- Reaction score
- 58.222
Συμφωνώ με Ear & Dimi...Παραβλέπεις διακυμάνσεις στενού ούτως ή άλλως εύρους στις πρώτες οκτάβες και συγκεντρώνεσαι σε περαιτέρω εξομάλυνση από μεσαίες και άνω. Μπορείς να χαράξεις διαδρομή σε καμπύλη-στόχο τέτοια ώστε να μειώνεται η ΄΄γούβα΄΄ στη ζώνη 2000 - 4000 Hz , αφήνοντας προοδευτικά να σχηματίζεται τόνωση στη ζώνη 8000-12000 Hz."Μιας και ο καιρός εδρόσισε και κλείσαν τα παραθύρια,
έβγαλα το μικρόφωνο και αρχίσαν τα πανηγύρια."
Έτσι λοιπόν μετά από καιρό ξεκίνησα το fine tuning των μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων με λιγότερα προβλήματα στις χαμηλές συχνότητες απ'ότι όταν ξεκίνησα.
Δεν έχω καταλήξει ακόμη σε ποια συχνότητα και αν θα βάλω φραγή στο Dirac. Μία επιλογή είναι τα 570Hz έτσι ώστε ν' αφήσει το χαρακτήρα του ηχείου ως έχει. Προς το παρόν το ηχείο μετράει "κατηφορικά" σε αυτή μου την επιλογή και είναι ακόμη υπό αξιολόγηση.
Το πρόβλημα στις χαμηλές συχνότητες που με απασχολεί είναι με τις ακυρώσεις στους 109/160/190Hz με πιθανή αιτία το δωμάτιο... Θα δοκιμάσω να βγάλω και το τραπέζι από μπροστά μου και να κάνω κάποιες μετρήσεις (προσωρινά και καθαρά από περιέργεια, μην έχουμε θέματα ).
Έχουν αγοραστεί και κάποια ακόμη diffusers (4 έχουν ήδη εγκατασταθεί) τα οποία θα τοποθετηθούν με κατάλληλο τρόπο ώστε να είναι αποτελεσματικά και να μην ενοχλούν.
Οι επόμενες μετρήσεις θα είναι με πλήρη εφαρμογή σε όλες τις συχνότητες του Dirac.
Οι μετρήσεις έγιναν με τη μέθοδο ΜΜΜ και είναι χωρίς smoothing.
Επειδή τότε θα επεμβαίνεις σημαντικά στην άμεση ηχητική ενέργεια και παράλληλα στην off-axis απόκριση σε κρίσιμες ζώνες,συνιστώ κάθε δοκιμαστικό βήμα να συνοδεύεται από παρατεταμένες ακροαματικές εκτιμήσεις, οπότε κάθε άλλο παρά θα πλήττεις με το setup υπό την τωρινή του σύσταση.