Πυρκαγιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.618
Τα οποία περάσματα κλείνουν τα σπίτια που έχουν χτιστεί πάνω στο κύμα. Παράνομο μπορεί να μη θεωρείται ( αφού έχουν νομιμοποιηθεί ), αλλά εγκληματικό και παράλογο, είναι.
Αν βρίσκονται ψηλότερα στο βράχο χωρίς παραλία δεν είναι πάνω στο κύμα.
Υπάρχουν αυστηρότατοι νόμοι για τον αιγιαλό και το χειμέριο κύμα (το ανώτατο σημείο ξηράς που φθάνει ο καιρός) για τις μάντρες ή τις περιφράξεις και το χτίσιμο απο τη δεκαετία του '70 τουλάχιστον, όπως και υποχρεωτική πρόσβαση προς τη θάλασσα κάθε λίγα σπίτια (ή δικαίωμα περάσματος απο κήπους) αν υπάρχει παραλία.
Το πρόβλημα είναι οτι ο ορισμός του χειμέριου κύματος (το τέλος της άμμου ή του βότσαλου και η αρχή βλάστησης ξηράς), είναι ρευστός αφού τα σχίνα ή τα αλμυρίκια για παράδειγμα (και πολλά ποώδη) ανέχονται το περιστασιακό αλάτι.

Για το Μάτι δεν έχω εικόνα γιατί έχω πολλά χρόνια να περάσω απ' το νερό.

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Νομίζω δεν καταλαβαίνεις... Να ξηλωθούν οι μάντρες των σπιτιών και να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα γκρέμια. Ok...
Υπάρχουν σημεία που δεν έχει γκρεμούς, αλλά σπίτια.

Κοίτα λίγο αυτό, απο το 2:15 και μετά.

Reaction score
731
Επίσης το "πάνω στο κύμα" είναι ρευστό.... Στην Νεράντζα Κορινθίας η θάλασσα πριν 40 χρόνια ήταν περίπου 30 μέτρα μακριά από τα πρώτα σπίτια και τώρα το χειμέριο κύμα σκάει επάνω στις μάντρες τους.

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Εν πάση περιπτώσει, το τί λέω εγώ και ο οποιοσδήποτε κατόπιν εορτής, λίγο έως καθόλου βοηθάει. Απλά εύχομαι κάποτε να ξυπνήσει ο κόσμος και να σκεφτεί λίγο πιο πέρα απο το ατομικό του συμφέρον.

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.618
Μην ξεχνάμε οτι οι νόμοι του '60 και '70, όταν χτίστηκαν πολλά απ' αυτά τα σπίτια, ήταν πιο χαλαροί απο τους μεταγενέστερους.

Είχαμε ένα σπίτι στους Αγίους Θεοδώρους που τελείωσε το 1968, όπου χτίστηκαν νόμιμα για τότε μάντρα που ξεκινούσε σε λιγότερα απο 20 μέτρα απο τη θάλασσα και σπίτι στα 30 αν υπολογίζω σωστά. Το παλιότερο σπίτι γνωστού πολιτικού που βρισκόταν 5-6 σπίτια παραπέρα ήταν ακόμα πιο κοντά στο νερό αφού χτίστηκε στις αρχές των '60s.
Στο επόμενο εξοχικό που χτίστηκε το 1979-80 το σπίτι ξεκινούσε στα 60 μέτρα, αν θυμάμαι καλά τη φρίκη των δικών μου γιατί θα χτιζόταν κοντά στο δρόμο και τον θόρυβο. :o:D

D

Deleted member 23222

Guest
Ο πολίτης χάραξε τους δρόμους;
Ο πολίτης απέκλεισε τη Μαραθώνος;
Ο πολίτης επέτρεψε σε καράβια να δέσουν στη Ραφήνα και να αποβιβάσουν ανίδεο κόσμο;;
Το σχέδιο της πολιτικής προστασίας, ήταν ο πολίτης να βουτάει στη θάλασσα σε ώρα κρίσης;;

Δεν μπορώ να διαβάζω κάτι τέτοια...

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Ο πολίτης χάραξε τους δρόμους;
Ο πολίτης απέκλεισε τη Μαραθώνος;
Ο πολίτης επέτρεψε σε καράβια να δέσουν στη Ραφήνα και να αποβιβάσουν ανίδεο κόσμο;;
Το σχέδιο της πολιτικής προστασίας, ήταν ο πολίτης να βουτάει στη θάλασσα σε ώρα κρίσης;;

Δεν μπορώ να διαβάζω κάτι τέτοια...
Ο πολίτης όμως κατόπιν εορτής θα δεχτεί να του πάρουν μερικά μέτρα απο τη ( καμμένη πια ) αυλή του για να διαπλατυνθούν οι δρόμοι. Πριν γίνει το κακό, δεν ξέρουμε, αλλά υποθέτουμε ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις.
Ο πολίτης θεωρούσε αφ'ενός ότι η Μαραθώνος ήταν ένα σημείο ανάσχεσης, αφ'ετέρου ότι οι υπεύθυνοι θα έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
Για τα καράβια, δεν γνωρίζω, αλλά δοξάζω τον Θεό που η αδερφή και η θεία μου, μαζί με τον γαμπρό μου που πήγε να τους πάρει απο το λιμάνι, ταξίδεψαν Κυριακή για Τήνο και όχι Δευτέρα.
Σχέδιο προφανώς δεν υπήρχε, αλλά ακόμα και η βουτιά θα έσωζε ( όπως έσωσε ) κάποιους. Δηλαδή τι; Επειδή δεν είναι σωστό μέτρο ( μάλλον δεν είναι καν μέτρο για να ακριβολογούμε ) πρέπει να απαξιώνουμε την ύπαρξη της θάλασσας και το πέρασμα σε αυτή;
Και κάτι ακόμα. Μπορεί να είναι γκρεμοί εκεί, αλλά και στο Πόρτο Κατσίκι που είναι μια απο τις πιο ξακουστές παραλίες της Ελλάδας, γκρεμοί υπάρχουν και πολύ πιο βαθείς. Δεν κατεβαίνουν με αλεξίπτωτο οι λουόμενοι, έχει χτιστεί / δημιουργηθεί σκάλα.

D

Deleted member 23222

Guest
Ο πολίτης όμως κατόπιν εορτής θα δεχτεί να του πάρουν μερικά μέτρα απο τη ( καμμένη πια ) αυλή του για να διαπλατυνθούν οι δρόμοι. Πριν γίνει το κακό, δεν ξέρουμε, αλλά υποθέτουμε ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις.
Ο πολίτης θεωρούσε αφ'ενός ότι η Μαραθώνος ήταν ένα σημείο ανάσχεσης, αφ'ετέρου ότι οι υπεύθυνοι θα έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
Για τα καράβια, δεν γνωρίζω, αλλά δοξάζω τον Θεό που η αδερφή και η θεία μου, μαζί με τον γαμπρό μου που πήγε να τους πάρει απο το λιμάνι, ταξίδεψαν Κυριακή για Τήνο και όχι Δευτέρα.
Σχέδιο προφανώς δεν υπήρχε, αλλά ακόμα και η βουτιά θα έσωζε ( όπως έσωσε ) κάποιους. Δηλαδή τι; Επειδή δεν είναι σωστό μέτρο ( μάλλον δεν είναι καν μέτρο για να ακριβολογούμε ) πρέπει να απαξιώνουμε την ύπαρξη της θάλασσας και το πέρασμα σε αυτή;
Και κάτι ακόμα. Μπορεί να είναι γκρεμοί εκεί, αλλά και στο Πόρτο Κατσίκι που είναι μια απο τις πιο ξακουστές παραλίες της Ελλάδας, γκρεμοί υπάρχουν και πολύ πιο βαθείς. Δεν κατεβαίνουν με αλεξίπτωτο οι λουόμενοι, έχει χτιστεί / δημιουργηθεί σκάλα.
Δηλαδή, αυτοβούλως ο πολίτης, ως ΚΑΙ καλός πολεοδόμος, θα έπρεπε να παραδώσει λωρίδα της γης του, σε συνεργασία με το υπόλοιπο «ειδικευμένο» προσωπικό της...γειτονιάς του, για να φρεσκάρει το σχέδιο πόλης, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα;;
Και επειδή εικάζουμε αντιδράσεις, δεν κάνουμε αυτοψίες, δεν κάνουμε μελέτες, δεν κάνουμε τίποτα;;
Ο Ψινάκης πχ εκλέχτηκε για να καθαρίσει τον αιγιαλό, οι πολίτες τον ψήφισαν, αλλά έριξε μια μάντρα όλη κι όλη κι...@κλασε τις υπόλοιπες, ενώ πόζαρε αυτάρεσκα δίπλα στις μπουλντόζες, οι οποίες απλά έρχονταν για το show,και έφευγαν μετά τη φωτογράφηση!!!

Αν οι σκάλες στο Πόρτο Κατσίκι, χρησίμευαν για έξοδο διαφυγής θα είχαμε κι εκεί νεκρούς...

Αν είναι οι πολίτες να πέφτουν στην θάλασσα, γιατί δεν τους υποχρεώνουμε να σκάψουν όλοι από ένα πηγάδι στην αυλή τους για ώρα ανάγκης;;

Θάλασσα θα βρουν πάλι...

gonis

Luger
Reaction score
12.154
Να έχεις σωθεί από την πυρκαγιά,να έχεις βρεθεί στη θάλασσα,να κολυμπάς για 4 ώρες και να πνίγεσαι μεταξύ Μάτι-Ραφηνας:(
Υπαρχουν ευθύνες ρε φίλε>:(

Reaction score
30.454
Μια συμφορά ακόμα και θα κυκλοφοράμε με τον marydaughter αγκαλιά κρατώντας την εικόνα του Κούλη :laugh::laugh::roflmao::roflmao:
Σε λίγο θα του κρατάτε θέση στου Κίτσουλα ,για να κάνει τις αναλύσεις του...:D

(Σόρρυ Βαγγέλη μωρό μου...δεν άντεξα στον πειρασμό...:p:p)

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Δηλαδή, αυτοβούλως ο πολίτης, ως ΚΑΙ καλός πολεοδόμος, θα έπρεπε να παραδώσει λωρίδα της γης του, σε συνεργασία με το υπόλοιπο «ειδικευμένο» προσωπικό της...γειτονιάς του, για να φρεσκάρει το σχέδιο πόλης, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα;;
Και επειδή εικάζουμε αντιδράσεις, δεν κάνουμε αυτοψίες, δεν κάνουμε μελέτες, δεν κάνουμε τίποτα;;
Ο Ψινάκης πχ εκλέχτηκε για να καθαρίσει τον αιγιαλό, οι πολίτες τον ψήφισαν, αλλά έριξε μια μάντρα όλη κι όλη κι...@κλασε τις υπόλοιπες, ενώ πόζαρε αυτάρεσκα δίπλα στις μπουλντόζες, οι οποίες απλά έρχονταν για το show,και έφευγαν μετά τη φωτογράφηση!!!

Αν οι σκάλες στο Πόρτο Κατσίκι, χρησίμευαν για έξοδο διαφυγής θα είχαμε κι εκεί νεκρούς...

Αν είναι οι πολίτες να πέφτουν στην θάλασσα, γιατί δεν τους υποχρεώνουμε να σκάψουν όλοι από ένα πηγάδι στην αυλή τους για ώρα ανάγκης;;

Θάλασσα θα βρουν πάλι...
Αυτοβούλως... Όχι. Αλλά το είδαμε στη πράξη. Ο κόσμος έψαχνε πέρασμα στη θάλασσα και δεν το είχε, δεν γνώριζε που ήταν, δεν ήταν αρκετό. Πολύ εύκολο να το λέω εγώ, τώρα, κατόπιν εορτής, αλλά νομίζω ότι είναι η κοινή λογική. Ψάχνανε μέσα στους θάμνους για το πέρασμα στη παραλία, άλλοι βρέθηκαν σε αδιέξοδα. Δεν θέλει και πολύ νιονιό για να πάει κάποιος, να δει τη περιοχή και να πει "ρε μ@λ@κα, αυτοί θα καούν αν φουντώσει το μέρος". Όλα με μελέτες, οι οποίες όμως δεν έγιναν και προφανώς δεν βόλευαν. Πρωτοβουλίες που δεν βόλευαν γενικότερα, γιατί ο καθένας κοιτάζει το ατομικό του συμφέρον.
Οι σκάλες στο Πόρτο Κατσίκι μπορεί να οδηγούσαν σε νεκρούς μεν, αλλά το ότι υπάρχουν εκεί, σημαίνει ότι μπορούν να υπάρξουν οπουδήποτε.
Η λύση δεν είναι να πέσουν οι πολίτες στη θάλασσα, αλλά αν χρειαστεί, πρέπει να διασφαλίζεται το ομαλό και σαφές πέρασμα στη θάλασσα.
Κάτι άλλο που σκέφτηκα, όσοι γνωρίζετε πείτε μου. Υπήρχε μια ταβέρνα εκεί πέρα. Κάηκε κόσμος στο σημείο; Ήταν κι αυτή σε γκρεμό;

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Να απαντήσω εγώ. Στη ταβέρνα κάηκαν οι 26. Ερώτηση. Ποιος έδωσε και ανανέωσε στη συνέχεια την άδεια λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος? Εγώ για να πάρω την άδεια στη βιοτεχνία μου, έδωσα σχέδιο στη πυροσβεστική, με εξόδους κινδύνου και με υποχρέωσαν μάλιστα να βάλω και τη σχετική λάμπα εξόδου κινδύνου ( άσχετο, δεν λειτουργώ ποτέ βράδυ, δεν μπαίνει κανένας άλλος στο μαγαζί μου και ξέρω που είναι ο δρόμος ). Ήρθαν μάλιστα για επιτόπιο έλεγχο και μετά μου έδωσαν την έγκριση για να πάρω άδεια λειτουργίας. Ποιος έκανε την αυτοψία στο συγκεκριμένο κατάστημα, που ήταν η έξοδος κινδύνου και το σημαντικότερο, έναντι ποιου κινδύνου; Αφού ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν η φωτιά του δάσους, προς τα που έπρεπε να υπήρχε η έξοδος κινδύνου, που να οδηγούσε και με ποιο τρόπο; Πρόληψη μηδέν, καλημέρα σας.

Reaction score
30.454
Να απαντήσω εγώ. Στη ταβέρνα κάηκαν οι 26. Ερώτηση. Ποιος έδωσε και ανανέωσε στη συνέχεια την άδεια λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος? Εγώ για να πάρω την άδεια στη βιοτεχνία μου, έδωσα σχέδιο στη πυροσβεστική, με εξόδους κινδύνου και με υποχρέωσαν μάλιστα να βάλω και τη σχετική λάμπα εξόδου κινδύνου ( άσχετο, δεν λειτουργώ ποτέ βράδυ, δεν μπαίνει κανένας άλλος στο μαγαζί μου και ξέρω που είναι ο δρόμος ). Ήρθαν μάλιστα για επιτόπιο έλεγχο και μετά μου έδωσαν την έγκριση για να πάρω άδεια λειτουργίας. Ποιος έκανε την αυτοψία στο συγκεκριμένο κατάστημα, που ήταν η έξοδος κινδύνου και το σημαντικότερο, έναντι ποιου κινδύνου; Αφού ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν η φωτιά του δάσους, προς τα που έπρεπε να υπήρχε η έξοδος κινδύνου, που να οδηγούσε και με ποιο τρόπο; Πρόληψη μηδέν, καλημέρα σας.
'Εξοδο κινδύνου προς τα που βρε αδερφέ ,όταν είναι φλεγόμενος όλος ο περιβάλλων χώρος?

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
'Εξοδο κινδύνου προς τα που βρε αδερφέ ,όταν είναι φλεγόμενος όλος ο περιβάλλων χώρος?

Προς τα εκεί που κατευθύντηκαν, στη θάλασσα. Εκεί απο όπου τελικά πήδηξε η 13χρονη. Άρα ήταν εν ζωή και δεν είχε πέρασμα. ( αυτονόητο ).

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
...διαβάζω το thread και βλέπω ότι συμμετέχουν στη συζήτηση καμιά 15αριά με 20 άτομα. Κοιτάζω πάνω και βλέπω ...¨Μέλη που έχουν διαβάσει αυτό το θέμα ¨. (>200)
(Δεν ξέρω, αλλά μου έκανε εντύπωση...)
Chrispo μη σου κάνει εντύπωση. Οι περισσότεροι, μη εμού εξαιρουμένου, δε γνωρίζουμε την περιοχή, τι θα μπορούσαμε να γράψουμε;

Διαβάζω για μή εκτέλεση οργανωμένου σχεδίου εκκένωσης των περιοχών, αγνοώντας προφανώς ότι για την ύπαρξη και υλοποίηση ενός τέτοιου σχέδίου, απαιτείται:

α.Σύλληψη (του σχεδίου),
β. Υλοποίηση,
γ. Εκτέλεση.
Αυτά είναι τα σχετικά εύκολα. Πιθανόν να υπάρχει, δε το γνωρίζω.
Αυτό που γνωρίζω καλά είναι ότι για την επιτυχία του, απαιτούνται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα απο τους ηγέτες, ασκήσεις ώστε να διαπιστωθεί η ορθότητά του, να διαπιστωθούν οι αδυναμίες και να αναπροσαρμοστεί όπου απαιτείται, ώστε να είναι πάντα επίκαιρο.

Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, ο πρώτος είναι, οι άσκησεις επί χάρτου όπου δείχνουν αρκετά πράγματα, και ο δεύτερος είναι οι ασκήσεις σε ρεαλιστική βάση, με τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων, ώστε:

α. Να διαπιστώσουν οι ηγήτορες τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν, και να προσαρμόσουν ανάλογα τις ενέργειές επί του σχεδίου, και

β. Την εκπαίδευση των κατοίκων των υπ' όψιν περιοχών. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το σημαντικότερο όλων, η εκπαίδευση του προσωπικού για την απόκτηση γνώσης και πειθαρχίας, που είναι το βασικότερο συστατικό για την επιτυχία οιουδήποτε σχεδίου. Ότι και αν αφορά. Από το πιο απλό, έως το πιο σύνθετο. Μόνο οι συχνές και επαναλαμβανόμενες ασκήσεις το εξασφαλίζουν αυτό, τίποτε άλλο.

Ρωτώ: πόσοι άνθρωποι, σε όποιαδήποτε περιοχή της χώρας, θα ήταν διατεθειμένοι να λάβουν μέρος σε τέτοιες ασκήσεις, και μάλιστα εν μέσω θέρους, προκειμένου να εκπαιδευθούν;

Κακά τα ψέματα παιδιά, κανένα, απολύτως κανένα σχέδιο δεν επιτυγχάνει εάν δε δοκιμαστεί, και μάλιστα όχι για μία φορά, εάν δεν υλοποιηθεί στο πεδίο που έχει σχεδιαστεί να εφαρμοστεί, με τη συμμετοχή όλων.

Μου έκανε εντύπωση ένα post κάποιου φίλου παραπάνω που παρέθεσε κείμενο ενος Αντγου ε.α. ο οποίος θήτευσε στο ΓΕΕΘΑ, και αφού περιέγραψε τις διαδικασίες εκκενωσης ομάδων ανθρώπων κατα τη φάση αντιμετώπισης φυσικών, ή και πολεμικών καταστροφών συμπληρώνω εγώ, δεν έχει μεγάλη διαφορά, δεν αναφέρθηκε στο δεύτερο πιο σπουδαίο κατά τη γνώμη μου, (το πρώτο ήταν η συγκέντρωση της ηγεσίας, και της έκδοσης εντολών, σε λίγα άτομα- συμφωνώ απολύτως εδώ): στη μαζική συμμετοχή των πολιτών, έστω και θεωρητικά, άσχετα εάν εγώ έχω τις αμφιβολίες μου στο κατά πόσο είναι πρόθυμος ο πληθυσμός να συμμετάσχει. Είναι επίπονο, το γνωρίζω πολύ καλά αυτό.

Συμπερασματικά: Απαιτείται η συμμετοχή όλων, με πρώτους τους πολίτες, και συνεχείς ασκήσεις, σε καιρό "ειρήνης" εάν μου επιτρέπεται η λέξη, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μια ορθή και συντεταγμένη εκτέλεση ενός τόσο δύσκολου και πολύπλοκου σχεδίου.

Αυτές είναι οι σκέψεις μου πάνω στο θέμα.

Reaction score
786
Βρεχει, φοβομαστε μη πνιγουμε.
Πιανει φωτια, φοβομαστε μη καουμε.
Οδηγουμε στους δρομους, φοβομαστε μη σκοτωθουμε.
Κοιμομαστε στο σπιτι μας, φοβομαστε μη μπουν και μας σκοτωσουν.

Ζουμε στην χωρα του φοβου. Και επιβιωνουμε κατα τυχη.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.029
Members
38.280
Νεότερο μέλος
Akrapovic