αυτό που...αναρωτιώμαστε.

Reaction score
2.248

Εάν έχει βρε παιδιά dual mono τελικούς? Λέω τώρα.....

Staff online

• rose.athens
    Not in the mood Mod
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.237
Members
38.292