Barista Corner

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.091
Reaction score
91.620
Το βασικό είναι να είναι κάποιος ικανοποιημένος. Κανείς σοβαρός δεν θα την πει σε κάποιον για τον καφέ που πίνει. Μόνο όταν η συζήτηση γίνει hi-end και κάποιος επιμένει ότι ο fiesta φραπέ είναι ο καλύτερος όλων αντικειμενικά. :D

 

Μηνύματα
2.519
Reaction score
1.813
Το βασικό είναι να είναι κάποιος ικανοποιημένος. Κανείς σοβαρός δεν θα την πει σε κάποιον για τον καφέ που πίνει. Μόνο όταν η συζήτηση γίνει hi-end και κάποιος επιμένει ότι ο fiesta φραπέ είναι ο καλύτερος όλων αντικειμενικά. :D

ή ο ΤΑΝΙΚΑ ΑΦΡΙΚΑ ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ!
 


Μηνύματα
414
Reaction score
118
National Coffee Association of USA:

"Storing Your Daily Coffee
It is important not to refrigerate or freeze your daily supply of coffee because contact with moisture will cause it to deteriorate. Instead, store coffee in air-tight glass or ceramic containers and keep it in a convenient, but dark and cool, location. Remember that a cabinet near the oven is often too warm, as is a cabinet on an outside wall of your kitchen if it receives heat from a strong afternoon or summer sun.

The commercial coffee containers that you purchased your coffee in are generally not appropriate for long-term storage. Appropriate coffee storage canisters with an airtight seal are a worthwhile investment."

http://www.ncausa.org/i4a/pages/index.cfm?pageid=70
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.816
Reaction score
43.023
Να πω δυο πράγματα σχετικά το ψυγείο και την υγρασία που αναφέρετε.

Αν το ψυγείο σας είναι τεχνολογίας no-frost όπως εμπορικά έχει επικρατήσει να λέγεται και αφορά τα ψυγεία τα οποία έχουν ένα ψυκτικό στοιχείο στην κατάψυξη και η ψύξη στο θάλαμο συντήρησης γίνεται με βεβιασμένη κυκλοφορία αέρα που περνά μέσα από το στοιχείο οδηγείται στο θάλαμο συντήρησης και από εκεί επιστρέφει στο στοιχείο ψύξης τότε δεν έχετε θέμα υγρασίας. Ο αέρας που κυκλοφορεί στο θάλαμο συντήρησης είναι τελείως ξηρός. Θα έχετε προσέξει ίσως ότι τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα σε αυτά τα ψυγεία αν δεν τα έχετε κλειστά μέσα σε σακούλες ή στις κλειστές φρουτολεκάνες που έχουν μερικά ψυγεία τότε ξεραίνονται πολύ γρήγορα. Σε αυτά τα ψυγεία ακόμη και σε μη αεροστεγείς συσκευασίες ο καφές σας όχι μόνο δεν θα πάρει υγρασία αλλά θα χάσει και την υγρασία που πιθανόν έχει.

Αν πάλι το ψυγείο σας έχει ψυχρή πλάτη στο θάλαμο συντήρησης και με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται οι χαμηλές θερμοκρασίες στο θάλαμο, είτε έχουν ανεμιστηράκι στην οροφή για υποβοήθηση είτε όχι, τότε σε αυτά τα ψυγεία τα ποσοστά υγρασίας στο χώρο του θαλάμου είναι υψηλά και όντως ο καφές αν δεν είναι αεροστεγώς κλεισμένος θα υγρανθεί.
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
το χανουμε
σε τετοιο βαζουμε τον καφε
υγρασια μυρωδιες μενουν
image.php.jpg
εκτος
 

Μηνύματα
6
Reaction score
9
Ισχύει η άποψη οτι στα 400-500 ευρώ δεν αξίζει να πάρεις μηχανή με μονή βαλβίδα; Η να το θέσω αλλιώς, εσείς που έχετε καλές μηχανές με μονή βαλβίδα, σας έχει δυσκολέψει κάπου; Δεδομένο οτι μιλάμε για οικιακή χρήση των 2-3 καφέδων καθημερινά max
 

GTX

Μηνύματα
3.813
Reaction score
39
Η θερμοκρασία της συντήρησης του ψυγείου που πρέπει να είναι κοντά τους 5 βαθμούς Κελσίου ΔΕΝ είναι αρκετά χαμηλή για να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του καφέ. Οπότε είτε έξω είτε μέσα δεν αλλάζει κάτι, επιπλέον στο ψυγείο έχεις το πρόβλημα της υγρασίας σε ότι δοχείο και να τον βάλεις γιατί πολύ απλά όταν τον βγάλεις από το ψυγείο θα ιδρώσει όπως όλα τα πράγματα που βγαίνουν από το ψυγείο ειδικά το καλοκαίρι.
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
-η θερμοκρασια (μεση) εκτος ψυγειου ποση ειναι ?
ωεω ?
ΠΟ ΣΗ ?
Ανω των 20 .......
4-5 με 20 ...μιλαμε για 400% ++ διαφορα
-Την συντηρηση την προτεινουν οι εταιριες - οχι εγω
-Η συνητηρηση οπως λεει η λεξη ειναι συντηρηση -οχι επεκταση διαρκειας .
-Θα ιδρωσει outside ......
-inside is another world
-Ανοιγεις το βαζο βγαζεις 2-3 κουταλιες και παλι μεσα
δεν νοτιζει ο καφες αν απο εξω το βαζο ιδρωσει......
η λαβατσα (και οχι μονο το συστηνουν)
η χαμηλη θεμροκρασια αποτρεπει την συντομοτερη οξειδωση (τροφιμου)
γνωστο απο τα χρονια του χαλκου και της φωτιας.....
Γιαυτο βαζουμε τα τροφιμα στην συντηρηση
για να συντηρηθουν περισοτερο απο οτι εκτος ψυγειου......
 
Last edited:


GTX

Μηνύματα
3.813
Reaction score
39
Argi δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένεις...

Σου μιλάω για να διατηρήσεις φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ και μου λες τις οδηγίες του Lavazza. Που σου δίνει οδηγίες για τί ακριβώς? Πώς να συντηρήσεις καφέ που ψήθηκε πέρσι?

Σου μιλάω για Ferrari και μου δείχνεις το manual από Zastava...

Το ότι ο καφές ΔΕΝ πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο είναι δεδομένο και μη διαπραγματεύσιμο!

και αφού δεν πιστεύεις εμένα:

Blue Bottle από τους μεγαλύτερους roasters στην Αμερική
https://bluebottlecoffee.com/frequency/store-coffee?tonx=1

Has Bean από τους μεγαλύτερους εμπόρους καφέ και Roaster στην Ευρώπη
http://www.hasbean.co.uk/blogs/articles/6486381-storing-your-coffee-beans
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
επιμενω εγω ?
εσυ τι κανεις ?
οταν σου βαζω φωτο απο κουτι λαβατσα (πανω στο ιδιο το κουτι δινεις οδηγιες)
(δεν θελω να πιστευω οτι δεν εχεις διαβασει τι γραφει το κουτι) .....
(το αν δεν θες να ακολουθεις τι λεει η λαβατσα αλλο πραμα)
Αλλα απαντηση για το που δινει οδηγιες ----πλεον τις εχεις ....
---το να συνεχιζεις να λες οτι δεν ειναι ετσι .....
Ποιος νομιζεις οτι μπορει να μιλησει καλυτερο για το ιδιο του το προιον ?
ο κατασκευαστης ?
ή ο καθε εσυ ?
Το θεμα δεν ειναι αν πιστευω εσενα ή τα λινκ σου ,
προσωπικα ακολουθω τον κατασκευαστη ----και δεν ειναι μονο ο λαβατσα.......
αν θες φωτο και απο αλλους καφεδες μου λές
γιατι κανω συλογη απο κουτια καφε (και οχι μονο)....
Για να το κλεισουμε----
οδηγιες κατασκευαστων
-
ΚΑΙ ΟΧΙ αρτζι
ο καφες μετα το ανοιγμα στο ψυγειο...
αν θελουμε να γειμσουμε λινκ ...ευχαριστως........
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
παρε και ενα ιλι........
ειπαμε οχι αρτζι
κατασκευαστες
20150817_072500.jpg
 

Μηνύματα
2.519
Reaction score
1.813
απλά ο ένας μιλάει για φρεσκοκαβουρδισμένο highendάδικο καφέ και ο άλλος για καφέ-κονσέρβα.
Είναι διαφορετικά πράγματα.
Αλλά μη μαλώνετε ρε παίδες, πιείτε ένα καφεδάκι να ηρεμήσουμε!

:beach:
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
φρεσκοκαβουρδισμενο ?
πως πιστοποιηται οτι ο καφες ειναι φρεσκοκαβουρδισμενος ?
και ποσο ειναι το διαστημα ?
οταν η πλειψοηφια αγοραζει καφε απο το σουπερ ή ιντερνετομαγαζα.......
Ο ακριβος ισπανικος (10 ευρω το κουτακι) εχει βαλβιδα αναροφησης - κενου στον πατο του....
ολοι οι αλλοι ειναι απλα κονσερβουλα (δεν ειναι ασχημοι)......
 

Μηνύματα
2.519
Reaction score
1.813
φρεσκοκαβουρδισμενο ?
πως πιστοποιηται οτι ο καφες ειναι φρεσκοκαβουρδισμενος ?
και ποσο ειναι το διαστημα ?
οταν η πλειψοηφια αγοραζει καφε απο το σουπερ ή ιντερνετομαγαζα.......
Ο ακριβος ισπανικος (10 ευρω το κουτακι) εχει βαλβιδα αναροφησης - κενου στον πατο του....
ολοι οι αλλοι ειναι απλα κονσερβουλα (δεν ειναι ασχημοι)......
θεωρητικά πάντα πιστεύουμε αυτό που λέει ο παραγωγός.
Αλλά αν αγοράζεις τέτοιο καφέ πρέπει να έχεις και μια μικρή γνώση και εμπειρία γεύσεων για να ξεχωρίζεις τι πίνεις, αλλιώς ποιο το νόημα?

Κι εγώ κονσερβούλα πίνω, καφέ lavazza σπυρί φτηναδούρα από cash & carry και τον τρίβω σε λάθος μύλο, τον φτιάχνω σε εσπρεσιέρα arielli των 40 ευρώ.
Αλλά αυτό που παίρνω με ικανοποιεί περισσότερο από όλες τις καψουλομηχανές at a fraction of the cost και είμαι μια χαρά!
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.091
Reaction score
91.620
φρεσκοκαβουρδισμενο ?
πως πιστοποιηται οτι ο καφες ειναι φρεσκοκαβουρδισμενος ?
και ποσο ειναι το διαστημα ?
Οι specialty καφέδες αναγράφουν στο σακουλάκι το roast date. Συνήθως αφήνουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα ( 1 βδομάδα) μέχρι να ισορροπήσουν τα γευστικά χαρακτηριστικά του και μετά είναι έτοιμος για πόση. Μετά από την πάροδο ~10 μερών αρχίζουν να χάνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας.

Γι' αυτό και δεν ασχολούμαι με το θέμα της αποθήκευσης αφού μετά από 2-3 βδομάδες πετάω τον καφέ που έχει μείνει.
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
σχεδον ολοι οι σφραγισμενοι προτεινεται να <τελειωνουν> σε λιγες μερες.....
μην τρελλαθουμε και οι καφεδες εξω (καφε) δεν ειναι σε ιδανικη κατασταση ...
αλλα εξω δεν πινεις ενα καφε για να κανεις το κονεσερ,αλλα για ευχαριστηση.....
(προσωπικα μιλαω παντα) αν και δεν πινω καφε εξω ......(δεν εχω χρονο ουτε για καφεδες)
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.816
Reaction score
43.023
Argi δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένεις...

Σου μιλάω για να διατηρήσεις φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ και μου λες τις οδηγίες του Lavazza. Που σου δίνει οδηγίες για τί ακριβώς? Πώς να συντηρήσεις καφέ που ψήθηκε πέρσι?

Σου μιλάω για Ferrari και μου δείχνεις το manual από Zastava...

Το ότι ο καφές ΔΕΝ πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο είναι δεδομένο και μη διαπραγματεύσιμο!

και αφού δεν πιστεύεις εμένα:

Blue Bottle από τους μεγαλύτερους roasters στην Αμερική
https://bluebottlecoffee.com/frequency/store-coffee?tonx=1

Has Bean από τους μεγαλύτερους εμπόρους καφέ και Roaster στην Ευρώπη
http://www.hasbean.co.uk/blogs/articles/6486381-storing-your-coffee-beans
Το αν μπαίνει ή οχι στο ψυγείο είναι τεχνικό θέμα και οχι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Τα links που εβαλες αναφερουν πως το προβημα με τα ψυγεία ειναι η υγρασία.

Βρες (επαναληψη μήτηρ μαθησεως και για τους αλλους) τι εγραψα πιο πριν για τα ψυγεία ωστε να μην σας παραμυθιάζει κανείς. Σε καποια ψυγεία βάζεις σε καποια αλλα δεν βάζεις.
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
αν θελουμε να δουμε με ενα υγρομετρο (ποση υγρασια εχει ενα τζαρ) εκτος ψυγειου
και ποση εντος ψυγειου (το τζαρ)
βλεπουμε οτι η υγρασια του ψυγειου (μαζι και οι οποιες μυρωδιες)
δεν μπαινοβγαινουν στο <σφραγιστο> μας βαζακι.
Oποτε δεν ειναι μονο θeμα υγρασιας ,
αλλα και δεν ξεθυμαινει ο καφες -ειτε μεσα στο ψυγειο - ειτε εκτος αυτου.
Ο συντηρηση (οπως το λεει ) συντηρει προιοντα περισοτερο απο οσο να ειναι εκτος ψυγειου.
Και λαβατσα - ιλι -λαμποργκινι ,ισπανικος και μερικοι αλλοι γραφουν
ΡΗΤΑ
ψυγειο...
out and over
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.834
Μηνύματα
2.953.407
Members
38.246
Νεότερο μέλος
TimoleonTimoleon
Top