Open Baffle tang band 1808

Reaction score
69
Καλησπερα στην παρεα και απο μενα,

Η μετακομιση στο νεο μου χωρο μου εδωσε τη αφορμη για την κατασκευη ή αγορα καινουργιου ηχοσυσηματος.
Στραφηκα στην κατασκευη ηχειων αφου θελησα να κατασκευασω κατι δικο μου που να παιζει αξιοπρεπως αλλα και να ειναι προσιτο οικονομικος.

Σκεφτηκα να κατασκευασω ενα open baffle ηχειο συνδιαζοντας μια full range μοναδα με τη συνοδια woofer για το κατω μερος του φασματος,
Το ηχειο θα ειναι ενεργο,μιας και τα watt ειναι πλεον φθηνα αλλα με προσπαθεια να κρατηθει το κοστος οσο γινεται χαμηλα.

Για τα μεσαια-ψηλα επιλεχτηκε η μοναδα της tang-band που φημολογειτε οτι εχει αριστο πανω μερος φασματος οποτε και καταργει τη χρηση tweeter και για τα μπασα επιλεχτηκε το woofer της beyma που εχει αρκετα καλο qts και ειναι και σχετικα οικονομικο...
Για την ενισχυση επιλεχτηκαν 2 ενισχυτες Crown xls
Και για τα cross χρησιμοποιηθηκαν τα ενσωματωμενα cross των ενισχυτων
Πηγη χρησιμοποιηθηκε ενα pc μικρου μεγεθους και για εξωτερικο dac εβαλα ενα focusrite solo για να μπορω να κανω και μετρησεις με ενα behringer 8000 που κατεχω απο παλια

Η εμπειρια μου στο hi fi ειναι μικρη, και η αληθεια ειναι οτι ποτε μου δεν ακουσα συστημα hi-end.
Ειμαι ομως τακτικος αναγνωστης του forum οποτε κατι αποκομιζω απο ολα αυτα.

Ζηταω λοιπον συγνωμη για οποιαδηποτε κατασκευαστικη ατελεια μου.
[DOUBLEPOST=1522233188][/DOUBLEPOST]Παμε λοιπον...
Ο χωρος που θα φιλοξενηθουν τα ηχεια και η αφιξη των 1808 περιπου 1.5 μηνα πριν...
[DOUBLEPOST=1522233434][/DOUBLEPOST]Η κατασκευη του ηχειου καθως και μια πρωτη αξιολογηση των 1808 χωρις τη συνοδεια woofer...

Attachments

Reaction score
69
Η εμπνευση του σχεδιου προηλθε απο την Pure Audio οπου και το κυρτο open baffle σχεδιο απλα με γοητευσε...
Το ηχειο εγινε αρκετα μεγαλο σε μεγεθος αλλα αυτο ηταν κατι που επιζητουσα εξαρχης,
Mετραει 135cm υψος με 40cm πλατος

Χρησιμοποιηθηκε mdf 20mm για την κατασκευη των ξυλων το οποιο κοπηκε και τρυπηθηκε σε cnc για την ομοιομορφια της τρυπας...
Η βαση του ηχειου ειναι μασιφ σιδηρο 20mm για την απαραιτητη σταθεροτητα το οποιο κοπηκε και διαμορφωθηκε και αυτο σε λειζερ κοπης μεταλου.
Ο σκελετος ειναι απο σωληνα σιδηρου 3Χ6cm παχους 2mm
[DOUBLEPOST=1522234184][/DOUBLEPOST]Μερικα πρωτα σχεδια....
Σχεδιασμος ηλεκτρονικα για να μπορεσω να εχω μια πρωτη αποψη μεγεθους αλλα και να μελετησω το καθε τμημα ξεχωριστα

Attachments

Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Με το καλό να ολοκληρωθεί η κατασκευή σου.
Ποιο Beyma δεν μας είπες...
Με την πρώτη ευκαιρία ανέβασε μια μέτρηση του 1808.

• Like
Reactions: PPG

Reaction score
69
Η κατασκευή εχει ολοκληρωθεί εδώ και 2 βδομάδες περίπου...αυριο θα ανεβασω μετρήσεις και φωτό.

Χρησιμοποιησα το beyma 12br 70
6 τεμαχια στο σύνολο (3 στο καναλι)

• Like

Reaction score
1.092
Ευγε!φαινεται οτι πας να βγαλεις κοσμημα!συμβιωνω με το 1772 και λατρευω τον ηχο που βγαζουν αυτα τα μεγαφωνα. Για τους crown xls που πολυ τους κραζουν ως μη hifi εδω και 1 βδομαδα εχω στο συστημα τον 1002 με λαμπατο προ και εχω παθει πλακα!τις διαστασεις της μπαφλας τις εχεις υπολογισει με καποιο προγραμμα; καλη επιτυχια αναμενω να το δω να τελειωμενο.

• Like

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Τα τρία woofer πως είναι συνδεδεμένα αν θέλεις πες μας.
Μια ένσταση έχω για το Qts που είναι πολύ χαμηλό για Ανοιχτής Μπάφλας ηχείο.
Επίσης η ισχύς τους είναι μικρή.
Αν θυμάμαι καλά γύρω στα 70 watts το ένα είναι, ασχέτως αν αναφέρει παραπάνω η εταιρεία.

Last edited:
  • Like

Reaction score
69
Τις διαστάσεις της μπαφλας τις προσομειωσα λίγο στο edge για να δω περιπου τι γίνεται,
Τα woofer ειναι παράλληλα συνδεμενα μεταξύ τους... δηλαδή 3woofer παράλληλα στο κάθε ενα κανάλι του xls 1502
Αυτό βέβαια μου ριχνει τα ohm κοντα στα 2 αλλά δε βλέπω κάποιο πρόβλημα προ στιγμής.

Παρα πολυς κοσμος επιλέγει woofer υψηλου qts πχ emimence alpha...με πολλούς να αναφέρονται στο κακο τους ήχο...
Αυτός ηταν και ο λογος που επελεξα κατι πιο ποιοτικο, μεσαιο qts, αρκετου xmax,υψηλης ευαισθησίας,χαμηλου κοστους.
Επιπλέον κινηθηκα σε hifi σειρά χαρτινου κώνου για μεγαλύτερη εκταση χαμηλα σε σχεση με ενα pro woofer που η αποκριση του σταματάει πχ στους 45hz

• Like

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Το πόσο χαμηλό θα βγάλει ένα μεγάφωνο, ιδίως ανοιχτής μπάφλας, είναι ενδεικτικό του Qts του.
Δυστυχώς η χαμηλή συχνότητα συντονισμού δεν λέει κάτι όταν μιλάμε για Qts χαμηλότερο του 0,7.

• Like

Reaction score
69
Η αλήθεια είναι οτι εψαξα αρκετά για κατι πιο ανεβασμενο σε qts αλλά ολα κατεληγαν στα alpha τα οποία και απεκλησα απο την αρχή.
Είπα να δοκιμασω ή τα beyma η τα peerless xls και τελικα εμεινα στα beyma λόγο αφρωδους υλικου στο στεφανι τους για να μονταριστουν πίσω απο τη μπάφλα..

Reaction score
15.469
Για τους crown xls που πολυ τους κραζουν ως μη hifi εδω και 1 βδομαδα εχω στο συστημα τον 1002 με λαμπατο προ και εχω παθει πλακα
ναι, αλλα δεν ανεβαζετε μια κριτικη ,μια αποψη, μια φωτο βρε αδερφε , να εχουμε δυο παραπανω ντατα κι εμεις που ειμεθα κατι πτωχοι χαϊενταδες και ψαχνωμεθα για οικονομικα ενισχυτικα ... ε ? δεν ανεβαζετε ... πετατε τη κουβεντα και μετα σφυρατε αδιαφορα ... :drinks:

σορρυ για το οφ-τοπικ gelas :thumbsup:

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Το υψηλό Qts είναι απαραίτητο μόνο οταν έχουμε παθητικά κρος.

Δεν είμαι σίγουρος ότι το dsp των ενισχυτών σου είναι επαρκές για αυτή την περίπτωση.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Η αλήθεια είναι οτι εψαξα αρκετά για κατι πιο ανεβασμενο σε qts αλλά ολα κατεληγαν στα alpha τα οποία και απεκλησα απο την αρχή.
Είπα να δοκιμασω ή τα beyma η τα peerless xls και τελικα εμεινα στα beyma λόγο αφρωδους υλικου στο στεφανι τους για να μονταριστουν πίσω απο τη μπάφλα..
Τα Peerless δεν είναι βέβαια κατάλληλα για τέτοια σχεδίαση.
Τα Eminence τα δούλεψα πρόσφατα και στη συχνότητα συντονισμού τους, 41 Hz, έχουν -1 db με την ευαισθησία τους στα 92,3 db, στα 63 εκατοστά φάτσα.
Τα είχα διαβάσει και εγώ αυτά που λένε κάποιοι για την απόδοση τους, αλλά καμία σχέση. Αποδίδουν θαυμάσια, ιδίως αν τα <<περιποιηθείς>> λιγάκι.

Αν ήθελες κάτι διαφορετικό, αλλά κατάλληλο για ανοιχτή μπάφλα και οικονομικό, υπάρχουν τα 15 inch Fane με Qts 0,73.
http://www.djshop.gr/uploads/21424/a2ba_fane_acoustics_sovereign_15250_ds030513.pdf

Reaction score
69
Τα Peerless δεν είναι βέβαια κατάλληλα για τέτοια σχεδίαση.
Τα Eminence τα δούλεψα πρόσφατα και στη συχνότητα συντονισμού τους, 41 Hz, έχουν -1 db με την ευαισθησία τους στα 92,3 db, στα 63 εκατοστά φάτσα.
Τα είχα διαβάσει και εγώ αυτά που λένε κάποιοι για την απόδοση τους, αλλά καμία σχέση. Αποδίδουν θαυμάσια, ιδίως αν τα <<περιποιηθείς>> λιγάκι.

Αν ήθελες κάτι διαφορετικό, αλλά κατάλληλο για ανοιχτή μπάφλα και οικονομικό, υπάρχουν τα 15 inch Fane με Qts 0,73.
http://www.djshop.gr/uploads/21424/a2ba_fane_acoustics_sovereign_15250_ds030513.pdf
Ευχαριστώ δεν τα είχα υπόψη μου..
[DOUBLEPOST=1522248798][/DOUBLEPOST]Μερικές φωτο ακομα απο την κατασκευή...
Τα καλώδια περασαν μέσα απο το δοκο για να φαίνονται ελάχιστα...
Βαφη ξύλου ασπρη- μαύρ λακα
Βαφή μεταλλου σφηρηλατο μαυρο

Attachments

Reaction score
6.597
Το υψηλό Qts είναι απαραίτητο μόνο οταν έχουμε παθητικά κρος..
Μπορεις να το εξηγησεις πως?
Δεν κανει το dsp αυτων ειμαι σιγουρος :) κανεις δε γλιτωνει τελικα απο το minidspaki :)

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Για βοηθα με λιγο...τι εννοείς σαν dsp ενισχυτών?

Ευχαριστώ...
Εννοεί πως οι ενισχυτές σου έχουν μια βασική συχνότητα διασταύρωσης (cross) και μέχρι εκεί.
Δεν έχουν κάποιο επεξεργαστή με ρυθμιζόμενες περιοχές συχνοτήτων και Q, ώστε να φέρεις την απόκριση στα ίσα της.

Αλλά πες πως είχαν θα σου πω εγώ...
Τι θα έκανες από την στιγμή που στους 40 Hz (βασική συχνότητα στην αναπαραγωγή μουσικής) θα λείπουν, για παράδειγμα, 7-8 db?
Θα τα έδινες από τον ισοσταθμιστή του Dsp, που σημαίνει 8πλάσια ισχύ στην περιοχή?
Θα πάρεις τα μεγάφωνα στο χέρι ή θα αναγκαστείς να ακούς χαμηλά.

Reaction score
1.391
Ευχαριστώ δεν τα είχα υπόψη μου..
[DOUBLEPOST=1522248798][/DOUBLEPOST]Μερικές φωτο ακομα απο την κατασκευή...
Τα καλώδια περασαν μέσα απο το δοκο για να φαίνονται ελάχιστα...
Βαφη ξύλου ασπρη- μαύρ λακα
Βαφή μεταλλου σφηρηλατο μαυρο
Από μούρη παντως σκίζουν...
Μπράβο

Reaction score
69
Εννοεί πως οι ενισχυτές σου έχουν μια βασική συχνότητα διασταύρωσης (cross) και μέχρι εκεί.
Δεν έχουν κάποιο επεξεργαστή με ρυθμιζόμενες περιοχές συχνοτήτων και Q, ώστε να φέρεις την απόκριση στα ίσα της.

Αλλά πες πως είχαν θα σου πω εγώ...
Τι θα έκανες από την στιγμή που στους 40 Hz (βασική συχνότητα στην αναπαραγωγή μουσικής) θα λείπουν, για παράδειγμα, 7-8 db?
Θα τα έδινες από τον ισοσταθμιστή του Dsp, που σημαίνει 8πλάσια ισχύ στην περιοχή?
Θα πάρεις τα μεγάφωνα στο χέρι ή θα αναγκαστείς να ακούς χαμηλά.
Πω πω....μαντης εισαι.....
Πραγματικα στα 40hz εχω φοβερη τρυπα....
Αλλα δεν ξερω αν ειναι απο ακυρωση χωρου η απο αδυναμια dsp οπως την περιγραφεις πιο πανω..

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.866
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef