- Reaction score
- 58.077
Θα σου πω μια δική μου εικασία...Τα 244 τα πήρες full range? (μάλλον ναι απ' ότι βλέπω).
Αν έχεις μετρήσεις RT60 από rew που τις ψιλοκαταλαβαίνω μπορείς να ανεβάσεις πριν και μετά;
Επίσης μπορείτε να εξηγήσετε ποια η λογική της επιλογής για πίσω από τα ηχεία; γιατί το polyfusion και όχι bass trap και εκεί με τη λογική των οπίσθιων ανακλάσεων που κατά κύριο λόγο είναι χαμηλά;
Καταρχάς στο συγκεκριμένο χώρο και διαρρύθμιση τα πλευρικά τοιχώματα είναι αρκετά μακρινά ώστε να έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο οι πρώιμες ανακλάσεις από εκείνα.Μένουν ουσιαστικά οροφή,πρόσθιο και οπίσθιο τοίχωμα.Η οροφή απέκτησε polyfusor.
Στο οπίσθιο τοίχωμα έπρεπε να τοποθετηθεί αναγκαστικά ευρυζωνική απορρόφηση,λόγω της κολλητής σε αυτό θέσης ακρόασης.Το baffle step στα κύρια ηχεία του jio έχει κεντρική συχνότητα στα 304 Hz περίπου.Άρα η ηχητική ενέργεια κάτω από εκείνη διαδίδεται και όπισθεν του ηχείου.
Μολονότι δεν θ'αποπειραθώ ν'αντιπαραθέσω ευθέως απορροφητική ισχύ μεταξύ bass trap & polyfusor αφού είναι προδιαγεγραμμένες υπό διαφορετικά δεδομένα,γνωρίζουμε από τα δημοσιευμένα διαγράμματα ότι το polyfusor απορροφά πάνω από το μισό της προσπίπτουσας στην επιφάνειά του ηχητικής ενέργειας μεταξύ 90-250 Hz,,με εξαίρεση μια μικρή πτώση στα 160 Hz.
Η ηχητική ενέργεια που αντανακλάται από το πρόσθιο τοίχωμα θα οδεύσει στο οπίσθιο κι εκεί θα συλληφθεί από τα εγκατεστημένα bass trap πάνελ.Ένα μέρος αυτής ιδίως κείμενο σε μεσαίες-υψηλές οκτάβες δεν αναμένεται ν'απορροφηθεί,αφού έχουν μείνει και κατοπτρικές επιφάνειες γύρω από τα πάνελ στο οπίσθιο μέρος.Για την περαιτέρω φροντίδα αυτού του ποσού ενέργειας το περιθώριο διαχυτικής δράσης μπορούσε να βρεθεί μονάχα σ'εκείνες οι περιοχές στο πρόσθιο τοίχωμα και όπισθεν των ηχείων,αφού κι εκεί υπάρχει κατοπτρική επιφάνεια οθόνης ανάμεσά τους.Και χρειάζονταν σε αυτό το ύψος.
Πάντως οφείλω να πω ότι όποια ηχώ θ'ακούγεται έστω και απομακρυσμένη,δεν παύει να παραβλάπτει την αντίληψη πάνω στη θέση ακρόασης.Επιπλέον για να ήμουν απολύτως ειλικρινής και με ΄΄πόνο ψυχής΄΄,η παντόφλα μέσα μου δυσανασχετεί με μαυρίλες πάνω σε τοιχώματα,οπότε ελπίζω να ήταν το χρώμα τουλάχιστον επιλογή της συζύγου.