Διπλοκαλωδιωση/Διπλοενισχυση η 2xmono

Reaction score
8
Re: Απάντηση: Διπλοκαλωδιωση/Διπλοενισχυση η 2xmono

όταν συγκεκριμενοποιούμε μάρκες είναι ευκολότερο να βρούμε κάποιον ο οποίος έχει ήδη πράξει αυτό που...αναρωτιώμαστε.
ΟΚ δεκτό απλά νομίζω ότι αυτή η πρακτική θα έπρεπε λογικά να είναι γενικά καλύτερη ή γενικά χειρότερη ανεξαρτήτος μάρκας.

πχ. αυτό το αρθρο που βρήκα ψάχνοντας, δεν αναφέρεται σε μάρκες ούτε καν σε σχολές. Λέει απλά ότι το bi-amping ειναι καλύτερο .- εφόσον φύγει το παθητικό crossover από την μέση...

http://sound.westhost.com/bi-amp.htm

Δίνει παραδείγματα και τεχνικές λεπτομέρειες που εμένα με πείθουν ότι γενικά ναι, ειναι βελτίωση η διπλο ενίσχυση άλλα αν θα κάνει 10% ή 300% διαφορά εξαρτάται και από άλλα πράγματα... Πάντως διαφορά θα κάνει (προς το καλύτερο) με βάση την λογική του.

Έχει λάθος, λέει βλακείες...?

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
76.882
Μιά και το άρθρο αναφέρει τριών δρόμων ηχεία, εκεί δεν έχει κάποιο νόημα η διενίσχυση? Tweeter-mid τον έναν, woofer(s) τον άλλο. Σε δύο δρόμων ηχείο φυσικά δεν έχει νόημα.

Reaction score
8

Να ρωτήσω κάτι άσχετο;

Έχεις κοιτάξει αν οι «κάτω» μπόρνες των ηχείων αφορούν τα μεγάφωνα των χαμηλών ΚΑΙ μεσαίων και οι «πάνω» μπόρνες αφορούν μόνο τα μεγάφωνα των υψηλών;
Αν ισχύει το προηγούμενο, καλύτερα να τους χρησιμοποιήσεις ως μόνο, με τη μεγαλύτερη ισχύ.
Αν δεν ισχύει, τότε είτε κάθετη, είτε παράλληλη, μια χαρά θα είναι.
Καθόλου άσχετο. Νομίζω ότι είναι το πιο εύλογο ερώτημα μέχρι στιγμής απλά θα περίμενα τα μεσαία να είναι με τα υψηλά και το μπάσσο μόνο του. Στα δικά μου ηχεία το μανουαλι αναφέρει bi-amp και bi-wire άλλα δεν είμαι σήγουρος πως είναι σχεδιασμένο το crossover και που πατάνε οι μπόρνες.

Reaction score
8
Μιά και το άρθρο αναφέρει τριών δρόμων ηχεία, εκεί δεν έχει κάποιο νόημα η διενίσχυση? Tweeter-mid τον έναν, woofer(s) τον άλλο. Σε δύο δρόμων ηχείο φυσικά δεν έχει νόημα.
Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου φίλε Zizik

Στους δύο δρόμους τις υψηλές συχνότητες τις αναλαμβάνει και αυτές το mid άλλα το woofer από το mid διαφοροποιείται με το crossover, οπότε σε 2 και 3 δρόμους εγώ βλέπω benefit εφόσον αυτά που λεεί ο τύπος είναι σωστά...

Reaction score
8

Να ρωτήσω κάτι άσχετο;

Έχεις κοιτάξει αν οι «κάτω» μπόρνες των ηχείων αφορούν τα μεγάφωνα των χαμηλών ΚΑΙ μεσαίων και οι «πάνω» μπόρνες αφορούν μόνο τα μεγάφωνα των υψηλών;
Αν ισχύει το προηγούμενο, καλύτερα να τους χρησιμοποιήσεις ως μόνο, με τη μεγαλύτερη ισχύ.
Αν δεν ισχύει, τότε είτε κάθετη, είτε παράλληλη, μια χαρά θα είναι.

Καθόλου άσχετο. Νομίζω ότι είναι το πιο εύλογο ερώτημα μέχρι στιγμής απλά θα περίμενα τα μεσαία να είναι με τα υψηλά και το μπάσσο μόνο του. Στα δικά μου ηχεία το μανουαλι αναφέρει bi-amp και bi-wire άλλα δεν είμαι σήγουρος πως είναι σχεδιασμένο το crossover και που πατάνε οι μπόρνες.
Τελικά διαβάζοντας ξανά το manual από τα ηχεία μου, υπονοεί ξεκάθαρα ότι οι δυο μπόρνες πατάνε στα μεσαία/ψηλα και οι άλλες δύο στα χαμηλα...

speakers.jpg

και επίσης προτείνει την επιλογή Β

Reaction score
8

Βέβαια ο τύπος του άρθρου λέει ξήλωσε τα βρωμο παθητικά crossover σου γιατί σου κόβουν ένταση και κάνουν και τα δικά τους προκαλώντας clipping...

ψιλά γράμματα

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: Re: Απάντηση: Διπλοκαλωδιωση/Διπλοενισχυση η 2xmono

Βέβαια ο τύπος του άρθρου λέει ξίλωσε τα βρωμο παθητικά crossover σου γιατί σου κόβουν ένταση και κάνουν και τα δικά τους προκαλώντας clipping...

ψιλά γράμματα
Ωχ, ωχ, και να πεις ότι δεν το 'δα τ' όνειρο.....:116:

..πάω στοίχημα ότι θα έχουμε κουβέντα για ενεργά cross.....:107:

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: Διπλοκαλωδιωση/Διπλοενισχυση η 2xmono

Υπάρχουν αρκετοί ειδικοί εδώ μέσα επί του θέματος.....:107:

Δες και εδώ κάτι λίγο διαφορετικό...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.048
Απάντηση: Re: Απάντηση: Διπλοκαλωδιωση/Διπλοενισχυση η 2xmono

ΟΚ δεκτό απλά νομίζω ότι αυτή η πρακτική θα έπρεπε λογικά να είναι γενικά καλύτερη ή γενικά χειρότερη ανεξαρτήτος μάρκας.

πχ. αυτό το αρθρο που βρήκα ψάχνοντας, δεν αναφέρεται σε μάρκες ούτε καν σε σχολές. Λέει απλά ότι το bi-amping ειναι καλύτερο .- εφόσον φύγει το παθητικό crossover από την μέση...

http://sound.westhost.com/bi-amp.htm

Δίνει παραδείγματα και τεχνικές λεπτομέρειες που εμένα με πείθουν ότι γενικά ναι, ειναι βελτίωση η διπλο ενίσχυση άλλα αν θα κάνει 10% ή 300% διαφορά εξαρτάται και από άλλα πράγματα... Πάντως διαφορά θα κάνει (προς το καλύτερο) με βάση την λογική του.

Έχει λάθος, λέει βλακείες...?
Αυτό που περιγράφει ο Rod Elliot σ' αυτό το άρθρο δεν είναι διενίσχυση, αλλά μετατροπή ενός παθητικού ηχείου 3 δρόμων σε "ημιενεργό" σε πρώτο στάδιο (κάτι σαν ηχείο 2 δρόμων με ενεργό υπογούφερ), αφού παραμένει το παθητικό κρος μεταξύ μιντ - τουήτερ, και εν συνεχεία σε φουλ ενεργό, με αντικατάσταση και αυτού του τμήματος του κρος. Κι αυτή μετατροπή είναι αδύνατον να γίνει χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν τεχνικες λεπτομέρειες για καθένα από τα μεγάφωνα - φαντάζομαι θα τις αναφέρει, καθώς έτρεξα το άρθρο στα πεταχτά.

Η διενίσχυση είναι κάτι απλούστερο, ξηλώνεις τα τζάμπερ από τους ακροδέκτες του ηχείου και οδηγείς το μισό κρος με τον έναν και το άλλο μισό με τον άλλον ενισχυτή, ενώ αντίστοιχη είναι και συνδεσμολογία σε περίπτωση ηχείου 3 δρόμων με 3 ζεύγη ακροδεκτών.

Στο ηχείο σου, ορθώς ο κατασκευαστής αφήνει το μιντ και το τουήτερ σε ενιαίο κλάδο σύνδεσης, καθώς αυτά τα μεγάφωνα ως ζεύγη δεν τραβούν πολύ ρεύμα, προσφέροντας μόνο διπλοκαλωδίωση, και σωστά γράφει αυτά που γράφει στις οδηγίες χρήσης.

Reaction score
8
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Διπλοκαλωδιωση/Διπλοενισχυση η 2xmono

Αυτό που περιγράφει ο Rod Elliot σ' αυτό το άρθρο δεν είναι διενίσχυση, αλλά μετατροπή ενός παθητικού ηχείου 3 δρόμων σε "ημιενεργό" σε πρώτο στάδιο (κάτι σαν ηχείο 2 δρόμων με ενεργό υπογούφερ), αφού παραμένει το παθητικό κρος μεταξύ μιντ - τουήτερ, και εν συνεχεία σε φουλ ενεργό, με αντικατάσταση και αυτού του τμήματος του κρος. Κι αυτή μετατροπή είναι αδύνατον να γίνει χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν τεχνικες λεπτομέρειες για καθένα από τα μεγάφωνα - φαντάζομαι θα τις αναφέρει, καθώς έτρεξα το άρθρο στα πεταχτά.

Η διενίσχυση είναι κάτι απλούστερο, ξηλώνεις τα τζάμπερ από τους ακροδέκτες του ηχείου και οδηγείς το μισό κρος με τον έναν και το άλλο μισό με τον άλλον ενισχυτή, ενώ αντίστοιχη είναι και συνδεσμολογία σε περίπτωση ηχείου 3 δρόμων με 3 ζεύγη ακροδεκτών.

Στο ηχείο σου, ορθώς ο κατασκευαστής αφήνει το μιντ και το τουήτερ σε ενιαίο κλάδο σύνδεσης, καθώς αυτά τα μεγάφωνα ως ζεύγη δεν τραβούν πολύ ρεύμα, προσφέροντας μόνο διπλοκαλωδίωση, και σωστά γράφει αυτά που γράφει στις οδηγίες χρήσης.
Δεν το καταλαβαίνω έτσι να σου πω την αλήθεια. Νομίζω ότι υποστηρίζει την διενίσχυση απλά λέει ότι για να δεις τα πραγματικά ωφέλη πρέπει να ξεφορτωθείς τα παθητικά XO. Όταν βρεις χρόνο και έχεις όρεξη δες το 1.4 και 1.5 από το άρθρο του.

Εγώ νομίζω ότι το πρώτο βήμα είναι η διενίσχυση και το δεύτερο να πας από passive σε active. Δεν έχω ακούσει ποτέ active ΧΟ άλλα πραγματικά ψήνομαι τρελά ίδίως μετά που διάβασα το νήμα που με παράμπεμψε ο Yiannis_B σε αυτό εδώ το forum.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.048

Α. Ένας ενίσχυτης να τροφοδοτεί με τα δυο του καναλια ξεχωριστα τα πριμα και τα μπασα απο το ένα ηχείο και ο άλλος το άλλο αντίστοιχα?
Εφ' όσον οι ενισχυτές είναι όμοιοι, αυτή η λύση είναι εφικτή (κατακόρυφη διενίσχυση), υπό την προυπόθεση πως τα γούφερ του ηχείου (που υποψιάζομαι πως είναι δύο, οπότε το ηχείο είναι τετράωμο) μπορεί να τα οδηγήσει πλήρως το ένα κανάλι του ενισχυτή. Μάλιστα, σε αυτήν τη λύση ενδείκνυται εμφατικά (ανεξαρτήτως σχολών και τα τοιαύτα), καθένας τους να είναι τοποθετημένος κοντά στο ηχείο, ώστε τα καλώδια ηχείων να είναι κατά το δυνατόν κοντά και τα interconnect αντιστοίχως μακριά.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.048

B. Ένας ενίσχυτης να τροφοδοτεί με τα δυο του καναλια τα πριμα απο κάθε ηχείο και ο άλλος τα μπασα?
Δοθέντος -πάλι- πως οι ενισχυτές είναι όμοιοι, αυτή η λύση είναι μεν τεχνικά σωστή, αλλά ανόητη. Θα είχε νόημα μόνον εάν οι ενισχυτές ήταν διαφορετικής ισχύος ή/και διαφορετικής ευαισθησίας (τό δεύτερο είναι κρίσιμο). Εφ' όσον όμως είναι όμοιοι, συμφέρει τεχνικά (θεωρητικά και πρακτικά), καθένας να πάει κοντά στο ηχείο, ώστε το καλώδιο ηχείων να είναι κοντό.

Reaction score
8
λοιπον θα κάνω το εξής με την πρώτη ευκαιρία. Μιας και έχω μόνο έναν τελικό για την ώρα, θα διπλοενισχύσω το ένα ηχείο σε χαμηλή ένταση και θα δω αποτέλεσμα. Αν υπάρχει διαφορά θα πρέπει να ακουστεί έστω και με το ένα... :120:

Reaction score
8

Δοθέντος -πάλι- πως οι ενισχυτές είναι όμοιοι, αυτή η λύση είναι μεν τεχνικά σωστή, αλλά ανόητη. Θα είχε νόημα μόνον εάν οι ενισχυτές ήταν διαφορετικής ισχύος ή/και διαφορετικής ευαισθησίας (τό δεύτερο είναι κρίσιμο). Εφ' όσον όμως είναι όμοιοι, συμφέρει τεχνικά (θεωρητικά και πρακτικά), καθένας να πάει κοντά στο ηχείο, ώστε το καλώδιο ηχείων να είναι κοντό.
Κι όμως αυτό προτείνει το manual!
speakers.jpg

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.048

Γ. Γυρνάς τους ενισχυτες σε mono και ξεχνάς την διπλοκαλωδιωση.
Λύση τεχνικά ανώτερη των άλλων δύο, ειδικά εάν η ονομαστική ισχύς του ενισχυτή είναι συγκρίσιμη (περίπου ίση ή λίγο μικρότερη) από την ισχύ του ηχείου.

Επίσης, εάν το ηχείο έχει όντως δύο γούφερ, και η ισχύς του ενισχυτή δεν είναι πολύ μικρότερη αυτής του ηχείου, μια ακόμη εξαιρετική λύση είναι ο παραλληλισμός των καναλιών του. Δηλαδή, ο προ οδηγεί τα δύο κανάλια του τελικού με το ένα κανάλι του, (με διακλάδωση Υ), και όλα τα κόκκινα των εξόδων πάνε στο κόκκινο του ηχείου, με τους βραχυκυκλωτήρες φορεμένους. Δηλαδή, μονοκαλωδίωση, ίδια τάση, διπλάσια δυνατότητα παροχής ρεύματος. (Ανοησίες του στυλ, τα τζάμπερ της διπλοκαλωδίωσης χαλάνε τον ήχο και άλλες τέτοιες μαλ... δεν παίζουν, μη μασάς)...

Y

Yiannis_B

Guest

Μας τον τσάτισες τώρα.....:107:...θα πάει με τον Ηρακλή να πιουν καμιά μπύρα......

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.237
Members
38.292
Νεότερο μέλος
SotosΑ