Επισκευή παλαιού πικάπ

Reaction score
2
Χαιρετώ το φόρουμ και καλώς σας βρήκα. Εδώ και καιρό ενδιαφερόμουν να αγοράσω ένα πικάπ καθώς μου αρέσει πολύ η ιδέα του βινυλίου. Ψάχνοντας όμως στο ίντερνετ είδα ότι με λιγότερα από 200ε δεν αγοράζεις κάτι αξιοπρεπές, γι αυτό είπα να το αφήσω για κάποια άλλη στιγμή που θα έχω περισσότερα λεφτά. Σήμερα όμως έπεσε τυχαία στα χέρια μου ένα παλαιό πικάπ του θείου μου σε πολύ καλή κατάσταση(εξωτερικά τουλάχιστον). Το πικάπ είναι μάρκας Tesla και μοντέλο NZC 710. Όλα φαίνονται σε καλή κατάσταση εκτός απο την βελόνα της κεφαλής ή οποία είχε βγει απο την θέση της. Υπάρχει κάποιος τρόπος που μπαίνει και βγαίνει ή απλά έσπασε και βγήκε; Υπάρχει κάποιος τρόπος να την βάλω για να δω έστω αν δουλεύει αρχικά και ύστερα να δω αν χρειάζεται να αλλάξω κάποια απο τα εξαρτήματα; Προφανώς και δεν έχω ιδέα από πικάπ και προς το παρόν δεν με ενδιαφέρει αν αξίζει σαν μηχάνημα καθώς είναι κάτι που βρήκα τελείως τυχαία.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.747
Δεν είναι απλώς πικάπ, αλλά ενσωματώνει και ενισχυτή (μικρό και πολύ μέτριας ποιότητας). Δηλαδή είναι σύστημα "κόμπακτ" όπως τα λέγαμε τότε, και συνήθως συμπληρωνόταν με αυτά τα ηχεία. Δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί hi-fi πικάπ, καθώς είναι εξοπλισμένο με κρυσταλλική κεφαλή και ως εκ τούτου λειτουργεί με πολύ μεγάλο βάρος ανάγνωσης, και επομένως φθείρει το δίσκο πολύ γρήγορα - χώρια τα πολύ φτωχά τεχνικά χαρακτηριστικά που εγγενώς έχουν αυτού του είδους οι κεφαλές. Πέραν αυτών, το πλατώ είναι οδήγησης με τροχαλία, οπότε είναι και θορυβώδες. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε μ' αυτό είναι να παίζετε 45άρια δισκάκια από τζουκμπόξ, τα οποία ούτως ή άλλως είναι φθαρμένα. Για την πλάκα δηλαδή. Προσωπικά θα το κρατούσα και θα του έκανα και ένα σέρβις. Το σέρβις μάνουαλ υπάρχει εδώ. (Ανταλλακτική κεφαλή μπορεί να βρεθεί μάλλον εύκολα).

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.747
- αυτό είναι ; . . .

Προφανώς είναι μια μεταγενέστερη έκδοση, με εκμοντερνισμένη εμφάνιση. Παρατηρήστε ότι είναι αναρτημένο σε υποσασί. Όχι σαν τις αηδίες που φτιάχνουν σήμερα, που κοτσάρουν ένα βαμμένο σανίδι πάνω σε τέσσερις ακίδες και το πασάρουν για πικάπ...

Reaction score
2
Ναι το πικάπ είναι αυτό που ανέφερε ο φίλος costas, και το δικό μου συγκεκριμένα είναι το παρακάτω. Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις αν και μου έκοψαν λίγο τα φτερά γιατί περίμενα να είναι λίγο καλύτερο χαχα. Αν αποφασίσω να αλλάξω κεφαλή ποια θα προτείνατε;

Attachments

ika

News
Reaction score
14.874

Reaction score
2
Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις. Για αρχή νομίζω θα αλλάξω την βελόνα λόγω της χαμηλής τιμής και μετά βλέπουμε.

Reaction score
1.116
Εγώ θα σου πρότεινα πριν ξοδέψεις το πρώτο ευρώ να κοιτάξεις και στις αγγελίες για μεταχειρισμένα.
Βασικά χαρακτηριστικά είναι να έχει ανάρτηση,ρυθμιζόμενο βάρος ανάγνωσης και antiskating και να είναι ξύλινο.
Κατά τη γνώμη μου πάντα.

Reaction score
2
Update! Μεσα σε λίγες ώρες βρήκα πάλι απο συγγενή και δεύτερο πικάπ! Νομίζω πώς αυτό είναι πολύ ποιοτικότερο από το άλλο και γνωστής μάρκας σε εξαιρετική κατάσταση επίσης. Όταν το έβαλα στην πρίζα δεν λειτουργούσε και σκέφτηκα ότι είχε κάποιο πρόβλημα αν και με διαβεβαίωσαν πως δούλευε κανονικά πριν χρόνια. Αφού όμως έβγαλα το καουτσούκ που πατάει ο δικσος και ένα μεταλλικό κομμάτι απο κάτω είδα πώς τελικά "έδινε" κανονικά κίνηση απλά είχε φύγει ενα μαύρο λαστιχάκι και είχε καταστραφεί (υποθέτω το λαστιχάκι που κινεί το βινύλιο). Υπάρχει τέτοιο λαστιχάκι που κάνει γενικά για ολα τα πικάπ ή το κάθε μοντέλο έχει το δικό του; Αυτή είναι η πρώτη κίνηση που νομίζω πρέπει να κάνω και στην συνέχεια τα υπόλοιπα(ρύθμιση βραχίονα) κτλπ. Επίσης παρατήρησα ότι αυτό δεν ειναι αυτοενισχυόμενο όπως το άλλο και χρειάζεται ενισχυτή τον οποίο επίσης μου έδωσαν. Αυτά για αρχή.

Attachments

Reaction score
1.116
Το λάστιχο είναι ο ιμάντας που κινεί το πλατό και δεν είναι ίδιος για όλα τα πικάπ.
Το βάρος ανάγνωσης βλέπω ότι ειναι ρυθμιζόμενο.
Αυτό που μπορείς να τρελάνεις μόνος σου είναι οι στροφές.ειναι όντως 33.3 και 45 /λεπτο;
Και μετά η κατάσταση της κεφαλής και η ρύθμιση της.

Reaction score
295
Το καθε πικ απ θέλει το λαστιχάκι του.Θα βρεις στα μαγαζια με το πικαπ αγκαλια .
Βάλε και τον ενισχυτή να δούμε.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.566
Members
38.201
Νεότερο μέλος
Alex Nik