Ποδήλατο

Reaction score
4.587
Μετακινούμαι μόνο με ποδήλατο, δεν έχω άλλο μέσο έτσι κι αλλιώς. Παιδί του κέντρου της αθήνας πάντα πήγαινα όπου ήθελα με ηλεκτρικό-μετρο κτλ ή ταξί. Τους τελευταίους 2 μήνες κινούμαι καθημερινά από κέντρο μέχρι μοσχάτο, 9χλμ πήγαινε κι άλλα τόσα έλα. Το μόνο που έχω να πω είναι πως αν δεν είχα το ποδήλατο λογικά δε θα πήγαινα καθόλου.

Μαζί με τις προπονήσεις πλέον γράφω χαλαρά πάνω από 1000χλμ το μήνα (τον οκτώβρη που είχαμε 5 κυριακές έγραψα 1300) από τα οποία τουλάχιστο τα 500 είναι αστικά. Μην ψάχνετε δικαιολογίες, δε θέλει κάποιος να χρησιμοποιεί ποδήλατο? οκ μαγκιά του αλλά μην αρχίζει τις θεωρίες για "βρόμα", για κινδύνους κ.α.

Δε βρομάς λόγω του ποδηλάτου. Κάνε το μπανάκι σου, βάλε το αποσμητικό που σου ταιριάζει και θα είσαι μία χαρά. Θα ιδρώσεις φυσικά αλλά δε θα βρομάς. Ούτε τα μαλλιά σου θα μυρίζουν από το κράνος. Κράτα το κράνος σου καθαρό με πλύσιμο 2-3 φορές το μήνα (ανάλογα με τη χρήση) και έχε πάντα καπέλο, μπαφ, μπαντάνα ή ό,τι γουστάρεις ανάμεσα στο κεφάλι και το κράνος. Αυτό θα το πλένεις μετά από κάθε χρήση.

Υπάρχουν κίνδυνοι στο δρόμο? Φυσικά και υπάρχουν, για τον καθένα και για τους ποδηλάτες. Μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το οδόστρωμα και οι πεζοί. Στο commuting οι κίνδυνοι είναι περιορισμένοι διότι ο χρήστης ακολουθεί γνωστές διαδρομές και γνωρίζει πως ακριβώς να κινηθεί.

Έχουμε προς & κονς που λένε και στο χωριό μου, ο καθένας τα ζυγίζει κι αποφασίζει αν το ποδήλατο ως μέσο είναι κατάλληλο γιια την περίπτωσή του.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
92.705
Είναι καλή φάση Άλεξ σε κάποιες περιπτώσεις, έχει τύχει αρκετές φορές να μεταφερθώ με το ποδήλατο από τη μια άκρη της Αθήνας στη άλλη.
Ο βασικός μου κανόνας είναι να είμαι όσο πιο απομονωμένος και αυτόνομος σε σχέση με τους άλλους. Άρα τα μαζικά είναι εκτός. Για τον ίδιο λόγο που δεν θα μπορούσα με τίποτα να έκανα δουλειά γραφείου μαζί με άλλους.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να μετακινηθώ αν δεν το επιλέξω.

Έχουμε προς & κονς που λένε και στο χωριό μου, ο καθένας τα ζυγίζει κι αποφασίζει αν το ποδήλατο ως μέσο είναι κατάλληλο γιια την περίπτωσή του.
Αυτό ακριβώς.

Και πάνω σε αυτό έγραφα πιο πάνω ότι το ποσοστό που μπορεί να το "γυρίσει" στο ποδήλατο είναι πολύ μικρό.

Επίσης, πιστεύω ότι όσοι μετακινούνται ήδη με ποδήλατο, το κάνουν επειδή το γουστάρουν. Οι δικαιολογίες, που γράφει ο φίλος ZaBBalos, υπάρχουν και στις δύο πλευρές και χρησιμοποιούνται ως "άμυνα" σε συζητήσεις όπως αυτή.

Π.χ. η οικονομία χρόνου που προσφέρει το ποδήλατο είναι σχετική. Αν υπολογίσουμε την έξτρα προετοιμασία στην αφετηρία/άφιξη για έλεγχο, ρούχα, πλύσιμο κλπ είναι ασήμαντη. Όπως και από την άλλη πλευρά, η αποφυγή της ταλαιπωρίας (του ποδηλάτου) είναι ο κύριος λόγος.

Θέλω να πω ότι ακόμα κι αν οι συνθήκες ήταν αλλιώς, πάλι οι ίδιοι θα έκαναν αστική ποδηλασία. Είναι ο χαρακτήρας που μας οδηγεί στις επιλογές, ανάμεσα από αυτές που έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε.

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.868
Είναι και ψυχανάλυση το ποδήλατο τώρα που το λέμε, δεν υπάρχει χρόνος για σκέψεις και προβλήματα. Πιστεύω πως κάνει τη ίδια δλειά με το γιατρό. Σε εμένα τουλάχιστον δουλεύει, αλλιώς σίγουρα θα ήμαν πχιο ζουρλός:lolsign:

Κουβέντα στη κουβέντα, πέρασε και σήμερα η μέρα, αύριο πάλι
IMG_20221107_164814.jpg

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
92.705
Είναι και ψυχανάλυση το ποδήλατο τώρα που το λέμε, δεν υπάρχει χρόνος για σκέψεις και προβλήματα. Πιστεύω πως κάνει τη ίδια δλειά με το γιατρό. Σε εμένα τουλάχιστον δουλεύει, αλλιώς σίγουρα θα ήμαν πχιο ζουρλός:lolsign:

Κουβέντα στη κουβέντα, πέρασε και σήμερα η μέρα, αύριο πάλι View attachment 269327
Θέλω λάδι από τα μέρη σου για δοκιμή. :biggrin:

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.868
Θέλω λάδι από τα μέρη σου για δοκιμή. :biggrin:
Καλό είναι, πήγα πάτσα προψέ και με πήγε στα 6/1.
Έχω μπόλικο στη Αθήνα περσινό να δοκιμάσεις, το φετινό πρέπει να μείνει λιγακι να στρώσει.
Θα μιλήσουμε όταν κατέβω.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.196
Είναι και ψυχανάλυση το ποδήλατο τώρα που το λέμε, δεν υπάρχει χρόνος για σκέψεις και προβλήματα.

Αυτό ακριβώς.
Σκέψου τώρα, στο τέλος της ημέρας, αντί να είσαι πίσω από ένα (στρογγυλό) τιμόνι να έχεις το παρακάτω και να τα λες χαλαρά με τη γυναίκα σου

IMG_20220911_194157_edit_549867365160364.jpg

Οκ, εκτός εάν δεν μπορείς τη γυναίκα σου οπότε πάσο :p

Έστω μόνος σου. Ιδιως τους μήνες που έχει φως όταν επιστρέφεις. Ανοίγει η καρδια σου όπως και να το κάνεις

Reaction score
23.975
εγώ να ξέτε φτάνω χαλαρός δουλειά και σπίτι, με ταμαξ δύσκολα έμενα τόσο ζεν, τώρα δηλαδή το καταφέρνω γιατί ξέρω με το που θα μπω οτι δεθαφτασωποτε και κάθομαι και το απολαμβάνω. Τώρα πλέον πάω και πιο αργά το πρωί άμα δε με κάτσουν τα φανάρια σωστά και κάνω λίγο παραπάνω, σαν τουρίστας ένα πράμμα, αφού μου ρχεται να σταματήσω κέντρο να πιώ ένα εσπρεσάκι στα όρθια και να φύγω.
Μαζί με τις προπονήσεις πλέον γράφω χαλαρά πάνω από 1000χλμ το μήνα (τον οκτώβρη που είχαμε 5 κυριακές έγραψα 1300) από τα οποία τουλάχιστο τα 500 είναι αστικά.
εσύ πρέπει να είχες γράψει κάποτε, για το πως ανεβαίνουμε την Αλεξάνδρας μέχρι πάνω , οτι ντεμέκ είναι δύσκολη η κλίση και κάτι τέτχια.
έχουμε ζήσει ιστορικές στιγμές εδώ στο νήμα, από το "δεν την παλεύω στην Αλεξάνδρας" στα 42 λεπτά Πάρνηθα (και τα 1300χλμ το μήνα) και απο τον τζόγο στις μανέτες του Σάκη στην σπαρτακιάδα.

Reaction score
4.587
Είναι αλήθεια πως αλεξάνδρας και γαλατσίου ήταν οι πρώτες σοβαρές ανηφορικές μου προπονήσεις. Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι δύσκολες διαδρομές (4-6% κλίση), σίγουρα όχι για μένα πλέον αλλά αν κάποιος πρέπει να τις κάνει καθημερινά δεν είναι και το καλύτερο, ειδικά αν δεν έχει και κατάλληλο ποδήλατο.

D

Deleted member 50795

Guest
το Athens δε πληροί τις προδιαγραφές για μετακίνηση με ποδήλατο.
με προϋποθέσεις μόνο σε τοπικό επίπεδο και σε συγκεκριμένες περιοχές με χαμηλή κίνηση, ίσως μπορεί να εφαρμοστεί κάπως.

αλλά όπως το φαντάζονται πολλοί να καβαλάνε το ποδηλατο και να περνούν σουβλάκι το λεκανοπέδιο , δε παίζει .
μεγάλο ρίσκο καθημερινά.

αν θέλετε μερικοί να ρισκάρετε δικαίωμα σας, αλλά μη πιστεύετε ότι αυτός είναι ασφαλής εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης εκεί μέσα.
οσο και αν προσέχεις θα βρεθεί ένας @#&@ς, από το πουθενά να στη φέρει.

στανταρακι , απλά είναι θέμα χρόνου πότε θα γίνει …και επειδή δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ,νομίζετε ότι δε θα γίνει ποτέ.

δειτε λίγο παρακάτω τι παίζει με τα θανατηφόρα ατυχήματα στο US.
(θανατηφόρα όχι το σύνολο..με σπασίματα, τραυματισμούς, εκδορές, κ.ο.κ)

E7E9D86A-F471-4C00-8233-2F55E3F64AFC.jpeg

και μιλάμε για US , με πολύ πιο μικρά όρια ταχύτητας , ΠΟΛΥ πιο αυστηρή αστυνόμευση και αλλη κυκλοφοριακή παιδεία και άλλους δρόμους (σημάνσεις, διαστάσεις, ποιότητα οδοστρώματος, κ.ο.κ)
τι λέμε τώρα.. 🙃

Last edited by a moderator:

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.868
Ζαβαλε, το έχω γράψει και άλλες φορές.
Σε ποδήλατο είχα να κάτσω από τα 9 μου.
Στα 9 είχα ήδη μηχανάκι στο χωριό, άρα τι ποδήλατο και μ@λακιες... :lolsign:
Είναι καμιά 10ριά χρόνια περίπου που ασχολούμαι συστηματικά. Τη πρώτη φορά που πήγα να ανέβω, ερχόμενος απ'τη δλειά όλη τη Γρηγορίου Λαμπράκη, τα έκλασα στα μισά, τότε ήμουν και καπνιστής.
Σταμάτησα στα μισά λοιπόν με πόνους στο στομάχι και κάψιμο στα πνευμόνια, πήρα ανάσες και συνέχισα.
Τότε εμένα στη Αγ. Βαρβάρα, ψηλά στο βουνό, έφτανα εκεί και δεν μπορούσα να βγάλω με τη μία όλη τη ανηφόρα έως τη πόρτα του σπιτιού. Καντήλια, βρισιές για τη κατάντια μου κλπ.
Τότε ήταν που υποσχέθηκα ότι μια μέρα θα ανέβω όλη τη Γρηγορίου Λαμπράκη με τη μία, χωρίς στάση και θα φτάσω σπίτι στο μισό χρόνο.
Έκοψα το κάπνισμα και συνέχισα κάθε μέρα και καλύτερα, όπου έβλεπα ανηφόρα πήγαινα, ενώ με κούραζαν, ήξερα ότι παράλληλα με δυναμώνουν. Άλλαζα το δρομολόγιο ώστε να έχει μπόλικο ανήφορο, κάθε φορά και πχιο δύσκολα.
Όταν είχα φτάσει σε ένα καλό φυσιολογικό επίπεδο, έχοντας αναπνοές και βάτ, ξεκίνησα να βάζω στόχους. Αυτό που σου είπα τις προάλλες, πήγα πρώτη φορά πάρνηθα και αν θυμάμαι καλά έκανα 40 λεπτά το χρονόμετρο,τη επόμενη 38 κ. ο. κ
Εν'ολιγοις οι ανηφόρες με πείσμωσαν, με έδωσαν το κίνητρο που έψαχνα και τα εφόδια για το πάτημα που απέκτησα.

Reaction score
118
Ε, ε! Κι εγώ πάω στη δουλειά με το ποδήλατο - παλαιότερα πολύ συχνά, πλέον σπανιότερα.

@Leon33 Γουστάρω πολύ την μετάβαση από το σπίτι στο γραφείο (~ 15χλμ) με το ποδήλατο για δύο λόγους: 1) Η γυμναστική και 2) Επειδή είμαι από τους ελάχιστους (κυριολεκτικά, ελάχιστους) τυχερούς, που στη δουλειά έχουμε in-house αθλητικό κέντρο, με πλήρως εξοπλισμένα αποδυτήρια. Συνεπώς, βάζω τα ποδηλατικά για τη διαδρομή και τα πολιτικά σε τσάντα πλάτης. Φτάνω στη δουλειά, κάνω μπάνιο και πάω στο γραφείο. Γαμάτος; :biggrin:

Δεν γουστάρω την μετάβαση από το σπίτι στο γραφείο με το ποδήλατο, για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα: Ακαταλληλότητα οδοστρώματος, πλήρης ασέβεια από οδηγούς αυτοκινήτων προς οδηγούς δίτροχων (ιδιαίτερα ποδηλατών), ανυπαρξία υποδομών (ποδηλατόδρομοι, απουσία χώρων στάθμευσης και φύλαξης ποδηλάτων κτλ) και - κυρίως - το γεγονός ότι στο match "αυτοκίνητο vs ποδήλατο" το score είνα πάντα 1-0, με δυσμενείς (βλ. ατύχημα @bretsos) έως και μοιραίες/θανατηφόρες συνέπειες για τον ποδηλάτη.
Ούτε κι εγώ μετακινουμε αποκλειστικά με ποδήλατο. Δεν συζητάμε κάτι τέτοιο. Αυτό που λες είναι ακριβώς αυτό που προσπαθώ να περάσω κι εγώ. Μετακινηθείτε όπου μπορείτε με το ποδήλατο.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.196
Ζαβαλε, το έχω γράψει και άλλες φορές.
Σε ποδήλατο είχα να κάτσω από τα 9 μου.
Στα 9 είχα ήδη μηχανάκι στο χωριό, άρα τι ποδήλατο και μ@λακιες... :lolsign:
Είναι καμιά 10ριά χρόνια περίπου που ασχολούμαι συστηματικά. Τη πρώτη φορά που πήγα να ανέβω, ερχόμενος απ'τη δλειά όλη τη Γρηγορίου Λαμπράκη, τα έκλασα στα μισά, τότε ήμουν και καπνιστής.
Σταμάτησα στα μισά λοιπόν με πόνους στο στομάχι και κάψιμο στα πνευμόνια, πήρα ανάσες και συνέχισα.
Τότε εμένα στη Αγ. Βαρβάρα, ψηλά στο βουνό, έφτανα εκεί και δεν μπορούσα να βγάλω με τη μία όλη τη ανηφόρα έως τη πόρτα του σπιτιού. Καντήλια, βρισιές για τη κατάντια μου κλπ.
Τότε ήταν που υποσχέθηκα ότι μια μέρα θα ανέβω όλη τη Γρηγορίου Λαμπράκη με τη μία, χωρίς στάση και θα φτάσω σπίτι στο μισό χρόνο.
Έκοψα το κάπνισμα και συνέχισα κάθε μέρα και καλύτερα, όπου έβλεπα ανηφόρα πήγαινα, ενώ με κούραζαν, ήξερα ότι παράλληλα με δυναμώνουν. Άλλαζα το δρομολόγιο ώστε να έχει μπόλικο ανήφορο, κάθε φορά και πχιο δύσκολα.
Όταν είχα φτάσει σε ένα καλό φυσιολογικό επίπεδο, έχοντας αναπνοές και βάτ, ξεκίνησα να βάζω στόχους. Αυτό που σου είπα τις προάλλες, πήγα πρώτη φορά πάρνηθα και αν θυμάμαι καλά έκανα 40 λεπτά το χρονόμετρο,τη επόμενη 38 κ. ο. κ
Εν'ολιγοις οι ανηφόρες με πείσμωσαν, με έδωσαν το κίνητρο που έψαχνα και τα εφόδια για το πάτημα που απέκτησα.

Ρε αρχηγέ είπαμε να πάρουμε ένα μέσο να πάμε στη δουλειά μας, εάν είναι να γίνω ο Φόρεστ Γκαμπ μάμα τα :p

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.868
με προϋποθέσεις μόνο σε τοπικό επίπεδο και σε συγκεκριμένες περιοχές με χαμηλή κίνηση, ίσως μπορεί να εφαρμοστεί κάπως.

αλλά όπως το φαντάζονται πολλοί να καβαλάνε το ποδηλατο και να περνούν σουβλάκι το λεκανοπέδιο , δε παίζει .
μεγάλο ρίσκο καθημερινά.

αν θέλετε μερικοί να ρισκάρετε δικαίωμα σας, αλλά μη πιστεύετε ότι αυτός είναι ασφαλής εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης εκεί μέσα.

στανταρακι , απλά είναι θέμα χρόνου πότε θα γίνει …και επειδή δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ,νομίζετε ότι δε θα γίνει ποτέ.

View attachment 269335

και μιλάμε για US , με πολύ πιο μικρά όρια ταχύτητας , ΠΟΛΥ πιο αυστηρή αστυνόμευση και αλλη κυκλοφοριακή παιδεία και άλλους δρόμους (σημάνσεις, διαστάσεις, ποιότητα οδοστρώματος, κ.ο.κ)
τι λέμε τώρα.. 🙃
Αυτό συζητάμε από τα ψες ρε Χρήστο, τι να κάνουμε όμως?
Στη Αθήνα ήμαστε και εκεί το παλεύουμε.
Προσωπικά έχω κόψει αρκετά σε σχέση με άλλες χρονιές, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια παρατηρώ μεγάλες αλλαγές στους δρόμους.
Το ποδήλατο όμως είναι και λίγο έρωτας!!
Ρε αρχηγέ είπαμε να πάρουμε ένα μέσο να πάμε στη δουλειά μας, εάν είναι να γίνω ο Φόρεστ Γκαμπ μάμα τα :p
Εγώ ήθελα όμως, ο άλλος μπορεί να μη θέλει, ότι γουστάρει ο καθένας ;)

Reaction score
118

μεγάλο ρίσκο καθημερινά.

View attachment 269335

τι λέμε τώρα.. 🙃
Έχεις δίκιο το θέμα είναι πως για να γίνουν υποδομές ποδηλατόδρομοι να αποκτήσουμε εξοικείωση και σεβασμό ώστε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο ασφάλειας χρειάζεται να υπάρξει η ζήτηση για αυτές τις υποδομές. Που σημαίνει πολίτες να κυκλοφορούν με ποδήλατο.

D

Deleted member 50795

Guest
Αυτό συζητάμε από τα ψες ρε Χρήστο, τι να κάνουμε όμως?
Στη Αθήνα ήμαστε και εκεί το παλεύουμε.
Προσωπικά έχω κόψει αρκετά σε σχέση με άλλες χρονιές, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια παρατηρώ μεγάλες αλλαγές στους δρόμους.
Το ποδήλατο όμως είναι και λίγο έρωτας!!

Εγώ ήθελα όμως, ο άλλος μπορεί να μη θέλει, ότι γουστάρει ο καθένας ;)
..μίλησες με το γείτονα? :geek:

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.868
..μίλησες με το γείτονα? :geek:
πέρασα για μια καλημέρα σήμερα πρωί πρωί , είχα καταλάβει ότι ήσουν γείτονας κάπου γύρω από το μαγαζί του Πέτρου και ήθελα να σκάσω μύτη να σε εφνιδιασω. Είχα ετοιμάσει και ωραίο σενάριο!! :biggrin:

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.868

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.167
Members
38.298
Νεότερο μέλος
kostas-rj