Σταδιακή αναβάθμιση ηχοσυστήματος (dimifoot)

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.008
Δε ξέρω... νομίζω πώς σε έναν "μέσο" ακροαματικόφιλο, που σκέφτεται να παρέμβει στον χώρο με 3-4 πάνελ, δε χρειάζεται ειδικός. Καλό θα είναι απλά να ασχοληθεί λίγο με το REW και να πάρει ένα μικρόφωνο. Όλα τα άλλα θα τα βρει μόνος του με λίγο διάβασμα και ενασχόληση, όπως έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις.
Τώρα, αν κάποιος θέλει εκτεταμένη επέμβαση στον χώρο, με αντίστοιχα αποτελέσματα, τότε ναι, ο ειδικός είναι η πιο σίγουρη και κυρίως, γρήγορη λύση, αν και πάλι όλα γίνονται με διάβασμα και ενασχόληση (και άρα, χρόνο). Αλλά νομίζω σε αυτή τη κατηγορία δεν εντάσσεται πάνω από το 0,5% των ακροαματικόφιλων, είναι πιο...επαγγελματικής κατεύθυνσης.
Αν δεν κάνω λαθος πήρε ο πανοραμιους umik-1.
Ειναι και μηχανικός, μια χαρα θα τα καταφέρει.

Reaction score
1.531
Ελα ντε. Για πανέλα το ξεκινήσαμε και μπήκε πολύ βαθειά. Όχι τίποτα άλλο, αλλα το βαθειά κολλάει και δε γίνεται ποτε. Τα κοπροτετοια Θεσσαλονίκη τα έχει εντοπισει κανεις πουθενά ετοιμοπαραδοτα;
Echo flat και ricofon έχω και στο σπίτι αλλα μάλλον είναι σπατάλη όγκου.

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.008
Ωραίος. Στα πάνελ άφησες καθόλου απόσταση από τον τοίχο; Θέλουν 5 cm τουλάχιστον
Επισης, αποσταση απο τοιχο βοηθα να δουλευουν λιγο πιο χαμηλα.
Έφαγα το απόγευμα μου με τους Μητσοτάκηδες (έτσι ονομάζονται οι αποστάτες κατά Ζαπ :D)

Πήγα με το Μάριο και διαλέξαμε 8cm αποστάτες (Μητσοτάκηδες δηλαδή), για να απομακρύνω τα GIK απο τον τοίχο, οπως προτάθηκε και σύμφωνα με την βιβλιογραφία.

Ο Μάριος επέμενε, να μην περιμένω απο τους αποστάτες μετρήσιμη βελτίωση.

Αφού λοιπον έφαγα όλο το απόγευμα στην νέα τοποθέτηση, έβαλα να μετρήσω RT60/spectrogram.

Δυστυχώς, καμία σημαντική/μετρήσιμη βελτίωση. Πιθανόν τα συγκεκριμένα πάνελς να μην ευνοούνται περαιτέρω απο την έξτρα αποσταση απο τον τοίχο. (Καποια κατασκευαστική-σχεδιαστική ιδιαιτερότητα ισως. Εχουν και μια μικρή αποσταση ήδη ενσωματωμένη στο πλαίσιο, ισως και αυτο να παίζει ρόλο).

Και ηταν και άσχημα με τους Μητσοτάκηδες απο πίσω, στον αέρα.

Τα ξήλωσα, και τα ξαναπήγα κολλητά στον τοίχο. Στο κάτω κάτω, εκεί ειναι πιο αποδεκτά αισθητικά, και πιάνουν και λιγοτερο χώρο.

Γιαυτο σας λεω: μην στηρίζετε τις ελπίδες σας στους Μητσοτάκηδες :fuckyou:.

Reaction score
6.495
Διαφορα θα προεκυπτε μονο σε περιπτωση τυπου μεμβρανης και αυτη οταν ο συντονισμος της ταυτιζοταν με το 1/4 του μηκους κυματος της αποστασης τοιχου απο τη μπροστινη επιφανεια προσκρουσης τοσο οσο πλησιεστερα ηταν σε τιμες αλλα και σε συνδυασμο με τα τετραγωνικα επιφανειας, δεν ειναι δηλαδη λαθος οτι προταθηκε ;).
Ακομη και με μια παγιδα θα καταγραφοταν διαφορα....

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.008
Διαφορα θα προεκυπτε μονο σε περιπτωση τυπου μεμβρανης και αυτη οταν ο συντονισμος της ταυτιζοταν με το 1/4 του μηκους κυματος της αποστασης τοιχου απο τη μπροστινη επιφανεια προσκρουσης τοσο οσο πλησιεστερα ηταν σε τιμες αλλα και σε συνδυασμο με τα τετραγωνικα επιφανειας, δεν ειναι δηλαδη λαθος οτι προταθηκε ;).
Ακομη και με μια παγιδα θα καταγραφοταν διαφορα....
Δεν είπα βρε πως ήταν λάθος που προτάθηκε..,

Reaction score
6.495
Ουτε και εγω ειπα οτι εσυ ειπες κατι τετοιο :D, προσπαθω να εξηγησω το γιατι...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.060
Αφού λοιπον έφαγα όλο το απόγευμα στην νέα τοποθέτηση, έβαλα να μετρήσω RT60/spectrogram.

Δυστυχώς, καμία σημαντική/μετρήσιμη βελτίωση.
Χμ χμ, κάτι μετρησες, δε μπορεί..
Παρόλα αυτά, κάτι έκανες λάθος. ;)

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.008
Χμ χμ, κάτι μετρησες, δε μπορεί..
Παρόλα αυτά, κάτι έκανες λάθος. ;)
Έκανα δεκάδες sweeps, και τα αποθήκευσα κιολας, αν θες τα βλέπουμε μαζί.

Να σημειώσω εδώ πως οι μετρήσεις RT με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό και software δεν έχουν ακρίβεια και επαναληπτικότητα παρόμοια με την μέτρηση spl, etc ή distortion. Έχουν κάποια μικρή διακύμανση από μέτρηση σε μέτρηση.
Ουσιαστικά παίρνεις μια εικόνα. Και απαιτούνται πολλές διαδοχικές μετρήσεις έτσι ώστε να επιλέγονται οι μέσες τιμές ως τιμές αναφοράς.

Στις μετρήσεις λοιπόν με τους αποστάτες οι όποιες διαφορές ήταν στα όρια του μετρητικού σφάλματος.
Κατά την γνώμη μου η μη ύπαρξη σημαντικής διαφοράς οφείλεται στο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του bass trapping δεν προσφέρεται από τα τέσσερα GIK αλλά από τα υπόλοιπα treatments, οπότε η μετακίνηση των GIK κατά 8 εκατοστά δεν έκανε κάτι εντυπωσιακό.

Αν ήταν καμία εικοσαριά τα GIK και το RT στηριζόταν σε αυτά , τότε πιθανόν οι διαφορές να ήταν πιο φανερές με τους αποστάτες.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.060
Η προσωπική μου εκτίμηση είναι άλλη. ;)

Δε χρειάζονται 8 και 10 εκατοστά, μόλις 1 εκατοστό, ή άντε 2 αν είσαι πολύ λαρτζ, είναι αρκετό, αρκεί να υπάρχει σε αυτό το κενό ένα ίσου πάχους ηχοαπορροφητικό υλικό μεγάλης μάζας, πχ κοποπρεν ακουστικ των 10 χιλιοστών, ή ένα φλεξ φοαμ των 20 χιλιοστών - αναλόγως του κενού. ;)

Και η διαφορά θα κάνει "μπαμ".

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.008
Η προσωπική μου εκτίμηση είναι άλλη. ;)

Δε χρειάζονται 8 και 10 εκατοστά, μόλις 1 εκατοστό, ή άντε 2 αν είσαι πολύ λαρτζ, είναι αρκετό, αρκεί να υπάρχει σε αυτό το κενό ένα ίσου πάχους ηχοαπορροφητικό υλικό μεγάλης μάζας, πχ κοποπρεν ακουστικ των 10 χιλιοστών, ή ένα φλεξ φοαμ των 20 χιλιοστών - αναλόγως του κενού. ;)

Και η διαφορά θα κάνει "μπαμ".
Εχουν ενσωματωμένο κενό 2-3 cm στην πλάτη τους, λόγω της διαμόρφωσης του πλαισίου τους.
Άρα βρίσκονται ήδη σε αποσταση, και μπορει να τοποθετηθεί αυτο το υλικό που μου έδωσες και χωρίς αποστάτες.

Δεν αμφισβητώ φυσικα την εγκυρότητα των επιστημονικών δεδομένων. Είμαι σίγουρος πως -οπως είπα και πιο πριν- αν ειχα 20 GIKs σαν το μοναδικό bass trapping του δωματίου και το εκανα αυτό που λες και στα 20, θα υπηρχε μεγάλη και μετρήσιμη διαφορά. Αν το εκανα ομως μονο σε 2 απο τα 20; σε 3; σε 4; σε ποιον αριθμό (και σε ποια θέση τους φυσικα) γίνεται η διαφορά μετρήσιμη;

Αυτο συνέβει χθες. Το μεγαλύτερο bass trapping γίνεται απο την κουρτινοσαντουιτς και το πάνελ resonator με το aritherm έτσι κι αλλιως, οι αποστάτες δεν προσέφεραν κατι το σημαντικό (είχε ελάχιστη διαφορά, οκ, αλλα ελάχιστη)

Reaction score
6.495
To κενο το λενε για να ειναι κενο , οχι για να τοποθετηθει κατι ειδικα μεγαλης μαζας γιατι ετσι μικραινεις το κενο που εχει ηδη η συγκεκριμενη παγιδα, μεγαλης μαζας θα ειχε νοημα μπροστα ... πισω και κολλητα στον τοιχο αρα ακαμπτα,δε θα φρεναριζε τη διαφυγη συχνοτητων αρα επιστροφη αυτων μεσα οποτε και αυξηση τους?
Το σημειο του τοιχου θεωρειται οτι εκεινη τη στιγμη εχεις τη μεγαλυτερη ταχυτητα με το μικροτερο πλατος οποτε και η εφαρμογη οποιας μορφης απορροφησης εχει μηδαμινα αποτελεσματα .
Οι διαφραγματικες παγιδες αξιζει νομιζω καποιος να πειραματιστει το να πετυχεις δηλαδη τη μεγιστη δυνατη απορροφηση σε συγκεκριμενα τετραγωνικα ~κυβικα μετρα , τη σειρα των στρωματων που θα τοποθετηθουν ελαττωνοντας την ενεργεια που δεχονται τμηματικα ....

Reaction score
2.566
Έφαγα το απόγευμα μου με τους Μητσοτάκηδες (έτσι ονομάζονται οι αποστάτες κατά Ζαπ :D)
Πήγα με το Μάριο και διαλέξαμε 8cm αποστάτες (Μητσοτάκηδες δηλαδή), για να απομακρύνω τα GIK απο τον τοίχο, οπως προτάθηκε και σύμφωνα με την βιβλιογραφία.
Ο Μάριος επέμενε, να μην περιμένω απο τους αποστάτες μετρήσιμη βελτίωση.
Αφού λοιπον έφαγα όλο το απόγευμα στην νέα τοποθέτηση, έβαλα να μετρήσω RT60/spectrogram
Δυστυχώς, καμία σημαντική/μετρήσιμη βελτίωση. Πιθανόν τα συγκεκριμένα πάνελς να μην ευνοούνται περαιτέρω απο την έξτρα αποσταση απο τον τοίχο. (Καποια κατασκευαστική-σχεδιαστική ιδιαιτερότητα ισως. Εχουν και μια μικρή αποσταση ήδη ενσωματωμένη στο πλαίσιο, ισως και αυτο να παίζει ρόλο).
Και ηταν και άσχημα με τους Μητσοτάκηδες απο πίσω, στον αέρα.
Τα ξήλωσα, και τα ξαναπήγα κολλητά στον τοίχο. Στο κάτω κάτω, εκεί ειναι πιο αποδεκτά αισθητικά, και πιάνουν και λιγοτερο χώρο.
Γιαυτο σας λεω: μην στηρίζετε τις ελπίδες σας στους Μητσοτάκηδες :fuckyou:.
Επειδή δεν θυμάμαι, έχεις υπολογίσει το RT και το waterfall στο εύρος λειτουργίας των GIK, πριν και μετά από την τοποθέτησή τους, για να δούμε καταρχάς αν κάνουν τίποτα από μόνα τους ?
[DOUBLEPOST=1483029007][/DOUBLEPOST]
Διαφορα θα προεκυπτε μονο σε περιπτωση τυπου μεμβρανης και αυτη οταν ο συντονισμος της ταυτιζοταν με το 1/4 του μηκους κυματος της αποστασης τοιχου απο τη μπροστινη επιφανεια προσκρουσης
Δεν έχει να κάνει με αυτό η απόσταση από τον τοίχο των απλών απορροφητικών πάνελ, έχει να κάνει με το ότι όσο απομακρύνεσαι από την επιφάνεια του τοίχου αυξάνεται η ταχύτητα των σωματιδίων και άρα η αποτελεσματικότητα της απορρόφησης.

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.008
Επειδή δεν θυμάμαι, έχεις υπολογίσει το RT και το waterfall στο εύρος λειτουργίας των GIK, πριν και μετά από την τοποθέτησή τους, για να δούμε καταρχάς αν κάνουν τίποτα από μόνα τους ?
Ναι, κατι εκαναν

Δες αυτο, πριν την τοποθετηση

no gik.png

Και μετα
gik.png

(Απο waterfall δεν ειμαι γνώστης ακομα ωστε να τα κανω ομορφα και presentable...)

Και ενα ΜΕ τους αποστατες

αποστατες.png

Ξανατονίζω πως αν κάνουμε πολλές διαδοχικές μετρήσεις, υπάρχουν αποκλίσεις απο μέτρηση σε μέτρηση. Παρουσιάζω μέσες μετρήσεις.

Κατι πιο ενδιαφερον ομως: Δείτε τι γίνεται στoυς 30HZ αν αφήσω την πόρτα του γραφείου της γυναίκας μου ανοιχτη:

ανοικτη πορτα.png

Τσαααακ!!!! ίσιωσε!!!!!!!!!

:lolsign:

Μία γ@μημένη πόρτα σε άλλο δωμάτιο!!!! :headbang:

(το εχω επιβεβαιωσει με πολλες μετρήσεις, δεν ειναι τυχαίο. Εχω μετρήσει και αρχειοθετήσει τα πάντα, ολες τις πιθανές αλλαγές).

Reaction score
2.566
Ναι, κατι εκαναν

Δες αυτο, πριν την τοποθετηση

View attachment 67794

Και μετα
View attachment 67795

(Απο waterfall δεν ειμαι γνώστης ακομα ωστε να τα κανω ομορφα και presentable...)

Και ενα ΜΕ τους αποστατες

View attachment 67796

Ξανατονίζω πως αν κάνουμε πολλές διαδοχικές μετρήσεις, υπάρχουν αποκλίσεις απο μέτρηση σε μέτρηση. Παρουσιάζω μέσες μετρήσεις.

Κατι πιο ενδιαφερον ομως: Δείτε τι γίνεται στoυς 30HZ αν αφήσω την πόρτα του γραφείου της γυναίκας μου ανοιχτη:

View attachment 67797

Τσαααακ!!!! ίσιωσε!!!!!!!!!

:lolsign:

Μία γ@μημένη πόρτα σε άλλο δωμάτιο!!!! :headbang:

(το εχω επιβεβαιωσει με πολλες μετρήσεις, δεν ειναι τυχαίο. Εχω μετρήσει και αρχειοθετήσει τα πάντα, ολες τις πιθανές αλλαγές).
Απ' ότι βλέπω στα 43hz πήγε από 0,54sec στα 0,51 με τα GIK και μετά με αποστάτες στα 0,36, συνεπώς σε μια αρκετά χαμηλή συχνότητα που δεν μπορούσαν να δουλέψουν καλά πριν, τώρα δουλεύουν... άρα μάλλον υπάρχει η αναμενόμενη διαφορά με αποστάτες θα έλεγα εγώ.

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.875
Members
38.253
Νεότερο μέλος
Socky