Ακούω λάθος αλλά μου αρέσει

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.934
πολύ ενδιαφέρον θέμα , αλλά νομίζω πως για άλλη μία φορά διυλίζουμε το δίπολο θέλω-πρέπει
Όχι. Δεν υπάρχει κανένα "δίπολο".

Αυτά είναι φαντασιώσεις και ευφυολογήματα της παραφιλολογίας του παραλογισμού του χάλι εντ.

Προσπαθούν απλώς κάποιοι ημιμαθείς (έως απολύτως αμαθείς), λέγοντάς μας επιστημονικοφανείς αβάσιμες μπουρδολογίες πασπαλισμένες με κάνα τυχαίο τεχνικό όρο μπας κι αποκτήσουν αληθοφάνεια, να ερμηνεύσουν δήθεν, αλλά και να δικαιολογήσουν, τις λάθος επιλογές των αδιεκδικητων καλογυαλισμένων μπουρουχομηχανημάτων τους. Δατς όλ.

Κανένα δίπολο. Βλακείες.

Το σωστό μηχάνημα, είναι σωστό, είτε είναι μαύρο κι άχαρο, είτε είναι καλογυαλισμένο κι εμφανίσημο, είτε δε βλέπεται από την ασχήμια, είτε είναι έργο τέχνης εμφανισιακά κι έχει θέση στο μουσείο μοντέρνας τέχνης.

Αυτές οι ψευτοθεωρίες περί ύπαρξης του δήθεν δίπολου, απλώς προσπαθούν ανεπιτυχώς να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.934
Πέραν λοιπόν του αντικειμενικού και της ορθής αναπαραγωγής, υπάρχει πάντα και το υποκειμενικό στο τί αρέσει σε κάποιον.
Και αυτό είναι το πιο δύσκολο να αλλάξει....
Όχι, δεν είναι έτσι.
Αν ήταν έτσι, τότε τα μισά λάιβ όργανα που άκουσες έξω από το παμπλικ, δε θα σου άρεζαν.

Το ορθό είναι προφανώς πχ για τα φυσικά όργανα όπως αυτά τα τρως στα μούτρα στο λάιβ, και δε σου πέφτει λόγος αν σου αρέσει το όργανο, αυτό είναι.

Λόγος σου πέφτει στο αν σου άρεσε η μουσική, κι εκεί είναι τα γούστα του καθενός, άλλος ακούει ρεμπέτικο τραγούδι και τη βρίσκει, άλλος τρανς κι άλλος χέβι μέταλ. Κι ο ντιμιφουτ κλασσική.

Στο θέμα των μηχανημάτων αναπαραγωγής, ομοίως δε σου πέφτει λόγος, όπως και στα όργανα. Το μόνο ορθό είναι τα μηχανήματα να μην προσθέτουν παραμορφώσεις και τονικές αλλοιώσεις και το δικό τους "χαρακτήρα" στα όργανα, ώστε να ακούσεις τα όργανα αυτά, όπως τα άκουσες στο λάιβ στο μαλ έξω από το παμπλικ και σου σηκώθηκε η τρίχα.

Και αυτός είναι και ο στόχος των ηχογραφήσεων, να περάσουν στο ηχογραφημένο υλικό την ουσία αυτή των οργάνων, χωρίς πρόσθετες παραμορφώσεις και τονικές αλλοιώσεις, εκτός κι αν αυτό επιθυμεί ο δημιουργός του μουσικού έργου, πράγμα στο οποίο επίσης δε σου πέφτει λόγος, δε φτιάχνεις εσύ τη μουσική, άλλος τη φτιάχνει, εσύ την ακούς.

Επαναλαμβάνω, σου πέφτει λόγος μόνο στο αν σου αρέσει η μουσικούλα. Στα υπόλοιπα, η επιστήμη της ακουστικής και οι νόμοι της φυσικής έχουν λόγο, κι όχι τα προσωπικά σου γούστα.

Να χαρώ εγώ να μου πεις ότι δε σου αρέσει το τάδε πχ ηχείο, διότι είναι άσχημο και δε το θες στο χώρο σου, να σου χαλάει το ντεκόρ. Δεκτό και σεβαστό.

Αλλά να έχεις άποψη για το πόσες περιττές ή άρτιες παραμορφώσεις ή πόσα μπάσα και πόσα πρίμα θες να εισάγει το μηχάνημα στον ήχο του οποιουδήποτε φυσικού οργάνου για να το ακούς και να σου αρέσει, είναι μπουρδολογία. Το φυσικό αυτό όργανο, έτσι ακούγεται μεγάλε, κι έτσι είναι. Αν δε σ'αρεσει, μην ακούς μουσική που το εμπεριέχει, κάτσε φτιάξε δικά σου φυσικά όργανα, φτιάξε δική σου μουσική, κι άκου τη μόνος σου.

Εμείς οι υπόλοιποι, όπως κι όλη η τεχνολογία του οντιο, έχουν βασικές αρχές και προδιαγραφές με στόχο την πιστή αναπαραγωγή στο χώρο μας του ηχογραφημένου υλικού, και κάτ'επέκταση του φυσικού οργάνου, και των συναισθημάτων που αυτά τα όργανα γεννούν στο λάιβ άκουσμα.

Και το πετυχαίνουν σε πραγματικά πολύ μεγάλο βαθμό. Με τη σύγχρονη τεχνολογία και τηρώντας τις αρχές της υψηλής πιστότητας αναπαραγωγής, είναι εφικτή η αναπαραγωγή τόσο πιστά στο χώρο μας, με τόση μεγάλη αληθοφάνεια, και στην εικόνα και στον ήχο, που η απόλαυση είναι πραγματικά μεγάλη και οι αισθήσεις μας παραπλανούνται επαρκώς ώστε να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στα δρώμενα.

Αν δε μας αρέσουν τα δρώμενα, δε μας αρέσει και το λάιβ έξω από το παμπλικ στο μαλ. Και φεύγουμε. ;)

Reaction score
1.145
Προφανώς το ίδιο θα ακούς στα δύο δωμάτια.

Τα υπόλοιπα είναι άσχετα με το τι ακούς.
Τι να πω, αν μπορείς να αποκόψεις όλες τις αισθήσεις σου και να γίνεις μετρητικό μικρόφωνο τότε συγχαρητήρια, έγινες ρομπότ.

Αμφιβάλλω βέβαια αν όλοι συμμερίζονται την άποψή σου. Σεβαστή μεν, αμφιβάλλω δε

Reaction score
871
Το καλύτερο στην επιστήμη της ακουστικής, σύμφωνα δηλαδή με τις ισχύουσες, εμπεριστατωμένες και αποδεδειγμένες αρχές, είναι ζήτημα αριθμών, δηλαδή πρόκειται για το μετρήσιμα καλύτερο..
...... οκ.. μπορείς να μου μετρήσεις σε παρακαλώ την ακουστική και τον ήχο ενός stradivari του 1600 να φτιάξω καμιά 10αριά πανομοιότυπα να τα πουλήσω να κονομήσω?? σου υπόσχομαι θα σου δώσω ρεγάλο-μεγάλο να αγοράσεις όσα ενκόρια θες.. ίσαμε και 88.. 8-)

**ρε σεις.. μην κάνετε undo τα likes από το #1 μη σας πω τίποτα.. θα κάνω copy τη σκρινιά και θα σας ξεμπροστιάσω.. :p

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.931
...... οκ.. μπορείς να μου μετρήσεις σε παρακαλώ την ακουστική και τον ήχο ενός stradivari του 1600 να φτιάξω καμιά 10αριά πανομοιότυπα να τα πουλήσω να κονομήσω?? σου υπόσχομαι θα σου δώσω ρεγάλο-μεγάλο να αγοράσεις όσα ενκόρια θες.. ίσαμε και 88.. 8-)

**ρε σεις.. μην κάνετε undo τα likes από το #1 μη σας πω τίποτα.. θα κάνω copy τη σκρινιά και θα σας ξεμπροστιάσω.. :p
  1. Blind playoff of Stradivarius violins and new ones leaves old Italians a little flat
    https://www.theguardian.com/science/2014/apr/08/violin-stradivarius-old-new-better-scientific-test "When the lights were dimmed and the musicians put on dark glasses, their top choice out of a dozen old and new violins was by far a new one; so was the second choice, according to a study published on Monday in the Proceedings of the National Academy of Sciences."
  2. Blind-tested soloists unable to tell Stradivarius violins from modern instruments
    http://www.thestrad.com/blind-teste...stradivarius-violins-from-modern-instruments/ αλλα και το αντίθετο
  3. Stradivarius violin tops The Strad’s ‘blind test’ of old and modern instruments
    http://www.thestrad.com/stradivariu...ds-blind-test-of-fine-and-modern-instruments/

Για πλακα τα έβαλα ολα αυτα βέβαια (1-Χ-2 το αποτέλεσμα), μιας και ο σουντοκου κανει το τυπικό λαθος να μπερδεύει την παραγωγή τέχνης με την αναπαραγωγη τέχνης. Ειναι παντελώς άσχετο με τη συζήτησή μας.

Όσο για τα Likes στο πρώτο μνμ, τι σε εχει πιάσει βρε, μανία καταδίωξης; όλοι βάλαμε, εγω μάλιστα με όλη μου την καρδιά.
Αν κάποιου το Like σβήστηκε πες ποιανού ειναι να λυθεί το μυστήριο.

Reaction score
871
Αυτά δεν γίνονται Μάνο , ξεκόλλα!
Όσο για τα Likes στο πρώτο μνμ, τι σε εχει πιάσει βρε, μανία καταδίωξης; όλοι βάλαμε, εγω μάλιστα με όλη μου την καρδιά.
Αν κάποιου το Like σβήστηκε πες ποιανού ειναι να λυθεί το μυστήριο.

βρε σεις τους ίδιους τους users εννοούσα.. τι νομίσατε.. ούτε αυτό το καταλάβατε με το κοροϊδευτήρι!!

Dimifoot

Editor
Reaction score
84.931
Με την ευκαιρία αυτής της εξαίρετης συζήτησης, θέλω να καταγγείλω απερίφραστα τους γνωστούς γκουγκλάκηδες άσχετους του avsite, οι οποίοι μετα την επέλαση τους στο Abbey road που τους βάλανε να ακούν με τα ενεργά KH420 (μπουρουχες, μαύρα κουτιά με λεντακι), τωρα βάλανε χέρι και στα Recommended Components του Stereophile!!!

Οποία ιεροσυλία. Του Stereophile, του ναού του χαϊέντ.

Μαλιστα. Βγήκανε σημερα λοιπον και έχουμε 5 τελικούς ενισχυτές:

Bel Canto Design e.One REF600M monoblock
Theta Digital Prometheus monoblock
Audio Alchemy DPA-1M monoblock
Channel Islands Audio E•200S
NAD Masters Series M22

και 3 ολοκληρωμένους

Rogue Audio Sphinx
Bel Canto Design Black amplification system
NAD D 3020

Δηλαδη 8!!!!!!! ενισχυτές βασισμένους στα φτηνά τσιπάκια του γνωστού άσχετου Μπρούνο Πουτζεης.
Μπορουχες δηλαδή.

(8 ενισχυτές απο τον ίδιο σχεδιαστή στα Recommended Components πρέπει να ειναι ρεκόρ!!!!)

Αίσχος.

Αίσχος.

Αίσχος.

Παει και το Stereophile, το χαλάσατε κι αυτο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.934
μπορείς να μου μετρήσεις σε παρακαλώ την ακουστική και τον ήχο ενός stradivari
Δεν ασχολούμαι με την τέχνη της μουσικής και της παραγωγής ήχων από μουσικά όργανα, ασχολούμαι με το χομ οντιο, δηλαδή την τεχνολογία της αναπαραγωγής της ηχογραφημένης μουσικής από τα μηχανήματα στα σπίτια μας.

Όπως σου απάντησε ο ντιμιφουτ, μπερδεύεις την παραγωγή τέχνης με την αναπαραγωγή της τέχνης.

Εγώ δε θα ασχοληθώ με τις μπογιές και τα πινέλα που ασχολήθηκε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι για να φτιάξει την Τζοκόντα. Θα ασχοληθούν στα στούντιο οι επαγγελματίες με το βάθος χρώματος, την ανάλυση και τις λοιπές τεχνικές προδιαγραφές του σκάνερ που θα αποτυπώσει σε ψηφιακό αρχείο το έργο τέχνης του ντα Βίντσι, ώστε να το πάρω εγώ και να αναπαράξω χωρίς πρόσθετες χρωματικές αλλοιώσεις από εκτυπωτή τον οποίο θα καλιμπράρω και θα ασχοληθώ εκτενώς με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του για πιστή αναπαραγωγή του ψηφιακού αρχείου που μεταφέρει τις πληροφορίες του έργου τέχνης.

Και στο τέλος, είτε βλέπεις το αυθεντικό έργο τέχνης, είτε το πιστό αντίγραφο, τα μάτια σου δε θα καταλαβαίνουν διαφορά. Γίνεται. ;)

Πιστό αντίγραφο, πιστή αναπαραγωγή, με αυτές τις έννοιες ασχολούμαι.

Η "άλλη άποψη" θέλει επεξεργασία φωτοσοπ στο αυθεντικό έργο τέχνης, ώστε να έχει η Τζοκόντα Ντακ φεϊς, για να "αρέσει", ή χρήση ακαλιμπράριστου εκτυπωτή που βγάζει έντονο το κόκκινο για να είναι πιο ζεστή η Τζοκόντα. Και αυτό γίνεται σημαία του δήθεν γνώστη στο οντιο, η προσωπική άποψη επί του θέματος. Κι όλα ξεκινούν από κάποιο ψηφιακό αντίγραφο της Τζοκόντας, όχι από το αυθεντικό έργο. Πρόκειται περί παρωδίας.. Να αποκτήσει ζεστές χροιές το προσωπάκι της Τζοκόντας μωρέ! Χαχαχαχαχα

Dimifoot

Editor
Reaction score
84.931
Και η άλωση του Stereophile απο τις μπουρούχες δεν σταματάει εκεί.

Συνεχίζεται στους πολυκαναλους με επιπλέον ncore (φτάσαμε στους 11 ενισχυτές του Bruno στη λίστα)
ATi AT543nc 3-channel power amplifier
NAD Masters Series M27
Theta Digital Dreadnaught D

(Εχει και συνέχεια :D)

Dimifoot

Editor
Reaction score
84.931
Πάμε και στα ηχεία.

Για φέτος λοιπον έχουμε

Το καταραμένο ενεργό με καταραμένη ενεργή ισοσταθμιση χωρου και καταραμένη AD/DA μετατροπή, κανει την μουσική κομματάκια και την ξανα κολλάει δυο-τρεις φορές δηλαδη:roflmao:
Bang & Olufsen BeoLab 90

Τις μπουρουχες ενεργά με (πσηφιακα κι αυτα)
Dynaudio Focus 200 XD

Ακόμα και την φτηνή έκδοση των ενεργών Adam (που προτάθηκαν στο αλλο νήμα)
ADAM Audio A3X Active
+
καποια μικρά ενεργά κάτω κάτω...

Για τον Εαρ: και 3 B&W, όχι ΝΜ δεν εχει :fuckyou:, αλλα εχει ολα σχεδον τα GoldenEar!

Να μην ξεχνάμε και το αγαπημενο μου Dirac, για ενεργή ισοσταθμιση χώρου, φυσικα class A

Είπαμε ,χάλασε και το Stereophile :lolsign:

Last edited:

Reaction score
1.145
Δόξα στην άγιο ηχολήπτη!
Υπεραγία ηχογράφηση σώσον ημάς!
Έχετε πίστη στο Shure SM58! Μόνον αυτό ημπορεί να λυτρώσει!

Αλήθεια λέω, μερικές φορές η προσύλωσή σας στην ηχογράφηση αγγίζει επίπεδα θρησκείας.
Μην αφορίζετε όποιον έχει διαφορετική άποψη, χαλαρά πάρτε το.
Στην τελική εφόσον έχετε δίκιο, πείτε την άποψή σας και μετά αράξτε με ποπ κορν και παρακολουθείστε την αέναη προσπάθεια των αλλόθρησκων να βρουν τον σωστό ήχο.
Δεν περιμένει κανείς απο σας να είστε οι θεματοφύλακες της αληθείας. Ίσως να χάνετε και λίγο το δίκιο σας.

Dimifoot

Editor
Reaction score
84.931
Δόξα στην άγιο ηχολήπτη!
Υπεραγία ηχογράφηση σώσον ημάς!
Έχετε πίστη στο Shure SM58! Μόνον αυτό ημπορεί να λυτρώσει!

Αλήθεια λέω, μερικές φορές η προσύλωσή σας στην ηχογράφηση αγγίζει επίπεδα θρησκείας.
Μην αφορίζετε όποιον έχει διαφορετική άποψη, χαλαρά πάρτε το.
Στην τελική εφόσον έχετε δίκιο, πείτε την άποψή σας και μετά αράξτε με ποπ κορν και παρακολουθείστε την αέναη προσπάθεια των αλλόθρησκων να βρουν τον σωστό ήχο.
Δεν περιμένει κανείς απο σας να είστε οι θεματοφύλακες της αληθείας. Ίσως να χάνετε και λίγο το δίκιο σας.
Τον αράπη τον έδιωξες ή να βάλω σινγκλ μαλτ;

Reaction score
98
:)Εγώ πάλι έχω άλλες καΐλες...
Να γινόταν να είναι όλες , μα ΟΛΕΣ οι παραγωγές της μικρής μου μουσικής συλλογής ΑΨΟΓΕΣ...
Κ τότε να δεις τούμπες Χαράς (νοερά γιατί έχουμε κ κάποια ηλικία) στο "αφρόντιστο" χώρο μου ...
Κ θα έμπαινα κ στη πρίζα να του κάνω κ σιαξίματα ...Λίγα, ΜΗ παίρνουνε θάρρος οι ...άλλοι !!!:)
...Αντε...κ κάνα κατοστάρι watt παρά πάνω στο κανάλι να υπάρχουν !

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Safety Last * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.839
Members
38.247