Ένα απόγευμα στου Κώστα Ear

Reaction score
18.819
Εύχομαι πλήρη αποκατάσταση...Δεν κρύβω ότι νιώθω κι επίσημα κάπως ΄΄δικαιωμένος΄΄ που αποφεύγω τα home cinema...

Έχουν γίνει σχετικές αναφορές στο νήμα ΄΄Λειτουργία της ακοής΄΄...
Εχεις ακούσει, εστω και ανεκδοτολογικά , για την ασυμμετρια που ισχυριζεται αυτος στους πλαινούς τοίχους.? Δε κανει καμμια λογική ή ....

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.002
περαστικά, σου είπαν σε πόσες συχνοτητες ?
Thanks φίλε μου!
Έκανα ακουόγραμμα.
Δυστυχώς παρότι στον χώρο και συνεχομουσικόφιλος δεν είχα κάνει ξανά ακουόγραμμα, και έτσι σαν reference πιάνεται αναγκαστικά το "απείραχτο" αριστερό αυτί.
Στις συχνότητες που έχει το τεστ, παίζει pure tones, στα 125Hz, 250Hz, 500Hz, 1kHz, 2kHz, 4kHz, 8kHz, 12kHz είχα αυτό που αποκαλούν mild to moderate (μετρίου) βαθμού πτώση/βαρηκοΐα, στα 125Hz το δεξί αυτί έχει 38db λιγότερη ευαισθησία, στα 250Hz περί τα 34db, στα 500Hz 27db, στο 1kHz 30db, στα 2kHz 31db, 4kHz 19db, 8kHz περί τα 27db και στα 12kHz 17db.

Σύμφωνα με τον doc αυτού του είδους το SSNHL ( αν δεν βρεθεί έξω και μακριά π.χ. ακουστικό νευρίνωμα ) έχει ας πούμε τις καλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης ( οι έρευνες λένε πως αν έχεις μικρού ή μεσσαίου βαθμού πτώση ακοής, συνοδεύεται από ringing (tinnitus) αλλά δίχως ίλιγγο και ανισορροπία, είναι οι περιπτώσεις που είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό ανάρρωσης.

Προσπαθώ να κρατάω καλά την ψυχολογία όσο γίνεται (πολύ δύσκολο, η ιδέα του να μείνει ως έχει η πτώση ακοής και το μόνιμο ringing στο αυτί μου ακούγεται σαν να μου έλεγες πως θα είμαι με ένα πόδι για την υπόλοιπη ζωή μου :( ) και να σκέπτομαι θετικά, ελπίζοντας... :(

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.759
την ασυμμετρια που ισχυριζεται αυτος στους πλαινούς τοίχους
Αυτή είναι η πιο σωστή προσέγγιση.

Εξασφαλίζει σημείο προς σημείο, μια από τις απέναντι επιφάνειες να είναι ηχητικά δραστική, ώστε να μη παραμένουν ελεύθερες επιφάνειες σε παράλληλη συμμετρία για πινκ πονγκ.

Το Ray στον ήχο.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.033
Άλλο
δεν υπάρχει η έννοια των χρόνων αντήχησης σε οικιακούς χώρους
Και άλλο

"However, previous work and research for many years has shown that RT alone can be insufficient to describe the acoustic conditions in non-diffuse environments, especially in rooms"
Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα έχω διαβάσει όλα
Ενώ εγώ τα δεν τα έχω διαβάσει; :tongue:

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.759
Όσο για την πάγια "δική μου προτροπή" για διαχυτικες διατάξεις πάνω από απορρόφηση, καθώς και τον όλο τρόπο σκέψης, οφείλετε να δείτε προσεκτικά πως ακριβώς το ίδιο προτείνει η τζικ ακουστικς:

If wide control is needed, but the high range doesn’t need as much absorption, the GIK Scatter Plate can be added onto most of our broadband absorbers to reflect & scatter hi-mids and treble.

Προφανώς σε κάθε οικιακό χώρο στα πρίμα η μέτρηση RT 20 θα δώσει τη χαμηλότερη τιμή.

Μόνο το φλατερ Έκο εξασφαλίστε ότι το καταπολεμησατε πλήρως στα πρίμα, κάτι άλλο δε χρειάζεται εκεί, το edt θα είναι οκ αν δεν υφίσταται καθόλου φλατερ Έκο, πάω και στοίχημα.

Ταυτόχρονα, πάω στοίχημα ότι στους περισσότερους οικιακούς χώρους ακρόασης, μια χαρά υπάρχει φλατερ Έκο.

Dimifoot

Editor
Reaction score
84.033
Σαφώς λοιπόν για πλήρη εικόνα θέλουμε και spectrogram/waterfall, και RT60 (30) και EDT.

To RT60 πράγματι δεν αρκεί. Αλλά το "δεν υπάρχει" είναι παρανόηση.
Η AES δεν είναι άσχετη που έχει και προτεινόμενα RT60 ανά διάσταση

Reaction score
18.819
Αυτή είναι η πιο σωστή προσέγγιση.

Εξασφαλίζει σημείο προς σημείο, μια από τις απέναντι επιφάνειες να είναι ηχητικά δραστική, ώστε να μη παραμένουν ελεύθερες επιφάνειες σε παράλληλη συμμετρία για πινκ πονγκ.

Το Ray στον ήχο.
Δηλαδη έαν εχω απορρόφηση π.χ. στον αριστερό πλαινό τοίχο (α΄ ανάκλαση) , ακριβως απέναντι αυτού, στον δεξί πλαινό τοίχο πρέπει να βάλω διάχυση κοκ. Και η ισορροπία που λέμε τι γίνεται ?

Dimifoot

Editor
Reaction score
84.033
Δηλαδη έαν εχω απορρόφηση π.χ. στον αριστερό πλαινό τοίχο (α΄ ανάκλαση) , ακριβως απέναντι αυτού, στον δεξί πλαινό τοίχο πρέπει να βάλω διάχυση κοκ. Και η ισορροπία που λέμε τι γίνεται ?
ΟΧΙ !!!!!!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.759
Αφού μιλάμε για
non-diffuse environments
Τι νόημα έχει η διάχυση μωρέ;
Diffuser σε non-diffuse environment, φανταστική λύση σε φανταστικό πρόβλημα..

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.759
Εντελώς λάθος προσέγγιση είναι αυτή που λες.

Αν κάνεις μίξη απορρόφησης και διάχυσης, αν ας πούμε βάζεις μια συνολική επιφάνεια 5τμ σε κάθε τοίχο από την οποία τα 3τμ είναι διάχυση και τα 2 απορρόφηση, τότε θα πρέπει κάθε παράλληλος τοίχος να έχει ακριβώς 5τμ ηχητικής περιποίησης, ανάκατα όμως η απορρόφηση με τη διάχυση, στο ίδιο ποσοστό, και όχι οπτική συμμετρία με τον απέναντι τοίχο.

Αν σε κάθε τοίχο μοιράζεις διάσπαρτα 5τμ διάχυσης, τότε οι επαλληλοι τοίχοι πρέπει να έχουν ασύμμετρη τοποθέτηση των διαχυτων, να φαίνεται τυχαία.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.225
Εχεις ακούσει, εστω και ανεκδοτολογικά , για την ασυμμετρια που ισχυριζεται αυτος στους πλαινούς τοίχους.? Δε κανει καμμια λογική ή ....
Όχι,δεν έχω ΄΄ακούσει΄΄,ούτε καν τρεμοπαίξιμο ακόμα και σε ολότελα αφρόντιστους χώρους που χρησιμοποιώ,καθότι έχουν γίνει σχετικές νύξεις πάνω σε αυτά τα στοιχεία εδώ και χρόνια,ενώ σε ανάλογο φαινόμενο αποσκοπεί η παρουσία του κρεβατιού να μπλοκάρει με το στρώμα του την επαλληλία προς την οροφή.
Πρόσεχε τώρα το λεπτό σημείο,ασυμμετρία μεν ανάμεσα σε παράλληλα τοιχώματα,αλλά όχι ανισόρροπη κατανομή ανάμεσα σε παρακείμενα τοιχώματα. :sneaky:

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.461
Και όμως, αυτό που λέτε λάθος είναι αυτό που λέει σωστό ο Grimani.
Δείτε τους τοίχους.

Screenshot_20210315_134223.jpg

Επίσης, ποτέ διάχυση πίσω από το κεφάλι, και ας είναι και στα 3m ο πίσω τοίχος.

Reaction score
18.819
Αυτό είναι τοποθέτηση εναλλάξ. Όχι ο ένας τοίχος διάχυση και ο άλλος απορρόφηση.
Εναλλαξ, αλλα απεναντι απο καθε διαχυτικη διαταξη , εχει απορροφητικη.

alexis

Reaction score
30.461
Αυτό είναι τοποθέτηση εναλλάξ. Όχι ο ένας τοίχος διάχυση και ο άλλος απορρόφηση.
Δεν είπε αυτό ο @thva.

Είπε
Δηλαδή ότι δείχνει και το σχέδιο.
Screenshot_20210315_134223.jpg

Ο Grimani είπε ότι με αυτό τον τρόπο έχουν διαπιστώσει ότι καθαρίζει περισσότερο το soundstage και γίνεται ποιό ξεκάθαρη η εικόνα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.759
Η AES δεν είναι άσχετη που έχει και προτεινόμενα RT60 ανά διάσταση
Προφανώς.
Απλώς το RT60 σε μικρούς χώρους εκφράζει μόνο το edt και τίποτα παραπάνω.

Το edt σε μικρούς χώρους (non-diffuse environment) είναι ξεκάθαρα μέτρηση ενέργειας πρώτων ανακλασεων (early reflections) και τίποτε άλλο, δηλαδή είναι οι μεγαλύτερης ισχύος (κατευθυντικες) πρώτες ανακλάσεις και δεν μιλάμε για reverberation που οφείλεται σε αλλεπάλληλες ανακλάσεις.

Η εννοιολογική διαφορά είναι απλη:
Ανάκλαση και αντήχηση.
Δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Χρόνοι μείωσης ενέργειας αντήχησης και χρόνοι μείωσης ενέργειας πρώτης ανάκλασης. Δεν είναι το ίδιο.

Εκεί που υπάρχει ανάκλαση, είναι εφικτό το σκατερινγκ.

Εκεί που υπάρχει αντήχηση, είναι εφικτή η διάχυση.

Σε μικρούς χώρους (non-diffuse environment) γίνεται αληθής μέτρηση RT10 & RT20.

Σε μεγάλους χώρους (diffuse environment) γίνεται αληθής μέτρηση RT60.

Σε μικρούς χώρους είναι καμένη εντελώς η μέτρηση RT60 κάτω από 200 κύκλους (ακόμα και υπό μορφή RT10), ενώ σε μεγάλους χώρους υφίσταται κανονικά.

Σε μεγάλους χώρους δεν υπάρχει η έννοια του RT 10 και της άμεσης ανάκλασης, γι'αυτο δεν επηρεάζεται η αντιληπτότητα από πολύ μεγάλους χρόνους αντήχησης σε μεγαλες συναυλιακές αίθουσες, υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος ελεύθερου ανακλασεων λόγω διαστασεων και πολύ μεγάλης καθυστέρησης της υποθετικής πρώτης ανάκλασης, η οποία έχει τη μορφή αντήχησης και υπόκειται στους κανόνες τις διάχυσης.

Τιδεγκαταλαβαινεις.

Για λόγους ευκολίας συνεννόησης, χρησιμοποιούμε (εσφαλμένα αλλά χωρίς επιπτώσεις) την έννοια του χρόνου αντήχησης μεγάλων χώρων RT60, ως χρόνου μείωσης πρώτων ανακλασεων RT10-20 (edt) με ισχύ μόνο άνω της ζώνης. Παραλληλισμός άκυρος, αλλά χρήσιμος.

Παραλληλισμός που γίνεται με αναγωγή του χρόνου μείωσης πρώτης ανάκλασης (early decay time) ως μέτρηση RT 10-20 με πολλαπλασιασμό για υποθετική τιμή RT 60, για σύγκριση με αληθείς χρόνους αντήχησης μεγάλων χώρων (RT60).

Βεβαίως κι αυτός ο Παραλληλισμός είναι εσφαλμένος, διότι η αναγωγή RT 10 σε RT60 δεν είναι αληθής, διότι προϋποθέτει γραμμική μείωση, που δεν είναι, καθόλου γραμμική μάλιστα, ούτε ανά συχνότητα ούτε στο φάσμα, λόγω διαφορετικού ρυθμού απορρόφησης και ανάκλασης των υλικών.

Ο Grimani είπε ότι με αυτό τον τρόπο έχουν διαπιστώσει ότι καθαρίζει περισσότερο το soundstage και γίνεται ποιό ξεκάθαρη η εικόνα
Συμφωνώ 100%.

Last edited:

Reaction score
18.819
Δεν είπε αυτό ο @thva.

Είπε

Δηλαδή ότι δείχνει και το σχέδιο.
View attachment 204636

Ο Grimani είπε ότι με αυτό τον τρόπο έχουν διαπιστώσει ότι καθαρίζει το soundstage και γίνεται ποιό Καθαρή η εικόνα.
Ναι αυτό είπα. Αυτο ειπε ο τ'υπος στη συνέντευξη. Μάλιστα ψέλισε για λίγο ότι αυτο ειναι αντισυμβατικό και δε το κανει κανένας αλλος, αλλα αυτος λεει με την εμπειρία του , του αρεσει (χωρις φυσικα να δικαιολογησει - βασισει καπου παραπέρα την εμπειρία του αυτη)

alexis

Reaction score
30.461
Επίσης έχει διαπιστώσει ότι το μέλλον στην ηχητική περιποίηση χώρου είναι Diffusers που κάνουν και κάποιου είδους απορρόφηση (χωρίς αυτό να καταργεί τα κατ εξοχήν απορροφητικά panels).
Αυτός προσωπικά σχεδιάζει και πουλάει τέτοια στην εταιρεία του. Δουλεύουν καλύτερα λέει και ο χώρος μπορεί να σχεδιαστεί ευκολότερα και με καλύτερα αποτελέσματα.

Στην ουσία, ότι έχει κάνει και ο Κώστας.

Last edited:

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.557
Members
38.197
Νεότερο μέλος