Ακούω λάθος αλλά μου αρέσει

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.892
Αγαπητέ σουντόκου. :)

Έγραψες αυτό το (προφανές) λάθος:

8 watts από EL34 = 88 watts από ψοφίμια τρανζίστορς..
Υποστηρίζοντας πράγματα που δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση.

Και έλαβες επαρκείς εξηγήσεις από τον πιτερμενη, αν και όχι πλήρεις (δεν αναφέρθηκε στην σημαντική παράμετρο της δυναμικής συμπίεσης και της αύξησης της μέσης στάθμης, που λανθασμένα ερμηνεύεται εμπειρικά ως υψηλότερη ηχητική ενέργεια και καλύτερη οδήγηση).

Ωστόσο ήταν ένα λάθος σου αυτή η εκτίμηση.

Στη συνέχεια έγραψες τα εξής:

δεν μιλάς για σοβαρούς λόγους όπως το μεγάλο βολτάζ που τρώνε οι λυχνιακοί ενισχυτές και ότι έχουν σταθερή ωμική έξοδο από το δευτερεύον του ΜΣ εξόδου.
Τα οποία υποστηρίζεις με πάθος, καθώς τα ξαναέγραψες στο αμέσως επόμενο ποστ σου:

Το μεγάλο βολτάζ των λυχνιακών.. φυσικά.. αυτό σε συνδυασμό με την σταθερή αντίσταση εξόδου από τον ΜΣ εξόδου αποδίδουν πιο ομαλά
Και σου απάντησα:

Αυτά δεν είναι επιχειρήματα.
Απλώς δείχνουν το μέγεθος της άγνοιας.
Δεν είναι κακό να μη ξέρεις, μη σκας.
Αλλά η δική σου απάντηση είναι κουκουρούκου φίλε μου:
δεν σκάω καθόλου.. για αυτό μπήκα εδώ να μάθω 5-6 πράγματα κι εγώ.. ενεργά, ενεργά,ενεργά, ncore, ncore, ncore..
Νομίζω ότι αυτά τα ψήγματα τεχνικών στοιχείων που τα επαναλαμβάνεις ως επιχειρήματα διότι λανθασμένα τα εκτιμάς ως θετικά, θα πρέπει να πάψεις να τα χρησιμοποιείς διότι δε κατανόησες ακόμη βασικά στοιχεία της λειτουργίας των ενισχυτικων σταδίων, και αντικειμενικά το μόνο που καταφέρνεις είναι να μας δείχνεις κατ'επαναληψιν πόσο μεγάλα κενά γνώσης έχεις στην θεωρία των ενισχυτικων σταδίων.

Σου απάντησαν επαρκώς πολλοί, και ο πιτερμενης, και ο μπουτχιας, αρκεί.

Εγώ θα επιμείνω στην ίδια τοποθέτηση, χωρίς να έχω καμία διάθεση να σε προσβάλλω:

"Αυτά δεν είναι επιχειρήματα.
Δεν είναι κακό να μη ξέρεις, μη σκας."

Κάποτε όμως, θα πρέπει και συ να καταλάβεις ότι κάνεις λάθος σε αυτές σου τις εκτιμήσεις, και να σταματήσεις να τις υποστηρίζεις, διότι όντως ισχύουν τα αντίθετα ακριβώς, και αυτά δε τα λέω γω ή ο πιτερμενης κι ο μπουτχιας, τα λένε όλα τα βιβλία φυσικής.. 8-)

Πχ δες εδώ τι λένε τα βιβλία για λαμπατους ενισχυτές. Δες τις εικόνες, τις λεζάντες. Βιβλία να θες. 8-)

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.898
να πάρει, όλα τα threads στο ίδιο θέμα καταλήγουν
Συμβαίνει στις θετικές επιστήμες αυτό.

Στην ίδια ερώτηση η Φυσική (Ηλεκτροακουστική) δίνει την ιδια απάντηση.

Σου φαίνεται περίεργο;

Reaction score
1.145
Συμβαίνει στις θετικές επιστήμες αυτό.

Στην ίδια ερώτηση η Φυσική (Ηλεκτροακουστική) δίνει την ιδια απάντηση.

Σου φαίνεται περίεργο;
καθόλου, τουναντίον μου φαίνεται πολύ λογικό.

Γελάω όμως που άρχισε η συζήτηση σε στυλ
"κοίτα να δεις ρε φίλε, συνέδεσα κάτι ξεχασμένα μηχανήματα που δεν πολυ κολάνε μεταξύ τους αλλά εν τέλει μια χαρά μουσικούλα βγάζουν"
και κατέληξε στο
"τα ncore είναι καλύτερα από τις λάμπες!"

drSotos

Molto Gustoso
Reaction score
84
Παρατηρώ ότι έχουν τοποθετηθεί έτεροι φίλοι με πολύ επιστημονικούς όρους. Ωστόσο, ως χομπίστας κιθαρίστας, θέλω να σας δώσω κι ένα διαφορετικό πρίσμα... (που ουσιαστικά καταλήγει επί της πράξης στα ίδια)
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί προτιμάμε όλοι τους λαμπάτους ενισχυτές για τις ηλεκτρικές μας κιθάρες κι όχι τους τρανζιστοράτους;;
Γιατί οι λυχνίες αποδίδουν πολύ καλύτερο και πιο εύκολο distortion, και σε όγκο και σε ύφος. Προφανώς λοιπόν όταν δίνουμε ένταση στον λαμπάτο HiFi ενισχυτή μας, λαμβάνουμε έξτρα βρωμιά!
Υποθέτω θα έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τη σημασία του χώρου που θέλει κάποιος να στήσει το ηχοσύστημά του, και μεταξύ μας, καταλαβαίνουμε λίγο - πολύ ότι το λαμπάτο σύνολο ομαλοποιεί τις ατέλειες, και προφανώς το αποτέλεσμα είναι πιο εύκολα αρεστό στα αυτιά μας, προφανώς χωρίς να είναι πάντα σωστό.
Εξ άλλου, υπάρχουν studio monitors με λαμπάτους ενισχυτές;; Δεν έχω δει κανένα ποτέ...
Για να είμαστε δίκαιοι λοιπόν, θα έπρεπε να συγκρίνουμε σωστά λαμπάτα και τρανζιστοράτα ηχοσυστήματα για τον εκάστοτε χώρο, κι όχι σύνολα με 400 watt και 2 ηχεία με 15άρια γούφερ για σαλόνι 15 τετραγωνικών μέτρων (αν και μπουμάρει τέλεια το μπάσο, εγώ προσωπικά γουστάρω!).

Mufasa

Top teaser
Reaction score
2.158
και κατέληξε στο
Ίσως κάνω λάθος αλλά δεν είδα κάποιον να λέει ncore > λάμπες. Ούτε αναφέρθηκε παραπάνω από μία φορά. Ούτε από τους συνήθεις ύποπτους. Κάποιος είπε κάτι που θεωρήθηκε ανακρίβεια από κάποιον άλλον και άρχισε ανταλλαγή επιχειρημάτων. Ποιο το κακό βρε;

Εξ άλλου, υπάρχουν studio monitors με λαμπάτους ενισχυτές;; Δεν έχω δει κανένα ποτέ...
Θέμα χώρου, θερμοκρασιών και κραδασμών. Πιο απίθανο και εξίσου παλαβό θα ήταν να δεις λάμπα σε motherboard παρά σε ενεργό.

Oh wait!

aopen.jpg

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.898

"κοίτα να δεις ρε φίλε, συνέδεσα κάτι ξεχασμένα μηχανήματα που δεν πολυ κολάνε μεταξύ τους αλλά εν τέλει μια χαρά μουσικούλα βγάζουν"
και κατέληξε στο
Πήγαινε προς τα πίσω στο θρεντ και βρες ποιο ποστ έστριψε την συζήτηση προς τα εκεί που λες.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.892
και κατέληξε στο
Καλά κάνεις και γελάς, για γέλια είναι η κατάσταση. :lol:

Η προφάηλ πίκτσουρ μου δεν βοηθάει πολύ, βέβαια
όχι δε βοηθάει. Η αλήθεια να λέγεται.:lol::rofl::rofl::rofl:

Reaction score
8.864
Σαββατο αργά το βραδυ, ξεσκονησα ένα φτηνό Harman Kardon CD player
Και ένα ακόμα φτηνότερο ηχειακι Wharfedale,
Και τα συνδεσα πάνω σ εναν sun audio με El 34, με 8 φτωχά βατ στο κανάλι, με καλώδια της πλάκας
Σάββατο βραδυ αργα. Τι μου θύμισες τωρα:D

Timaras

Reaction score
2.138
Πήγαινε προς τα πίσω στο θρεντ και βρες ποιο ποστ έστριψε την συζήτηση προς τα εκεί που λες.
:sneaky:

Επιτέλους, ενα θρεντ χωρίς μελέτες χωρου, ενεργα ηχεία και κανόνες της φυσικής! Μονο αγνη απολαυση της μουσικής. :tongue:
Βιάζεσαι... :whistling: :D
:D:D

Reaction score
13.541

και κατέληξε στο
και για ζαντολαστιχα ανοιξε θεμα..παλι για ncore
θα ακουσεις και ενεργα..:lol::lol:

Reaction score
871
Αγαπητέ σουντόκου. :)

Έγραψες αυτό το (προφανές) λάθος:

Υποστηρίζοντας πράγματα που δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση.

Και έλαβες επαρκείς εξηγήσεις από τον πιτερμενη, αν και όχι πλήρεις (δεν αναφέρθηκε στην σημαντική παράμετρο της δυναμικής συμπίεσης και της αύξησης της μέσης στάθμης, που λανθασμένα ερμηνεύεται εμπειρικά ως υψηλότερη ηχητική ενέργεια και καλύτερη οδήγηση).

Ωστόσο ήταν ένα λάθος σου αυτή η εκτίμηση.

Στη συνέχεια έγραψες τα εξής:

Τα οποία υποστηρίζεις με πάθος, καθώς τα ξαναέγραψες στο αμέσως επόμενο ποστ σου:

Και σου απάντησα:

Αλλά η δική σου απάντηση είναι κουκουρούκου φίλε μου:

Νομίζω ότι αυτά τα ψήγματα τεχνικών στοιχείων που τα επαναλαμβάνεις ως επιχειρήματα διότι λανθασμένα τα εκτιμάς ως θετικά, θα πρέπει να πάψεις να τα χρησιμοποιείς διότι δε κατανόησες ακόμη βασικά στοιχεία της λειτουργίας των ενισχυτικων σταδίων, και αντικειμενικά το μόνο που καταφέρνεις είναι να μας δείχνεις κατ'επαναληψιν πόσο μεγάλα κενά γνώσης έχεις στην θεωρία των ενισχυτικων σταδίων.

Σου απάντησαν επαρκώς πολλοί, και ο πιτερμενης, και ο μπουτχιας, αρκεί.

Εγώ θα επιμείνω στην ίδια τοποθέτηση, χωρίς να έχω καμία διάθεση να σε προσβάλλω:

"Αυτά δεν είναι επιχειρήματα.
Δεν είναι κακό να μη ξέρεις, μη σκας."

Κάποτε όμως, θα πρέπει και συ να καταλάβεις ότι κάνεις λάθος σε αυτές σου τις εκτιμήσεις, και να σταματήσεις να τις υποστηρίζεις, διότι όντως ισχύουν τα αντίθετα ακριβώς, και αυτά δε τα λέω γω ή ο πιτερμενης κι ο μπουτχιας, τα λένε όλα τα βιβλία φυσικής.. 8-)

Πχ δες εδώ τι λένε τα βιβλία για λαμπατους ενισχυτές. Δες τις εικόνες, τις λεζάντες. Βιβλία να θες. 8-)
Άλλη μια φορά που μια οφθαλμοφανής υπερβολή (που η ρίζα της είναι πέρα για πέρα αληθινή) γίνεται λόγος για ν’ αρχίσει το γλέντι.. Αναφέρω λοιπόν ξανά τα επίμαχα σημεία..

- 8 watts από EL34 = 88 watts από ψοφίμια τρανζίστορς.. αν ξεκολλήσουμε από το 88 που είναι έκφραση υπερβολής λόγω ομοιοκαταληξίας με το 8 και σκεφτούμε ότι ο φίλος μας είχε αντί για την λάμπα ένα ασθενικό τρανζιστοράτο ενισχυτάκι με αναφερόμενη ισχύ πχ 50 watts, από αυτά που υπάρχουν σε ένα λαμαρινένιο σασί με ασθενικούς (τορροειδείς συνήθως) μετασχηματιστές, όχι μόνο δεν θα άκουγε δυνατότερα & καλύτερα από την λάμπα αλλά θα είχε ήδη κάψει τα tweeter του.. υπάρχει κάποιος από μας που χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο ενισχυτάκι, ιδίως τα παλιά Γιαπωνέζικα να μην έχει πάρει στα χέρια tweeters, cross, ακόμα και woofer??

- το μεγάλο βολτάζ που τρώνε οι λυχνιακοί ενισχυτές.. μας επιτρέπει αν σχεδιάσουμε σωστά τον ΜΣ εξόδου να πάρουμε όλη την ισχύ της λάμπας που χρησιμοποιούμε με όσο ρεύμα θέλουμε.. δηλαδή με πλήρη απόδοση των watts που αναφέρονται.. αυτό σε συνδυασμό με τη σταθερή ωμική αντίσταση από το δευτερεύον κάνει πιο ομαλή την απόδοση του λαμπάτου.. στον αντίποδα, πάρχουν ελάχιστοι ενισχυτές με τρανζίστορς που όπως θα έπρεπε διπλασιάζουν την ισχύ στα 8,4,2 Ohms

- τα τρανζίστορ είναι δύσκολα.. χρειάζονται πολύ μεγάλη γνώση σωστό σχεδιασμό και εξαιρετικής ποιότητας τροφοδοτικό (όπως όλα τα ενισχυτικά) για να παίξουν.. με τις λάμπες μπορούμε να φτιάξουμε αξιοπρεπή ήχο με λίγα σχετικά χρήματα.. εδώ έδωσα το παράδειγμα των Τσακιρίδης.. αν κάποιος γνωρίζει ενισχυτή επιπέδου τιμής των Τσακ. Με τρανζίστορ που παίζει καλύτερα να το πει και σε μένα..

- η αρμονική παραμόρφωση και η μουσική.. το ακόρντο.. εδώ τι να πω.. βασικές γνώσεις για τις αρμονικές των λαμπάτων που είναι κατά κόρον άρτιες και μουσικές.. ας είναι καλά ο κιθαρίστας φίλος παραπάνω που το ανέφερε (αν και όλοι το γνωρίζουν)..

Για να σοβαρευτούμε, όλα τα παραπάνω γραφόμενα τόσο τα δικά μου όσο και ΟΛΩΝ που απάντησαν δεν παύουν να είναι χαλαρές παρατηρήσεις στο πλαίσιο ενός φόρουμ.. όταν λέμε για λαμπάτους ή τρανζιστοράτους αυτό που κάνουμε ΟΛΟΙ είναι να τσουβαλιάζουμε πολλές διαφορετικές τεχνολογίες και υλοποιήσεις.. άλλο τα push-pull λαμπάτα, άλλα τα Set, άλλα τα mosfet, άλλα τα τρανζίστορς, άλλο η τάξη Α, ΑΒ κλπ.. η υλοποίηση ενός ενισχυτικού είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, πολύ λίγοι στάθηκαν σε τρία brands που ανέφερα στο #25.. YPSILON, GAMUT, THETA..

η πρώτη (Ελληνική εταιρία) κατασκευάζει έναν από τους αρτιότερους ενισχυτές με τρανζίστορς που έχουμε ακούσει ποτέ, τον Ypsilon Set-100, 120 watts SET Mosfet!! Ναι καλά ακούσατε SET Mosfet στην έξοδο με ΜΤ εξόδου τυλιγμένο στο χέρι με εξωτικά και ειδική παραγγελία υλικά πυρήνα που ζυγίζει 27 κιλά!! Αυτό το ενισχυτάκι φίλε Πιτερμένι δεν έχει ρεύματα??.. μην πείτε κάτι, προσπαθήστε να τον ακούσετε..

για τις άλλες δυο εταιρίες δεν θα μακρηγορήσω, GAMUT από τα καλλίτερα ενισχυτικά, με 2 δυο τεράστια special ordered Mosfet ανά κανάλι!! Και ο THETA PROMETHEUS, εξαιρετικό μηχάνημα με ψηφιακό τελικό στάδιο και ΓΡΑΜΜΙΚΟ τροφοδοτικό.. αν αγοράσει κάτι τέτοιο ο φίλος.. οκ.. θ' ακούει καλύτερα..

Reaction score
11.191
Και ο THETA PROMETHEUS, εξαιρετικό μηχάνημα με ψηφιακό τελικό στάδιο και ΓΡΑΜΜΙΚΟ τροφοδοτικό.. αν αγοράσει κάτι τέτοιο ο φίλος.. οκ.. θ' ακούει καλύτερα..
Δε θα σταθώ στα άλλα που έγραψες, γιατί μόλις γύρισα από τη δουλειά και έχω άλλα πράγματα να κάνω, στο παραπάνω το λες και μόνος σου ότι ο hypex class D είναι καλύτερος από λάμπα!:p

Reaction score
871
Δε θα σταθώ στα άλλα που έγραψες, γιατί μόλις γύρισα από τη δουλειά και έχω άλλα πράγματα να κάνω, στο παραπάνω το λες και μόνος σου ότι ο hypex class D είναι καλύτερος από λάμπα!:p
hypex class D, αλλά τι class D!! με έναν μετασχηματιστή σαν το π@π@ρι του κύκλωπα!! :p

** κάποιος λαμογιάρης έκανε undo το like στον φίλο στο #1.. ρε σα δεν ντρέπεστε.. και πάλι όμως 20 likes!! παρ' όλα τα χτυπήματα κάτω από τη μέση άλλη μια φορά νικητής του "αγώνα" η λάμπα!! 8-)

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.835
Members
38.246
Νεότερο μέλος
TimoleonTimoleon