Ποδήλατο

Reaction score
23.828
δεν είναι η πόλη που καθορίζει τις αποστάσεις, υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις.
θεωρώ την δική μου από τις πιο ακραίες (σαν συνδυασμό απόστασης και περιοχών) αλλά ξέρω κόσμο που χρησιμοποιεί αυτοκίνητο για αποστάσεις των 5χλμ.
είναι αστεία απόσταση τα 5χλμ για ποδήλατο , μέχρι να καβαλήσεις έφτασες. Αν ο συνδυασμός ρουχισμού, θέσης στάθμευσης/αποθήκευσης, ωραρίου κλπ είναι στοιχειωδώς ευνοϊκός , θα νιώσεις πολύ χαζός όταν συγκρίνεις την μετακίνηση με ΙΧ σε σχέση με το αυτοκίνητο ποδήλατο (ήμαρτον)
Δεν ισχύει παντού βέβαια, αν πχ το δικό μου δρομολόγιο ήταν ανηφορικό το πρωί και κατηφόρα το βράδυ μάλλον δε θα ξεκινούσα λόγω ιδρώτα (άσχετα αν πλέον έχω και ντουζιέρα δικήμ) , αν πρέπει να φύγεις από ψυχικό πχ να πας τουρκοβούνια , δύσκολα θα το ξεκινήσεις.
Αν ο προορισμός πάντως είναι ο δήμος αθηναίων και ιδιαίτερα το κέντρο , ε αυτό είναι στις πλείστες των περιπτώσεων χαμηλότερα από το σημείο εκκίνησης και πιθανότατα εντός 5 το πολύ 7χλμ από αυτό. Πολύ δυνατό σενάριο με μεγάλα χρονικά κέρδη.

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.139
δεν είναι η πόλη που καθορίζει τις αποστάσεις, υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις.
Προφανώς και σε μια τεράστια πόλη μπορεί να τύχει να μένεις κοντά στη δουλειά, αυτό είναι αυτονόητο. Αλλά μπορεί να τύχει να μένεις και πολύ μακριά και σε κάθε περίπτωση η μέση διαδρομή θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ'ότι σε μια μικρή επαρχιακή πόλη.

Εγώ που μένω σε απομακρυσμένο προάστιο, το γραφείο είναι 21χλμ από το σπίτι. Αν ήταν στην άλλη άκρη της πόλης, θα ήθελα 50χλμ για να πάω και άλλα τόσα να γυρίσω.

Στα Τρίκαλα αν εσύ μένεις στη μια άκρη της πόλης και η δουλειά τύχει να είναι στην άλλη, θέλεις σκάρτα 5-6 χλμ. Το μέσο commute πόσο να είναι, 2 χλμ; Τι να συζητάμε τώρα, υπάρχει κανείς που πιστεύει πως στην Αθήνα αντίστοιχα δεν είναι τουλάχιστον πενταπλάσιο;

Χωρίς να πάμε καν στο μέγεθος, την κίνηση και την επικινδυνότητα των δρόμων.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.348
μηχανακι, δεν επιτρεπεται ποδηλατο σε δρομους ταχειας κυκλοφοριας (λεωφοροι) ασχετα αν αρκετοι εχουν ακινησια λογω αιχμης ή οι αρχες κανουν τα στραβα ματχια.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.687
οι υπόλοιποι δεν νομίζω ότι το βλέπουμε πολύ θετικά.
Ε, ε! Κι εγώ πάω στη δουλειά με το ποδήλατο - παλαιότερα πολύ συχνά, πλέον σπανιότερα.

@Leon33 Γουστάρω πολύ την μετάβαση από το σπίτι στο γραφείο (~ 15χλμ) με το ποδήλατο για δύο λόγους: 1) Η γυμναστική και 2) Επειδή είμαι από τους ελάχιστους (κυριολεκτικά, ελάχιστους) τυχερούς, που στη δουλειά έχουμε in-house αθλητικό κέντρο, με πλήρως εξοπλισμένα αποδυτήρια. Συνεπώς, βάζω τα ποδηλατικά για τη διαδρομή και τα πολιτικά σε τσάντα πλάτης. Φτάνω στη δουλειά, κάνω μπάνιο και πάω στο γραφείο. Γαμάτος; :biggrin:

Δεν γουστάρω την μετάβαση από το σπίτι στο γραφείο με το ποδήλατο, για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα: Ακαταλληλότητα οδοστρώματος, πλήρης ασέβεια από οδηγούς αυτοκινήτων προς οδηγούς δίτροχων (ιδιαίτερα ποδηλατών), ανυπαρξία υποδομών (ποδηλατόδρομοι, απουσία χώρων στάθμευσης και φύλαξης ποδηλάτων κτλ) και - κυρίως - το γεγονός ότι στο match "αυτοκίνητο vs ποδήλατο" το score είνα πάντα 1-0, με δυσμενείς (βλ. ατύχημα @bretsos) έως και μοιραίες/θανατηφόρες συνέπειες για τον ποδηλάτη.

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.410
Πάντως όσον αφορά τη αστική μετακίνηση σε συνδυασμό με τη μπιχλα είμαι από τους πολύ τυχερούς, σε νορμάλ ρυθμούς (προς γρήγορους) δεν ιδρώνω ντίπ, και να ιδρωνα βέβαια και να βρωμοκοπούσα δεν θα ενοχλουνταν κανείς διότι η δλειά που κάνω δεν είναι γραφείου και γενικά είμαστε βρωμεροί όλοι μας :biggrin:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.120
Εγώ χρησιμοποιώ το ποδήλατο για τη μετακίνησή μου μέσα στην πόλη (Θεσσαλονίκη) σποραδικά τα τελευταία ...χμ, 30 χρόνια και τακτικότατα τους τελευταίους 9 μήνες.
Ως φοιτητής το χρησιμοποιούσα συχνά-συχνότατα όταν είχα στρωθεί στην παρακολούθηση, αντιθέτως όχι τόσο την περίοδο που μονίμως κατέληγα για καφέ με φίλους και έπρεπε να το σέρνω. Μετά, επειδή η δουλειά μου είναι μαζί με τη σύζυγο, η μετακίνηση μοιραία συνδέθηκε με τις δικές της επιλογές. Οπότε ποδήλατο σπανίως. Όταν δε ήρθαν και τα παιδιά και έπρεπε να τα αφήνουμε στο σχολείο κλπ, καθόλου. Άλλαξε λίγο το πράγμα όταν βγήκαν τα σπαστά (2009), οπότε τις μισές φορές (του μισού χρόνου, όταν είχε δλδ καλό καιρό) αφήναμε το αυτοκίνητο στο σχολείο των παιδιών που ήταν κάπου στο μέσον της διαδρομής, και συνεχίζαμε με τα σπαστά. Όταν πήγε και ο μικρός γυμνάσιο, που είναι στη γειτονιά, αρχίσαμε λίγο πιο τακτικά, αλλά και αυτό πάλι με καλό καιρό και πάλι γκρίνιαζε η σύζυγος (πονάει ξέρετε πού τις πρώτες μέρες και πάντα εκεί βρισκόμασταν αφού το αρχίσαμε και το σταματούσαμε). Το πράγμα άλλαξε όταν στις αρχές της χρονιάς της πήρα ένα καλό ηλεκτρικό με άνετη σέλα. Πλέον έχει γίνει το καθημερινό μέσο μετακίνησης (με αυτοκίνητο κατεβαίνουμε μόνο εάν υπάρχει λόγος, ούτε μια φορά το μήνα). Αλλά όχι μόνο μιλάμε για Θεσσαλονίκη, αλλά και η διαδρομή σπίτι-γραφείο είναι στον άξονα ανατολικά-δυτικά, με το μεγαλύτερο μέρος στην παραλία (μένω στην Καλαμαριά). 7 χιλιόμετρα πήγαινε, 7 έλα, μικρό μέρος τους στον δρόμο. Αποφεύγουμε όλο το κομμάτι της συμφόρησης, από Μαρτίου μέχρι Πολυτεχνείου για όποιον γνωρίζει από Θεσσαλονίκη. Η σύζυγος μόνο εκεί το χρησιμοποιεί, και έχει βολευτεί, εγώ παντού. Και έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση με την κίνηση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρώτες καραντίνες, με ένα μετρό ανέκδοτο που δεν λέει να τελειώσει, δεν το συζητώ, γλυτώνεις χρόνο. 22-23 λεπτά από το που θα βγω από το σπίτι μου μέχρι να ανεβώ στο γραφείο. Μεγάλο πράγμα. Παλιά είχαμε δικαστήριο και δεν ήμασταν και σίγουροι εάν ξεκινώντας 8:10 από το σπίτι εάν θα προλαβαίναμε την εκφώνηση. Τώρα ξεκινάω 8:10, στο γραφείο είμαι το πολύ 8:35, αλλάζω βάζω το κουστουμάκι μου τη γραβατούλα μου και τα ντρες παπούτσια (αυτά τα έχω μονίμως στο γραφείο, από τουλάχιστον 2, μόνο πουκάμισο επιλέγω από σπίτι για να είμαι ατσαλάκωτος) και τσουπ είμαι κύριος και στην ώρα μου και άνετος.
Να σημειωθεί επίσης ότι έχω και εύκολη αποθήκευση στην οικοδομή όπου μένω, αλλά και χώρο στο γραφείο μας (όπου τα ανεβάζουμε). Ένα σπαστό που είχα παλιά και το έδενα μέσα στην οικοδομή του γραφείου, μέσα στον μήνα έκανε φτερά.
Δεν πηγαίνουμε γρήγορα -εγώ τυπικώς γύρω στα 20 χαω- και δεν χρειάζεται. Βασικά πηγαίνω τόσο που να μην ιδρώνω, γιατί κατεβαίνω κανονικά ντυμένος. Πήρα και ένα δεύτερο για να έχω πιο όρθια θέση που βολεύει στα χειμερινά ρούχα. Ξεχνάμε ότι δεν κάνουμε άθληση αλλά κατεβαίνουμε στη δουλειά μας.
Τα προβλήματα που εντοπίζω, πέραν του προφανούς της έλλειψης δικτύου ποδηλατοδρόμων, είναι η έλλειψη θέσεων ασφαλούς στάθμευσης (το δένω μόνο σε κεντρικά σημεία και μόνο για χρόνο κάτω του ημίωρου και πάλι), η παντελής αγνόηση των ποδηλατών, τόσο στις κανονικές οδούς όσο και στους ποδηλατόδρομους -σε σημεία λόγω παρκαρισμένων είναι σαν να μην υπάρχουν, μπαίνει όποιος να'ναι, έχουν γυαλιά κλπ, και το ότι είναι πρακτικώς αδύνατη η χρήση τους για μετακίνηση όταν κανείς μένει πέραν των ορίων της πόλης -όχι μόνο λόγω απόστασης αλλά διότι δεν υπάρχουν δρόμοι, οι εναλλακτικές είναι όλες άβολοι παράδρομοι μικρού μήκους, ένας λαβύρινθος ζιγκ-ζαγκ. Εαν ας πούμε έμενα στη Θέρμη, που δεν είναι και καμία τρελή απόσταση, δεν θα το χρησιμοποιούσα.

Last edited:

Reaction score
23.828
μηχανακι, δεν επιτρεπεται ποδηλατο σε δρομους ταχειας κυκλοφοριας (λεωφοροι) ασχετα αν αρκετοι εχουν ακινησια λογω αιχμης ή οι αρχες κανουν τα στραβα ματχια.
ο ορισμός της οδού ταχείας κυκλοφορίας είναι συγκεκριμένος και στην αττική πέραν των εθνικών οδών , δηλαδή "ποτάμι", ΕΟ αθηνών-πατρών μετά τα διυλιστήρια , αττιής οδού βεβαίως βεβαίως , οι υπόλοιπες οδοί ταχείας κυκλοφορίας είναι η Συγγρού και η παραλιακή από δέλτα μέχρι φάληρο και καμία άλλη καθώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές για όριο άνω των 70χαω και αν το έχουν κακώς το έχουν.
οι λεωφόροι δεν είναι κατά σύμβαση ταχείας κυκλοφορίας , καθώς όλοι έχουν διασταυρώσεις με σηματοδότηση και κάθετη πρόσβαση από κατοικημένες περιοχές. Η Συγγρού πχ από Καλλιρόης μέχρι Δέλτα έχει παράδρομο για την πρόσβαση από/προς κατοικημένες περιοχές οπότε δεν είναι κάθετη σε αυτές και επιπλέον δεν έχει φανάρια. οπουδήποτε αλλού το όριο οφείλει να είναι μέγιστο τα 70χαω

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.348
σωστη παρατηρηση - στη συγγρου εχω δει ποδηλατα (εχω αναφερει συμβαν με ποδηλατο που ηταν στην δεξια και οχι τερμα δεξια βραδιατικο - και χωρις φωτα) και στη παραλιακη εχω επισης ακουσει (καθως δε τη χρησιμοποιω), κηφισιας δεν εχω λογο να παω, βορειοτερα δεν εχω ιδεα για το οδικο δικτιο φανταζομαι οτι θα εχουν καποιο δρομο οπου τα αυτοκινητα κινουνται (παρανομα) με "110" (ή ταχυτητες κοντινες) σαν να ειναι ταχειας κυκλοφοριας (...).
εχουμε και ηλεχτρικα πατινια τελευταια που ειναι μεγαλητερη χαζομαρα απο τους βολταριστους ποδηλατες.

Last edited:

Reaction score
23.828
έχω χρησιμοποιήσει και εγώ την Συγγρού είναι η αλήθεια αλλά είναι λάθος. Προσπάθησα να μπώ στην παραλιακή προς Άλιμο και αγχώθηκα όσο την φορά που προσπάθησα να μπω καισαριανή για Υμηττό από κατεχάκη, βρέθηκα με μεγάλη διαφορά ταχυτήτων ανάμεσα σε δύο ρεύματα οχημάτων που μου ρίχνανε +50χαω - δεν θα το ξανακάνω ποτέ , μέγιστη βλακεία.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.348
(αθηνα) ποδηλατο μες το σπιτι οποιος θελει... ή μονο πλησιων της κατοικιας του εφοσων το επιτρεπουν οι συνθηκες.
αν και εφοσων με τη λειτουργια νεων σταθμων μετρο ελαττωθει η συμ(περι)φορα στο δρομο, το ξανασυζηταμε με το καλο.

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.410
Μαϊμού, βρες ένα ποδήλατο να πάμε με το κρόκ ανάβαση Πάρνηθας. Γνωρίζω τον παπά στη Αγ. Ειρήνη σε περίπτωση που σε βρει κάνα κακό :lolsign:

Αυτό με το μετρό πάντως έχει μεγάλη πλάκα. Όταν παραδόθηκαν οι πρώτοι σταθμοί είχε αποσυμφορηθει αρκετά η κίνηση στους δρόμους. Με το καιρό αυξήθηκε πάλι, μετά τις καραντίνες ξεχύθηκαν όλοι τους δρόμους και γίνεται μέχρι και σήμερα ο κακός χαμός. Δεν παίρνω τα μέσα σχεδόν ποτέ, μπήκα στο μετρό τελευταία και έχει πολύ κόσμο. Δεν ξέρω πραγματικά τι συμβαίνει και όλοι είναι συνέχεια έξω και περιφέρονται.
@ Μπρετς ... προσλαμβανετε? 🐒
Πχιός θα με προσλάβει εμένα ωρέ, κάνας δεν με προσλαμβάνει, είμαι ακριβός στη διατροφή κυρίως :biggrin:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
92.061
Αυτό με το μετρό πάντως έχει μεγάλη πλάκα. Όταν παραδόθηκαν οι πρώτοι σταθμοί είχε αποσυμφορηθει αρκετά η κίνηση στους δρόμους.
Καλά, σε αυτά τα μαζικά δεν μπαίνω ούτε σηκωτός. Προτιμώ ποδήλατο κι άπλυτος. :roflmao:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.348
... τη παρνηθα την εχω περπατησει ολη οταν ειμουν λυκοπουλο.
δε μπορω να βγω απο το σπιτι για κανενα λογω εδω και καμποσα χρονια ποσο μαλλον να βρεθω στον ιδιο χωρο με τυχαια ατομα οπως το μετρο, και σε (καποιες) συναυλιες που πηγαινω ...τη μαυρη πσυχουλα μου ρωτα... (μαλλον επειδη γνωριζω γιατι περιφερονται - και αυτο βγιαζει την υπερενσυναισθηση μου)
καλε, εμενα να προσλαβετε... 🐒

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.410
Είναι καλή φάση Άλεξ σε κάποιες περιπτώσεις, έχει τύχει αρκετές φορές να μεταφερθώ με το ποδήλατο από τη μια άκρη της Αθήνας στη άλλη.
Γενικά όμως δεν με βολεύει εκεί που είμαι και σχεδόν πάω παντού με το ποδήλατο ή τη μοτοσυκλέτα.
Με αυτοκίνητο θα βρεθώ σπάνια στη Αθήνα, στη σκέψη ότι θα μπλοκάρω και θα φάω τα νιάτα μου, αρρωσταίνω...
Έχει τύχει σε κάποια καλά μποτιλιαρίσματα να βγω από τη θέση συνοδηγού και να το κόψω με τα ποδάρια, σαν τον τρελό περπατάω ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, βρίζω και καταριέμαι τα πάντα. Όσο δε βλέπω τους άλλους χαλαρούς μέσα στα αμάξια να περιμένουν υπομονετικά, δαιμονίζομαι ακόμα περισσότερο.

Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.348
αν δε βολευει εκει που θελω, δε θελω.. 🐒
(αν ειχα στη διαθεση μου παπακι - δεν θα ζουσα - αλλα θα ειχαν αλλαξει και οι αναγκες μου)

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.410
Έχω παπί, 250cc εντουράκι και 1000cc μοτοσυκλέτα μαϊμού. Προτιμώ στις περισσότερες φορές το ποδήλατο, έχω ένα τρέκινγκ με τσάντες πίσω στη σχάρα, το έχω κυρίως για λαϊκή, s/m και γενικά ψώνια, στη δλειά πάω συνήθως με το mtb γιατί αποφεύγω τη κίνηση και πάω από χάλια οδικό δίκτυο ή πάω με τη κούρσα άμα γνωρίζω ότι υπάρχει χρόνος για προπόνηση στο σχόλασμα.
Πάρε ποδήλατο να σωθείς εν ολιγης, θα σε βοηθήσει να κόψεις και το κάπνισμα και θα γίνεις και κ@υλάκι :biggrin:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.998
Members
38.275
Νεότερο μέλος
sakell