Umik 1 - REW

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.425
Θα σου δώσω παράδειγμα πώς να μελετήσεις τα ETC...Στο κεντρικό κανάλι μόνο του εμφανίζεται πληθώρα έκτοπων συνιστωσών με σημαντική ενέργεια (ανώτερη του -20 dB ) εντός των πρώτων δύο msec.Ανάλογες υπάρχουν όταν εκπέμπουν μαζί L-C &R-C αλλά 'οχι στο L-R...Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι οφείλονται σε πολύ κοντινές επιφάνειες ως προς το κεντρικό,αφού υπάρχει ελάχιστη χρονική διαφορά προς τον άμεσο ήχο.

Άλλο παράδειγμα.η έκτοπη κορυφή πριν τα 8 msec που εμφανίζεται ισχυρότερα στα L,C, L-C & L-R αλλά όχι στο R-C.Στo R εμφανίζεται ισχυρότερα μετά τα 8msec...Αυτός ο χρόνος ισοδυναμεί με επιπλέον διανυθείσα απόσταση για το ηχητικό κύμα γύρω στα 2,75 μέτρα...Πρέπει λοιπόν να πάρεις ένα σχοινί με μήκος 2,75 + την απόσταση ακρόασης (εάν λ.χ. είναι 2,5 μέτρα η δεύτερη τότε 2,75+2,5 = 5,25 μέτρα) με το ένα του άκρο κολλημένο στο κέντρο από την πρόσοψη του ύποπτου ηχείου και το άλλο στηριγμένο στη θέση ακρόασης όπου βρισκόταν το μικρόφωνο και να δείς τεντώνοντάς το με φορά προς τις γειτονικές λείες επιφάνειες ποια από αυτές ενοχοποιείται,με την κορυφή της γωνίας που θα σχηματίζει το τεντωμένο σχοινί ν'ακουμπά πάνω της.

Last edited:

Reaction score
7.877
Προφανώς και στο κεντρικό είναι το τραπέζι που βρίσκεται μπροστά του.

Το οποίο είναι προφανώς μπροστά μου (mlp) όποτε και από τα lr θα υπάρχει ανάκλαση αλλά σε μεγαλύτερο χρόνο

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.425
Προφανώς και στο κεντρικό είναι το τραπέζι που βρίσκεται μπροστά του.

Το οποίο είναι προφανώς μπροστά μου (mlp) όποτε και από τα lr θα υπάρχει ανάκλαση αλλά σε μεγαλύτερο χρόνο
Αυτό πιθανόν ν'αφορά στην έκτοπη ενεργειακή κορυφή γύρω από το σημείο των 6 msec,η οποία στα L,R & L-R εμφανίζεται ισχυρά λίγο μετά τα 6 ενώ όπου εμπλέκεται το κεντρικό έρχεται ισχυρά λίγο πριν...Επίσης ανάλογα με τη σχετική στάθμη των κορυφών μπορεί να εκτιμηθεί κατά πόσον εμπλέκονται περισσότερο του ενός κανάλια μαζί ως προς δεδομένη επιφάνεια ή περισσότερες της μίας επιφάνειες προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Last edited:

Reaction score
7.877
με το ένα του άκρο κολλημένο στο κέντρο από την πρόσοψη του ύποπτου ηχείου και το άλλο στηριγμένο στη θέση ακρόασης όπου βρισκόταν το μικρόφωνο και να δείς τεντώνοντάς το με φορά προς τις γειτονικές λείες επιφάνειες ποια από αυτές ενοχοποιείται,με την κορυφή της γωνίας που θα σχηματίζει το τεντωμένο σχοινί ν'ακουμπά πάνω της.
από το κεντρικό είμαι στα 2.25 + 2.75 πάμε στα 5μ

οπότε είμαστε εδώ

στις κόκκινες βούλες

η μεσαία είναι στο ταβάνι

323093_877029aedda7c5b496e70d08019baf5a - Αντιγραφή.png

Reaction score
7.877
Ανάλογη διερεύνηση πρέπει να γίνει για καθεμία έκτοπη κορυφή ξεχωριστά...
έχει νόημα να ψάχνεις κάθε μία. ?

φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι γυμνοί τοίχοι και το τραπεζάκι δημιουργούν θέματα. και όσο ανεβαίνουμε χρονικά συμβαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα.

δλδ για το αριστερό ηχείο όσο ανεβαίνει ο χρόνος στο δεξί τοίχο η ανάκλαση θα πλησιάζει τον μπροστά τοίχο
και στο αριστερό τοίχο θα πλησιάζει η ανάκλαση στο πίσω τοίχο.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.425

φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι γυμνοί τοίχοι και το τραπεζάκι δημιουργούν θέματα. και όσο ανεβαίνουμε χρονικά συμβαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα.

δλδ για το αριστερό ηχείο όσο ανεβαίνει ο χρόνος στο δεξί τοίχο η ανάκλαση θα πλησιάζει τον μπροστά τοίχο
Οπωσδήποτε για καθεμία ανερχόμενη σε ύψος -10 dB.

Επιπλέον έχεις στην άλλη επίμαχη ζώνη 1-3 KHz χαρακτηριστική πτώση στο EDT (Early Decay Time) στο L-R συνδυασμό,στοιχείο που εκτιμώ ότι σχετίζεται με το spinorama των ηχείων.

Last edited:

Reaction score
15.543

φαινεται ξεκαθαρα οτι οπου ναναι θαρθουν τα μικρα 🍼 και εχεις τρελαθει..:lolsign:

Reaction score
7.877
έχει να φτιάξει μπασοπαγίδα με την μεγάλη συσκευασία των πάμπερ.... :laugh:
κάνω μετρήσεις να δω πως πρέπι να φτιαχτει μια Helmholtz για να μαζέψουμε τα 60

και μπορεί να τη γεμίσω με παμπερς :roflmao: :p
φαινεται ξεκαθαρα οτι οπου ναναι θαρθουν τα μικρα 🍼 και εχεις τρελαθει..:lolsign:
ότι προλάβω. ενας μήνας έμεινε τρε΄χατε ποδαράκια μου.

Να μου φέρει ο Χάρης και ένα monolith 15ari?
Στιγμιότυπο οθόνης 2021-03-17 174725.jpg

Επιπλέον έχεις στην άλλη επίμαχη ζώνη 1-3 KHz χαρακτηριστική πτώση στο EDT (Early Decay Time) στο L-R συνδυασμό,στοιχείο που εκτιμώ ότι σχετίζεται με το spinorama των ηχείων.
Πάνω σε αυτό. με eq έρχεται αυτή η βύθιση, πρέπει ή όχι?

και γιατί αλλάζει το rt όταν εφαρμόζουμε eq? Κόβοντας όλες αυτές τις κορυφές 100 με 400 το rt μεγαλώνει.

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.425
κάνω μετρήσεις να δω πως πρέπι να φτιαχτει μια Helmholtz για να μαζέψουμε τα 60

και μπορεί να τη γεμίσω με παμπερς :roflmao: :p

ότι προλάβω. ενας μήνας έμεινε τρε΄χατε ποδαράκια μου.

Να μου φέρει ο Χάρης και ένα monolith 15ari?
View attachment 204940

Πάνω σε αυτό. με eq έρχεται αυτή η βύθιση, πρέπει ή όχι?

και γιατί αλλάζει το rt όταν εφαρμόζουμε eq? Κόβοντας όλες αυτές τις κορυφές 100 με 400 το rt μεγαλώνει.
Έχω ήδη διατυπώσει άποψη πάνω στην εφαρμογή θετικού gain στη συγκεκριμένη υποχώρηση...

Σε μικρούς χώρους υπαγόμενους σε τυπικό οικιακό περιβάλλον όπως έχει ειπωθεί δεν χρησιμεύει τόσο να λογαριάζουμε αποκλειστικά το μέγεθος του RT με υψηλό περιθώριο dB,όπως λ.χ. RT60.Δες ενδεικτικά την επίδραση του EQ στο δικό σου χώρο πάνω σε δείκτες όπως Τ20 , Τ30 , EDT.Άμα εμφανίζονται έντονες ανατροπές,αυτό είναι ένδειξη ανισόρροπου spinorama από πλευράς ηχείων.Το EDT πρέπει να σ'ενδιαφέρει ιδιαίτερα σε μικρό οικιακό χώρο,αφού συναρτάται ακριβώς με την ενέργεια από τις πρώτες ανακλάσεις.

Θα σου δείξω για παράδειγμα τις σχετικές παραστάσεις για μια πρότερη εκδοχή του setup με τις κόρνες απουσία πάντα sub στο δωμάτιο υπό ελεγχόμενο RT πριν και μετά την εφαρμογή πολύ επιθετικού - λόγω των εγγενών ανισορροπιών από την κόρνα μεσαίων - EQ...

Χωρίς EQ :
1616002237767.png

Μετά την εφαρμογή EQ :
1616002298717.png

Πάνω από τη ζώνη Schroeder οι δείκτες δεν έχουν ανέλθει ούτε έχει ανατραπεί η μεταξύ τους συνάφεια,αντιθέτως εξαιτίας του εκτεταμένου αρνητικού gain έχει κατέλθει λίγο το EDT από μεσοϋψηλές και άνω

Last edited:

Reaction score
7.877
χαμηλά τα sub φαίνεται να επηρεάζουν το αποτέλεσμα και ειδικά το edt

πχ εδώ στην πρώτη περίπτωση βλέπουμε το right μετά από eq και χρήση minidsp με sub και cross 100
στη δεύτερη με sub cross 100 αλλά χωρίς eq
και στη τρίτη το ηχείο μόνο του large

right fixed.jpg
right no eq.jpg
right large.jpg

Στα παραπάνω αν εξαιρέσουμε το edt η διαφορά είναι μικρή και περιορίζεται στο φάσμα 100 με 300

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.425
χαμηλά τα sub φαίνεται να επηρεάζουν το αποτέλεσμα και ειδικά το edt

πχ εδώ στην πρώτη περίπτωση βλέπουμε το right μετά από eq και χρήση minidsp με sub και cross 100
στη δεύτερη με sub cross 100 αλλά χωρίς eq
και στη τρίτη το ηχείο μόνο του large

View attachment 204958 View attachment 204959 View attachment 204960
Στα παραπάνω αν εξαιρέσουμε το edt η διαφορά είναι μικρή και περιορίζεται στο φάσμα 100 με 300
H τοπική ανύψωση στην τέταρτη οκτάβα ανταποκρίνεται σταθερά και στα δεδομένα από spectrogram...

Άλλο αξιόλογο στοιχείο είναι να κάνεις υπέρθεση (overlay) στα ETC από τα επιμέρους κανάλια,προκειμένου να διαπιστωνόταν ο βαθμός ομοιομορφίας μεταξύ τους.Δεν φτάνει μονάχα η κατάπνιξη ενεργειακών...εξεγέρσεων,πρέπει τα κανάλια μεταξύ των να διακρίνονται από ομοιόμορφη κλίση και κατανομή των spikes καθώς οι παραστάσεις ETC προχωρούν στον άξονα του χρόνου.

Last edited:

Reaction score
1.056
Προσωπικα ειμαι περιεργος με την φροντιδα που θα προτεινουν για τις συχνοτητες κοντα στα 60 hz .
Η επομενη μου απορια ειναι αν με τη προσθηκη 2 ακομη sub θα μειωθει αισθητα το RT60 στις χαμηλες εκεινες περιοχες . All the best !!

Reaction score
1.789
Να κάνω μια πρόβλεψη; λογικά θα προτείνουν soffit για γωνίες και μπροστά τοίχο γωνία- ταβάνι και 244 για τα reflections + ταβάνι. :)

Λογικά ο φίλος @ankokdog έχει δώσει και κάποιο budget να "δουλέψουν" ή και κάποιες προτιμήσεις. Για τους 60 λογικά δεν θα προτείνουν κάτι γιατί θα χρειαστούν Tuned traps οι οποίες τουλάχιστον σε εμένα είχαν πει ότι για να δω αποτέλεσμα θέλω πάρα πολλές και ξέφευγε και το budget αλλά και η δυνατότητα τοποθέτησης.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • spylab
    Shalom

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.084
Members
38.286