Ο θάνατος του δικάναλου σετάπ, και γιατί

GF

Μηνύματα
941
Reaction score
27
Interesting. https://hydrogenaud.io/index.php/topic,52235.0.html
Με ενδιαφρερει η θεωρια πισω απο τα οποια Plugins.
Ποια ειναι η σχεση που περιγραφει το ακουστικο αποτελεσμα με το πλατος, φαση και συχνοτητα?
PM καθως το παρον νημα εχει SNR που τεινει στο μηδεν.
PS. Με ενδιαφερει μονο το 2 σε 3 Upmix.
 

A

amoustakas

Guest
Τι είναι αυτό;

Δέχομαι πως χωράει και το τρίτο ηχείο και τα subs (έστω και για χάρη της συζήτησης)
Τα 2 subs οκ, είμαι πεπεισμένος πως χρειάζονται στους περισσότερους (αν όχι 2 sub, τουλάχιστον 1 αλλά με κάποιες προϋποθέσεις).
Αλλά... τόσο πολύ φασαρία για το τρίτο ηχείο;;;
Μιλάμε για αλλαγή εξοπλισμού (προενισχυτή, πιθανότατα άλλη πηγή, και γενικά άλλη λογική...)
Και αν μπεις σ΄αυτή τη φασαρία (με σκοπό να ανεβάσεις ποσότητα ηχείων στο μέλλον), γιατί να μην ξεκινήσεις με δεξι/αριστερό/2 surround ;;;
Δηλαδή το κεντρικό μετράει περισσότερο από τα surround για να δώσει αυτό το παραπάνω που όλοι αναζητούμε;;;
Δε γνωρίζω την απάντηση.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
57.455
Reaction score
142.100
Αυτό που ήθελα να πω είναι, μήπως οι αυξανόμενες δυνατότητες του συστήματός μας μάς κατευθύνουν, έστω ασυνείδητα, στην επιλογή και του μουσικού προγράμματος;
Όχι προσωπικά.

Συνεχίζω να ακουω σποτιφαι, λόγω του μουσικού όγκου που διαθέτει, λόγω των μουσικών που μου αρέσουν, ακούω Ξυλούρη και τα γούστα μου ρε αδερφέ.

Σε πολυκαναλα, αγορασα το φλουντ, που μου αρέσουν πολύ, και το κραφτγουερκ που τα έχω λιώσει, είναι στα γούστα μου.

Είδα ένα σωρό τίτλους σε πολυκαναλα ιμερσιβ φορμάτ, και τους προσπέρασα αδιάφορα. Δεν πρόκειται να τα αγοράσω μόνο και μόνο λόγω της ποιότητας της ηχογράφησης. Ακόμα και αν τα κατεβάσω ή τα δανειστώ για ακρόαση, όπως έγινε με δίσκους πολυκάναλου περιεχομένου του ντιμιφουτ (ακόμα και ιμερσιβ ηχογραφήσεις) δεν θα ασχοληθώ μαζί τους πάνω από λίγα λεπτά, δε πρόκειται να φάω ώρα να τα ακούσω ολόκληρα, δεν είναι στα γούστα μου, ακούω συγκεκριμένες μουσικές, κι αυτές θα παίζει το ρημαδι.

Επίσης, το ρημαδι δε παίζει χαιενταδικες γνωστές εμετικές παραγωγές, ασχέτως αν τις έχω. Το the Sheffield drum record θέλω μόνο να βάλω μια φορά, γιατί ψιλογουσταρω τα τύμπανα που βαράει ο μάστορας. Μέχρι εκεί.

Οπότε, προσωπικά όχι, δε θα παίζει το στέρεο αυτά που θέλει. Θα παίζει αυτά που πάντα ήθελα και άκουγα εγώ, τις δικές μου μουσικές, Μόμπι, κραφτγουερκ, Φίλιπ Γκλας, βιμ Μερτενς, Βασιλάκη Παπακωνσταντίνου, κλπ κλπ κλπ μπλουζιες πολλές και ζζ τοπ μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

Και θα τα παίζει όσο πιο καλά και σωστά γίνεται, αλλά και με το μπάσο που θέλω για να μ'αρεσει, γιατί αλλιώς θα το πάρει ο δγιάβολος και θα το σηκώσει.:D

ΥΓ.
Να τονίσω ότι με το φουλ ιμερσιβ πολυκάναλο σεταπ, και με auro 3d upmix, ευχαριστήθηκα σε πρωτόγνωρο βαθμό τις μονοφωνικες ηχογραφήσεις του λουις Άρμστρονγκ με την ελλα, αγαπημένες μουσικές για μένα, που είναι διαθέσιμες στο Spotify.
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
57.455
Reaction score
142.100
Ποια ειναι η σχεση που περιγραφει το ακουστικο αποτελεσμα με το πλατος, φαση και συχνοτητα?
1:1.

Καμία διαφοροποίηση.

Και το όμοιο σε ενεργειακό επίπεδο, πάλι 1:1.


Τα κοντρολς που διαθέτουν τα σοφτγουερ, είναι για διεύρυνση του πλάτους της μουσικής σκηνής, με αύξηση των σχετικών σταθμεων των σαραουντ ηχείων, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει το άθροισμα όλων.

Είναι σα να έχεις 2 ηχεία και σιγά σιγά να ανοίγεις την γωνία του τριγώνου ακρόασης από 30 μοίρες μπορείς να την πας 60 και 90 και 120 και 180 και 240, όσο θες, και παραμένουν 2 ηχεία στην ίδια απόσταση ακρόασης, οπότε δεν αλλοιώνεται τίποτα όσον αφορά την ενέργεια που εισπράττεις και το συχνοτικο και φασικο περιεχόμενο.

Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να ψάξεις πολύ. Δεν έχω δικαίωμα να τις δώσω, ούτε με πιεμ. 8-)
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
17.850
Reaction score
59.070
Ούτε επανήλθα από κάπου πονηρά ούτε να σε-σας προσβάλλω υποβολιμαίως θέλω.
Απλά έκανα μία επισήμανση που στο δικό μου φτωχό μυαλό χτύπησε πολύ περίεργα.
Αφού λοιπόν όμως μου λες ότι "δεν είναι αυτό που νομίζεις¨ και ήταν με καλή διάθεση - όλα καλά λοιπόν:):)



Για τον συμφουρίτη Bhutia αναφερόμουν. Αν δεν κάνω λάθος είχα διαβάσει κάπου κάποια στιγμή ότι γράφει από την Κύπρο.
Συμφορουμίτης είμαι,αλλά καμία σχέση και στο δεύτερο σκέλος.Περνώ αρκετόν καιρό εκτός Ελλάδος,αλλά όχι στην Κύπρο.Εκεί είχα βρεθεί μόνο για έναν περίπου χρόνο στην παιδική μου ηλικία.
προσπαθήστε (όλοι ανεξαιρέτως) να διαβάσετε και να κατανοήσετε τη διαδικασία του πολυκάναλου mixdown σε stereo!! αλλιώς θα ψάχνετε μια ζωή για αλγόριθμους και μαγειρέματα και θα γράφονται εκατέρωθεν μπούρδες.. κάνετε ΌΛΟΙ τραγικό λάθος έχοντας κολλήσει στο πως θα μεταλλαχθεί το τελικό στέρεο υλικό σε Ν_κάναλο χωρίς να γνωρίζετε πως έχει δημιουργηθεί το στέρεο αυτό υλικό.. ειδικά το upmix του στέρεο σε τρικάναλο είναι παντελώς γελοία και λάθος διαδικασία χωρίς καμία ουσία.. το μεσαίο ηχείο είναι ηχείο διαλόγων !!

πιο συγκεκριμένα.. (από το #924 του παρόντος).. κάνοντας downmix τα ΧX κανάλια της ηχογράφησης στην στέρεο τελική παραγωγή όπως είπαμε έχουμε την δυνατότητα στην κονσόλα παραγωγής να τοποθετήσουμε τα ηχογραφημένα όργανα όπου θέλουμε στο στέρεο σπέκτρουμ (χρησιμοποιώντας τα κουμπιά pan-pots).. συνήθως την κύρια φωνή, την μπότα και το μπάσο τα αφήνουμε στη μέση ακριβώς χωρίς δηλ την παραμικρή ρύθμιση στα pan-pots..

έτσι στην στέρεο αναπαραγωγή έχουμε αυτά τα όργανα ακριβώς στη μέση και ακόμα κάτι πολύ σημαντικό, οι μπάσες νότες είναι διαμοιρασμένες ώστε να έχουμε τον απαιτητικό συχνοτικό όγκο του χαμηλού και από τα δύο κανάλια.. αυτό όλοι το έχουμε διαπιστώσει ακούγοντας μια καλή ηχογράφηση σε καλό στέρεο σύστημα με την φωνή καρφωμένη στο κέντρο και επαρκέστατο-ελεγχόμενο χαμηλό..

η χρησιμοποίηση λοιπόν του κεντρικού ηχείου είναι ΚΑΙ περιττό ΚΑΙ λάθος!! περιττό διότι τα όργανα και οι φωνές που θέλουμε στη μέση του σπέκτρουμ είναι εκεί από το down mix με τις σωστές εντάσεις και ΔΕΝ χρειάζεται κάποιο άλλο ηχείο να τα παράξει.. είναι όμως και σοβαρό ΛΆΘΟΣ γιατί αν προσπαθήσουμε με αλγόριθμο να μεταφέρουμε τα 'κεντροποιημένα' όργανα στο μεσαίο ηχείο θα στείλουμε εκεί τα μπάσα όργανα, που το κεντρικό ηχείο ΔΕΝ μπορεί να αναπαράξει γιατί απλά ΔΕΝ έχει drivers που κατεβαίνουν χαμηλά..
Καλέ μας κι επίμονε κηπουρέ SUDOKU , η διαδικασία σύστασης στερεοφωνικού master έχει περιγραφεί εδώ και καιρό.
Αυτή η καταχώρηση εξηγεί το πώς γίνεται να προκύψουν εντυπωσιακές ηχητικές σκηνές και στερεοφωνικές απεικονίσεις από συμβατικές ηχογραφήσεις και μίξεις.

Η επεξεργασία M/S (Mid-Side ή αλλιώς Mono-Stereo) αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στη διάθεση του ηχητικού μηχανικού για την χωρική σύσταση μίας μίξης ή master,προκειμένου ν'αποδοθεί ικανή πληρότητα; στερεοφωνικής απεικόνισης κατά την αναπαραγωγή τους.

Το μεσαίο κανάλι αντιπροσωπεύει το επίκεντρο της στερεοφωνικής εικόνας.Όποτε ανέρχεται η στάθμη του,ο ακροατής αντιλαμβάνεται εντονότερα ένα κεντρικό είδωλο που παραπέμπει σε μονοφωνική αναπαραγωγή.

Το ΄΄πλευρικό΄΄ κανάλι αντιπροσωπεύει τις παρυφές της στερεοφωνικής εικόνας.Όποτε ανέρχεται η στάθμη αυτού,ο ακροατής αντιλαμβάνεται μεγα;λύτερη ευρυχωρία και διασπορά των ειδώλων επί της ηχητικής σκηνής.

Η μεθοδολογία αυτής της επεξεργασίας έχει τις ρίζες της στις πατενταρισμένες τεχνικές του γνωστού μας Alan Blumlein από τη δεκαετία του 1930.Στην προσπάθεια να μιμηθεί τον τρόπο που το ακουστικό μας σύστημα συλλαμβάνει τα ηχητικά ερεθίσματα-ούτως ώστε να εμπλουτίσει τα τότε μονοφωνικά σήματα με συνιστώσες χωρικής αντίληψης- εφήρμοσε το συνδυασμό ενός καρδιοειδούς μικροφώνου με πρόσθιο προσανατολισμό (που συλλάμβανε την πληροφορία για το μεσαίο τμήμα) κι ενός άλλου με οκτωειδή πολική απόκριση κι εγκάρσιο προσανατολισμό για τις πλευρικές πληροφορίες.


Και η δημοφιλής διάταξη Blumlein με τη συστοιχία από οκτωειδή μικρόφωνα σε κλίση 90 μοιρών αναμεταξύ τους.



Το αμιγές σήμα από το μεσαίο μικρόφωνο δίνει μονοφωνική αίσθηση.Κατά την μίξη των δύο επιμέρους σημάτων,με την άνοδο της στάθμης του προερχόμενου από το πλευρικό κανάλι,θα διευρύνεται η αντιλαμβανόμενη ηχητική σκηνή.

Στη σύγχρονη εποχή,μέσω αποκωδικοποιητή συνδυάζονται τα δύο σήματα προκειμένου να διαμορφωθούν τα περιεχόμενα για δεξί και αριστερό κανάλι αντιστοίχως κατά την παραγωγή ενός master.Η συνήθως ακολουθούμενη μέθοδος παρέχει την πληροφορία για το αριστερό κανάλι αθροίζοντας το σήμα M με το σήμα S,ενώ η πληροφορία για το δεξί προκύπτει αφαιρώντας το σήμα S από το M.Τροφοδοτείται λοιπόν επί ενός μίκτη το M στον fader 1 και το S στον fader 2 της κονσόλας κι εκτελείται panning για το αριστερό κανάλι.Το σήμα M τροφοδοτείται επίσης στον fader 3 και το σήμα S στον fader 4.Αντιστρέφεται η πολικότητα του fader 4 κι εκτελείται panning των 3-4 για το δεξί κανάλι.Ισχυρότερη παρουσία του Μ εντός της μίξης συνεπάγεται υψηλότερη συγκέντρωση των εικονικών ειδώλων στον κεντρικό τόπο ανάμεσα στα ηχεία,ενώ ισχυρότερη παρουσία του S συνεπάγεται μεγαλύτερη διασπορά των επιμέρους ειδώλων και κατανομή τους σε μία ηχόσφαιρα μεγαλύτερης ακτίνας.

Εάν εφαρμοστεί σίγαση (Mute) στο σήμα Μ,τότε γίνεται αντιληπτά μονάχα είδωλα ευρισκόμενα σε ακραίες πλευρικές θέσεις στην ηχητική σκηνή,καθώς και συνιστώσες αντήχησης.Σίγαση στο S οδηγεί σε αντίληψη μονάχα του κεντρικού ερμηνευτή,ενώ οι αισθήσεις ευρυχωρίας και αρμονικού πλούτου καταρρέουν.Η εύρεση της βέλτιστης ισορροπίας μεταξύ Μ & S για δεδομένο master επαφίεται στη δεξιοτεχνία του μηχανικού ήχου.

Η μέθοδος επιτρέπει ικανοποιητική επεξεργασία σήματος με την απλή διαχείριση δύο καναλιών.Χρησιμοποιείται ευρύτατα σε κινηματογρα;φικές παραγωγές,όπου η αντιλαμβανόμενη θέση και απόσταση των φωνών από τους ηθοποιούς μπορεί να ρυθμιστεί επακριβώς με ένα μονάχα ζεύγος faders.

Χαρίζει επιπλέον ευελιξία κατά την επεξεργασία δεδομένης στερεοφωνικής μίξης,έστω και χωρίς να έχει προηγηθεί σύλληψη του αρχικού γεγονότος με την προαναφερθείσα μικροφωνική διάταξη.Με τους σύγχρονους επεξεργαστές και την M-S τεχνική οποιοδήποτε σήμα δύναται να διαχωριστεί σε επιμέρους κεντρικές και πλευρικές συνιστώσες,οι οποίες έτσι μπορούν να υποστούν περαιτέρω ρυθμίσεις.
Κατά τα άλλα,για τέτοιους λόγους κάποιοι παριστάμενοι επιμένουν ότι το κεντρικό ηχείο οφείλει να έχει τουλάχιστον εφάμιλλη - αν όχι ανώτερη- ικανότητα στη διαχείριση ισχύος καθώς κι εύρος απόκρισης σε σχέση με το δεξί και αριστερό μπροστινά κύρια ηχεία.Ακριβώς ώστε να μην ήταν ΄΄περιττή και λάθος΄΄ η εφαρμογή αυτού.
 
Last edited:

Μηνύματα
13.982
Reaction score
11.663
ΔΕΝ μπορεί να αναπαράξει γιατί απλά ΔΕΝ έχει drivers που κατεβαίνουν χαμηλά..
Για αυτό λένε 5 ίδια ηχεία. Αλλά και πάλι, γίνεται bass management και τα μπάσα πάνε στα subs.
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
17.850
Reaction score
59.070
Για αυτό λένε 5 ίδια ηχεία. Αλλά και πάλι, γίνεται bass management και τα μπάσα πάνε στα subs.
Μολονότι μπορεί να επιτελείται bass management στις ζώνες κάτω από τα 80 ή τα 120 Hz,η απαίτηση ομοειδών δορυφόρων για τα επιμέρους κανάλια εξακολουθεί να υφίσταται,ακριβώς επειδή πρέπει να ισχύει ομοιογένεια στις αντίστοιχες πολικές αποκρίσεις και τα baffle-step ,αλλά κι επειδή χρειάζεται τα επιμέρους ηχεία να παρουσιάζουν ομοειδή συμπεριφορά επιπλέον κατά την υποχώρηση της απόκρισής των κάτω από τα σημεία κρος - ανάλογα με τις επιλεγμένες ρυθμίσεις στο λογισμικό κι εφόσον δεν θα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικώς φίλτρα τύπου brickwall.
 


Μηνύματα
2.065
Reaction score
4.868
Αυτό που ήθελα να πω είναι, μήπως οι αυξανόμενες δυνατότητες του συστήματός μας κατευθύνουν, έστω ασυνείδητα, στην επιλογή και του μουσικού προγράμματος;
Οπου το μεσον αυτονομειται του σκοπου
ως τζινι που αρνειται να ξαναμπει στο μπουκαλι.
Και αλλαζει τον τροπο που σκεφτομαστε.

Και μηπως οι "αυξανομενες δυνατοτητες", αναλυσης π.χ., αφηνουν απ'εξω
ενα μεγαλο μερος αγαπημενων ηχογραφηματων προηγουμενων δεκαετιων;
Και μηπως το αντιστροφο, δεδομενων των περιορισμων που παντα υπαρχουν,
δηλαδη οι συνειδητοι συμβιβασμοι, που θα γινουν ουτως η αλλως, να μην χαντακωνουν
το ειδος της μουσικης που μας αρεσει αλλα να το αναδεικνυουν;

Και μηπως αυτο ειναι πιο εξυπνη επιλογη απο ενα συστημα που ο κατασκευαστης του
το εχει μελετησει με σκοπο να εντοπιζει τα προβληματα των ηχογραφησεων;
Και μηπως αυτο εξυπηρετει καλυτερα τον αρχικο σκοπο μας
απο την αοριστη αισθηση οτι ειμαστε σωστοι;
 

GF

Μηνύματα
941
Reaction score
27
1:1.

Καμία διαφοροποίηση.

Και το όμοιο σε ενεργειακό επίπεδο, πάλι 1:1.


Τα κοντρολς που διαθέτουν τα σοφτγουερ, είναι για διεύρυνση του πλάτους της μουσικής σκηνής, με αύξηση των σχετικών σταθμεων των σαραουντ ηχείων, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει το άθροισμα όλων.

Είναι σα να έχεις 2 ηχεία και σιγά σιγά να ανοίγεις την γωνία του τριγώνου ακρόασης από 30 μοίρες μπορείς να την πας 60 και 90 και 120 και 180 και 240, όσο θες, και παραμένουν 2 ηχεία στην ίδια απόσταση ακρόασης, οπότε δεν αλλοιώνεται τίποτα όσον αφορά την ενέργεια που εισπράττεις και το συχνοτικο και φασικο περιεχόμενο.

Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να ψάξεις πολύ. Δεν έχω δικαίωμα να τις δώσω, ούτε με πιεμ. 8-)
Φερ ιναφ! :)
Το ψαχνω ηδη και ειμαι σε καλο σημειο....
Θενκς.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
57.455
Reaction score
142.100
Καλώς ή κακώς, οι προδιαγραφές για όλα τα κανάλια των πολυκάναλων ιμερσιβ φορμάτ είναι απολύτως όμοιες και σε απόκριση συχνότητας, και σε στάθμες.

Σας έχω επιδείξει πληθώρα pdf που απομόνωσα το τμήμα που έγραφαν "απολύτως όμοιοι δορυφόροι".

Βεβαίως παραμένει στα "παλιά μυαλά" η εικόνα 2 γιγαντιαίων κυρίως ηχείων και μιας πορδης-ηχειου για κεντρικό, και κάτι ψείρες στους τοίχους για περιφερικά. Δεν έχουν γιατρειά αυτές οι λογικές, τι να κάνω...

Στους χομσινεμάκηδες, παραμένει η εικόνα ενός γιγαντιαίου αν είναι δυνατόν κεντρικού ηχείου, γιατί από κει βγαίνουν όλες οι εκρήξεις και διάλογοι και δεξερωγωτι, με 2 ηχεία δαπέδου για λεφτ-ραιτ και τα υπόλοιπα θα είναι ηχεία ραφιού, κι όσο μπορέσουν να βγάλουν.

Ωραιότατος συμβιβασμός ο δεύτερος, και πρακτικός. Και δικαίως τον ακολουθούν. Κι ο Τουλ στο σαλόνι του, αυτό έκανε. 8-)

Τα pdf όμως, άλλα λένε. Κι ο Τουλ στο στούντιο, όπου κυνηγάει τον καλύτερο δυνατό ήχο και όχι τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό, αυτό που λένε τα pdf κάνει. :p

Εσείς κρίνετε κατά τις δικές σας συνθήκες και δυνατότητες, και πράξτε αναλόγως.
Βλέπω από πολλά παιδιά να συμμερίζονται με ενθουσιασμό το "5 όμοιοι δορυφόροι" που μαλλιασε η γλώσσα μου να λέω, και δε κόβω εσκεμμένα αυτόν τον ενθουσιασμό, διότι συνήθως πρόκειται για ιδιαίτερα χαμηλού κοστολογιου επιλογές, οπότε δεν έχει νόημα να πάνε σε υποδεέστερες για τα σαραουντ, ενώ αργότερα, σε δεύτερο χρόνο, αν θελήσουν πιο δυνατό και ρωμαλέο ήχο από την εμπρός τριάδα, να την ανεβάσουν στο ταβάνι και να πάρουν για αυτήν μια κλίμακα μεγαλύτερα ομοειδή ηχεία. Πονηρή η τακτική μου, αλλά με καλό σκοπό.8-)
 
Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
18.580
Reaction score
43.452
Αυτό που ήθελα να πω είναι, μήπως οι αυξανόμενες δυνατότητες του συστήματός μας μάς κατευθύνουν, έστω ασυνείδητα, στην επιλογή και του μουσικού προγράμματος;

Κανένας αντίλογος ασφαλώς ως προς την τεχνική υστέρηση, σήμερα, του δικάναλου. Απλώς υπάρχουν αυτοί που μπορούν και εκείνοι που δεν μπορούν. Φυσικά δεν είναι λόγος αυτός να χαλάμε τις καρδιές μας.
Και μία υπόμνηση λατινιστί αφού βλέπω έγινε της μοδός στο παρόν νήμα: omnis definitio periculosa est
good point :)
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
17.850
Reaction score
59.070
Καλώς ή κακώς, οι προδιαγραφές για όλα τα κανάλια των πολυκάναλων ιμερσιβ φορμάτ είναι απολύτως όμοιες και σε απόκριση συχνότητας, και σε στάθμες.

Σας έχω επιδείξει πληθώρα pdf που απομόνωσα το τμήμα που έγραφαν "απολύτως όμοιοι δορυφόροι".

Βεβαίως παραμένει στα "παλιά μυαλά" η εικόνα 2 γιγαντιαίων κυρίως ηχείων και μιας πορδης-ηχειου για κεντρικό, και κάτι ψείρες στους τοίχους για περιφερικά. Δεν έχουν γιατρειά αυτές οι λογικές, τι να κάνω...

Στους χομσινεμάκηδες, παραμένει η εικόνα ενός γιγαντιαίου αν είναι δυνατόν κεντρικού ηχείου, γιατί από κει βγαίνουν όλες οι εκρήξεις και διάλογοι και δεξερωγωτι, με 2 ηχεία δαπέδου για λεφτ-ραιτ και τα υπόλοιπα θα είναι ηχεία ραφιού, κι όσο μπορέσουν να βγάλουν.

Ωραιότατος συμβιβασμός ο δεύτερος, και πρακτικός. Και δικαίως τον ακολουθούν. Κι ο Τουλ στο σαλόνι του, αυτό έκανε. 8-)

Τα pdf όμως, άλλα λένε. Κι ο Τουλ στο στούντιο, όπου κυνηγάει τον καλύτερο δυνατό ήχο και όχι τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό, αυτό που λένε τα pdf κάνει. :p

Εσείς κρίνετε κατά τις δικές σας συνθήκες και δυνατότητες, και πράξτε αναλόγως.
Βλέπω από πολλά παιδιά να συμμερίζονται με ενθουσιασμό το "5 όμοιοι δορυφόροι" που μαλλιασε η γλώσσα μου να λέω, και δε κόβω αυτόν τον ενθουσιασμό, διότι συνήθως πρόκειται για ιδιαίτερα χαμηλού κοστολογιου επιλογές, οπότε δεν έχει νόημα να πάνε σε υποδεέστερες για τα σαραουντ, ενώ αργότερα, σε δεύτερο χρόνο, αν θελήσουν πιο δυνατό μια ρωμαλέο ήχο από την εμπρός τριάδα, να την ανεβάσουν στο ταβάνι και να πάρουν για αυτήν μια κλίμακα μεγαλύτερα ομοειδή ηχεία. Πονηρή τακτική, αλλά με καλό σκοπό.8-)
Ο δρόμος προς την πολυκαναλική Μόρντορ είναι στρωμένος με...καλούς σκοπούς.
Τίβολι.... lol
πώς δεν είπες και από το μεγαφωνάκι των παλιών πισί. Υπάρχει και η παράμετρος του όγκου και της έκτασης. Αν και όχι τόσο για τόσο παλιακές ηχογραφήσεις όπως του Λιπάτι.

Αυτό που ήθελα να πω είναι, μήπως οι αυξανόμενες δυνατότητες του συστήματός μας μάς κατευθύνουν, έστω ασυνείδητα, στην επιλογή και του μουσικού προγράμματος;

Κανένας αντίλογος ασφαλώς ως προς την τεχνική υστέρηση, σήμερα, του δικάναλου. Απλώς υπάρχουν αυτοί που μπορούν και εκείνοι που δεν μπορούν. Φυσικά δεν είναι λόγος αυτός να χαλάμε τις καρδιές μας.
Και μία υπόμνηση λατινιστί αφού βλέπω έγινε της μοδός στο παρόν νήμα: omnis definitio periculosa est
Οπου το μεσον αυτονομειται του σκοπου
ως τζινι που αρνειται να ξαναμπει στο μπουκαλι.
Και αλλαζει τον τροπο που σκεφτομαστε.

Και μηπως οι "αυξανομενες δυνατοτητες", αναλυσης π.χ., αφηνουν απ'εξω
ενα μεγαλο μερος αγαπημενων ηχογραφηματων προηγουμενων δεκαετιων;
Και μηπως το αντιστροφο, δεδομενων των περιορισμων που παντα υπαρχουν,
δηλαδη οι συνειδητοι συμβιβασμοι, που θα γινουν ουτως η αλλως, να μην χαντακωνουν
το ειδος της μουσικης που μας αρεσει αλλα να το αναδεικνυουν;

Και μηπως αυτο ειναι πιο εξυπνη επιλογη απο ενα συστημα που ο κατασκευαστης του
το εχει μελετησει με σκοπο να εντοπιζει τα προβληματα των ηχογραφησεων;
Και μηπως αυτο εξυπηρετει καλυτερα τον αρχικο σκοπο μας
απο την αοριστη αισθηση οτι ειμαστε σωστοι;
Σε φιλοσοφικό επίπεδο είναι χρήσιμοι τέτοιοι στοχασμοί.
Επίσης και για όποιον δεν θα συλλαμβάνει κάποιο στοιχείο που να μην τον ικανοποιούσε πλήρως από το τωρινό του setup.

Αλλά σε πρακτικό επίπεδο και για όποιον είναι αποφασισμένος να κάνει το βήμα παραπέρα,είναι περιττοί.Και αυτό διότι πάντα θα παρέχεται η δυνατότητα από την πολυκαναλική αρχιτεκτονική γι αμιγή και...΄΄ανόθευτη΄΄ - κούνια που μας κούναγε - δικαναλική αναπαραγωγή σε όποιο πρόγραμμα θα θελήσει ο χρήστης.Η ανώτερη πιστότητα είναι ικανή ν'αναπαραγάγει οιαδήποτε μορφή...κατώτερης.;)
 
Last edited:

Μηνύματα
2.065
Reaction score
4.868
Και μηπως αυτος ειναι ο λογος
που ο Μπουτια διατηρει τρια -τεσσερα συστηματα ταυτοχρονα; ;)
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
17.850
Reaction score
59.070
Και μηπως αυτος ειναι ο λογος
που ο Μπουτια διατηρει τρια -τεσσερα συστηματα ταυτοχρονα; ;)
Και δικαναλικά παρακαλώ,μην παραλείπεται.:p
Αλλά είναι εγκατεστημένα σε διαφορετικούς τόπους διαμονής.Και θα το έβρισκα βαρετό ο ίδιος ν'ακούγονταν όλα απαράλλακτα.;)
Και όπως καταλαβαίνεις,το επόμενο στάδιο είναι αδύνατον να περιορίζεται σε δύο κανάλια.
 

A

amoustakas

Guest
Και μηπως αυτος ειναι ο λογος
που ο Μπουτια διατηρει τρια -τεσσερα συστηματα ταυτοχρονα; ;)
Αν δεν το γυρίσει ο Μπούχτια πολυκάναλο, δεν πεθαίνει το δικάναλο. Αλλά αν θυμάμαι καλά διατηρεί και σύστημα με λυχνίες...
 

Μηνύματα
1.676
Reaction score
3.283
Αυτό που ήθελα να πω είναι, μήπως οι αυξανόμενες δυνατότητες του συστήματός μας κατευθύνουν, έστω ασυνείδητα, στην επιλογή και του μουσικού προγράμματος;
Οπου το μεσον αυτονομειται του σκοπου
ως τζινι που αρνειται να ξαναμπει στο μπουκαλι.
Και αλλαζει τον τροπο που σκεφτομαστε.

Και μηπως οι "αυξανομενες δυνατοτητες", αναλυσης π.χ., αφηνουν απ'εξω
ενα μεγαλο μερος αγαπημενων ηχογραφηματων προηγουμενων δεκαετιων;
Και μηπως το αντιστροφο, δεδομενων των περιορισμων που παντα υπαρχουν,
δηλαδη οι συνειδητοι συμβιβασμοι, που θα γινουν ουτως η αλλως, να μην χαντακωνουν
το ειδος της μουσικης που μας αρεσει αλλα να το αναδεικνυουν;
Όντως οι "αυξανόμενες δυνατότητες" του συστήματος (Adam T7V) με έκαναν να ακούω και είδη μουσικής που μέχρι πρότινος με άφηναν αδιάφορο, όχι τόσο γιατί δεν μου άρεσαν (όπως νόμιζα έως τώρα), όσο γιατί δεν τα άκουγα σωστά...
Ναι, "ανακάλυψα" νέους μουσικούς ορίζοντες που είχα αφήσει απ' έξω για πάρα πολλά χρόνια και είμαι πολύ χαρούμενος, κάλλιο αργά παρά ποτέ !!
Αυτό δεν σημαίνει ότι σταμάτησα να ακούω ή να ευχαριστιέμαι τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, ίσα-ίσα που ανακάλυψα ήχους και χροιές που δεν ήξερα ότι υπήρχαν καν...και μιλάμε για κομμάτια που έχω ακούσει άπειρες φορές...
Φυσικά, όντως η ακρόαση κακών ηχογραφήσεων τώρα με χαλάει πολύ και η αλήθεια είναι ότι "υποφέρω", αλλά αφενός αυτό είναι αρκετά σπάνιο, αφετέρου είναι λογικό και αναμενόμενο. Αν βάλει κανείς τώρα να δει μια ταινία του '70 (ακόμα και αν είναι η πιο αγαπημένη του) σε VHS στην 75άρα OLED έχοντας την εμπειρία του 4Κ, HDR, Dolby Atmos κλπ, μάλλον δεν θ' αντέξει να την δει όλη....;)
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
30.344
Reaction score
88.717
Ολα τα καταλαβαίνω. Και τα δικάναλα, και τα μονοκάναλα, και τα βινύλια, τους λαμπάτους προ. Ολα.

Τις λάμπες δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τις χρησιμοποιείτε για ενίσχυση. Με ξεπερνάει. Ακούγεται τόσο πολύ δράμα :headbang:

Sorry για το off topic.
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
17.850
Reaction score
59.070
Αν δεν το γυρίσει ο Μπούχτια πολυκάναλο, δεν πεθαίνει το δικάναλο. Αλλά αν θυμάμαι καλά διατηρεί και σύστημα με λυχνίες...
Ακόμα και όταν γίνει το πέρασμα στο επόμενο στάδιο,κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα καταργούνταν τα προηγούμενα.

Ως προς τις λυχνίες πάλι έχω βρει μτχ μηχανήματα στερεάς κατάστασης με αρκετά θερμή και κορεσμένη τονική υπογραφή - και σε τάξη Α και ανώτερες οδηγικές ικανότητες για να πιάνουν και απαιτητικά ιδιώματα DF - ούτως ώστε να μην ταλαιπωρούμαι ιδιαιτέρως από εκείνες.
Ολα τα καταλαβαίνω. Και τα δικάναλα, και τα μονοκάναλα, και τα βινύλια, τους λαμπάτους προ. Ολα.

Τις λάμπες δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τις χρησιμοποιείτε για ενίσχυση. Με ξεπερνάει. Ακούγεται τόσο πολύ δράμα :headbang:

Sorry για το off topic.
Ο Ear άνοιξε το΄΄νήμα της χρονιάς΄΄ για το 2019 αφού εντός του όλα τα καλά...τρολαρίσματα χωράνε.;)
Η έ(λ)ξη προς τις λυχνίες - για ορισμένα τουλάχιστον μουσικά είδη - πατά πάνω σε...αρχέγονα ένστικτα.
 
Last edited:

Μηνύματα
414
Reaction score
891
Αυτό που ήθελα να πω είναι, μήπως οι αυξανόμενες δυνατότητες του συστήματός μας μάς κατευθύνουν, έστω ασυνείδητα, στην επιλογή και του μουσικού προγράμματος;
Τα γούστα μου δε θα αλλάξουν ξαφνικά, εκτός αν πέσει στα χέρια μου κάποιο συγκρότημα που θα με εντυπωσιάσει. Όμως, με το καινούριο μου σύστημα (2x Genelec 8050, 1x Genelec 7070) μουσική που δεν ήταν και τόσο του στυλ μου, με εντυπωσίασε με την παραγωγή της και έδωσα παραπάνω σημασία απ' όσο έδινα παλιότερα, π.χ. Pink Floyd, έχουν φανταστικές παραγωγές για τ αυτιά μου. Βέβαια, φάνηκε και η "αδυναμία" άλλων παραγωγών, που ενώ σε μικρά συστήματα, ή σε αυτοκίνητο και pc ακούγονται τίμια, τώρα καταλαβαίνεις τη συμπίεση και την προσπάθεια απλώς να βγάλουν γεμάτο και δυνατό ήχο. Και κάτι ωραία τέκνο και τρανς και περίεργα "καλλιτεχνιάρικα" έχουν ωραίες παραγωγές και τους δίνω λίγο χρόνο να δω τί κάνουν, ενώ πριν μπα...
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.172
Μηνύματα
3.003.674
Members
38.420
Νεότερο μέλος
Iliashifi
Top