Home Cinema στο "termatogazi''

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.083
Στην πράξη, έχεις στο χαμηλό σκαλοπάτι ευαισθησίας εισόδου την είσοδο στο ενεργό ηχείο σου (στανταρισμένες τιμές για monitor level) και ματσάρει κατευθείαν reference level στο 1μ.

Η χαμηλή ευαισθησία εισόδου στο ηχείο (άντε στον τελικό για τους παθητικούς) σημαίνει μικρό gain στον τελικό για full output, δηλαδή χαμηλό επίπεδο θορύβου, δηλαδή υψηλότερο χρήσιμο δυναμικό εύρος.

Όσο για τα RCA, ένα έχω να πω: στο δικό μου σετάπ, με μικρές αποστάσεις ακρόασης, έχω καλώδια ιντερκονεκτ μέχρι 14μ μήκος. Δε γίνεται να δουλέψει χωρίς καθόλου θόρυβο 14μ RCA.. είναι εκτός προδιαγραφών. Φυσικά, στα (θωρακισμένα) XLR, με απόρριψη θορύβου λόγω της αρχής λειτουργίας του διαφορικού σήματος, δεν τίθεται θέμα με τόσο μικρά μήκη καλωδίωσης, είναι αστείο το μέγεθος. Παρόλα αυτά, το όποιο "φύσημα" της πηγής, που είναι γνωστό από τα ίδια τα χαρακτηριστικά της πηγής, δεν θα ενισχυθεί από το υψηλό gain της εισόδου ενός τελικού, οπότε ευνοείται το χρήσιμο δυναμικό εύρος με υψηλή έξοδο.

Είναι ο γνωστός πραγματικός λόγος που απλοί χρήστες αύξησαν την έξοδο της μέτρικ (με τα τζαμπεράκια). Ασχέτως του τι δήλωσαν ότι άκουσαν, η εξήγηση είναι πάντα απλώς τεχνικής φύσεως.

Last edited:

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.438
Στην πράξη, έχεις στο χαμηλό σκαλοπάτι ευαισθησίας εισόδου την είσοδο στο ενεργό ηχείο σου (στανταρισμένες τιμές για monitor level) και ματσάρει κατευθείαν reference level στο 1μ.

Η χαμηλή ευαισθησία εισόδου στο ηχείο (άντε στον τελικό για τους παθητικούς) σημαίνει μικρό gain στον τελικό για full output, δηλαδή χαμηλό επίπεδο θορύβου, δηλαδή υψηλότερο χρήσιμο δυναμικό εύρος.

Όσο για τα RCA, ένα έχω να πω: στο δικό μου σετάπ, με μικρές αποστάσεις ακρόασης, έχω καλώδια ιντερκονεκτ μέχρι 14μ μήκος. Δε γίνεται να δουλέψει χωρίς καθόλου θόρυβο 14μ RCA.. είναι εκτός προδιαγραφών. Φυσικά, στα (θωρακισμένα) XLR, με απόρριψη θορύβου λόγω της αρχής λειτουργίας του διαφορικού σήματος, δεν τίθεται θέμα με τόσο μικρά μήκη καλωδίωσης, είναι αστείο το μέγεθος. Παρόλα αυτά, το όποιο "φύσημα" της πηγής, που είναι γνωστό από τα ίδια τα χαρακτηριστικά της πηγής, δεν θα ενισχυθεί από το υψηλό gain της εισόδου ενός τελικού, οπότε ευνοείται το χρήσιμο δυναμικό εύρος με υψηλή έξοδο.

Είναι ο γνωστός πραγματικός λόγος που απλοί χρήστες αύξησαν την έξοδο της μέτρικ (με τα τζαμπεράκια). Ασχέτως του τι δήλωσαν ότι άκουσαν, η εξήγηση είναι πάντα απλώς τεχνικής φύσεως.
Προφανώς έτσι στήνεται σωστά το gain structure αλλά αυτές οι συμβουλές έχουν θεωρητικό ενδιαφέρον στο hifi / home cinema. Αφενός ελάχιστοι τελικοί έχουν ρύθμιση ευαισθησίας αφετέρου το μπόλικο gain, ακόμη και αν χαλάει το S/N, αρέσει. Αρέσει γιατί δίνει την ψευδαίσθηση της "σωστής οδήγησης", όγκου, σωμάτων, κλπ. Βλέπε το μπόλικο gain των λαμπάτων.

Last edited:

Reaction score
6.495
Προφανώς έτσι στήνεται σωστά το gain structure αλλά αυτές οι συμβουλές έχουν θεωρητικό ενδιαφέρον στο hifi / home cinema. Αφενός ελάχιστοι τελικοί έχουν ρύθμιση ευαισθησίας αφετέρου το μπόλικο gain, ακόμη και αν χαλάει το S/N, αρέσει. Αρέσει γιατί δίνει την ψευδαίσθηση της "σωστής οδήγησης", όγκου, σωμάτων, κλπ. Βλέπε το μπόλικο gain των λαμπάτων.
:rolleyes:Ελαχιστοι ; εισαι σε νημα και κατηγορια γενικοτερα που οι pa βολταρουν φουλ...μαλλον το αντιθετο συμβαινει...

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
.....Τελικα συνδεσε κανενας τρινοβι με κανα τριπαθο ?
να δουμε πως ματσαρουν τα τρι α κακα της μοιρας μας...........

susano lx90

Professional Home Cinema
Reaction score
5.122
:o
Καλό x curve το νεκρό x curve
Μην χρησιμοποιείτε το x curve για ισοστάθμιση. ΜΗΝ!!!!
Η αντίληψη τον υψηλών συχνοτήτων και τον χαμηλών για να είναι το ίδιο αντιληπτές πρέπει να έχουν μια διαφορά της τάξης τον 15 με 20 db δλδ αν 1khz είναι 75db στα 30,40hz Πρέπει να είναι 90 με 95 db τώρα εγώ έχω βάλει 1 db x curve πού δεν είναι πολύ, και αυτό το εχω κάνει λόγο τού ότι η ακοή μού στη υψηλές συχνότητες είναι πολύ καλύτερη από ότι στης χαμηλές, έχουν 20db διαφορά η 8khz με της 250 hz :o εξάλλου Ρυθμίζουμε κ με βάσει την ακοή μας κ πως μας αρέσει:)
Υ. Γ οταν ρυθμιζω τα φέρνω όλα φλαταδουρα, κ μετά από το x curve πού έχει αυτόματο ο Pioneer δίνω μισώ με ένα db ανάλογα...... Τώρα το έχω 1 Και σε καμία περίπτωση δεν είναι μουντό

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.083
δλδ αν 1khz είναι 75db στα 30,40hz Πρέπει να είναι 90 με 95 db
Αυτό το "πρέπει" πολύ με άρεσε! :p:D
[DOUBLEPOST=1554126340][/DOUBLEPOST]Τες πα, μη με βάζετε να τα ξαναβάζω, καταντάει βαρετό το να μη τα έχετε μάθει ως τώρα αυτά τα ολίγα και βασικά:

frequency response targets.png

Όπου είναι εμφανής η μεγαλύτερη προτεινόμενη πτώση στην μπλε γραμμούλα, που μετράει σύνολο 10 ντεσιμπελ από άκρη σε άκρη σε όλο το φάσμα, και αναλύεται σε 2 γραμμουλες, μια πτώση από 30 σε 1κ με εύρος 2 ντεσιμπέλ, και μια πτώση από 1κ σε 20κ με εύρος 8 ντεσιμπέλ.

Για τους μπασόβιους, η πρώτη γραμμούλα γίνεται 5-6 ντεσιμπέλ.

Αυτά.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.058
Η αντίληψη τον υψηλών συχνοτήτων και τον χαμηλών για να είναι το ίδιο αντιληπτές πρέπει να έχουν μια διαφορά της τάξης τον 15 με 20 db δλδ αν 1khz είναι 75db στα 30,40hz Πρέπει να είναι 90 με 95 db τώρα εγώ έχω βάλει 1 db x curve πού δεν είναι πολύ, και αυτό το εχω κάνει λόγο τού ότι η ακοή μού στη υψηλές συχνότητες είναι πολύ καλύτερη από ότι στης χαμηλές, έχουν 20db διαφορά η 8khz με της 250 hz :o εξάλλου Ρυθμίζουμε κ με βάσει την ακοή μας κ πως μας αρέσει:)
Υ. Γ οταν ρυθμιζω τα φέρνω όλα φλαταδουρα, κ μετά από το x curve πού έχει αυτόματο ο Pioneer δίνω μισώ με ένα db ανάλογα...... Τώρα το έχω 1 Και σε καμία περίπτωση δεν είναι μουντό
Μάλλον κάποια άλλη καμπύλη εννοείς.

Η x curve είναι αυτή:
185959A0-CFCB-4010-BCE7-5409BDB3FFE3.jpeg

Τα έχουμε γράψει και εδώ, αλλά δεν κρατάω λινκς.

Οπότε διάβασε αυτό που τα εξηγεί ωραία:
Whatever you do, do not, I repeat do not follow the X-curve for your home system.
https://www.audiosciencereview.com/...s/target-room-response-and-cinema-x-curve.10/

susano lx90

Professional Home Cinema
Reaction score
5.122

Η x curve είναι αυτή:
View attachment 122683

Whatever you do, do not, I repeat do not follow the X-curve for your home system.
https://www.audiosciencereview.com/...s/target-room-response-and-cinema-x-curve.10/
Αυτή την καμπύλη εννοώ Αλλά όχι τόσο πολύ,:o εως 5 db στα 16 khz απο εκεί κ πάνω δεν έχει νόημα, βέβαια καλο είναι να υπάρχει ο αέρας το φτερούγισμα τον πιο υψηλών κ ας Μην της ακούμε

susano lx90

Professional Home Cinema
Reaction score
5.122
Αυτό το "πρέπει" πολύ με άρεσε! :p:D
[DOUBLEPOST=1554126340][/DOUBLEPOST]Τες πα, μη με βάζετε να τα ξαναβάζω, καταντάει βαρετό το να μη τα έχετε μάθει ως τώρα αυτά τα ολίγα και βασικά:

View attachment 122682

Όπου είναι εμφανής η μεγαλύτερη προτεινόμενη πτώση στην μπλε γραμμούλα, που μετράει σύνολο 10 ντεσιμπελ από άκρη σε άκρη σε όλο το φάσμα, και αναλύεται σε 2 γραμμουλες, μια πτώση από 30 σε 1κ με εύρος 2 ντεσιμπέλ, και μια πτώση από 1κ σε 20κ με εύρος 8 ντεσιμπέλ.

Για τους μπασόβιους, η πρώτη γραμμούλα γίνεται 5-6 ντεσιμπέλ.

Αυτά.
Απο 1kh κ πάνω ναι είμαι πολύ σύμφωνος να υπάρχει αυτή η πτώση, βέβαια αναλόγως το χώρο κ την ζωντάνια μεχρι πόσο πτώση άλλα για 30, 40 μέχρι 1 khz είπα ότι εχω διαβάσει και έχουν γράψει οι μηχανικοί της jbl
Screenshot_2019-04-01-17-08-41.png
Screenshot_2019-04-01-17-09-11.png

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.083
Βρε αδερφέ, τις γραμμές λάουντνες σου δείχνουν, καμπύλες ακουστότητας.
Άλλο αυτό, άλλο το ταργτάρ κερβ, άλλο το φίλτρο λάουντνες.

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.507
Οι Pioneer έτσι το ονόμαζαν (υπάρχει και στους σύγχρονους; ) αλλά ήταν πολύ ήπιο φίλτρο, σαν το HF± φίλτρο των ενεργών αλλά σε όλα τα ηχεία συγχρόνως.
Αφαιρούσαμε 0,5-1dB κι έστρωνε η τσιρίδα. :p

susano lx90

Professional Home Cinema
Reaction score
5.122
Πού διαφωνούμε δεν έχω καταλάβει.....:Dαυτό που λένε για τής 30, 40 πρέπει να είναι 15-20db πιο πανω για να είναι το ίδιο αντιληπτές δεν τσακωνομαστανε? :D:lolsign:

Reaction score
7.863

Η x curve είναι αυτή:
View attachment 122683

Σύμφωνα όμως με αυτό

Fundamentals and Harmonics of Human Voice Frequency Range
A Female voice frequency range covers fairly upto 350 Hz to 17KHz.
Its fundamental frequency is 350Hz to 3KHz and Harmonics is 3KHz to 17KHz.

Male voice covers a Frequency range of 100Hz to 8KHz.
The fundamental is 100Hz to 900Hz and Harmonics is 900Hz to 8KHz.

δεν θα ήταν καλύτερα το εύρος 100hz με ~3khz να είναι φλατ?
το λέω από την άποψη ότι αν πειράξουμε κάτι εκεί θα αλλοιωθεί η πραγματική χροιά του εκάστοτε ατόμου
που μιλάει και τον ακούμε.
Μήπως να είχαμε άλλο target curve για το κεντρικό μόνο όσον αφορά το home cinema?

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.898
Members
38.256
Νεότερο μέλος
dimtsibos