- Reaction score
- 18.347
Ναι βρε, εμένα το λές ; Στους audio people πες το χα χα. Αυτό σου λέω και εγώ.. Ακούω να λένε και να γράφουν απο εδώ και κάτω είναι κύμα απο εδώ και πάνω είναι ακτίνα σαν το φώς και διαφωνούν σου λέω και απο ποιό όριο σε Hz γίνεται κύμα και μάλιστα ανάλογα και με το μέγεθος του χώρου χα χα. Οι άνθρωποι έχουν ορολογίες δικές τους και εξξγήσεις κιόλας κάποιων φαινομένων με περίεργο τρόπο. Το ίδιο σου είπα και για την διάχυση. Είναι και άλλα.Όχι. Οι φυσικοί το λένε.
Όχι. Είναι εντελώς διαφορετική η φύση τους.
Αν ξέρεις και μπορείς να τα συνδέσεις "αλυσίδα", τα κάνεις λάιν αρέυ με εξαιρετικές ιδιότητες.
(εγώ πάντως δεν ξέρω να δώσω τεχνικές συμβουλές για τη σύνδεση)
Κάποιος που ξέρει έστω και λίγο Φυσική μπερδεύεται και ακριβώς επειδή ξέρει κολλάει λίγο. Περισσότερο απο τους άλλους που μπορεί να μην ξέρουν. Τώρα πλέον βέβαια (αφού θυμάμαι τα άκουγα και διάβαζα παλιά λίγο) ξέρω που είναι το πρόβλημα τους και που κολλάνε. Αλλά πρήχτηκα θυμάμαι για να το καταλάβω χα χα.
Όπως λέει και ο Soco παραπάνω ναι και μαθηματικά έτσι το αναλύουν νομίζω (απο εκεί μάλλον το μπέρδεμα φυσικής - του φυσικού φαινομένου και της μαθηματικής έκφρασης του). Απο κάποιο σημείο και μετά μαθηματικά το εξετάζουν με διανυσματικές εξισώσεις και τις χαμηλές συχνότηες με κυματικές εξισώσεις. Και τα μοντέλα και οι διαφορικές τους εξισώσεις εκεί βασίζονται για να μελετάνε το φαινόμενο ήχος.
Κοίτα σοβαρά τώρα μιας και είναι και πρωί και όχι βράδυ που κάνουμε και πλάκα και το "φύση" που λές πάλι μια λέξη είναι. Εάν είναι να διαλέξουμε λέξη είναι η μορφή του κύματος. Ο ήχος ναι σαν "φύση" που λές δεν είναι σαν το φώς. Ο ήχος χρειάζεται κάποιο μέσο να διαδοθεί και είναι αποτέλεσμα μηχανικού "κύματος" - τρόπου μετάδοσης (διάδοσης ) ενέργειας λόγω κιίνησης και κινητικής ενέργεια των μοριών του αέρα που μεταδίδεται απο το ένα στο άλλο. Γίνεται όμως απο τα σωματίδια που είναι ύλη και τα οποία δεν θεωρούνται ενέργεια που μεταδίδεται με τη μορφη κύματος (σημειωτέον βέβαια ούτε η ενέργεια βασικά ξέρουμε τι είναι χα χα). Εκεί μάλλον είναι (έχω εντοπίσει) και ο δεύτερος λόγος λόγω του οποίου γίνεται το μπέρδεμα αυτό. Πέρα απο τον παραπάνω μαθηματικό που ανέφερα. Λοιπόν τα σωματίδια δεν καβαλάνε το κύμα. Η μαθηματική έκφραση και περιγραφή του κύματος αυτού γίνεται με γραφήματα που αφορούν πίεση vs χρόνος ή/και πυκνότητα vs χρόνος. Τα σωματίδια κινούνται , εξανγκάζονται να κινηθούν σε θέσεις υψηλών πιέσεων και μετά φυσικά αφού χάσουν την ενέργεια τους να κινηθούν απο μόνα τους και να επανέλθουν σε θέσεις χχαμηλής πιέσεως. Δηλαδή ο ήχος δημιουργείται απο πολλές και μικρές διαφορές υψηλής και χαμηλής πίεσης σε μοριακό επίπεδο. Τα μόρια κινούνται συνέχεια και παράγουν ήχο συνέχεια άσχετα άμα δεν τον ακούμε εμείς. Αυτό σχετίζεται και συμβαίνει λόγω της θερμοκρασίας αλλά και της πίεσης εάν το εξετάσουμε με την κλασική φυσική. ¨Εχουν την κινητική τους ενέργεια που καθορίζεται σε ατομικό επίπεδο. Υπόκεινται και σε μαγνητικές δυνάμεις και βαρυτικές βέβαια.
Το φώς τώρα είναι και ηλεκτρομαγνητικής μορφής, δεν χρειάζεται μέσο για να διαδοθεί λόγω του ότι θεωρητικά θεωρούμε ότι δεν έχει μάζα. Για αυτό και μεταδίδεται και στο κενό. Δεν γίνεται μέσω δονήσεων δηλαδή. ¨Εχει και σωματιδική και κυματική "φυση" και μορφή διάδοσης με τις αννάλογες μαθηματικές εκφράσεις που ακολουθούν για την περιγραφή του.
Τώρα όμως, επειδή ο ήχος χρησιμοποιεί τα σωματίδια και επειδή όπως σου είπα οι διαφορές υψηλής και χαμηλής πίεσης δημιουργούνται σε μικροσκοπικό επίπεδο scαle ... παρόλο που στην κλασική φυσική (μακρόκοσμος) συνήθως δεν τον θερούμε κβαντικό φαινόμενο (όπως π.χ. τα φωτόνια , τα ηλεκτρόνια) ... παρόλα αυτά στους πολύ χαμηλούς ήχους που παράγουν πιθανόν η κβαντική μηχανική να αρχίζει να λαμβάνει μέρος και κάποιο ρόλο. Δεν γνωρίζω πως και τι ερευνάται στο θέμα απο την κβαντική μηχανική και φυσική και εάν έχουμε μείνει στην δήθεν - ψευτική τυχαιότητα (που δεν είναι) της Browanian movement. Αυτά στον Αινστάιν και τον Φάινμαν που τα έχουν αναλύσει χα χα.
Στο θέμα μας όμως oi audio people απανταχού λένε ότι δεν πρέπει να έχω subs μικρότερα απο τα γούφερ των δορυφόρων μου. Γαιτί το λένε ; ¨Εχει κάποια βάση και ισχύει ; Αυτό ρωτάω.
(Η σύνδεση είναι άλλο πράγμα. Εγώ να δεις που δεν ξέρω.)
Last edited: