Εκτός από Κραουνάκη;

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.309
Ούτε καν να βάλει αποστειρωμένα γάντια δεν θα ξέρει.
Οπότε εγώ τι θα πρέπει να του λέω; “που να ξέρουν και οι φυσικοί για νυστέρι και βελονοκάτοχο”;
Δρ...
αυτό με τα γάντια που λες...συ που ξέρς πως μπαίνουν
ισχύει και για τα άλλα τα μονά τα λατεξένια..?:p:roflmao:

Υ.Γ.Εγώ αν θες να ξέρεις ένα διάστημα είχα γίνει εξπέρ στα ιατρικά...ίσα που σε άνοιγα και για μεταμόσχευση
έβλεπα τον Θεούλη
:fuckyou::p:cry::lolsign::lol:

Reaction score
6.598
+1
άντε γιατί...δεν μιλάμε δεν μιλάμε.... μας τα χουν πρήξει και οι 2 εδώ μέσα:p:lol::lolsign:
:rolleyes:Εχουν κατεβασει σεντονια και δεν ....ποσοι εχεις μετρησει?
εχω γραψει ηδη 3 φορες τελος ...μπηκα και στον ιδιο καλαθο του ΕPANTAZ χωρις να ειμαι γιατρος ή να εχω υστερογραφο φιλικα :D
:offtopic: επειδη 150w > :D Τους Dynacord που εβαλε ο Πετρος τους ειδατε καλα?

daharis666

Moderator
Reaction score
83.309
:rolleyes:Εχουν κατεβασει σεντονια και δεν ....ποσοι εχεις μετρησει?
εχω γραψει ηδη 3 φορες τελος ...μπηκα και στον ιδιο καλαθο του ΕPANTAZ χωρις να ειμαι γιατρος ή να εχω υστερογραφο φιλικα :D
:offtopic: επειδη 150w > :D Τους Dynacord που εβαλε ο Πετρος τους ειδατε καλα?
αναφερόμουν σε ένα γενικότερο πλαίσιο
πχ dirac...ενεργά, κλπ κλπ:p:roflmao:

gid

Reaction score
10.143
Υπάρχει κανείς στην παρέα με ενισχυτή βαθμονομημένο σε ντεσιμπέλ και περί τα 15τμ χώρο να μας πει σε τι ένταση ακούει ένα μουσικό CD ας πούμε ροκ/ποπ μουσικής? Και βέβαια ισχύ ενισχυτή και ευαισθησία ηχείων.
Πήρα μια μόνο απάντηση στην παραπάνω ερώτηση οπότε την ξανακάνω μια δεύτερη και τελευταία φορά.

Σήμερα με αφορμή αυτή την κουβέντα έστησα ένα decibel meter (ονομάζεται sound meter αν θέλει κανείς άλλος να κάνει το πείραμα) στο android μου και μέτρησα 73-81 ντεσιμπέλ στη θέση ακρόασης με την ένταση του ενισχυτή στο -35 και με Red Hot Chilli Peppers στο ράδιο.

Εσείς τι έχετε μετρήσει όταν ακούτε στην "επιθυμητή" ένταση;

Reaction score
5.872
Πήρα μια μόνο απάντηση στην παραπάνω ερώτηση οπότε την ξανακάνω μια δεύτερη και τελευταία φορά.

Σήμερα με αφορμή αυτή την κουβέντα έστησα ένα decibel meter (ονομάζεται sound meter αν θέλει κανείς άλλος να κάνει το πείραμα) στο android μου και μέτρησα 73-81 ντεσιμπέλ στη θέση ακρόασης με την ένταση του ενισχυτή στο -35 και με Red Hot Chilli Peppers στο ράδιο.

Περίπου εκεί μέτρησα και εγώ. Αλλά να υπολογίσεις ότι οι συγκεκριμένες εφαρμογές μετράνε λιγότερο-ίσως και 8-10dB. Το είχα συγκρίνει μια φορά με πιο αξιόπιστο dBμετρο και το κινητό έγραφε κατά μέσο όρο 7-8dB πιο κάτω.

daharis666

Moderator
Reaction score
83.309
:o:o Μην είσαι τόσο νταης καλε... ανατριχιασα.:o:o
τουλάχιστον πληρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής
θα σε περάσει και μια αποστείρωση ο dimi με γαντάκια....μούρλια θα σαι :p:lol::cry::lolsign:

gid

Reaction score
10.143
Περίπου εκεί μέτρησα και εγώ. Αλλά να υπολογίσεις ότι οι συγκεκριμένες εφαρμογές μετράνε λιγότερο-ίσως και 8-10dB. Το είχα συγκρίνει μια φορά με πιο αξιόπιστο dBμετρο και το κινητό έγραφε κατά μέσο όρο 7-8dB πιο κάτω.
Σύμφωνοι αλλά αν έχεις μετρήσει με την ίδια εφαρμογή συγκρίνουμε μήλα με μήλα. Λες λοιπόν πως όταν ακούς στην ένταση που θεωρείς "καλή" για σοβαρή ακρόαση, βλέπεις περίπου τα ίδια ντεσιμπέλ. Θες να γράψεις και βατ ενισχυτή/ευαισθησία ηχείων και τμ χώρου;

Reaction score
1.173
Σύμφωνοι αλλά αν έχεις μετρήσει με την ίδια εφαρμογή συγκρίνουμε μήλα με μήλα. Λες λοιπόν πως όταν ακούς στην ένταση που θεωρείς "καλή" για σοβαρή ακρόαση, βλέπεις περίπου τα ίδια ντεσιμπέλ. Θες να γράψεις και βατ ενισχυτή/ευαισθησία ηχείων και τμ χώρου;
Δεν έχει σχέση η εφαρμογή αλλά το μικρόφωνο της εκάστοτε συσκευής.

Για τον λόγο αυτό οι εφαρμογές έχουν την δυνατότητα calibration.

Με ένα κανονικό μικρόφωνο μετρήσεων θα πρέπει να γίνει η σύγκριση και με την συσκευή του κινητού.

Και ίσως το κινητό να δείχνει "μέτρια" αποτελέσματα.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.545

Αν θεωρήσουμε πως το app που χρησιμοποείς είναι σχετικά ακριβές, τότε ακούς αρκετά χαμηλά ως μέση στάθμη.

Γούστο σου και καπέλο σου φυσικά, καλό θα ήταν όμως να μετρήσεις και χρόνους αντήχησης του δωματίου διότι υπαρχει άμεση συσχέτιση στο πόσο δυνατά σου αρέσει.

Επίσης εχει σχέση και το είδος της μουσικής αλλά και το δυναμικό εύρος του μουσικού αρχείου.
Σαφώς και η rock που ανέφερες δεν έχει συνολικά το εύρος της συμφωνικής, απο το χαμηλότερο στο δυνατότερο σημείο της.

Και φυσικά παίζει ρόλο και το κατώφλι θορύβου του δωματίου.

Δηλαδή, σε μια καλή ηχογράφηση συμφωνικής, το χαμηλότερο σημείο απο το υψηλότερο σημείο (απο ένα ppp σε ένα fff ;)) μπορεί να είναι πολλά db, μπορεί το δυναμικό εύρος να είναι και αρκετά παραπάνω απο 75-80db. Το cd ως μέσο έχει άλλα 20db εύρος (96), και υπάρχουν και τα HiRes με ακόμα μεγαλύτερο.

Πόσο ήσυχο είναι ένα ήσυχο δωμάτιο για ακρόαση; Δύσκολα κάτω απο 30-35db (Κανονικά μετράμε σε NC κλίμακες, αλλά αυτή είναι μεγάλη συζήτηση), οπότε αυτό-και λίγο παραπάνω- είναι και το ελάχιστο που πρέπει να ακουστεί κάτι στην θέση ακρόασης, για να το ακούσουμε.
Και αν θες να ακούς και την πληροφορία χώρου καθαρά, θες κι άλλο.

Και όλα αυτά χωρίς να πιάσουμε το θέμα ολοκληρωμένα. Βάλε και 6db headroom, και νάμαστε πολύ μέσα στα τριψήφια. Κορυφή, όχι μέση στάθμη.

Εδώ ένα screenshot απο Beethoven, πριν απο ένα χρόνο περίπου (το έχω ξαναβάλει, δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται αυτή η συζήτηση). Δεν μετράω και κάθε μέρα, αλλά τώρα παίζω και πιο δυνατά, γιατί έχω καλύτερα και ισχυρότερα μπάσα (άλλη πονεμένη ιστορία η ισχυς για το μπάσο;)):
IMG_1007.JPG

Οπως βλέπεις δεξιά πάνω η κορυφή είναι 112db, με καλιμπραρισμένο Umik μικρόφωνο. Και καλό είναι να υπάρχει και headroom πάνω απο αυτήν την τιμή.

Κάνε τώρα τους υπολογισμούς σου και δες γιατί δεν επαρκούν τα 150watt.

Με 150watt δεν θα ακούσεις όλη την πληροφορία. Η΄ θα παίζεις πιο χαμηλά απο την χαμηλότερη πληροφορία και αυτή θα καλύπτεται απο το κατώφλι θορύβου του δωματίου σου, ή θα παίζεις εκτός των ορίων του ενισχυτή σου προσπαθώντας να ακούσεις όλο το εύρος.

Αν ακούς μουσική με μικρότερο δυναμικό εύρος (ή βινύλιο :D), τότε είναι σαφώς πιο εύκολα τα πράγματα.

Φιλικά, που λέει και ο @EPANTAZ

Last edited:

A

AKARL

Guest
Yamaha NS300, 91dB/W/m, 2x6.5" woofer, 6Ω.
Συμπληρώνω: ακούω CD του εμπορίου από τα 3 μέτρα.
Κύριοι καλά που εξηγείτε τα κέρδη των ενισχυτών σε ηλεκτρολόγο μηχανικό ΕΜΠ....Κάντε τά μου λιανά ΜΗΠΩΣ και τα καταλάβω... :D

Όχι δεν βρήκες αυτό. Βρήκες ότι η ονομαστική (nominal) ισχύς τους είναι 140 βατ, και η ΜΕΓΙΣΤΗ (στιγμιαία) ισχύς είναι 400 βατ.
OK λοιπόν, ιδού μνιά απορία ασχέτου ψάλτου βηξ προς ηλεκτρολόγο μηχανικό ΕΜΠ:

Για πόσα βατ ονομαστικής ισχύος επί ονομαστικής εμπέδησης ηχείου 6 Ωμ θα πρέπει να είναι προδιαγεγραμμένο ένα τελικό ενισχυτικό στάδιο προκειμένου να μπορεί να αποδώσει, στιγμιαία, 400 βατ με δυναμικό περιθώριο κέρδους 3db και 6dB αντιστοίχως;

Τι συνέπειες υπάρχουν στα ανωτέρω προκύπτοντα νούμερα όταν η πραγματική εμπέδηση του ηχείου στις χαμηλές συχνότητες πέφτει στα 4 Ωμ ή στα 3 Ωμ;

Εφχαριστώ εκ των προτέρων. :hi:
[DOUBLEPOST=1540056161][/DOUBLEPOST]
Αν ακούς μουσική με μικρότερο δυναμικό εύρος (ή βινύλιο :D), τότε είναι σαφώς πιο εύκολα τα πράγματα.
Εσύ συνέχισε ν΄ακούς τα γρέζια σου και ν΄αφήσεις το αγνό βιgνύλιο για εμάς που κσέρουμε... :D

Reaction score
6.235

Σε αντίστοιχο είδος μουσικής σε χώρο 27 τμ στο -12 που λέγαμε πριν το κινητό γράφει 84 db μέση στάθμη. Με ντεσιμπέλομετρο που έχω μετρήσει στην ίδια ένταση έβγαζε περίπου 92 db και κορυφές περίπου 100 db.

gid

Reaction score
10.143
Κάνε τώρα τους υπολογισμούς σου και δες γιατί δεν επαρκούν τα 150watt.
Δεν βλέπω τι ακριβώς αποδεικνύεις με την ανάλυσή σου. Ναι στη συμφωνική πρέπει οπωσδήποτε να ακούσεις καθαρά και το κατώτερο πιο ήσυχο πέρασμα και το κρεσέντο. Ωραία. Πιστεύεις πως σε δωμάτιο 16τμ, ή έστω 20τμ, με ηχεία δαπέδου 91db/w/m, με έναν 2χ60 Marantz ολοκληρωμένο, αυτό δεν είναι δυνατόν; Για μένα είναι απολύτως δυνατόν, και μάλιστα με άνεση και headroom. Το έχω ζήσει. Και σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν είναι απαραίτητο το κρεσέντο να φτάσει τα 112 ντεσιμπέλ. Το ότι μπορεί να τα φτάσει, δεν σημαίνει πως πρέπει να τα φτάσει.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι ίδιοι οι μουσικοί μιας ορχήστρας επάνω στη σκηνή εκτίθενται σε εντάσεις ως 98 ντεσιμπέλ μέγιστο. Συνεπώς οι θεατές ακούν σαφώς παρακάτω ανάλογα με τη θέση τους. Γιατί κατά την οικιακή αναπαραγωγή πρέπει να ανεβαίνει κανείς πιο πάνω και μάλιστα τόσο πολύ πιο πάνω;;;

Έχουν υπάρξει φορές που έχω το ράδιο στο 3ο πρόγραμμα με συμφωνική μουσική και στα χαμηλά περάσματα δεν ακούω σχεδόν τίποτε και αναρωτιέμαι αν κάτι έπαθε το στέρεο, μέχρι που έρχεται σε λίγα δευτερόλεπτα ένα πιο δυνατό πέρασμα και μου περνάει η ανησυχία.Όμως αυτό συμβαίνει όταν έχω το ράδιο ως συντροφιά την ώρα που κάνω κάποια δουλειά στον Η/Υ στο ίδιο δωμάτιο, και στις περιπτώσεις αυτές έχω την ένταση όχι στο -30 αλλά στο -65 ! ΤΟΣΟ χαμηλά πρέπει να έχω την ένταση ώστε να χάσω τα χαμηλά περάσματα.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.545
Έρευνες έχουν δείξει πως οι ίδιοι οι μουσικοί μιας ορχήστρας επάνω στη σκηνή εκτίθενται σε εντάσεις ως 98 ντεσιμπέλ μέγιστο.
Δεν ισχύει, κατά πολύ:

5EF32904-836E-475F-9802-87D405B1CD27.jpeg

Τα peak μας ενδιαφέρουν :

Full symphonic orchestra 120-137db
Piano στα τρία μετρα 110db
Piccolo 120db. Πίκολο. Στα τρία μέτρα. Πίκολο.
[DOUBLEPOST=1540059367][/DOUBLEPOST]
Πιστεύεις πως σε δωμάτιο 16τμ, ή έστω 20τμ, με ηχεία δαπέδου 91db/w/m, με έναν 2χ60 Marantz ολοκληρωμένο, αυτό δεν είναι δυνατόν;
Μετρημένα κουκιά. Όχι. Αλλά να μιλάμε καλύτερα για απόσταση και όχι για τετραγωνικά.

Reaction score
431
Tο μικρόφωνο του κινητού είναι εντελώς άχρηστο για οποιαδήποτε μέτρηση ακουστικής πίεσης. Οποιοδήποτε μικρόφωνο έστω και το φθηνότερο Αkg είναι πολύ καλύτερο.
Απορώ που αναφέρεις ότι μέτρησες με ντεσιμπελόμετρο και εννοείς εφαρμογή .

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.875
Members
38.510
Νεότερο μέλος
who7