- Μηνύματα
- 17.676
- Reaction score
- 58.323
Κατά τη γνώμη μου δόκιμη τακτική για να μη λογαριάζεται ένας ειλικρινής αμφισβητίας όπως εσύ ως troll θα ήταν κάθε προβληματισμός να συνοδευόταν από έναν συλλογισμό με θεμελίωση και δικαιολόγηση. Παραδείγματος χάριν στο θέμα εξουδετέρωσης της δεύτερης αρμονκής σε push pull κατά την αλληλεπίδραση των ρευμάτων από τα επιμέρους σκέλη στο δευτερεύον τύλιγμα του Μ/Σ εξόδου μπορεί να υποστηριχθεί ότι δεν είναι ολοκληρωτική ενώ ο βαθμός της κιόλας εξαρτάται από το ματσάρισμα των λυχνιών , τον τύπο τους (τρίοδες τέτροδες ή πέντοδες), την ισορροπία στις τάσεις τροφοδοσίας ανάμεσα στα επιμέρους σκέλη . Επιπλέον η τιμή εμπέδησης από το πρωτεύον που θα βλέπουν οι άνοδοι των λυχνιών συντελεί στο ποσοστό εμφάνισης για την επικρατούσα τρίτη αρμονική.Καί είναι αυτό άλλος ένας μύθος ή αλήθεια ;
Εδιτ : Ωπ, γράψε λάθος, νόμιζα εννοούσες την ακύρωση που υποτίθεται λαμβάνει χώρα στο μετασχηματιστή.
Η τρέχουσα ενότητα αναρτήσεων ολοκληρώνεται κατά τα άλλα με τον παράγοντα από τον Συντελεστή Απόσβεσης (Damping Factor). Ο ορισμός και η σημασία για το ίδιο το DF έχουν αναλυθεί διεξοδικά στο ΄΄Κατά Απόσβεσιν Ευαγγέλιον΄΄ οπότε εδώ θα επεκταθούμε μονάχα στο πώς συσχετίζεται ο ρόλος του με τη λειτουργία στο λυχνιακό κύκλωμα.
Επιστρέφουμε στα γνωστά διαγράμματα ρεύματος προς τάση ανόδου και παίρνουμε για το υποθετικό μας παράδειγμα την τρίοδο λυχνία ισχύος 211 :
Κατόπιν βλέπουμε ισοδύναμο διάγραμμα αυτής με χαραγμένη τη γραμμή φορτίου όπως έχει περιγραφεί σε προηγούμενη ανάρτηση:
Υπό φορτίο συνδεδεμένου πρωτεύοντος 10 ΚΩμ:
Υπό φορτίο 16 ΚΩμ:
Η επιλεγόμενη για το εκάστοτε κύκλωμα γραμμή AC φορτίου θα είναι λίγο διαφοροποιημένη ακολουθώντας όμως παραπλήσια γωνία κλίσης. Υπενθυμίζεται με αυτές τις παραστάσεις και σε συνδυασμό με προηγούμενη ανάρτηση όπου πρωτοαναφέρθηκε η γραμμή φορτίου ότι όποτε η άνοδος άγει ανώτερη ποσότητα ρεύματος μειώνεται παράλληλα η τιμή τάσης ενώ καθώς μειώνεται το ρεύμα που άγει αυξάνεται η τιμή στην ανοδική τάση. Η πρώτη περίπτωση ανταποκρίνεται στη μετάβαση της τάσης από το οδηγό πλέγμα σε θετικότερες τιμές ενώ η δεύτερη σε αρνητικότερες τιμές. Το οδηγό πλέγμα με τη σειρά του μεταβαίνει σε θετικότερες τιμές δυναμικού ως προς την κάθοδο κατά τη θετική ημιπερίοδο στην κυματομορφή από το σήμα AC στην είσοδο ενώ σε αρνητικότερες κατά την αρνητική ημιπερίοδο.
Λόλα να μια Λάμπα,πάρτη κι ας καίει...τζάμπα
Κανά φίλτρο η ΔΕΗ δεν λένε να την πιέσουν να βάλει .... κουτάκια αλουμινίου μαζεύουν, να βγάζει και ο βιομηχάνος απο το scrap και την ανακύκλωση. χα χα ¨Εχουμε και τους γιατρούς που δεν έχουν τι να κάνουν τα λεφτά τους και αγοράζουν ηλεκτρικά. χα χα Γιατί να βάλει φίλτρο η ΔΕΗ? Γιατί να μην...
www.avsite.gr
Στο επόμενο βήμα του παραδείγματος κατασκευάζονται δύο στάδια ισχύος με λυχνία 211 , το πρώτο Single Ended με δύο παραλληλισμένες λυχνίες και το δεύτερο Push Pull με ζεύγος λυχνιών. Αυτό γίνεται για να θεωρείται ισοδύναμη η εμπέδηση από τις συνδυασμένες ανόδους σε κατάσταση ηρεμίας.Χάριν απλούστευσης θεωρούμε ότι θα είναι πολωμένα και τα δύο σε τάξη A όπως το Single Ended ενώ θα είναι ισοδύναμη και η προσαρμογή φορτίων με ίδιο τύπο M/X στην έξοδο.
Ας δούμε πώς θα συμπεριφέρονταν στην εφαρμογή AC σήματος...Στην περίπτωση του Single Ended στη θετική ημιπερίοδο θα ίσχυε πτώση τιμής στη φαινόμενη εμπέδηση εξόδου και στις δύο λυχνίες του ζεύγους ενώ στην αρνητική η τιμή θα ανέρχεται. Αυτό συνεπάγεται ότι το στάδιο ισχύος στην έξοδο θα έχει κατώτερο Συντελεστή Απόσβεσης κατά την αρνητική ημιπερίοδο σε σχέση με τη θετική.
Στην περίπτωση του Push Pull η μια λυχνία του ζεύγους θα διαχειρίζεται τη θετική ημιπερίοδο ενώ η άλλη την αρνητική ευρισκόμενες σε αντίθετη πολικότητα μεταξύ των.Οι μεταβολές εμπέδησης στην πρώτη θα έχουν αντίστροφη φορά ως προς τη δεύτερη με αποτέλεσμα η φαινόμενη εμπέδηση εξόδου με τον Συντελεστή Απόσβεσης να βρίσκονται συνεχόμενα σε σταθερότερο μέσο όρο τιμής για ολόκληρη την κυματομορφή.
Η διαφοροποιημένη συμπεριφορά ανάμεσα στα ενισχυτικά του παραδείγματος φανερώνει το πλεονέκτημα που θα είχε η push pull συνδεσμολογία στην οδήγηση των μεγαφώνων για τις χαμηλότερες οκτάβες. Η υπόθεση εργασίας δεν παύει ν'αποτελεί απλουστευμένο παράδειγμα. Άμα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι τρίοδες λυχνίες διακρίνονται από χαμηλότερες τιμές στην εγγενή τους εμπέδηση ανόδου σε σχέση με τέτροδες και πέντοδες τότε η άμεση σύγκριση θα γινόταν λιγότερο απλουστευμένη.
Στις εμπορικές υλοποιήσεις τελικών ενισχυτών οι τιμές DF για SET στάδια κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 1-4 ενώ για ΡΡ στάδια κυμαίνονται σε μέσες τιμές 4-15 ανάλογα με τις λυχνίες , τους Μ/Σ εξόδου και με τον επόμενο αποφασιστικό παράγοντα την εφηρμοσμένη... αρνητική ανάδραση (Negative Feedback).
Η αρνητική ανάδραση είναι επανατροφοδότηση για δείγμα του σήματος από την έξοδο σε μικρότερο πλάτος είτε στην είσοδο του συγκεκριμένου σταδίου οπότε καλείται τοπική είτε στην είσοδο του αρχικού σταδίου από ολόκληρη τη συσκευή οπότε καλείται ολική. Το σήμα ανάδρασης προστίθεται υπό διαφορά φάσης 180 μοιρών ως προς το αυθεντικό σήμα εισόδου στο αντίστοιχο στάδιο επανατροφοδότησης.
Θετικές γενικώς επιπτώσεις της αρνητικής ανάδρασης είναι η μείωση σε ολικές αρμονικές παραμορφώσεις και θόρυβο - χάρη ακριβώς στην αλγεβρική αφαίρεση πλάτους από το σήμα εισόδου- παραμόρφωση διάβασης, περαιτέρω πτώση στη φαινόμενη εμπέδηση εξόδου με καλύτερη οδήγηση και DF καθώς κι εξομάλυνση στην απόκριση συχνότητας.
Αρνητικές σε γενικό πλαίσιο επιπτώσεις η μείωση στο κέρδος ενίσχυσης για τον αντίστοιχο βρόχο εφαρμογής, μείωση σταθερότητας στη συμπεριφορά και ανάλογα με τα ποσά και τον τρόπο εφαρμογής υποβάθμιση στην ακροαματική απόλαυση. Η τελευταία βεβαίως αποτελεί αντικείμενο διχογνωμίας ανάμεσα σε διαφορετικές μελέτες και άρθρα, όμως ειδικά για τις λυχνιακές υλοποιήσεις τα μικρότερα σε σχέση με τρανζίστορ ποσά αρνητικής ανάδρασης τείνουν να μην είναι ευεργετικά.
Η εφαρμογή αρνητικής ανάδρασης τείνει να είναι συχνότερη σε τοπολογίες push pull μολονότι εφαρμόζεται και σε σύγχρονες Single Ended υλοποιήσεις με πιο διακριτικές τιμές. Κύριος λόγος γι αυτό είναι ότι οι push pull στοχεύουν σε μεγαλύτερες τιμές ισχύος με μικρότερη τιμή THD -όπου κυριαρχούν περιττής και ανώτερων τάξεων συνιστώσες- και καλύτερο DF, ιδίως από τη στιγμή που θα χρησιμοποιούσαν τέτροδες και πέντοδες λυχνίες - που έχουν μεγαλύτερες τιμές σε εγγενή εμπέδηση ανόδου - αντί τριόδων των οποίων ο μεγαλύτερος βαθμός γραμμικής συμπεριφοράς ανταποκρίνεται δυστυχώς σε πολύ χαμηλότερες τιμές ισχύος. Στους δε τριοδικούς Single Ended χρησιεύει οπωσδήποτε στην προαγωγή της οδηγικής ικανότητας με πιο συνηθισμένα ηχεία.
Όλα αυτά είναι μεν απλουστευμένες περιγραφές αλλά αντανακλούν σε ικανοποιητικό βαθμό διάφορους όρους που διέπουν τη λειτουργία λυνιακών ενισχυτών.
Last edited: