Σταδιακή αναβάθμιση ηχοσυστήματος (dimifoot)

Reaction score
6.495
Επειδή δεν θυμάμαι, έχεις υπολογίσει το RT και το waterfall στο εύρος λειτουργίας των GIK, πριν και μετά από την τοποθέτησή τους, για να δούμε καταρχάς αν κάνουν τίποτα από μόνα τους ?
[DOUBLEPOST=1483029007][/DOUBLEPOST]

Δεν έχει να κάνει με αυτό η απόσταση από τον τοίχο των απλών απορροφητικών πάνελ, έχει να κάνει με το ότι όσο απομακρύνεσαι από την επιφάνεια του τοίχου αυξάνεται η ταχύτητα των σωματιδίων και άρα η αποτελεσματικότητα της απορρόφησης.
ποιων σωματιδιων?
π.χ. http://www.recordingreview.com/blog...tion-acoustics/why-your-bass-traps-dont-work/
[DOUBLEPOST=1483043284][/DOUBLEPOST]
Απ' ότι βλέπω στα 43hz πήγε από 0,58sec στα 0,51 με τα GIK και μετά με αποστάτες στα 0,35, συνεπώς σε μια αρκετά χαμηλή συχνότητα που δεν μπορούσαν να δουλέψουν πολύ καλά πριν, τώρα δουλεύουν, άρα μάλλον υπάρχει η αναμενόμενη διαφορά με αποστάτες θα έλεγα εγώ...
θα σου ανεβασει αλλες δεκα με 0,49 κολλητα στον τοιχο...:whistling:

Reaction score
2.566
Απ' ότι βλέπω στα 43hz πήγε από 0,54sec στα 0,51 με τα GIK και μετά με αποστάτες στα 0,36, συνεπώς σε μια αρκετά χαμηλή συχνότητα που δεν μπορούσαν να δουλέψουν καλά πριν, τώρα δουλεύουν... άρα μάλλον υπάρχει η αναμενόμενη διαφορά με αποστάτες θα έλεγα εγώ.
Αν και μου κάνει εντύπωση που δουλεύουν τόσο χαμηλά...τί πάνελ είναι, πάχος, πυκνότητα, απόσταση από τοίχο?
[DOUBLEPOST=1483044991][/DOUBLEPOST]
ποιων σωματιδιων?
Του αέρα θα έλεγα έτσι στη τύχη...

Reaction score
6.495
Αν και μου κάνει εντύπωση που δουλεύουν τόσο χαμηλά...τί πάνελ είναι, πάχος, πυκνότητα, απόσταση από τοίχο?
[DOUBLEPOST=1483044991][/DOUBLEPOST]

Του αέρα θα έλεγα έτσι στη τύχη...
και γιατι αυξανεται και δεν εινα η ιδια ?

Reaction score
2.566
Γιατί τα σωματίδια αέρα δεν συνηθίζεται να μετακινούν τους τοίχους...συνεπώς στον τοίχο η πίεση μεγιστοποιείται, ενώ η ταχύτητα μηδενίζεται και μεγιστοποιείται πάλι σε απόσταση λ/4 από τον τοίχο, καθώς και στα μονά πολλαπλάσιά του 3λ/4, 5λ/4 κλπ. (Όπου λ= μήκος κύματος = ταχύτητα ήχου/συχνότητα)

Last edited:

Reaction score
6.495
Τον ηχο δε θελουμε να τιθασευσουμε ? η καθε συχνοτητα δεν ασκει διαφορετικη πιεση μεσω του αερα κινουμενη ? αρα και το μηκος κυματος δεν ειναι σχετικο με το αυτο? αλλη ταχυτητα και πιεση εχουμε στο 1khz και αλλη στα 100hz στα 5εκατοστα οποτε το βασικο δεν ειναι το μηκος κυματος και οχι απο μονος του αερας ως φυσικο μεγεθος?

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.007
Απ' ότι βλέπω στα 43hz πήγε από 0,54sec στα 0,51 με τα GIK και μετά με αποστάτες στα 0,36, συνεπώς σε μια αρκετά χαμηλή συχνότητα που δεν μπορούσαν να δουλέψουν καλά πριν, τώρα δουλεύουν... άρα μάλλον υπάρχει η αναμενόμενη διαφορά με αποστάτες θα έλεγα εγώ.
Well spotted, αλλα σε διαδοχικές μετρήσεις που έχω κρατήσει απο πριν τους αποστάτες υπάρχουν και τέτοιες τιμές στα 43, οπως εδω (χωρίς αποστάτες)

νο ρθγ.png

Είναι αυτο που ανέφερα για την "σχετικότητα" των μετρήσεων RT με αυτον τον εξοπλισμό+software. Δεν εχει επαναληψιμότητα, χρειαζονται πολλαπλές μετρήσεις και στο τέλος παίρνεις μόνο μια εικόνα-περιγραφή της κατάστασης, οχι λεπτομερειακή καταγραφή οπως πχ στο spl.
[DOUBLEPOST=1483047453][/DOUBLEPOST]
http://www.gikacoustics.com/product/gik-acoustics-244-bass-trap-flexrange-technology/

Οι αποστάτες στα 8cm, αν εχει κάποια σημασία.

Το πάνελ κατασκευαστικά και χωρις αποστατες απεχει 2-3 εκατοστά απο τον τοιχο. Ισως 3.5, μη με βαλεις να τα κατεβάζω και να μετράω εκατοστά...

Reaction score
2.566
Well spotted, αλλα σε διαδοχικές μετρήσεις που έχω κρατήσει απο πριν τους αποστάτες υπάρχουν και τέτοιες τιμές στα 43, οπως εδω (χωρίς αποστάτες)

View attachment 67803

Είναι αυτο που ανέφερα για την "σχετικότητα" των μετρήσεων RT με αυτον τον εξοπλισμό+software. Δεν εχει επαναληψιμότητα, χρειαζονται πολλαπλές μετρήσεις και στο τέλος παίρνεις μόνο μια εικόνα-περιγραφή της κατάστασης, οχι λεπτομερειακή καταγραφή οπως πχ στο spl.
[DOUBLEPOST=1483047453][/DOUBLEPOST]

http://www.gikacoustics.com/product/gik-acoustics-244-bass-trap-flexrange-technology/

Οι αποστάτες στα 8cm, αν εχει κάποια σημασία.

Το πάνελ κατασκευαστικά και χωρις αποστατες απεχει 2-3 εκατοστά απο τον τοιχο. Ισως 3.5, μη με βαλεις να τα κατεβάζω και να μετράω εκατοστά...
Έχω κάνει άπειρες μετρήσεις waterfall στο σύστημά μου και υπό τις ίδιες συνθήκες μου βγαίναν πάντα ίδιες ή σχεδόν πανομοιότυπες, δηλαδή δεν υπήρχε περίπτωση να έχω 0,15 δεύτερα διαφορά σε κάποια συχνότητα χωρίς κάποια αλλαγή, είναι του ματς!!

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.007
Ρε συ εγώ έχω κάνει άπειρες μετρήσεις waterfall στο σύστημά μου και υπό τις ίδιες συνθήκες μου βγαίναν πάντα ίδιες ή σχεδόν πανομοιότυπες, δηλαδή δεν υπήρχε περίπτωση να έχω 0,15 δεύτερα διαφορά σε κάποια συχνότητα, είναι του ματς!!
:idk:
[DOUBLEPOST=1483049484][/DOUBLEPOST]Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη...ιδέες;

Reaction score
6.495

βασει αυτου και του λινκ που εβαλα ανω η εφαρμογη δε θα εχει το μεγιστο αποτελεσμα εκει που εχουμε το μεγαλυτερο πλατος(compression) αρα και τη μεγαλυτερη πιεση...και οχι εκει που εχουμε μεγαλυτερη ταχυτητα(rarefaction)?

Reaction score
2.566
:idk:
[DOUBLEPOST=1483049484][/DOUBLEPOST]Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη...ιδέες;

Τα πάνελ σου πάντως φαίνονται προσεγμένο προιόν με σοβαρούτσικο πάχος 13,5 εκ. Μαζί με 8 εκατ. αποστάτη η συχνότητα που δουλεύουν στο μαξ τους είναι τα 400hz, πιο κάτω δουλεύουν φυσικά αλλά πέφτει το a τους. Τώρα να φτάνει μέχρι τα 40hz τί να πω...δύσκολο...
[DOUBLEPOST=1483050049][/DOUBLEPOST]Εκτός αν έχουν και τη μεμβράνη μέσα που βλέπω στο λινκ, τότε αλλάζει το πράγμα.

Last edited:

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.007
Τα πάνελ σου πάντως φαίνονται προσεγμένο προιόν με σοβαρούτσικο πάχος 13,5 εκ. Μαζί με 8 εκατ. αποστάτη η συχνότητα που δουλεύουν στο μαξ τους είναι τα 400hz, πιο κάτω δουλεύουν φυσικά αλλά πέφτει το a τους. Τώρα να φτάνει μέχρι τα 40hz τί να πω...δύσκολο...
Εγω στο διάγραμμα βλέπω μέγιστο στα 125Hz (το full spectrum ειναι), λάθος βλέπω;

IMG_0767.JPG

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.205

βασει αυτου και του λινκ που εβαλα ανω η εφαρμογη δε θα εχει το μεγιστο αποτελεσμα εκει που εχουμε το μεγαλυτερο πλατος(compression) αρα και τη μεγαλυτερη πιεση...και οχι εκει που εχουμε μεγαλυτερη ταχυτητα(rarefaction)?
Η ηχοαπορροφητική δράση δεδομένου υλικού είναι ανάλογη της ταχύτητας,οπότε η απορροφητική διάταξη τείνει να εμφανίζει δραστικότητα σε πάχος μέχρι το 1/4 δεδομένου μήκους κύματος από την επιφάνεια του τοίχου,εκεί όπου η ταχύτητα θα λαμβάνει τη μέγιστη τιμή της.Το αντίστοιχο μήκος κύματος θα αντιπροσωπεύει και το κατώτατο ωφέλιμο συχνοτικό όριο της διάταξης.
Ειδάλλως,για να κατορθώσει ν'απορροφήσει ισοδύναμο ποσό ενέργειας σε μικρότερο πάχος,το υλικό θα όφειλε να δομηθεί με (κατάλληλη) υψηλότερη πυκνότητα.
Η δε προσαρμογή παλλόμενης μεμβράνης επί του υλικού θα του προσέδιδε επιπρόσθετη ικανότητα απορρόφησης,ανταποκρινόμενη στη συχνότητα συντονισμού της πρώτης.

Last edited:

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.438
Τα δικα μου gik bass traps, κατασκευης περι το 2010, ειναι σκετος πετροβαμβακας μετριας πυκνοτητας. Δεν ξερω αν απο τοτε αλλαξαν το υλικο αλλα δε νομιζω.

Η αμερικανικη εκδοση εχει επιλογη πετροβαμβακα με λεπτη μεμβρανη frk μπροστα (εκδοση limiter).

Last edited:

Reaction score
6.495
Eαν ειναι αρκετα ηχοπερατο το υφασμα απο κοντα η και με χρηση ενος φακου θα φανει η γυαλαδα εαν υπαρχει.
Παλλόμενη μεμβράνη οπως ?
Που βρίσκεις και πως υπολογίζεις που συντονίζει ?
π.χ. https://www.gearslutz.com/board/bas...etc/743040-tims-limp-mass-bass-absorbers.html
http://www.acousticsciences.com/art-noxon/limp-mass-membrane-bass-traps
http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp#showcalc

http://lazarakis-constructions.gr/products.php?cid=392 τσεκ soundbar.
μπορεις ομως να χρησιμοποιησεις και φυλλα ξυλου οπως mdf η κοντραπλακε που ειναι οικονομικοτερα αλλα και με διαφορετικη πυκνοτητα .
ορεξη να εχεις να πειραματιστεις .

Last edited:

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.438
Kαι εδω μερικα τεστς πυκνοτητων που με βρισκουν απολυτα συμφωνο ..
http://ethanwiner.com/density.html
πειτε μου τωρα εσεις ποια η ποιο vfm λυση :)
Πολύ ωραίο τεστ, δεν το είχα δει.

Βλέπουμε πόσο περιορισμένη αποτελεσματικότητα έχει η απορρόφηση στις χαμηλές συχνότητες σε πραγματικές συνθήκες και πόσο παραπλανητικές μπορεί να είναι οι μετρήσεις εμπορικών μπασοπαγίδων ;-)

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.873
Members
38.253
Νεότερο μέλος
Socky