Μετρήσεις χώρου...

Reaction score
2.566
Λοιπόν επανέλαβα τις μετρήσεις τώρα που κάνω διάλειμμα...

Ο διαχύτης και 2μ πίσω από τη θέση ακρόασης κάνει σχετικά καλή δουλειά, με λίγο μειωμένη όμως αποτελεσματικότητα, στο πάτωμα κάνει αυτή την σοβαρή απορρόφηση στα 500-1000 και μετά πάλι δεν έχει φοβερά απότελέσματα, ενώ πίσω από το ηχείο έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Γενικά όπως τα είπα...σε μεγάλες γωνίες δεν λεiτουργεί βέλτιστα και ενδεχομένως γ αυτό και πίσω από τη θέση ακρόασης είναι λίγο "πεσμένος" καθότι το αριστερό ηχείο έχει αρκετό toe in.
Ξέχασα πριν να ανεβάσω την ΕΤC, κοιτάξτε τι κάνει στην ανάκλαση από τον τοίχο πίσω από το ηχείο στα 8,5ms. Με γαλάζιο είναι χωρίς διαχύτη. Δε ξέρω όμως αν το θέλω αυτό εγώ, θα ακούσω μουσική όταν έχω χρόνο και θα αποφασίσω που θα βάλω τους δικούς μου όταν τους φτιάξω. Είχα σκεφτεί να κρατήσω αυτήν την ανάκλαση ως ISD termination και να εξαφανίσω την μπροστά της στα 4,5ms που προέρχεται από το ταβάνι για να δημιουργήσω το μικρό έστω ISD μου. Θα δείξει...μπορεί να εξαφανίσω και τις 2 αυτές και να το κάνω ακόμα πιο μετά, γύρω τα 10-12 που είναι το επόμενο spike που είναι και καλύτερα...γενικά όσο πιο αργά τόσο το καλύτερο και μέχρι 20-25ms αλλά είναι κομματάκι δύσκολο...

Attachments

Last edited:

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
δεν περίμενα δηλαδή αυτή την εξομάλυνση σε spl και χρόνους που φαίνεται κάτω από 500-600hz. Είναι προς διερεύνηση...
Νομίζω πως έχει να κάνει με τον τρόπο που το ηχείο σου "φορτίζει" τον χώρο και τις ανακλάσεις που δημιουργεί, οι οποίες κατανέμονται πιο ομοιόμορφα από ότι σε ένα συμβατικό ηχείο. Άλλωστε και η αρχική σου μέτρηση (χωρίς τα QRD) είναι "ασυνήθιστα" καλή για ένα απλό (μη φροντισμένο ηχητικά χώρο) κάτι που επίσης πιστεύω πως οφείλεται στον τρόπο που φορτίζεται ο χώρος από τα ηχεία. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των δίπολων ηχείων άλλωστε.

Μια άλλη πιθανή αιτία είναι ότι μαθηματικός τύπος υπολογισμού των QRD βασίζεται σε κατευθυντικές πηγές ήχου και όχι σε δίπολα.

Όπως και να έχει, φαίνεται πως πέτυχες και τυρί και κουλούρι.

Reaction score
2.566
Ναι καλές μετρήσεις έχω γενικά δεν έχω παράπονο...αν κι έχω πάρει και καλύτερες αλλά με διάταξη ηχείων στο χώρο που δύσκολα ζεις....παίζει αυτό που λες...;)

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Το δικό μου "πρόβλημα" με τα QRD είναι αρχικά το απαγορευτικό για εμένα απαιτούμενο βάθος >20cm και βέβαια ότι η κατασκευή τους θέλει πολυυυυυυυυυύ υπομονή.

Έχω λοιπόν προσωρινά αναβάλει την κατασκευή QRD και προσανατολίζομαι σε κάνα δύο ιδέες που έχω για κατασκευή διαχυτών φιλικούς προς τον χώρο μου, με πολύ εύκολη κατασκευή και με μηδενικό κόστος (<10 ευρώ).

Αν πετύχει το πείραμα, θα δημοσιεύσω την κατασκευή τους, αν αποτύχει :headbang:

Reaction score
2.566
Ναι καλές μετρήσεις έχω γενικά δεν έχω παράπονο...αν κι έχω πάρει και καλύτερες αλλά με διάταξη ηχείων στο χώρο που δύσκολα ζεις....παίζει αυτό που λες...;)
Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι...από τότε που έφτιαξα "μονομπλοκ" Salaρισμένα x-over μπορώ να βάλω τα ηχεία μου όπου θέλω στον χώρο και απλά να μακρύνω αν χρειαστεί τα balanced ic μου που θα είναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος με το ρακ, αφού κρος, ενισχυτές, ηχείο πάει πλέον πακέτο με αποτέλεσμα πολύ κοντά ic και πολύ κοντά καλώδια ηχείων...άρα μήπως να τα ξαναβάλω εκεί που είχα τις καλύτερες μετρήσεις...??

Attachments

Last edited:

Reaction score
2.566
Το δικό μου "πρόβλημα" με τα QRD είναι αρχικά το απαγορευτικό για εμένα απαιτούμενο βάθος >20cm και βέβαια ότι η κατασκευή τους θέλει πολυυυυυυυυυύ υπομονή.
Έχω λοιπόν προσωρινά αναβάλει την κατασκευή QRD και προσανατολίζομαι σε κάνα δύο ιδέες που έχω για κατασκευή διαχυτών φιλικούς προς τον χώρο μου, με πολύ εύκολη κατασκευή και με μηδενικό κόστος (<10 ευρώ).
Αν πετύχει το πείραμα, θα δημοσιεύσω την κατασκευή τους, αν αποτύχει :headbang:
Αν το καταφέρεις αυτό θα είσαι αρχηγός!! Αν μας πεις κιόλας μετά το πώς θα είσαι θεός!!

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Αν το καταφέρεις αυτό θα είσαι αρχηγός!! Αν μας πεις κιόλας μετά το πώς θα είσαι θεός!!
Και βέβαια θα σας πω, αλλά μόνο αν δουλεψουν, διαφορετικά θα πέσει πολύ μούντζα.

Y

Yiannis_B

Guest
Και βέβαια θα σας πω, αλλά μόνο αν δουλεψουν, διαφορετικά θα πέσει πολύ μούντζα.
Κυρίως μαθαίνουμε από τα λάθη, όπως και να 'ναι ρίξτα, δουλέψουν δεν δουλέψουν. :drinks:

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Η κατασκευή τους έγινε αποκλειστικά από χαρτόνι.
Ένα μεγάλο χαρτόνι για την πλάτη και ρολά από χαρτί κουζίνας και τουαλέτας, κομμένα στην μέση και κολλιούνται με ζεστή σιλικόνη.
Ποιο εύκολο δεν γίνεται.

Αν βρω χρόνο το ΣΚ θα τα μετρήσω να δω τι κάνουνε.

Reaction score
2.566
Καλό! Για πόσο καιρό έπαιρνες τις προσφορές με τα χαρτιά υγείας? :D:lol:
Στηρίζονται κάπου μαθηματικώς αυτά? Λογικά στα poly ε? Αλλά για μικρά μήκη κύματος. Όπως και να έχει πάντως, καλύτερα από γυμνό τοίχο θα είναι και κάποιο σκατερινγκ ψηλά θα κάνουν σίγουρα.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Καλό! Για πόσο καιρό έπαιρνες τις προσφορές με τα χαρτιά υγείας? :D:lol:
Στηρίζονται κάπου μαθηματικώς αυτά? Λογικά στα poly ε? Αλλά για μικρά μήκη κύματος. Όπως και να έχει πάντως, καλύτερα από γυμνό τοίχο θα είναι και κάποιο σκατερινγκ ψηλά θα κάνουν σίγουρα.
Ναι αυτό ηταν το κίνητρο, ειναι καλύτερα από γυμνο τοίχο.
Επισης θα δοκιμασω να τα γεμισω με απορροφητικό υλικο. Πιθανων να κανω και μερικες τρύπες με 1mm τρυπανακι.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Μπορεί είναι μεσοβέζικη λύση, αλλά όταν ο χώρος ακρόασης είναι το σαλόνι ενός σπιτιού στο οποίο κυκλοφορεί και παίζει ένα μικρό παιδί, τότε η Ασφάλεια έχει προτεραιότητα.

Για αυτό το λόγο και απέκλεισα τα QRD ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι επικίνδυνο για ένα παιδί.

Για τον ίδιο λόγο απέκλεισα και μια άλλη ιδέα που είχα (ακόμα πιο τρελή) και έχει να κάνει με

Reaction score
2.566
Λοιπόν, δοκιμάζω σε όλα τα πιθανά σημεία τους διαχύτες...τα αποτελέσματα πάντα τα ίδια... σε μικρές γωνίες προσκρουσης, πίσω από τα ηχεία ή πίσω από τη θέση ακρόασης κάνουν θαύματα...σε μεγάλες γωνίες όχι τόσο. Παντού όμως, όπου και όπως και να τα βάλω ισορροπούν πλήρως το rt60 από 700hz και πάνω και μέχρι 4-5k το κάνουν ευθεία, είναι φοβερό! Δεν είχα βέβαια μεγάλες διακυμάνσεις ούτως η άλλως, αλλά όχι κι έτσι! Μπορώ πλέον "περήφανα" να τους παραδώσω.

Last edited:

Reaction score
2.566
Επόμενο πρότζεκτ άμεσα πραγματοποιήσιμο... Stepped 1D diffusors optimized για μεγάλες γωνίες, 50-60 μοίρες για το ταβάνι και πλαινούς τοίχους.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.648
Members
38.217
Νεότερο μέλος
zero_IQ