Ηχείο αποκλειστικά για μουσική !

Reaction score
1.275
Καλησπέρα σας! Είμαι κάτοχος πολυκάναλου συστήματος και σκέφτομαι να αναβαθμίσω σε ένα ζευγάρι ηχείων που θα το λειτουργώ μόνο για μουσική εκμεταλλευόμενος τις ζώνες του ενισχυτή μου. Από αυτό που ήδη έχω μετά από ώρα ακρόασης είναι λίγο κουραστική η ακρόαση. Ψάχνω κάτι αναλυτικό μεν μουσικό δε! Τα υποψήφια ηχεία που σκέφτομαι είναι τα ηχεία βάσης elac vela ή τα Sonus Faber sonetto. Το μπάτζετ θα είναι μεχρι 2500. Ανάμεσα σε αυτά υποψηφια είναι και τα elac carina τα οποία στα ίδια χρήματα μπορώ να πάω στα δαπέδου. Μουσική ακούω μόνο ψηφιακά μέσω Spotify, tidal κλπ. Ενισχυτης είναι ο marantz sr7013 με τη βοήθεια του αντίστοιχου τελικού του . Αξίζει μια τέτοια κίνηση βάση της εμπειρίας σας? Ποιο από αυτά τα ηχεία θα μου προτείνατε?
Χώρος που θα μπουν γύρω στα 30 τετραγωνικά
Απόσταση ακρόασης γύρω στα 3 μέτρα.
Μουσική πάνω κάτω σε dire straits, Diana Krall, Fleetwood Mac, pink floyd, deep purple...
Σαμπ ήδη υπάρχει αν χρειαστεί με τα βάσης.
Σας ευχαριστώ για την οποία βοήθεια.
Από μια πρόχειρη ματιά, τα συγκεκριμένα ηχεία έχουν τρία τρωτά σημεία που επιδέχονται βελτιώσεις.
Το πρώτο είναι το απλοϊκό crossover, το δεύτερο είναι η φτωχή απόσβεση των ξύλινων τοιχωμάτων της καμπίνας και το τρίτο η φτωχή απόσβεση του πλαστικού της κόρνας του tweeter.
Έχω τη γνώμη πως στοχευμένες επεμβάσεις στα τρία αυτά σημεία, θα εξαλείψουν -κατά σημαντικό βαθμό- τα προβλήματα ακρόασης των ηχείων σας, διατηρώντας τα όποια θετικά βρίσκεται εσείς πως διαθέτουν αυτά, για τα οποία και αρχικά τα επιλέξατε.
Στη θέση σας, και πριν τα αποχωριστώ, αρχικά θα προχωρούσα στις τροποποιήσεις του crossover που σας προτείνω.
1673616222955.png

Reaction score
2.288
Όχι ακριβώς. Δεύτερο ζευγάρι σκεφτόμουν μήπως για κάτι πιο μουσικό. Στην μπαλκονόπορτα θα στηθουν τα ηχεία για το πολυκάναλο ούτως η άλλως. Στις δύο άκρες τα μπροστα και στο κέντρο το κεντρικό με το σαμπ. Τουλάχιστον αν θέλω να βάλω προβολέα που θέλω μόνο έτσι μπαίνει. Θα επανέλθω με νέες φωτό όταν μπορεσω καθώς τώρα είμαι στη δουλειά.
Υπάρχει η δυνατότητα να ανεβάσεις κάτοψη του χώρου με ακριβείς διαστάσεις?
Προσπαθώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση του πανιού του προβολέα εκεί που είναι η τηλεόραση και δεν μου κάθεται.
Μου διαφεύγει κάτι?

Reaction score
61
Υπάρχει η δυνατότητα να ανεβάσεις κάτοψη του χώρου με ακριβείς διαστάσεις?
Προσπαθώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση του πανιού του προβολέα εκεί που είναι η τηλεόραση και δεν μου κάθεται.
Μου διαφεύγει κάτι?
Θα ανεβάσω! Δεν μπορεί γιατί ο τοίχος κάνει γωνία και εμποδίζει το πανί να μπει από την tv.Εκτος και αν έβαζα κάτι μικροτερο αλλά έτσι κάθομαι και μόνο με tv.Θα καταλάβεις με τις νέες φωτό και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Reaction score
2.288
Θα ανεβάσω! Δεν μπορεί γιατί ο τοίχος κάνει γωνία και εμποδίζει το πανί να μπει από την tv.Εκτος και αν έβαζα κάτι μικροτερο αλλά έτσι κάθομαι και μόνο με tv.Θα καταλάβεις με τις νέες φωτό και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.
Ποιες είναι οι διαστάσεις του χώρου? Πόσο βάθος έχει η εσοχή που δημιουργεί τη γωνία στην οποία αναφέρεσαι και σε πόσο μήκος εκτείνεται?
Ακόμα καλύτερα χώρισε το χώρο σε δύο παραλληλόγραμμα και πες τις διαστάσεις. Πχ ο χώρος εμπρός από την μπαλκονόπορτα και το τζάκι μέχρι τη γωνία δίπλα στην τηλεόραση είναι 3.5Χ4μ και ο χωρος από τη γωνία μέχρι τον άλλο τοίχο είναι 3.5Χ3.7μ (συνολικη διάσταση σαλονιού 7Χ4μ)

Reaction score
1.275
Καλησπέρα σας! Είμαι κάτοχος πολυκάναλου συστήματος και σκέφτομαι να αναβαθμίσω σε ένα ζευγάρι ηχείων που θα το λειτουργώ μόνο για μουσική εκμεταλλευόμενος τις ζώνες του ενισχυτή μου. Από αυτό που ήδη έχω μετά από ώρα ακρόασης είναι λίγο κουραστική η ακρόαση. Ψάχνω κάτι αναλυτικό μεν μουσικό δε! Τα υποψήφια ηχεία που σκέφτομαι είναι τα ηχεία βάσης elac vela ή τα Sonus Faber sonetto. Το μπάτζετ θα είναι μεχρι 2500. Ανάμεσα σε αυτά υποψηφια είναι και τα elac carina τα οποία στα ίδια χρήματα μπορώ να πάω στα δαπέδου. Μουσική ακούω μόνο ψηφιακά μέσω Spotify, tidal κλπ. Ενισχυτης είναι ο marantz sr7013 με τη βοήθεια του αντίστοιχου τελικού του . Αξίζει μια τέτοια κίνηση βάση της εμπειρίας σας? Ποιο από αυτά τα ηχεία θα μου προτείνατε?
Μουσική πάνω κάτω σε dire straits, Diana Krall, Fleetwood Mac, pink floyd, deep purple...
Εάν η επανεκτίμηση της απόδοσης (μετά την προσθήκη των Ζobel και την αντιστροφή φάσης των tweeters) είναι θετική, τότε η επόμενη κίνηση είναι η απομάκρυνση των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών από τις πλακέτες και η αντικατάστασή τους από ζεύγη απλών πυκνωτών πλαστικού φιλμ. Λόγω διαφοράς όγκου, για τη σύνδεσή τους στις πλακέτες, θα χρησιμοποιηθούν κοντά κατάλληλα καλωδιάκια.
1673624744652.png

Reaction score
61
Εάν η επανεκτίμηση της απόδοσης (μετά την προσθήκη των Ζobel και την αντιστροφή φάσης των tweeters) είναι θετική, τότε η επόμενη κίνηση είναι η απομάκρυνση των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών από τις πλακέτες και η αντικατάστασή τους από ζεύγη απλών πυκνωτών πλαστικού φιλμ. Λόγω διαφοράς όγκου, για τη σύνδεσή τους στις πλακέτες, θα χρησιμοποιηθούν κοντά κατάλληλα καλωδιάκια.
View attachment 277343
Να φανταστώ ότι είναι το επάγγελμά σας? Ή υπάρχουν επαγγελματίες όπου βελτιώνουν ηχεία ? Διότι βλέπω ότι γνωρίζεται πολύ τεχνικά θέματα που ο καθένας μας δεν κατέχει!

Reaction score
1.275
Πρώην επαγγελματίας τεχνικός. Το μικρόβιο όμως δεν μ΄εγκατέλειψε και με βασανίζει διαρκώς. Έχω και μια δεκάδα φίλους-"καλοθελητές" γύρω μου που δεν μ' αφήνουν να ησυχάσω. Αλλά αυτά που ανέφερα σχετικά είναι απολύτως στοιχειώδη, αντιληπτά από οποιονδήποτε ασχολήθηκε με την κατασκευή κάποιου ηχείου.
Επιπλέον είναι και στάση ζωής να προσπαθώ να φέρνω σε κατάσταση ομαλής λειτουργίας τα μηχανήματα ήχου κι όχι μόνο!
1673627356385.png

Reaction score
1.275
Ολοκληρώνω την πρότασή μου για την αναβάθμιση των Klipsch RP-600M με την παρακάτω εικόνα που είναι "χίλιες λέξεις".;)
1673640384020.png

Reaction score
61
Ποιες είναι οι διαστάσεις του χώρου? Πόσο βάθος έχει η εσοχή που δημιουργεί τη γωνία στην οποία αναφέρεσαι και σε πόσο μήκος εκτείνεται?
Ακόμα καλύτερα χώρισε το χώρο σε δύο παραλληλόγραμμα και πες τις διαστάσεις. Πχ ο χώρος εμπρός από την μπαλκονόπορτα και το τζάκι μέχρι τη γωνία δίπλα στην τηλεόραση είναι 3.5Χ4μ και ο χωρος από τη γωνία μέχρι τον άλλο τοίχο είναι 3.5Χ3.7μ (συνολικη διάσταση σαλονιού 7Χ4μ)
Ο χώρος του σαλονιού είναι χονδρικά 4x5 , αν μετρήσεις όλο τον χώρο είναι περιπου 4x9 (το σαλόνι συνεχίζει σε κουζίνα και σκάλα), η εσοχή είναι μισό μέτρο βάθος, 3 μέτρα η εσοχή ως την μπαλκονόπορτα, το τζάκι δεν θα χρησιμοποιείται. Όπως το βλέπω γω ηχεία θα τοποθετήσω στις γωνιές του σαλονιου και το κεντρικό σε βάση μπροστά από την μπαλκονόπορτα για αυτό έβαλα και το πανί εκεί,από την tv δεν χωράει γιατί θα πρεπε να βγει πολύ μπροστά.
IMG_20230113_233321.jpg
IMG_20230113_233124.jpg
IMG_20230113_232633.jpg
IMG_20230113_232648.jpg
IMG_20230113_233110.jpg

Reaction score
2.288
Ο χώρος του σαλονιού είναι χονδρικά 4x5 , αν μετρήσεις όλο τον χώρο είναι περιπου 4x9 (το σαλόνι συνεχίζει σε κουζίνα και σκάλα), η εσοχή είναι μισό μέτρο βάθος, 3 μέτρα η εσοχή ως την μπαλκονόπορτα, το τζάκι δεν θα χρησιμοποιείται. Όπως το βλέπω γω ηχεία θα τοποθετήσω στις γωνιές του σαλονιου και το κεντρικό σε βάση μπροστά από την μπαλκονόπορτα για αυτό έβαλα και το πανί εκεί,από την tv δεν χωράει γιατί θα πρεπε να βγει πολύ μπροστά. View attachment 277396 View attachment 277397 View attachment 277403 View attachment 277402 View attachment 277404
Αυτο που βλεπεις εσυ ως προβλημα (την γωνια) εγω το βλεπω σαν ευκαιρια.
Τωρα βεβαια που εχεις ηδη μετακομισει αυτα που θα σου πω ισως να σου φανουν βουνο αλλα αν τα κανεις, οχι μονο θα λυσεις ενα σωρο προβληματα με τον ηχο, αλλα θα κανεις και το χωρο πιο ομορφο και μαζεμενο.
1) Απο οσο βλεπω, η κεντρικη θερμανση δεν χρησημοποιειται.
2) Το μισο μετρο της εσοχης ειναι ο'τι πρεπει για να γινει ενα επιπλο που θα ερθει συριζα με τον τοιχο, σε ολο το υψος του τοιχου και θα "εντοιχισει" κατα καποιο τροπο την τηλεοραση και το κεντρικο ηχειο (Ισως και το Sub) και θα κλεισει οριστικα την εσοχη. Μπορει να γεμιστει και με ηχοαποροφητικο υλικο ωστε να λειτουργησει και σαν ηχητικη φροντιδα αρκει να σχεδιαστει σωστα. Θα μπορει επισης να φιλοξενησει και τα μηχανηματα και να τα κανει "αορατα" βελτιωνωντας κατα πολυ και την αισθητικη του χωρου.
3) Η οθονη κατοπιν, μπορει να κρεμαστει απο το ταβανι η απο τον τοιχο, μπροστα απο την τηλεοραση.
4) Τα ηχεια θα μπουν κανονικα δεξια και αριστερα του πανιου οπως πρεπει (περιπου εκει που τωρα βρισκονται εκεινα τα δυο σκαμπο) και ετσι θα εχεις και καλυτερη ηχητικη συμμετρια μια που απο την μια μερια δεν εχει πλαινο τοιχο και απο την αλλη μερια το τζαμι λειτουργει στις χαμηλες συχνοτητες σαν κενο.
Αν βαλεις τα ηχεια μπροστα στην μπαλκονοπορτα η ασυμμετρια που θα δημιουργειται απο την διαφορα τζαμιου/τοιχου (το ενα ηχειο θα εχει τζαμι απο πισω, το αλλο θα εχει τοιχο) θα ειναι ενα μονιμο και αλυτο προβλημα που ουσιαστικα θα ακυρωσει το συστημα σου και τα χρηματα που εχεις δωσει. Ασε που ηδη το πανι ειναι ασυμμετρα τοποθετημενο (εντελως αψυχολογητη επιλογη τοποθετησης) και δεν προκειται ποτε να εχεις ηχο και εικονα να συνεργαζονται αρμονικα.

Με τη διαταξη που σου προτεινω και με το "επιπλο" (το οποιο αν θες μπορεις να το κανεις μονιμο με γυψοσανιδα αντι για ξυλινο που θα μπορει να βγει απο εκει) να καλυπτει την εσοχη, ο χωρος του Home cinema θα μικρυνει και θα γινει 3.5Χ5μ και η ιδανικη θεση ακροασης θα ειναι στο ενα μετρο απο τον πισω τοιχο κατι που ειμαι σιγουρος οτι θα μου πεις πως δεν γινεται αλλα γινεται. Πως? πολυ απλα, οταν θα βλεπεις ταινια θα τοποθετεις ενα καθισμα μπροστα απο τον καναπε ακριβως στο κεντρο της οθονης και δεν θα ενοχλεις κανενα.

Αν δεν κανεις αυτες τις κινησεις, ο κουραστικος ηχος των RP600M θα ειναι το μικροτερο σου προβλημα.

Reaction score
61
Αυτο που βλεπεις εσυ ως προβλημα (την γωνια) εγω το βλεπω σαν ευκαιρια.
Τωρα βεβαια που εχεις ηδη μετακομισει αυτα που θα σου πω ισως να σου φανουν βουνο αλλα αν τα κανεις, οχι μονο θα λυσεις ενα σωρο προβληματα με τον ηχο, αλλα θα κανεις και το χωρο πιο ομορφο και μαζεμενο.
1) Απο οσο βλεπω, η κεντρικη θερμανση δεν χρησημοποιειται.
2) Το μισο μετρο της εσοχης ειναι ο'τι πρεπει για να γινει ενα επιπλο που θα ερθει συριζα με τον τοιχο, σε ολο το υψος του τοιχου και θα "εντοιχισει" κατα καποιο τροπο την τηλεοραση και το κεντρικο ηχειο (Ισως και το Sub) και θα κλεισει οριστικα την εσοχη. Μπορει να γεμιστει και με ηχοαποροφητικο υλικο ωστε να λειτουργησει και σαν ηχητικη φροντιδα αρκει να σχεδιαστει σωστα. Θα μπορει επισης να φιλοξενησει και τα μηχανηματα και να τα κανει "αορατα" βελτιωνωντας κατα πολυ και την αισθητικη του χωρου.
3) Η οθονη κατοπιν, μπορει να κρεμαστει απο το ταβανι η απο τον τοιχο, μπροστα απο την τηλεοραση.
4) Τα ηχεια θα μπουν κανονικα δεξια και αριστερα του πανιου οπως πρεπει (περιπου εκει που τωρα βρισκονται εκεινα τα δυο σκαμπο) και ετσι θα εχεις και καλυτερη ηχητικη συμμετρια μια που απο την μια μερια δεν εχει πλαινο τοιχο και απο την αλλη μερια το τζαμι λειτουργει στις χαμηλες συχνοτητες σαν κενο.
Αν βαλεις τα ηχεια μπροστα στην μπαλκονοπορτα η ασυμμετρια που θα δημιουργειται απο την διαφορα τζαμιου/τοιχου (το ενα ηχειο θα εχει τζαμι απο πισω, το αλλο θα εχει τοιχο) θα ειναι ενα μονιμο και αλυτο προβλημα που ουσιαστικα θα ακυρωσει το συστημα σου και τα χρηματα που εχεις δωσει. Ασε που ηδη το πανι ειναι ασυμμετρα τοποθετημενο (εντελως αψυχολογητη επιλογη τοποθετησης) και δεν προκειται ποτε να εχεις ηχο και εικονα να συνεργαζονται αρμονικα.

Με τη διαταξη που σου προτεινω και με το "επιπλο" (το οποιο αν θες μπορεις να το κανεις μονιμο με γυψοσανιδα αντι για ξυλινο που θα μπορει να βγει απο εκει) να καλυπτει την εσοχη, ο χωρος του Home cinema θα μικρυνει και θα γινει 3.5Χ5μ και η ιδανικη θεση ακροασης θα ειναι στο ενα μετρο απο τον πισω τοιχο κατι που ειμαι σιγουρος οτι θα μου πεις πως δεν γινεται αλλα γινεται. Πως? πολυ απλα, οταν θα βλεπεις ταινια θα τοποθετεις ενα καθισμα μπροστα απο τον καναπε ακριβως στο κεντρο της οθονης και δεν θα ενοχλεις κανενα.

Αν δεν κανεις αυτες τις κινησεις, ο κουραστικος ηχος των RP600M θα ειναι το μικροτερο σου προβλημα.
Κατάλαβα φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ . Όχι δεν έχω μετακομίσει ακόμα απλά ο χώρος είναι ετοιμος. Ναι πρόχειροδουλειά έχω κάνει με το πανί. Ήθελα να δω πως θα ρθει. Η ασυμμετρία διορθώνεται εύκολα, αυτό που με προβλημάτισε είναι αυτό που μου πες για τον ήχο. Αν είναι έτσι τα πράγματα δεν με βλέπω να βάζω καθόλου μάλλον προβολέα. Να το κλείσω δυστυχώς δεν γίνεται γιατί έχει και σώμα εκεί και λειτουργεί με αυτόνομη. Δεν είναι κλειστό. Επίσης θα καταλήγει στην μπαλκονόπορτα , δεν έχει δεύτερη εσοχή από την άλλη να πεις ότι το κλείνεις . Ξενέρωσα μεν , με γλυτώνεις από λάθος κινήσεις δε. Να σαι καλά!

Reaction score
2.288
Κατάλαβα φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ . Όχι δεν έχω μετακομίσει ακόμα απλά ο χώρος είναι ετοιμος. Ναι πρόχειροδουλειά έχω κάνει με το πανί. Ήθελα να δω πως θα ρθει. Η ασυμμετρία διορθώνεται εύκολα, αυτό που με προβλημάτισε είναι αυτό που μου πες για τον ήχο. Αν είναι έτσι τα πράγματα δεν με βλέπω να βάζω καθόλου μάλλον προβολέα. Να το κλείσω δυστυχώς δεν γίνεται γιατί έχει και σώμα εκεί και λειτουργεί με αυτόνομη. Δεν είναι κλειστό. Επίσης θα καταλήγει στην μπαλκονόπορτα , δεν έχει δεύτερη εσοχή από την άλλη να πεις ότι το κλείνεις . Ξενέρωσα μεν , με γλυτώνεις από λάθος κινήσεις δε. Να σαι καλά!
Μην τρελαινεσαι ολα τα προβληματα εχουν λυσεις.

Το πανι μπορεις να το βαλεις στην θεση που σου ειπα ακομα κι αν δεν κλεισεις την εσοχη.
Το κλεισιμο της εσοχης θα σου εξασφαλιζε ομορφια και θα βοηθουσε και στον ηχο αλλα γινεται δουλεια ακομα κι αν δεν την κλεισεις.
Τι σε πειραζει να κατεβαινει το πανι και να εχει μισο μετρο κενο απο πισω του?
Το ζητουμενο ειναι να εξασφαλισεις οτι θα τηρουνται οι βασικες αρχες για σωστο ηχο και με την τοποθετηση των ηχειων στην πλευρα που ειναι η τηλεοραση, μπορεις να το πετυχεις πολυ καλυτερα απο οτι στην πλευρα της μπαλκονοπορτας.

Reaction score
2.304
βάζοντας τα ηχεία χοντρικά εκεί που είναι τα σκαμπώ,
θα έχει στα δεξιά πλαϊνό τοίχο κολλητά στο ηχείο και αριστερά πλαϊνό τοίχο στα 4-5 μέτρα, αν κατάλαβα καλά
αυτή η ασυμμετρία δεν είναι χειρότερη από το να τα βάλει δεξιά και αριστερά από εκεί που έχει τώρα το πανί (αφού το κεντράρει πρώτα);

επίσης δεν υπάρχει πιθανότητα στις διαφορετικές θέσεις που λέμε, room cancellations (ή πως αλλοιώς λέγονται) να εξαφανίσουν την 3η οκτάβα; οπότε θέλει μελέτη ή καλύτερα μετρήσεις;

(ερωτήσεις μήπως πάρω χαμπάρι τι παίζει και με τα δικά μου)

Reaction score
61
θα έχει στα δεξιά πλαϊνό τοίχο κολλητά στο ηχείο και αριστερά πλαϊνό τοίχο στα 4-5 μέτρα, αν κατάλαβα καλά
αυτή η ασυμμετρία δεν είναι χειρότερη από το να τα βάλει δεξιά και αριστερά από εκεί που έχει τώρα το πανί (αφού το κεντράρει πρώτα);

επίσης δεν υπάρχει πιθανότητα στις διαφορετικές θέσεις που λέμε, room cancellations (ή πως αλλοιώς λέγονται) να εξαφανίσουν την 3η οκτάβα; οπότε θέλει μελέτη ή καλύτερα μετρήσεις;

(ερωτήσεις μήπως πάρω χαμπάρι τι παίζει και με τα δικά μου)
Αυτό είχα σκεφτεί αρχικά. Δεν μου καθόταν καλά γιατί το ένα ηχείο όπως σωστά επισημαίνεις θα ήταν κολλητά στον τοίχο ενώ το άλλο μισό μέτρο μπροστά. Επίσης είχα την εντύπωση ότι κλείνει ο χώρος και το πανί θα ρθει αρκετά κοντά μου. Δηλαδή έχω στο μυαλό μου ότι σε ένα ορθογώνιο χώρο το home cinema το στήνεις κατά το μηκος όχι κατά το πλάτος. Αυτό το χω μαθει από επαγγελματία. Βέβαια εδώ έχω να κάνω με αλλά θέματα όπως καταλαβαίνω. Ένας άλλος λόγος που έβαλα εκεί το πανί είναι επίσης και το εξωτερικό φως το οποίο αν ειναι στο πλάι όλο και κάτι θα μπαίνει. Με βλέπω με δύο bookshelf στο πάνω δωματιο να καταλήγω 😂 . Που είναι ο προφήτης που μίλησε για Sonos? 😂😂😂

Reaction score
2.304
επίσης στην κοντή διάσταση θα κάθεσαι σχεδόν κολλητά στον πίσω τοίχο,
ενω στην άλλη θα υπάρχει πίσω σου ο χώρος της κουζίνας,

αλλά μην δίνεις πολύ βάση στα λεγόμενά μου,
πιο πολύ ερωτήσεις είναι για να καταλάβω και εγώ τι παίζει

Reaction score
2.288
To τζαμι της μπαλκονοπορτας δεν ειναι τοιχος.
Το τζαμι αναλογα το παχος θα αντανακλα μονο τις συχνοτητες απο τα 200-500Hz και πανω. Απο εκει και κατω θα ειναι σαν να μην υπαρχει τοιχος. Μια βαρια κουρτινα και ισως καποια μεταφερομενα λεπτα ηχοαποροφητικα πανελ τοποθετημενα μπροστα στην μπαλκονοπορτα θα μπορουσαν να κοψουν τις αντανακλασεις απο τα 500Hz και πανω και ηχητικα να εξαφανιστει ο πλαινος τοιχος απο την πρωτη ανακλαση.
Οι μετρησεις ειναι ο μονος τροπος να βγαλεις ακρη ετσι κι αλλιως.
Και φυσικα η καλυτερη λυση ειναι να φωναξει εναν επαγγελματια να μετρησει και να προτεινει ακριβως τι πρεπει να γινει.

Reaction score
2.288
επίσης στην κοντή διάσταση θα κάθεσαι σχεδόν κολλητά στον πίσω τοίχο,
ενω στην άλλη θα υπάρχει πίσω σου ο χώρος της κουζίνας,
Αν και για αυτο το θεμα του προτεινα λυση στο πρωτο μηνυμα, ισχυει οτι στην αλλη διαταξη θα εχει κενο πισω και θα ειναι καλυτερα απο αυτη την αποψη.
Ωστοσο την προταση την εκανα γιατι σε καποιο αρχικο μηνυμα ειχε αναφερει οτι εχει σκοπο να εχει ως θεση ακροασης την δεξια γωνια του σαλονιου, με απλα λογια οτι πιο ασυμμετρο θα μπορουσε να εχει, με το Ηome cinema να ειναι στο πλαι, σαν παρακατιανο με το πανι στη γωνια.
Ωστοσο τωρα που το βλεπω καλυτερα, αν αλλαξει ολη η διαρρυθμιση στο σαλονι και κεντραριστει και το πανι, υπαρχει τροπος να δουλεψει ετσι.
Την ασυμμετρια που προκαλει το τζαμι της μπαλκονοπορτας ισως να μπορει να την φερει με EQ και ενα-δυο sub ακομα.
Μελετη απο επαγγελματια θα ελεγα ειναι απολυτως απαραιτητη πριν γινει οτιδηποτε αλλο.

Reaction score
2.288
Αυτό είχα σκεφτεί αρχικά. Δεν μου καθόταν καλά γιατί το ένα ηχείο όπως σωστά επισημαίνεις θα ήταν κολλητά στον τοίχο ενώ το άλλο μισό μέτρο μπροστά. Επίσης είχα την εντύπωση ότι κλείνει ο χώρος και το πανί θα ρθει αρκετά κοντά μου. Δηλαδή έχω στο μυαλό μου ότι σε ένα ορθογώνιο χώρο το home cinema το στήνεις κατά το μηκος όχι κατά το πλάτος. Αυτό το χω μαθει από επαγγελματία. Βέβαια εδώ έχω να κάνω με αλλά θέματα όπως καταλαβαίνω. Ένας άλλος λόγος που έβαλα εκεί το πανί είναι επίσης και το εξωτερικό φως το οποίο αν ειναι στο πλάι όλο και κάτι θα μπαίνει. Με βλέπω με δύο bookshelf στο πάνω δωματιο να καταλήγω 😂 . Που είναι ο προφήτης που μίλησε για Sonos? 😂😂😂
Ισχυει οτι το home cinema το στηνεις στο μηκος και οχι στο πλατος, αλλα χρειαζεται συμμετρια. Εγω ειδα ενα πανι στημενο στη γωνια μπροστα σε μια μπαλκονοπορτα και μια προθεση να τοποθετηθουν τα ηχεια στις γωνιες, δηλαδη ασυμμετρα ως προς την οθονη και με ανομοια υλικα με τελειως αλλη ηχητικη συμπεριφορα πισω απο το καθε ηχειο καθως και προθεση για θεση ακροασης στη γωνια του σαλονιου.
Καπου εκει σου ειπα και για τα sonos γιατι ειδα την καταστροφη να ερχεται.
Τωρα με περισσοτερη ηρεμια που το ξαναειδα, αν αλλαξεις εντελως την διαρρυθμιση και φτιαξεις ενα συμμετρικο χωρο για το home cinema και κανεις και μια σοβαρη ακουστικη μελετη για να αντιμετωπισεις την ασυμμετρια στον τοιχο πισω απο τα ηχεια, θα κανεις μια χαρα τη δουλεια σου.
Το σιγουρο παντως ειναι οτι θα χρειαστεις τουλαχιστον αλλο ενα Subwoofer.

Reaction score
61
Ισχυει οτι το home cinema το στηνεις στο μηκος και οχι στο πλατος, αλλα χρειαζεται συμμετρια. Εγω ειδα ενα πανι στημενο στη γωνια μπροστα σε μια μπαλκονοπορτα και μια προθεση να τοποθετηθουν τα ηχεια στις γωνιες, δηλαδη ασυμμετρα ως προς την οθονη και με ανομοια υλικα με τελειως αλλη ηχητικη συμπεριφορα πισω απο το καθε ηχειο καθως και προθεση για θεση ακροασης στη γωνια του σαλονιου.
Καπου εκει σου ειπα και για τα sonos γιατι ειδα την καταστροφη να ερχεται.
Τωρα με περισσοτερη ηρεμια που το ξαναειδα, αν αλλαξεις εντελως την διαρρυθμιση και φτιαξεις ενα συμμετρικο χωρο για το home cinema και κανεις και μια σοβαρη ακουστικη μελετη για να αντιμετωπισεις την ασυμμετρια στον τοιχο πισω απο τα ηχεια, θα κανεις μια χαρα τη δουλεια σου.
Το σιγουρο παντως ειναι οτι θα χρειαστεις τουλαχιστον αλλο ενα Subwoofer.
Έχεις βοηθήσει ασύλληπτα. Μια επίσης λύση θα ήταν ίσως να αλλάξουν οι πλευρές . Να πάει σαλόνι απέναντι και συστήματα από κει που δεν υπάρχει εσοχή. Αλλά αισθητικά δεν ξέρω αν θα μας κάτσει και ειδικά στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Έχεις δίκιο για επαγγελματία αλλιώς θα γίνεται το ένα λάθος μετά το άλλο από μένα Η επόμενη κίνηση μου θα ναι να φέρω τον Μανώλη να ρίξει μια ματιά να με κατσαδιάσει πάλι για ότι έχω κάνει 😂 και να μου πει τι μπορεί να γίνει και αν!

Reaction score
2.288
Mε μια τετοια διαταξη θα γινοταν μια χαρα.
Απλα θα πρεπει να υπολογισεις οτι το budget που υπολογιζες για ηχεια θα πρεπει να παει σε καινουριους καναπεδες που να μπορουν να στηθουν σωστα γιατι με τον γωνιακο καναπε σε εκεινη τη θεση home cinema με διαταξη στο μηκος δεν γινεται.
Screenshot_73.png

Τα τετραγωνα που βλεπεις στις τρεις γωνιες ειναι subwoofer.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.750
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88