- Reaction score
- 19.592
Δεν με ενδιαφέριε να μπω σε τεχνική συζήτηση, ούτε τα γνωρίζω και καλά. Εξάλλου εσυ κάπου μου είπες εάν δεν κάνω λάθος ότι και το υψηλό slew rate και rise time δεν το δέχεσαι σαν πανακεία για αυτά που συζητάγαμε (μάλλον στο άλλο νήμα του off topic). Εγώ το ανέφερα μόνο για να απαντήσω στον Κο Μάρκου και μάλιστα αναφερόμουνα στην τοπολογία που έχω εγώ και το οποίο το επιβεβαίωσες (μαζί με τους OTL). Βέβαια νομίζω ότι έχεις άδικο και για τις άλλες τοπολογίες των λυχνιακών υλοποιήσεων συγκριτικά πάντα με τους τρανζιστοράτους (τους περισσότερους συμβατικούς, όχι αυτό που ανέφερ ο Κος Μάρκου).μα είναι ν'αρχίσουμε δοξολογίες με το slew rate
Για κάτι άλλο που ανέφερες (πάλι στο οφ τόπικ θα ήταν, εαν και καλά θα ήταν και εδώ) όσον αφορά τους περιορισμούς στο slew rate απο την παροχή ρεύματος στο κύκλωμα, στα dacs στα cd player , νομίζω ότι ξεπερνιούνται με super fast diodes που έχουν υλοποιηθεί και σε κάποιους σύγχρονους λαμπάτους αλλά και σε dac και ψδ players. Δεν λέω σε ποιά. Στις τρίοδους όπου ε΄χουν υλοποιηθεί έχουν προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις καθώς έχουμε αναπόφευκτα την εισαγωγή περιττών αρμονικών που παράλληλα δίουν έναν χαρακτήρα που οι "παραδοσιακοί" λάτρεις λυχνιών βρίσουν αποκρουστική σε vatying degree ο καθένας. Εγώ προσωπικά βρίσκω ότι είναι ένα καλό trade off και μάλιστα πάω παραπέρα στην άποψη μου και θεωρώ ότι οι επιπρόσθετες περιττές αυτές αρμονικές δεν είναι πολλές σε ποσότητα ή ένταση, δεν ξεπερνάνε την 5η αρμονική και προσδίδουν ένα χαρακτήρα πιο ζωντανό (αρμονικά και μόνο μιλάω τώρα, όχι δυναμικά, η δυναμικότητα είναι δεδομένη) μεταλλικό που χρειάζεται σε κάποια όργανα και αποτελούν μια best of two worlds (τρανζίστορ ήχος και λαμπάτος ήχος). Αυτό βοηθάει και στην κάπως καλύτερη πιο ρεαλιστική ανααραγωγή όλων πλέον των ειδών των οργάνων καθώς ώς "γνωστόν" υπάρχουν όργανα που είναι αποδιδόμενα καλύτερα στην λάμπα και άλλα στο τρανζιστορ για κάποιο λόγο που φαίνεται εγγενής. Αυτό φυσικά είναι άποψη μου. Αλλοι διαφωνούν.
Το σίγουρο tarde off είναι μαι ελαχιστοποίηση στην ροή της μουσικής σε σύγκριση με το παραδοσιακό σχεδιασμό, αλλά αυτό αντισταθμίζεται με κατάλληλη χρησιμοποιούμενη λάμπα ( εννοώ λυχνία, όχι όλος ο ενισχυτής). Υπάχουν λύσεις και τις γνωρίζουν οι κατσκευαστές.
Για τα άλλα που λές η παραάνω τοποθέτηση μου νομίζω δεν αφήνει περιθώρεια για μαγικές λύσεις ή λυχνίες ή 4 ή 8 βάτ που λές. Δεν έχει νόημα και για αυτό δεν παραθέτωούτε μάρκες, ούτε άλλο τίποτε. Ο σκοπος μου δεν είναι να οδηγήσω καποιων πρός μιά ή αλλη λύση. Ο σκοπός μου είναι να πάνε να ακούσουνε, τι είναι ¨εφικτό" να βιώσουν και όχι παραμύθια όπως πολλοί εξυπνάκηδες θέλουν α τους παρουσιάσουν. Εξάλλου δεν εχει νόημα καθώς χαρακτηριστικά ανάλογα ίσως μπορε΄σουν να βρούν (και υπάρχουν, όχι δεν υπάρχουν επειδή εγώ δεν ξέρω ή δεν άκουσα) και σε όλες τις τοπολογίες. Απλώς εγώ με Α αριθμό τρανζίστορ μέχρι τουλάχιστον 20 χιλιάδες ευρώ ενισχυτές δεν βρηκα κανέναν να τα διαθέτει. Η τεχνολογία προχωράει απο όταν εγώ έκανα τις αγορές μου αι εύχομαι να τα βρούνε αυτά τα χαρακτηριστικά και καλύτερα ακόμη σε τρανζίστορ των 100 ευρώ εαν μπορέσουν. Αλλά να μην λέμε βλακείς για τα SET class Α ηχητικά αποτελούν ακόμη το reference. Μπορε΄ςι να δεις και συνέντευξη του Πουτζέυς , που θαυμάζετε να το λέει πεντακάθαρα ότι αυτό ήταν ο στόχος του ηχητικά και αυτόν τον ήχο είχε στο μυαλό του αλλά φυσικά να το πετύχει χωρίς όλα αυτά τα γνωστα drawbacks που έχει η τοπολογία. Και κατασκεύαζε κιόλας νομίζω νέος όταν ήταν και όταν πρωτοξεκίνησε, άρα ξέρει. Τώρα εαν το πέτυχε και σε τι βαθμό δεν ξέρω. Εγώ σου (σας) είπα κάποιες ομοιότητες που ειδα μεταξύ ΣΕΤ και D ενισχυτών και που βασίζονται. Επίσης είπα ότι το χαμηλό τους είναι πιο σωστό (στην μέση) μεταξύ λάμπας και του ντουπ ντούπ χα χα που άκουγα απο πολλά τρανζίστορ (μιλάω πέρα απο τον έλεγχο, άλλο ο έλεγχος μιλάω για την περιγραφή του κλπ που σου ανέφερα παραπάνω. Ο έλεγχος δεν είναι αυτό καθώς πολλά βατ έχουν και οι ΑΒ και πάλι ντουπ ντουπ χα χα ακούς).
Στα "προσωπικά" και ανούσια και μονο για ικανοποίηση της περιέργεια σου , εαν και σου έχω απαντήσει και σε αυτό (άσε που εννοείται κιόλας) δεν είμαι pure. Είμαι PSET, δεν οδηγείς (σχετικώς) συμβατικά ηχεία με 4 και 8 βατ. Πως θα προέκυπταν τα 35 βατ μου ; Δεν είναι δυνατόν όπως λες και εσύ αλλά νόμιζα ότι εννοείται ότι το έχεις καταάβει αυτό (και ας είχε ξεχάσει ότι σου το είχα αναφέρει). Οπότε μην πάει το μυαλό σου σε εξωτικών δυνατοτήτων ραδιοφωνικές λυχνίες χα χα