Ένα απόγευμα στου Κώστα Ear

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.742
Εχουμε άλλα πράγματα να ασχοληθούμε , πιο σοβαρά.
Μπα, παιχνίδι είναι.
Ασχολούμαστε να περνά η ώρα, κι ας μη κάνουμε τίποτα.

Άμα προσέξεις στο τριπλό γράφημα πιο πάνω, μετρήσεις προ και πρόβλεψη μετά, διαφαίνεται μια ήπια υποχώρηση περί τους 30 κύκλους, και μια εμφανής τόνωση στους 20.

Η μέτρηση επιβεβαιώνει μια ελάχιστη υποχώρηση στους 30, όπως και την τόνωση χαμηλά.

Αμα προσέξεις τώρα το ταργκετ κερβ, δείχνει σα να τονίζει τους 30 και να κατεβάζει τα πιο κάτω.

Το αποτέλεσμα είναι ηλιθια ομαλή απόκριση.

Βέβαια εκτιμώ πως αυτές οι λεπτομέρειες δεν είναι ακουστες, αλλά οι μετρήσεις οφείλουν να είναι όσο πιο σωστές είναι εφικτό, χωρίς πολλά πολλά.

Δηλαδη το κυκλάκι στο ταργκετ κερβ, τρόπον τινά καλύπτει τα κυκλάκια στο πριν & μετά.

325326_abab77ab5528882302d2670b30a0ed60~2.jpg

IMG_20210329_024823~2.jpg

Last edited:

Reaction score
5.395
Βεβαίως δε μπορείς να περιμένεις τίποτα σημαντικό στους 10 κύκλους από 10"
Μπα, πώς σου ξέφυγε κακή κουβέντα; Προς στιγμήν είχα σχηματίσει την εντύπωση από τα λεγόμενά σου ότι το 870 είναι τέρας απεριορίστων δυνατοτήτων.

• Like
Reactions: PMC

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.742
Μπα, πώς σου ξέφυγε κακή κουβέντα; Προς στιγμήν είχα σχηματίσει την εντύπωση από τα λεγόμενά σου ότι το 870 είναι τέρας απεριορίστων δυνατοτήτων.
Απεριόριστη είναι μόνο η ανθρώπινη βλακεια.

Σχηματίζεις αυθαίρετες και λανθασμένες εντυπώσεις, αναίτια.
Έχω εξηγήσει τα πάντα αναλυτικά.

ΥΓ.

Η συνολική μετρήσιμα μέγιστη στάθμη (κυρίως εκ των 4 σαμπ) στο χώρο μου (σε πρόγραμμα μουσικό, κορυφές) δεν φτάνει τα 125 ντεσιμπέλ, μέχρι 123-124 έχω μετρήσει όμως κατ'επαναληψιν, στη θέση ακρόασης.

Απεριόριστο, δε το λες. :gotcha:

Και σίγουρα χωρίς απόκριση στους 10 κύκλους. Δεν διαθέτει το μαγαζί σαμπ στα σαμπ, παίζει εγγυημένα μόνο το ακουστό φάσμα, 20Hz - 20kHz.

Στου τερματογκαζη χτυπάει κορυφές πάνω από 125, πιθανώς 130 να τα έχει.
Κι εκεί βέβαια δεν είναι "απεριόριστο".8-)

Πάντως δεν είναι για πάνω από 2' τέτοιες στάθμες. Δεν κάνει. Η ακοή πάει περίπατο και τζάμπα τα στέρεα.

Άρα, κρίνεται υπερεπαρκής για κάθε χρήση.

Η στάθμη αναφοράς προβλέπει μέση στάθμη 85 με 105 στις κορυφές.
Αντε να δώσεις άλλα 10 ντεσιμπέλ στο κεφάλι, πας 115 κορυφές στη θέση ακρόασης.

Αντε 120 στο τσακίρ κέφι, για πολύ λίγο όμως.

Και το βολιουμ του τρινοβ το έχω περιορίσει, ώστε να μη φτάνει τέτοια νούμερα. Παίζω έως 18 ντεσιμπέλ πάνω από στάθμη αναφοράς, μετρημένα και με rew. Εκεί έβαλα στοπ.

Για υπόηχους, 1 και 5 και 8 και 10 χερτζ, χρειάζονται άλλες υποδομές, όπως και άνεση χώρου.
Το είχα σκεφτεί σε κάποια φάση, το διερεύνησα, το άφησα. Δε χωράνε.
Αν χωρούσαν, έστω για χαβαλέ, θα το είχα υλοποιήσει στους υποηχους σε τέτοια στάθμη (εγγυημένα 120), αν και θα ήταν τρομερά τα προβλήματα συντονισμου από τα δομικά στοιχεία του δωματίου. Ίσως στάθηκα τυχερός που δε το έκανα, θα τα έβρισκα μπαστούνια στο τελος.

Ως τώρα άκουγα μουσική στο - 27, δηλαδή σχεδόν 10 ντεσιμπέλ κάτω από στάθμη αναφοράς. Μια χαρά στάθμη. Τα τελευταία 5-6 κομμάτια ήταν στάθμη αναφοράς (-18) και έριξα και ένα λεπτό ακρόασης στο - 12, μόλις 6 ντεσιμπέλ πάνω από στάθμη αναφοράς. Ήρεμη μέρα σήμερα. :)

Last edited:

Reaction score
4.156
Στο νήμα διαβάζω περιγραφές για «τρόμο».
Ναι, σίγουρα, με τα γνωστά bass reflex 10ιντσα των KH, χαχα! Μακάρι να ήταν τόσο εύκολος ο τρόμος στο μπάσο!
@vastsar
Η απάντησή σου στο πιο πάνω ερώτημα ποια θα ήταν;

Πες ότι το ίδιο ακριβώς σύστημα του Κώστα ήταν στημένο πχ με τα δικά σου μόνιτορ.
Πιστεύεις ότι θα σε εντυπωσίαζε λιγότερο;

Εγώ πιστεύω πως δεν θα είχε καμία διαφορά στον εντυπωσιασμό σου με το αποτελεσμα.
Ενα πρωτο Γιαννη.
Αν σ ενα φροντισμενο βαλουμε στις 4 γωνιες απο ενα 15ιντσο σαμπ (επειδη ξερω σ αρεσουν τα μεγαλα νουμερα, εσυ βαλε 20ιντσες) κι απο την αλλη παμε να κανουμε ενα συστημα line array σαμπς με μικρα οκταιντσα της ιδιας εταιριας. Ας υποθεσουμε οτι χωρανε στο υψος 8 8ιντσα σαμπακια. Αρα στις 4 γωνιες συνολικα μπηκαν 32 σαμπ. Τις λες για το τελικο αποτελεσμα. Τα σαμπακια θα παιξουν καλυτερα η τα 4 τερατα.

Με βαση τα οσα ειχες γραψει δημιουργεις την εντυπωση οτι τα μικρα εχουν αδυναμιες και βαζοντας πολλα κρυβεις τις αδυναμιες τους (οι οποιες ωστοσο ειναι υπαρκετες). Επομενως πας μια κι εξω στο κορυφαιο μοντελο της εταιριας. Εγω λεω πως αν το μικρο σαμπ ειναι προσεγμενο κατασκευαστικα (αναφερομαστε συνηθως στα στουντιακα σαμπ επωνυμων εταιριων επειδη εκει το αγοραστικο κοινο ειναι εξαιρετικα απαιτητικο) τα μικρα σε συστοιχια line array θα παιξουν καλυτερα. Αυτη ειναι η δικη μου αποψη.

Υπαρχει και μια ακομη παραμετρος που δεν την αγγιξαμε ως τωρα. Εχεις ενα στερεο συστημα που στηριζεται σε οκταιντσους δορυφορους, βαζεις ενα σαμπ δωδεκαιντσο σ ενα χωρο χοντρικα 20-25 τμ κι ακουγεται αξιοπρεπεως. Αυξανεις τους δορυφορους σε 3 και μετα σε 5 κι αργοτερα σε 7. Τι λες εδω, το σαμπ θα υποστηριξει με τον ιδιο τροπο αυτο το πολυκαναλο συστημα η θα χρειαστει ουσιαστικες ενισχυσεις? Φυσικα το και θα χρειαστει. Δεν ειναι απαραιτητο να εχεις μια ακομη μεγαλυτερη επιφανεια, αλλα μπορεις να πας σε περισσοτερα αριθμητικα σαμπ.

Οσον αφορα τη συγκριση των δικων μου Adam με τα 310 στον ιδιο χωρο, νομιζω οτι συγκρινουμε διαφορετικα πραγματα. Σε διαφορετικη κατηγορια βρισκεται το καθε ηχειο. Για να το κανω και πολυ πιο απλο και κατανοητο θα παρω δυο ιδια ηχεια της Adam. Το Α77Χ και το S2V. Το πρωτο εχει δυο επταιντσα στην καμπινα και το δευτερο εχει ενα. Ωστοσο το δευτερο η εταιρια το πουλαει σχεδον στα διπλασια λεφτα. Τι λες δεν θ ακουστει η διαφορα τους? Επισης σ ενα πολυκαναλο σεταπ τα πολλα S2V δεν θα κανουν ακομη μεγαλυτερη την ακουστη διαφορα σε σχεση με το Α77 Χ? Νομιζω οτ μαυτο το παραδειγμα απανταω και στο ερωτημα σου.

Επιπροσθετα θ αναφερω και κατι ακομη. Στην περιπτωση μου αλλαξα τα δυο εμπρος ηχεια. Εβαλα αντι των Α7 τα Α77. Ο Κωστας παντα φωναζε (δεν τοβγαλε φυσικα απο το μυαλο του) οτι ολα τα ηχεια πρεπει να ειναι ιδια. Φυσικα πηρα γκαζια περισσοτερα. Μεγαλωσα και την αποσταση ακροασης (αυτο ηταν ενα προβλημα ουσιας που λυθηκε με την αλλαγη των ηχειων). Ομως μονο καλα? Οχι φυσικα. Καποιος που θ ακουσει μια φορα για 2-3 ωρες ισως βρει μονο θετικα στην συγκριση. Εγω βλεπω οτι το συστημα εγινε εμπροσθοβαρες. Με ολα τα ηχεια Α7Χ ειχε μεγαλυτερη ομοιογενεια. Πρεπει να ζησεις αρκετο καιρο με το ενα και το αλλο να καταλαβεις αυτο που γραφω.

Ας παρουμε ενα αλλο ηχοσυστημα. Του Dimifoot. Τα εμπρος ηχεια του Δημητρη ζωγραφιζουν. Βγαζουν εκπληκτικο αποτελεσμα. Θεωρω οτι παιζουν καλυτερα απο τα 310. Που χανει το συστημα του Δημητρη? Στην ομοιογενεια. Δεν μπορει να εχει ολα τα ηχεια σαν τα εμπρος για χωραταξικους κυριως λογους (το οικονομικο επισης ειναι κι αυτο σοβαρος λογος). Οσο και να βαλεις τον Τρινοβ να κανει τα μαγικα του, καπου σηκωνει κι αυτος τα χερια ψηλα. Οποτε ναι μεν υπαρχει ενα παρα πολυ καλο τελικο αποτελεσμα αλλα ολοι γνωριζουμε οτι στο χομπυ καπου κανουμε εκπτωσεις και ο καθενας κανει εκει που για τον εαυτο του θεωρει οτι χανει τα λιγοτερα. Ετσι δειχνει επισης και ο καθενας το δικο του ηχητικο του στιγμα.

Reaction score
4.764
Τζάμι στο κούφωμα λόγου χάριν.
Το τυπικό εργολαβικο είναι 4+4, το διπλό τυπικό τεσσάρι.

Εδώ θες άλλες προδιαγραφές, τριπλεξ 8-αρι και 6-αρι, 8+6 με κενό 16.
Τα ξέρω αγορίνα μου, τα έχω ψάξει καλά.

Έβαλα πριν κάνα μήνα (τεστ ντραιβ) ένα τέτοιο τζάμι σε διπλή μπαλκονοπορτα. Τζάμι με νέο κούφωμα, όλα με προδιαγραφές, τίγκα στα pdf.
Τρελή ηχομόνωση, απίστευτη θερμομόνωση, σα ντουβάρια είναι.

Δεν είναι πολύ φτηνά, αλλά νταξ. Κοιμάμαι τρελά ήσυχα πλέον ακόμα και σε θεομηνιες. Ούτε σκυλιά ούτε κεραυνοί και βροχές, μηδέν. Άλλο κούφωμα. Αυτό, αντέχει.

ΥΓ. Δε κάνω πλάκα. Αυτό το τζάμι έβαλα:

View attachment 206545

Νομίζω πως έψαξα πολύ. Καλύτερο τζάμι δε βρήκα να κυκλοφορεί..
Κουρσουμι ρε, ασήκωτο.

Και ενισχυμένο κούφωμα. Τα απλά, δε βαστάνε τέτοια γούστα..
Εάν θέλεις πες εταιρεία και μοντέλο να μην γίνει κανένα λάθος
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.458
Πάντα θα υπάρχουν περιορισμοί και κυρίως σε κοινόχρηστους χώρους.
Είναι φύση αδύνατο να μπουν 2 x 15" ή 18" με τα κουτιά τους σε ένα τυπικό Ελληνικό σαλόνι. Μόνο αν είναι εντοιχισμένα.
Επίσης δεν βρίσκω κανένα λόγο όταν έχω τα LCR στα 3m και τα surround στο 1,5m να πάρω και τα πίσω 8".
Συμβιβασμοί γίνονται ακόμα και στα dedicated. Πόσο μάλλον στα σαλόνια.

Reaction score
5.395
@vastsar

Ας πιάσουμε ένα σαμπ τζούφιο στα 10Ηz.
H ένταση που πιάνει στα 10Hz είναι σαν την τελευταία εκπνοή του ετοιμοθάνατου πριν ξεψυχήσει. Που την ακούς αν έχεις κολλημένο το αυτί σου στο στόμα του.

Πιστεύεις ότι και 2 και 4 και 8 κομμάτια να βάλει κανείς από αυτό το μοντέλο σαμπ θα αντιστραφεί το αποτέλεσμα και στα 10Ηz θα βγάλουν τρόμο και αστείρευτη ενέργεια χωρίς να τερματίζουν;
Η απάντηση είναι ότι όσα και να βάλεις, αποτέλεσμα δεν θα έχεις στα 10Hz.
Βελτίωση στη μέγιστη στάθμη θα υπάρξει φυσικά, όπως και κάτι τις στην απόκριση, αλλά θαύμα δεν θα γίνει.

Πρέπει το ένα σαμπ από μόνο του να είναι αρκούντως ικανό, ώστε πολλαπλάσιος αριθμός των ίδιων σαμπ να έχει νόημα όσον αφορά τα χαμηλά Hz.

Όσον αφορά τους δορυφόρους, πιστεύω ότι ο αριθμός τους είναι τέτοιος που σε τόσο καλοστημένο σύστημα 9.4.4 και σε τόσο προσεγμένο χώρο όπως του Κώστα, και χαμηλότερης σειράς ηχεία να άκουγε ο επισκέπτης, πάλι εντυπωσιασμένος με χαμόγελο μέχρι τα αυτιά θα έφευγε μετά την ακρόαση.
Γαργαλιούνται οι δορυφόροι, παίζουν πολύ κάτω από τα όριά τους όντας τόσοι πολλοί.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.033
Δεν διαφωνείτε κάπου. Όλοι γνωρίζουμε πως όσο περισσότερα ηχεία (δορυφόρους) έχει ένα σύστημα τόσο "κρύβονται" οι ατέλειες τους. Υπάρχει και σχετική βιβλιογραφία για αυτό. Έχει μετρηθεί δηλαδή, με τυφλές δοκιμές ακροατών.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι σωστές δοκιμές ηχείων είναι τυφλές και με ένα ηχείο. Ούτε καν στέρεο.

Reaction score
5.395
Για υπόηχους, 1 και 5 και 8 και 10 χερτζ, χρειάζονται άλλες υποδομές, όπως και άνεση χώρου.
Το είχα σκεφτεί σε κάποια φάση, το διερεύνησα, το άφησα. Δε χωράνε.
Αν χωρούσαν, έστω για χαβαλέ, θα το είχα υλοποιήσει στους υποηχους σε τέτοια στάθμη (εγγυημένα 120), αν και θα ήταν τρομερά τα προβλήματα συντονισμου από τα δομικά στοιχεία του δωματίου. Ίσως στάθηκα τυχερός που δε το έκανα, θα τα έβρισκα μπαστούνια στο τελος.
Έλα μωρέ που δεν χωράνε. Αν ήθελες πραγματικά, θα το έκανες.
Τόσο πια δεν υπάρχει ένα μέτρο σε μια γωνιά για μια κατασκευή καθ' ύψος;
Ένας ολόκληρος κόσμος υπάρχει 10 με 20Hz. Κρίμα να μην τον γεύεσαι.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.742
Αυτός είναι και ο λόγος που οι σωστές δοκιμές ηχείων είναι τυφλές και με ένα ηχείο. Ούτε καν στέρεο.
Σωστά.

Με 1 ηχείο αντιλαμβάνεται ο ακροατής ευκολότερα οποιοδήποτε μειονέκτημά του.

Προσωπικά πάντως, δε θα έστηνα ιμερσιβ σεταπ με τέτοια απόσταση ακρόασης (2.3μ) με μικρότερο ηχείο της φίρμας από το 310.

Ωστόσο, για μικρότερη απόσταση ακρόασης (1.7-1.8μ) θα σκεφτόμουν το μικρότερο μοντέλο.

Στα 2,5-2.7μ θα επέλεγα το s3h της Ανταμ, ενώ στα 3μ καρφωτά 901 γκειθαιν.

Μπορεί να φαντάζουν εκ πρώτης μικρές αυτές οι διαφορές των 20 πόντων, μα άμα τη φας την 20-ποντη, μικρή δε θα σου φανεί.. :lol:

Για το 310 θεωρώ ιδανική αυτή την απόσταση ακρόασης (2.2-2.3μ) και υπό όρους, θα το πρότεινα έως τα 2,5μ, πάντα με σωστό κρος στους 80 κύκλους.

Για αυτή τη χρήση, το 310 είναι τζάμπα.
Απίστευτα φτηνά πουλιέται.
Πραγματική αποκάλυψη σε αυτά τα λεφτά.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.033
Εγώ έχω θέματα στις πολύ χαμηλές, συντονίζεται αρκετά το σπίτι και τα κουφώματα, και αυτό ακούγεται άσχημα.
Σκέφτομαι να αρχίσω να ψάχνω τις συχνότητες συντονισμού, μάλλον μία θα είναι, και να βάλω ένα στενό φίλτρο -8db.
Σε καμία περίπτωση δεν θα προσπαθούσα να βγάλω περισσότερο output κάτω απο τα 25hz. Χρειάζεται σπίτι ειδικών προδιαγραφών.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.742
Τόσο πια δεν υπάρχει ένα μέτρο σε μια γωνιά για μια κατασκευή καθ' ύψος;
Ούτε μισό, όχι ένα..

Βέβαια αν είχα το μισό μέτρο ακόμα, θα είχα πάρει καρφωτά 13 δορυφόρους me Geithain 901, δε κρύβω πως είχα κλείσει συμφωνία με εκπληκτική τιμή για αυτά, κι ήμουν για βδομάδες με το χέρι στο πλήκτρο "add to basket" για τα πρώτα 9 τεμάχια, όλα μαζί.

Δυστυχώς, δε χωράνε. Οπότε έκλεισε αυτό το θέμα δια παντός.

Αν κάποτε πάω σε άλλο χώρο, σε 10 χρόνια ίσως, κι αν ακόμα έχω όρεξη να στηνω στέρεα, θα το ξαναδώ. Μέχρι τότε, έκλεισα, τέλος σε αυτό το χώρο.
Σε καμία περίπτωση δεν θα προσπαθούσα να βγάλω περισσότερο output κάτω απο τα 25hz. Χρειάζεται σπίτι ειδικών προδιαγραφώ
Εννοείται.
Ειδική κατασκευή όλα.

Reaction score
6.191
Το έχω σκεφτεί να το κάνω και εγώ αυτό αλλά αν η συχνότητα είναι στην πρώτη οκτάβα το φίλτρο θα δημιουργήσει προβλημα και στις αρμονικές...

Reaction score
5.395
Και από την αριστερή πλευρά, άφθονος χώρος βλέπω να υπάρχει για μεγάλη κατασκευή καμπίνας πολλαπλών σαμπ.

Κενή γωνία που συνεχίζει και πάνω από τις πόρτες:

P

PMC

Guest

οτι λέμε θα κάνουμε?
για τους άλλους τα λέμε ,όχι για εμάς......:lolsign:

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.556
Members