Λόγοι να μη χρειαζόμασταν sub και κατά πόσον θα ίσχυαν...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.636
@Bhutia

Ξέχασα και μια άλλη ερώτηξη χα χα. ¨Εχεις κάνει πουθενά (ποτέ) ενσωμάτωση subs χώρις να κροσάρεις καθόλου τα main ? Κατα προτίμηση κάπως μεγάλα Floostanders (ή έστω νορμάλ floorstanders που να κατεβαίνουν - 3 db στα 30 Hz και συνεχίζοντας με ομαλή πτώση, γενικώς ομαλή πτώση και μέχρι τα 30 και συνεχίζοντας... ας πούμε) ; Και αυτό με ενδιαφέρει να διαβάσω. Εάν όχι, έχεις σκοπό να το κάνεις στο μέλλον ; (και να γράψεις για αυτό) ;

Εάν ναι και απλώς δεν έχεις γράψει για το θέμα, μπορείς να πείς λίγα λόγια ;
Να προσέξεις τις εκδοχές των setup με τα Ta'us.
Επισήμανση παρακαλώ των σχετικών ποστς (το σχετικό νήμα είναι τεράστιο και βαριέμαι να το ξαναψάχνω :) )

Link pls
Για το μεν πρώτο σκέλος διάφορες παρουσιάσεις με διευθέτηση setup από το παράλληλο σύμπαν, τη διόρθωση δικαναλικού καθώς και με το νήμα των Yamaha HS8.

Ως προς το δεύτερο σκέλος έχει διαπιστωθεί ότι το όριο διακριτότητας του group delay είναι χονδρικώς 20 msec για συχνότητα 50 Hz , διπλασιαζόμενο για μια οκτάβα κάτω (25 Hz) και αντιστρόφως υποδιπλασιαζόμενο για μια οκτάβα άνω (100 Hz)

Reaction score
19.134
Ως προς το δεύτερο σκέλος έχει διαπιστωθεί ότι το όριο διακριτότητας του group delay είναι χονδρικώς 20 msec για συχνότητα 50 Hz , διπλασιαζόμενο για μια οκτάβα κάτω (25 Hz) και αντιστρόφως υποδιπλασιαζόμενο για μια οκτάβα άνω (100 Hz)
Αναφέρεις και εργασίες για αυτό στο νήμα οσυ ;

Σε τι περιβάλλον (χώρος , ακουστικά κλπ) και συνθήκες έχουν γίνει οι παρατηρήσεις ή οι έρευνες αυτές που αναφέρουν τα νούμερα που λές ;

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.636
Αναφέρεις και εργασίες για αυτό στο νήμα οσυ ;

Σε τι περιβάλλον (χώρος , ακουστικά κλπ) και συνθήκες έχουν γίνει οι παρατηρήσεις ή οι έρευνες αυτές που αναφέρουν τα νούμερα που λές ;
Οι σχετικές μελέτες δεν είχαν γίνει μέσω ακουστικών αλλά με ομάδες ακροατών...

Στον παρακάτω σύνδεσμο - blog παρουσιάζεται και μια ενδεικτική διαδικασία σε επίπεδο πειραματισμού:

Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι η αντιληπτότητα στο συγκεκριμένο μέγεθος και σε ανώτερες οκτάβες μπορεί να διαφοροποιείται με την καθημερινή ενασχόληση του ακροατή για την ανίχνευσή του.
group delay perceptibility.png

Πρώτο μέλημα για τον περιορισμό κατά την αντίληψη group delay στις πρώτες οκτάβες όταν τα main ηχεία μένουν ακροσάριστα δεν είναι η ρύθμιση delays από επεξεργαστή αλλά... αφενός μεν τα προστιθέμενα sub να μην έχουν αυξημένο το εγγενές group delay στη ζώνη ακουστικού κροσαρίσματος εκ της κατασκευής τους , αφετέρου δε να καταπολεμούνται κατά τη γένεσή τους διακριτοί ιδιορρυθμοί από το δωμάτιο ακρόασης...

Όταν όμως τα main δέχονται υψιπερατό κροσάρισμα δια λόγους που έχουν αναφερθεί πολλές φορές όπως η μείωση στη δική τους καταπόνηση με απώτερο στόχο ανώτερη ευκρίνεια σε μεσαίες οκτάβες, τότε η εφαρμογή των σχετικών ηλεκτρονικών φίλτρων μεταξύ άλλων τείνει να προσθέτει group delay για τις ζώνες γύρω από τη συχνότητα cross στο ηχειακό σύνολο.

Last edited:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.660
Όταν όμως τα main δέχονται υψιπερατό κροσάρισμα δια λόγους που έχουν αναφερθεί πολλές φορές όπως η μείωση στη δική τους καταπόνηση με απώτερο στόχο ανώτερη ευκρίνεια σε μεσαίες οκτάβες, τότε η εφαρμογή των σχετικών ηλεκτρονικών φίλτρων μεταξύ άλλων τείνει να προσθέτει group delay για τις ζώνες γύρω από τη συχνότητα cross στο ηχειακό σύνολο.
Και ο μόνος τρόπος αποφυγής όλου αυτού του προβλήματος ,είναι μεγάλα ηχεία , να κροσσάρονται όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Πχ 40 κύκλους.
Μετά την διόρθωση των ηχείων μου , προ 4μήνου περίπου διεπίστωσα σχεδόν άσκοπη την χρήση σαμπς σε δικάναλο περιεχόμενο , μιάς και το ηχείο τα πηγαίνει περίφημα πλέον μέχρι και στην πρώτη οκτάβα .
Δεν χρησιμοποιώ πλέον σαμπς στο δικάναλο . Δεν μου λείπει τίποτα . Ακούω και εκκλησιαστικό αν παραστεί ανάγκη , με απουσία σαμπς , χωρίς κάποια ευκρινή έλλειψη . Δεν παίζει 16 κύκλους , παίζει όμως από 20 κύκλους , με άνεση.
Τα -3db τα λές και άνετα.
Δεν πιάνει στάθμες 110db @ 20hz αλλά δεν πειράζει , πιάνει 100db .

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.123
. . . διάφορες παρουσιάσεις με διευθέτηση setup από το παράλληλο σύμπαν, τη διόρθωση δικαναλικού καθώς και με το νήμα των Yamaha HS8 . . .
Μπρε τα ξέρω τα νήματα, πιο στοχευμένους αριθμούς ποστ ζητάω αν είναι εύκολο, δεν έχω χρόνοοοο :(
(τις ακριβείς διευθετήσεις των σετάπ θέλω να ξαναδώ με προσοχή)

pls

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.636
Μπρε τα ξέρω τα νήματα, πιο στοχευμένους αριθμούς ποστ ζητάω αν είναι εύκολο, δεν έχω χρόνοοοο :(
(τις ακριβείς διευθετήσεις των σετάπ θέλω να ξαναδώ με προσοχή)

pls
Παραθέτω αφού με παρακαλείς την πλέον χαρακτηριστική ενότητα :

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.636
εδώ έχουν και τα κινητά έξοδο για sub... και μεις συζητάμε αν θα βάλουμε στο σύστημα! :p

Από εσένα αναμένεται πιο ουσιαστικό πείραγμα... Εδώ το sub προφανώς αναφέρεται στο ΄΄subsystem΄΄ (υποσύστημα) έναντι του κύριου (main) όπως είναι διαμορφωμένα σε επίπεδο hardware.
Τα πολλαπλά sub (πάνω απο δύο ή εάν θες να τα έχεις στάκ το ένα πάνω στο άλλο μόνο για spl) εάν κάποιος ενδιαφέρεται μόνο για την θέση ακρόασης ... έχουν νόημα ή είναι ένας άλλος μύθος που δεν έχει αποδειχθεί (μάλλον για το αντίθετο υπάρχουν ενδείξεις ή τουλάχιστον μηδαμινούς προσφοράς) και τον παίρνουν όλοι σπασμένο τηλέφωνο και μιλάνε στο όνομα της επιστήμης και ανύπαρκτων εργασιών που να συγκρίνουν για το θέμα ;
Οι μελέτες από Welti et al (το τελευταίο εννοεί άλλους συμμετέχοντες ερευνητές και όχι ... gangster τύπου Al Capone) είναι πλήρως τεκμηριωμένες στη θεωρητική τους βάση και όχι αποκλειστικά χάρη σε ποσοστά προτίμησης ενδεικτικών ομάδων από ακροατές. Ο μοναδικός παράγοντας απόκλισης από την ολοκληρωτική τους ισχύ έγκειται στο γεγονός ότι αναφέρονται εκ των συνθηκών σε χώρους με τέλειο παραλληλόγραμμο σχήμα και μηδαμινή διαρροή ενέργειας στις χαμηλές οκτάβες. Προϋποθέτουν επίσης χρήση επεξεργαστή σήματος για την παροχή κατάλληλων cross με τα main ηχεία, delays και φίλτρων για ισοστάθμιση.

Υπό λιγότερο ελεγχόμενες συνθήκες και ιδίως απουσία επεξεργαστή πιο πιθανή για ικανοποιητικό ακροαματικό αποτέλεσμα φαίνεται η γνωστή μέθοδος της REL υπό ακουστικό κροσάρισμα με ένα τουλάχιστον sub ανά κανάλι κι ευρισκόμενο σε χωροταξική συνάφεια προς το αντίστοιχο main.

Ο υποφαινόμενος λογαριάζει το stacking όχι τόσο για πιο άνετη διαχείριση της ενέργειας υπό την απαιτούμενη τιμή SPL ως προς το κάτω άκρο του φάσματος όσο για καλύτερα ελεγχόμενη εκπομπή των χαμηλών ως προς την πολική απόκριση κι εξομάλυνση στην απόκριση ελέω του προκύπτοντος array. Μην παραβλέπουμε ότι όποτε και όπως και να εγκαθίστανται διαφορετικές πηγές κατώτερων χαμηλών εντός δεδομένου χώρου θα προκύπτουν αυτομάτως δευτερογενείς διατάξεις array.

Εάν πάλι ο χρήστης σκοπεύει μονάχα σε ένα τεμάχιο sub να εξυπηρετεί ολόκληρο το setup , τότε η εμπειρία του υποφαινομένου υπαγορεύει ότι πρέπει ν'αναζητήσει ικανοποιητικές θέσεις εγκατάστασης πρώτα πάνω στη μεσοκάθετο του διαστήματος που ενώνει τα main L_R κανάλια .

Last edited:

Reaction score
19.134
Από εσένα αναμένεται πιο ουσιαστικό πείραγμα... Εδώ το sub προφανώς αναφέρεται στο ΄΄subsystem΄΄ (υποσύστημα) έναντι του κύριου (main) όπως είναι διαμορφωμένα σε επίπεδο hardware.

Οι μελέτες από Welti et al (το τελευταίο εννοεί άλλους συμμετέχοντες ερευνητές και όχι ... gangster τύπου Al Capone) είναι πλήρως τεκμηριωμένες στη θεωρητική τους βάση και όχι αποκλειστικά χάρη σε ποσοστά προτίμησης ενδεικτικών ομάδων από ακροατές. Ο μοναδικός παράγοντας απόκλισης από την ολοκληρωτική τους ισχύ έγκειται στο γεγονός ότι αναφέρονται εκ των συνθηκών σε χώρους με τέλειο παραλληλόγραμμο σχήμα και μηδαμινή διαρροή ενέργειας στις χαμηλές οκτάβες. Προϋποθέτουν επίσης χρήση επεξεργαστή σήματος για την παροχή κατάλληλων cross με τα main ηχεία, delays και φίλτρων για ισοστάθμιση.

Υπό λιγότερο ελεγχόμενες συνθήκες και ιδίως απουσία επεξεργαστή πιο πιθανή για ικανοποιητικό ακροαματικό αποτέλεσμα φαίνεται η γνωστή μέθοδος της REL υπό ακουστικό κροσάρισμα με ένα τουλάχιστον sub ανά κανάλι κι ευρισκόμενο σε χωροταξική συνάφεια προς το αντίστοιχο main.

Ο υποφαινόμενος λογαριάζει το stacking όχι τόσο για πιο άνετη διαχείριση της ενέργειας υπό την απαιτούμενη τιμή SPL για το κάτω άκρο του φάσματος όσο για καλύτερα ελεγχόμενη εκπομπή των χαμηλών ως προς την πολική απόκριση κι εξομάλυνση στην απόκριση ελέω του προκύπτοντος array. Μην παραβλέπουμε ότι όποτε και όπως και να εγκαθίστανται διαφορετικές πηγές κατώτερων χαμηλών εντός δεδομένου χώρου θα προκύπτουν αυτομάτως δευτερογενείς διατάξεις array.

Εάν πάλι ο χρήστης σκοπεύει μονάχα σε ένα τεμάχιο sub να εξυπηρετεί ολόκληρο το setup , τότε η εμπειρία του υποφαινομένου υπαγορεύει ότι πρέπει ν'αναζητήσει ικανοποιητικές θέσεις εγκατάστασης πρώτα πάνω στη μεσοκάθετο του διαστήματος που ενώνει τα main L_R κανάλια .
😍 😍

Το ήξερα ότι σε παρερμηνεύει ο γκαζάκιας χα χα.

Ναι βρε τα ξέρω. Παγίδα ερώτηση ήταν για τον Ear.

Καταλαβαίνω τι λές και τώρα και πλαιότερα που υπονόησες (φαντάσου και να διαβαζα που λες) , μην νομίζεις ... δεν σε παρερμηνεύω (τουλάχιστον όσο μου κόβει να καταλαβαίνω).

Εδώ το βίντεο.

Θα μου πέις αυτό το παιδί όλο δεν ξέρω και δεν ξέρω είναι χα χα αλλά όπως και να έχει τις βόμβες του τις πετάει και δεν είναι μόνο αυτή που είπα. Δες το εάν δε το έχεις δεί. Έχει ενδιαφέρουσες ερωτήσεις .. όχι Αγιογραφίες και τσιτάτα για marketing μόνο. ~Το κακό είναι ότι δεν ακούεμ αυτούς αλλά ... άλλους που τους (παρε)ρμηνεύουνε.

Υ.Γ. : Ύποπτο screening κάνουν οι τύποι με το training program που περνάνε τους συμμετέχοντες άσχετα εάν δικαιολογείται ότι το 1 πρός 7 αλλά φαντάζομαι με άλλες "έρευνες" ???? που απλώς συγκρίνουν με ένα δεδομένο που αυτοί βάζουν απο την αρχή σαν "σωστό". Πολύ στατιστική πέφτει χα χα.

Καλά για την φροντίδα του χώρου δεν συζητάω κάν . Το σάφλερ να είναι καλά μόνο χα χα.

Ο χώρος δεν έχει σχέση με το συγκεκριμένο θέμα που έθεσα (συγκριτικά μιας θέσης versus πολλών) ... διαφωνώ μαζί σου και ο Welti εάν υπονοείς κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει λόγος ακουστικής ώστε να παιζει ρόλο.

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.636
😍 😍

Το ήξερα ότι σε παρερμηνεύει ο γκαζάκιας χα χα.

Ναι βρε τα ξέρω. Παγίδα ερώτηση ήταν για τον Ear.

Καταλαβαίνω τι λές και τώρα και πλαιότερα που υπονόησες (φαντάσου και να διαβαζα που λες) , μην νομίζεις ... δεν σε παρερμηνεύω (τουλάχιστον όσο μου κόβει να καταλαβαίνω).

Εδώ το βίντεο.

Θα μου πέις αυτό το παιδί όλο δεν ξέρω και δεν ξέρω είναι χα χα αλλά όπως και να έχει τις βόμβες του τις πετάει και δεν είναι μόνο αυτή που είπα. Δες το εάν δε το έχεις δεί. Έχει ενδιαφέρουσες ερωτήσεις .. όχι Αγιογραφίες.

Υ.Γ. : Ύποπτο screening κάνουν οι τύποι με το training program που περνάνε τους συμμετέχοντες άσχετα εάν δικαιολογείται ότι το 1 πρός 7 αλλά φαντάζομαι με άλλες "έρευνες" ???? που απλώς συγκρίνουν με ένα δεδομένο που αυτοί βάζουν απο την αρχή σαν "σωστό". Πολύ στατιστική πέφτει χα χα.

Καλά για την φροντίδα του χώρου δεν συζητάω κάν . Το σάφλερ να είναι καλά μόνο χα χα.

Ο χώρος δεν έχει σχέση με το συγκεκριμένο θέμα που έθεσα (συγκριτικά μιας θέσης versus πολλών) ... διαφωνώ μαζί σου και ο Welti εάν υπονοείς κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει λόγος ακουστικής ώστε να παιζει ρόλο.
Εκ των πραγμάτων ένα και μοναδικό τεμάχιο sub εγκατεστημένο σε μια και μοναδική θέση αναμένεται να διεγείρει οποιονδήποτε χώρο λιγότερο ικανοποιητικά και ομοιόμορφα σε σύγκριση με περισσότερα τεμάχια sub εννοείται με καθένα τους εγκατεστημένο σε διαφορετική θέση.

Υπάρχει όμως κι ένα πρόσθετο στοιχείο πάνω στην αναγκαιότητα των sub. To link που δημοσιεύθηκε για το Anthem ARC στο νήμα της έκθεσης υπενθύμιζε σε κάποια από τις περιεχόμενες ενότητες την ψυχοακουστική υπόσταση του room gain περιγράφοντας ότι το ακουστικό μας σύστημα αναμένει σε υποσυνείδητο επίπεδο να εκπέμπονται σφριγηλές σε ενέργεια χαμηλές εντός οποιουδήποτε χώρου , με την απουσία ενέργειας - συνδυασμένη με αυξημένες παραμορφώσεις όπως και την ανώμαλη απόκριση συμπληρώνω ο ίδιος - να μειώνουν σημαντικά την αληθοφάνεια στο ακρόαμα. Όπως έχει ήδη εξηγηθεί κατά την απουσία sub τέτοιες συνθήκες δεν ικανοποιούνται εύκολα, με αποτέλεσμα ο ακροατής να νιώθει ενδόμυχα σαν κάτι να λείπει.

Reaction score
19.134
Εκ των πραγμάτων ένα και μοναδικό τεμάχιο sub εγκατεστημένο σε μια και μοναδική θέση αναμένεται να διεγείρει οποιονδήποτε χώρο λιγότερο ικανοποιητικά και ομοιόμορφα σε σύγκριση με περισσότερα τεμάχια sub εννοείται με καθένα τους εγκατεστημένο σε διαφορετική θέση.

Υπάρχει όμως κι ένα πρόσθετο στοιχείο πάνω στην αναγκαιότητα των sub. To link που δημοσιεύθηκε για το Anthem ARC στο νήμα της έκθεσης υπενθύμιζε σε κάποια από τις περιεχόμενες ενότητες την ψυχοακουστική υπόσταση του room gain περιγράφοντας ότι το ακουστικό μας σύστημα αναμένει σε υποσυνείδητο επίπεδο να εκπέμπονται σφριγηλές σε ενέργεια χαμηλές εντός οποιουδήποτε χώρου , με την απουσία ενέργειας - συνδυασμένη με αυξημένες παραμορφώσεις όπως και την ανώμαλη απόκριση συμπληρώνω ο ίδιος - να μειώνουν σημαντικά την αληθοφάνεια στο ακρόαμα. Όπως έχει ήδη εξηγηθεί κατά την απουσία sub τέτοιες συνθήκες δεν ικανοποιούνται εύκολα, με αποτέλεσμα ο ακροατής να νιώθει ενδόμυχα σαν κάτι να λείπει.
Δες το video σου λέω. (προσεκτικά). ¨Ασε το ARC τώρα που δεν ξέρω και τι είναι χα χα.

Μιλάμε για "άλλα" πράγματα" και νοοτροπίες. Με τέτοιες νοοτροπίες σπασμένου τηλεφωνου και δημιουργια ανάγκης ενώ δεν χρειάζονται , όχι μόνο για sub αλλά για οτιδήποτε στο audio εδω και δεκαετίες για απλά πράγματα κιόλας , .... άκρη δεν θα βγεί ποτέ.

Αυτά που λές γίνονται και με στάκ καλύτερα ίσως για μια θέση ακρόασης ή τουλάχιστον δεν αξίζει σου λέει η ομοιομορφία να επιτευχθεί. Δεν υπάρχει λόγος.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.636
Δες το video σου λέω. (προσεκτικά). ¨Ασε το ARC τώρα που δεν ξέρω και τι είναι χα χα.

Μιλάμε για "άλλα" πράγματα" και νοοτροπίες. Με τέτοιες νοοτροπίες σπασμένου τηλεφωνου και δημιουργια ανάγκης ενώ δεν χρειάζονται , όχι μόνο για sub αλλά για οτιδήποτε στο audio εδω και δεκαετίες για απλά πράγματα κιόλας , .... άκρη δεν θα βγεί ποτέ.

Αυτά που λές γίνονται και με στάκ καλύτερα ίσως για μια θέση ακρόασης ή τουλάχιστον δεν αξίζει σου λέει η ομοιομορφία να επιτευχθεί. Δεν υπάρχει λόγος.
Καταρχάς το επίμαχο κομμάτι ξεκινά στο 31:55 του βίντεο. Αναφέρεται για χάρη των υπόλοιπων ενδιαφερομένων.

Αυτό που έχω να πω τόσο σ'εσένα όσο και στον Todd Welti είναι ότι δεν αναπαράγω ο ίδιος μηνύματα ΄΄σπασμένου τηλεφώνου΄΄. Όσα υποστηρίζω κατά καιρούς τα έχω πιστοποιήσει με απαραίτητα μετρητικά δεδομένα και τα έχω επιδείξει σε σημείο κορεσμού από setup και σε κοινούς οικιακούς χώρους δικούς μου έχοντας ακολουθήσει εναλλακτικές τακτικές και μάλιστα με παραμέτρους διαμορφωμένες βήμα προς βήμα.

Έχω επίσης εξηγήσει πως δική μου προτεραιότητα ήταν η καλύτερη δυνατή εξομάλυνση απόκρισης με σφριγηλή και ρυθμική παρουσία χαμηλών σε περισσότερες της μιας θέσης αφού έχω πάψει να μένω σταθερά σε δεδομένο sweet spot ενώ σε κάποιες παρουσιάσεις επιτεύχθηκε ο στόχος να μη χρειαζόταν καν ισοστάθμιση ή εμπλοκή επεξεργαστή ή και τα δύο.

Άμα πάλι κάποιοι είναι αποφασισμένοι να μένουν ολότελα ακίνητοι σε κάποια ιδεατή θέση ακρόασης επί της οποίας κιόλας θα είχαν κατορθώσει να επιτύχουν ιδεώδη απόκριση στις πρώτες οκτάβες , τους εύχομαι να το κάνουν και να το ευχαριστηθούν χωρίς παράλληλα να με αφορά. Για την ακρίβεια θα με αφορούσε εάν κι εφόσον θέλουν να γίνουν οι ίδιοι πνεύματα αντιλογίας σε νήματα που θα παρακολουθούσα στενά. Οπότε μια σίγουρη μέθοδος να μη διεγείρουν δικές μου - τουλάχιστον - ανταποκρίσεις θα ήταν να ποστάρονται οι συνήθεις αντιρρήσεις σε νήματα που δεν θα παρακολουθούσα ο ίδιος στενά.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.242
Όπως έχει ήδη εξηγηθεί κατά την απουσία sub τέτοιες συνθήκες δεν ικανοποιούνται, με αποτέλεσμα ο ακροατής να νιώθει ενδόμυχα σαν κάτι να λείπει.
Τι ενδόμυχα;
Καθόλου ενδόμυχα.
Εξώμυχα.
Εξωμυχώτατα μάλιστα.
Κάνει μπαμ.

ΥΓ. Ένα "εύκολα" στο αρχικό κείμενό σου, το διαολοέστειλα, όπως του αρμόζει.

Άμα πάλι κάποιοι είναι αποφασισμένοι να μένουν ολότελα ακίνητοι σε κάποια ιδεατή θέση ακρόασης
Κλασσική περίπτωση βλάβης.

επί της οποίας κιόλας θα είχαν κατορθώσει να επιτύχουν ιδεώδη απόκριση στις πρώτες οκτάβες
Πέραν όμως του γνωστού αποφθέγματος, ακόμα κι αν "μετράει" ισορροπημένη steady state στην μια και μοναδική θέση αυτή, είναι εντελώς αδύνατο να μην ακούγονται τα προβλήματα του υπόλοιπου χώρου σε αυτή τη θέση, κι αυτό θα γίνει εμφανές μόνον όταν και εάν αυτά τα προβλήματα τα τιθασεύσουν με κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης (κι άλλα σαμπ).
Οπότε μια σίγουρη μέθοδος να μη διεγείρουν δικές μου - τουλάχιστον - ανταποκρίσεις θα ήταν να ποστάρονται οι συνήθεις αντιρρήσεις σε νήματα που δεν θα παρακολουθούσα ο ίδιος στενά.
Ή να αυτομπαναριστούν.

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.636
...
Πέραν όμως του γνωστού αποφθέγματος, ακόμα κι αν "μετράει" ισορροπημένη steady state στην μια και μοναδική θέση αυτή, είναι εντελώς αδύνατο να μην ακούγονται τα προβλήματα του υπόλοιπου χώρου σε αυτή τη θέση, κι αυτό θα γίνει εμφανές μόνον όταν και εάν αυτά τα προβλήματα τα τιθασεύσουν με κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης (κι άλλα σαμπ).
...
Αυτό ειδικά τονίζεται κι επαυξάνεται, αφού φαίνεται ξεκάθαρα όσες φορές έχω κάνει λήψεις μέσα από τα αντίστοιχα spectrogram. Οι ενεργειακές ανωμαλίες όπως παρατάσεις στο πεδίο του χρόνου ή τα χάσματα σε κάποια ζώνη - με επίκεντρο γι αυτά συνήθως μεταξύ 40-50 Hz και 70-90 Hz περίπου - τείνουν να ξεχωρίζουν , οι μεν πρώτες πολύ ενοχλητικά σε ρυθμικά κομμάτια τα δε δεύτερα σαν τα sub να έπαιζαν κάπως ξέχωρα από τα main . Έστω και αν η steady state απόκριση δεν θα φανέρωνε τόσο έντονα προβλήματα.

Reaction score
19.134
Καταρχάς το επίμαχο κομμάτι ξεκινά στο 31:55 του βίντεο. Αναφέρεται για χάρη των υπόλοιπων ενδιαφερομένων.

Αυτό που έχω να πω τόσο σ'εσένα όσο και στον Todd Welti είναι ότι δεν αναπαράγω ο ίδιος μηνύματα ΄΄σπασμένου τηλεφώνου΄΄. Όσα υποστηρίζω κατά καιρούς τα έχω πιστοποιήσει με απαραίτητα μετρητικά δεδομένα και τα έχω επιδείξει σε σημείο κορεσμού από setup και σε κοινούς οικιακούς χώρους δικούς μου έχοντας ακολουθήσει εναλλακτικές τακτικές και μάλιστα με παραμέτρους διαμορφωμένες βήμα προς βήμα.

Έχω επίσης εξηγήσει πως δική μου προτεραιότητα ήταν η καλύτερη δυνατή εξομάλυνση απόκρισης με σφριγηλή και ρυθμική παρουσία χαμηλών σε περισσότερες της μιας θέσης αφού έχω πάψει να μένω σταθερά σε δεδομένο sweet spot ενώ σε κάποιες παρουσιάσεις επιτεύχθηκε ο στόχος να μη χρειαζόταν καν ισοστάθμιση ή εμπλοκή επεξεργαστή ή και τα δύο.

Άμα πάλι κάποιοι είναι αποφασισμένοι να μένουν ολότελα ακίνητοι σε κάποια ιδεατή θέση ακρόασης επί της οποίας κιόλας θα είχαν κατορθώσει να επιτύχουν ιδεώδη απόκριση στις πρώτες οκτάβες , τους εύχομαι να το κάνουν και να το ευχαριστηθούν χωρίς παράλληλα να με αφορά. Για την ακρίβεια θα με αφορούσε εάν κι εφόσον θέλουν να γίνουν οι ίδιοι πνεύματα αντιλογίας σε νήματα που θα παρακολουθούσα στενά. Οπότε μια σίγουρη μέθοδος να μη διεγείρουν δικές μου - τουλάχιστον - ανταποκρίσεις θα ήταν να ποστάρονται οι συνήθεις αντιρρήσεις σε νήματα που δεν θα παρακολουθούσα ο ίδιος στενά.
Μα εγώ δεν μίλησα για εσένα και το εάν διαλέγεις και επιλέγεις ομοιομορφία σε όλο το δωμάτιο ή σε μια πολύ πιο περιορισμένη (δεν χρησιμοποιώ την δική σου περιγραφή "καρφωμένος" καθώς δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις και πιθανώς και υπερβολικές, δίνοντας μια χροιά απαξίωσης μιας τέτοια επιλογής). Είναι γνωστό σε εμένα αλλά και σε όλους τι έχεις επιλέξει στις δικές σου παρουσιάσεις και τι παραμέτρους έχει θέσει. Ουτε έγινε ποτέ καμιά σύγκριση απο εμένα μεταξυ εσού και του Welti. Κάνεις συσχετισμούς που εγώ δεν έκανα, αλλά καλά κάνεις και το ξεκαθαρίζεις αλλά εγώ αιχμές δεν άφησα γαι εσένα αλλά για την νοοτροπία των audio people γενικότερα.

Όσοιν αφορά για την αναφορά και μόνο , ούτε αυτή την έκανα εγώ αλλά ο Ear για το τι είχες αποδείξει ή όχι.

Εγώ έγραψα απλώς ότι θα σε ρωτήσω για το συγκεκριμένο στο νήμα σου. Το ότι με πρόλαβες με δική σου αναφορά και μεταφορά του πόστ μου στο νήμα σου είναι δική σου πράξη. Ούτε εγώ θα έθετα την συζήτηση στο πλαίσιο που την έθεσες με το πόστ σου. Ούτε το πόστ σου απαντούσε ακριβώς στο θέμα που ήθελα να θέσω. Ουτε και αυτό το πόστ σου απαντάει.

Το θέμα δεν είσαι εσύ αλλά αυτά που λέει ο Welti και εάν ήθελες να σχολιάσεις κάτι πάνω σε αυτά και κατά πόσο είναι in accordance ή προτείνονται σαν επιλογή για όλους και ιδίως αυτά που κάνει γνωστό στον κόσμο που ενδιαφέρεται μόνο για μία θέση ακρόασης - και πάντα υπογραμμισμένο απο εμένα - ότι δεν είναι απαραίτητο να κινηθεί με τις ίδιες πολυέξοδες ή χρονοβορές επιλογές που προτείνονται απο πολλούς ως μπούσουλα ... καθώς ο κόσμος μπορεί να μην το γνωρίζει και να θεωρεί ότι μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει. Οι μπούσουλες και κανόνες είναι κακό πράγμα στο audio. Οποιος τις προωθεί σαν μοναδικές λύσεις χωρίς να εξετάζει ή να προσπερά άλλες επιλογές δεν είναι σωστή τακτική κατά τη γνώμη μου.

Επίσης δεν υποστηρίζω τα λεγόμενα του στο βίντεο ώς "ορθά" κατ' ανάγκην.

Επίσης έχουν θέση στο νήμα αυτό, εκτός εάν οι παραητηρήσεις που μου κάνεις επι προσωπικού έχουν να κάνουν και με αυτό (να υπονοείς οτι κανονικά δεν έχουν θέση εδώ. Δεν θα κάνω τον ερμηνευτή της σκέψης και προθέσεων σου). Έχουν σχεση γιατί σύμφωνα με αυτόν τον κύριο δεν είναι ανάγκη όλα αυτά να τηρηθούν ή να εκτελεστούν με έναν μόνο τρόπο αλλά ανάλογα με τον σκοπό και προτεραιότητα. Επίσης όχι για να επιτευχθούν πράγματα που νομίζουμε ότι επιτυγχάνονται όπως για παράδειγμα ομαλό FR αλλά ομοιομορφία εντός όλου του χώρου Μάλιστα πάει και ε΄να βήμα παραπέρα λέγοντας ότι καταλήγουν να είναι και χειρότερα στην περίπτωση που κάποιος επέλεγε μόνο μιά θέση ακρόασης.

Επίσης πετάει και άλλες βόμβες όχι μόνο στο λεπτό που αναφέρεις (πάλι όχι ότι συμφωνώ και σε αυτές). Αφού δεν σε ενδιαφέρει εσένα όμως αλλά και όλους που ασχολείστε δεκάδες χρόνια και υποτίθεται είστε και ειδικοί να τις αναλύσεις - αναλύσετε .... εμένα με ενδιάφερει 1/1000 απο ότι εσάς. Και να με ενδιέφερε δεν έχω χρόνο να τις αναπτύξω, ιδίως όπως βλέπω απο την αρχή να τις αντιμετωπίζεις στεκόμενος περισσότερο στο τι έκανα ή δεν έκανα εγώ επι προσωπικού και την συμπεριφορά μου με το quote μου αντί να αναφερθείς πιο αναλυτικά βήμα βήμα στις απόψεις του όπως εκφράζονται σε αυτό το βίντεο και εάν έχουν κάποια ορθότητα απο μόνες τους και για τις παραμέτρους που θέτει ο ίδιος και ο ερωτών στο βίντεο ... και όχι σε τι παραμέτρους επιλέγεις εσύ να κινηθείς στα προσωπικές σου επιλογές και αναζητήσεις.

Πάντως εάν αυτός ο Wleti λέει αυτά ... μετα απο δεκαετίες που άλλοι λένε άλλα .... να μην περιμένει κάποιος απο τους ασχολούντες με το audio άνθρωπους δεκαετίες ... να βγάλει άκρη κάποιος και πόσο μάλλον εάν είναι layman.
Και το 99 % όχι μόνο είναι laymen αλλά δεν μπορούν κα να τα εφαρμόσουν συμφωνά πάλι με τα ανφερόμενα στο βίντεο και απο τον συνεντευξιαζόμενο αλλά και απο τον συνεντευξιαστή που layman και αυτός δεν είναι και περιγράφει την δική του τραυματική εμπειρία εφαρμογής αυτών.

Τεσπά εγώ το βίντεο το βλέπω σαν πολυ χρήσιμο για να καταλάβει κάποιος το μπερδεμα που επικρατεί στις απόψεις και μάλιστα των top ειδικών για το τι ισχύει, πότε και με ποιό τρόπο πρέπει κάτι να εφαρμοστεί αλλά και για ποιόν λόγο και με τι παραδοχές (που λες και εσύ) και απο ποιόν.

Τεσπά ...κατάλαβα το "πνευμα" με το οποίο ομιλείς .... καλή συνέχεια. Δεν με ενδιαφέρει το θέμα έτσι όπως βλέπω να το "εξελίσεις" και να το "αναπτύσσεις". Ξέρω προς τα που πάει το πράγμα. Καλά likes. Δες το σαν μια παρένθεση ...που στο κάτω κάτω εσύ επέλeξες να την εντάξεις στο νήμα σου. Εγώ πλάκα έκανα και κυρίως στον Ear μιλώντας για την νοοτροπία των audio peolpe κροκανθρώπων. Εγώ ε΄να με άφηνες να το κάνω πρώτος ... δεν θα έθετε τα θέματα που έθεσες εσύ αι αφορούν τα αναφερόμενα στο βίντεο. Καμιά σχέση. Το αποκηρρύσω χα χα και το σάμον μου για ερμηνεία απο εσένα.

Last edited:

Reaction score
19.134
Τώρα εάν υπάρχουν εργασίες ή όχι για κάθε επιλογή και παραδοχή αλλά και τις διάφορες συνθήκες (χώρο κλπ) και μάλιστα συγκρίνοντας τες ... και σε αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα. Εάν αυτός δεν τις ξέρει ή αγνοεί την ύπαρξή τους ή εάν αναφέρεται - όπως και το κάνει - ότι έχει προσωπική άποψη και την λέει αλλά δεν τις έχει δημοσιεύσει ... τι να πω εγώ ; Να τον αμφισβητήσω ; Τον άνθρωπο που τα ξεκίνησε όλα και έγραψε την αρχική εργασία με εμπειρία πίσω του δεκαετιών εφαρμογής και μάλιστα σε περιβάλλοντα ελεγχόμενων συνθηκών μετρήσεων ;

Εσύ τις δικές σου δημοισευσε τες ... τι να σου πω ; χα χα Θα ισχύουν μόνο για τον χώρο σου και τις δικές σου παραδοχές χα χα. Αυτό συζητάμε δηλαδή ;

Τεσπά εμένα ο άνθρωπος σοβαρός, ταπεινός και νορμάλ μου φαίνεται και η συμπεριφορά του και όλα αυτά που λέει. Πολλά δεν ξέρω λέει ... αλλά δεν φταίει αυτός αλλα΄το εγχείρημα είναι δύσκολο. Μόνο οι audio people κροκανθρωποι τα βλεπουν όλα απλά και τα εξισώνουν ή αναλογίζουν όλα.

Αμ, η άποψη του για το ποσοστό που μετραει ο χώρος ... εάν και αυτό δεν το ξέρει, δεν είναι η ειδικότητα του χα χα. Αλλα μια βαρύτητα όπως και να έχει η γνώμη του με την εμπειρία του και μόνο .... μετράει.

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.636
Μα εγώ δεν μίλησα για εσένα και το εάν διαλέγεις και επιλέγεις ομοιομορφία σε όλο το δωμάτιο ή σε μια πολύ πιο περιορισμένη (δεν χρησιμοποιώ την δική σου περιγραφή "καρφωμένος" καθώς δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις και πιθανώς και υπερβολικές, δίνοντας μια χροιά απαξίωσης μιας τέτοια επιλογής). Είναι γνωστό σε εμένα αλλά και σε όλους τι έχεις επιλέξει στις δικές σου παρουσιάσεις και τι παραμέτρους έχει θέσει. Ουτε έγινε ποτέ καμιά σύγκριση απο εμένα μεταξυ εσού και του Welti. Κάνεις συσχετισμούς που εγώ δεν έκανα, αλλά καλά κάνεις και το ξεκαθαρίζεις αλλά εγώ αιχμές δεν άφησα γαι εσένα αλλά για την νοοτροπία των audio people γενικότερα.

Όσοιν αφορά για την αναφορά και μόνο , ούτε αυτή την έκανα εγώ αλλά ο Ear για το τι είχες αποδείξει ή όχι.

Εγώ έγραψα απλώς ότι θα σε ρωτήσω για το συγκεκριμένο στο νήμα σου. Το ότι με πρόλαβες με δική σου αναφορά και μεταφορά του πόστ μου στο νήμα σου είναι δική σου πράξη. Ούτε εγώ θα έθετα την συζήτηση στο πλαίσιο που την έθεσες με το πόστ σου. Ούτε το πόστ σου απαντούσε ακριβώς στο θέμα που ήθελα να θέσω. Ουτε και αυτό το πόστ σου απαντάει.

Το θέμα δεν είσαι εσύ αλλά αυτά που λέει ο Welti και εάν ήθελες να σχολιάσεις κάτι πάνω σε αυτά και κατά πόσο είναι in accordance ή προτείνονται σαν επιλογή για όλους και ιδίως αυτά που κάνει γνωστό στον κόσμο που ενδιαφέρεται μόνο για μία θέση ακρόασης - και πάντα υπογραμμισμένο απο εμένα - ότι δεν είναι απαραίτητο να κινηθεί με τις ίδιες πολυέξοδες ή χρονοβορές επιλογές που προτείνονται απο πολλούς ως μπούσουλα ... καθώς ο κόσμος μπορεί να μην το γνωρίζει και να θεωρεί ότι μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει. Οι μπούσουλες και κανόνες είναι κακό πράγμα στο audio. Οποιος τις προωθεί σαν μοναδικές λύσεις χωρίς να εξετάζει ή να προσπερά άλλες επιλογές δεν είναι σωστή τακτική κατά τη γνώμη μου.

Επίσης δεν υποστηρίζω τα λεγόμενα του στο βίντεο ώς "ορθά" κατ' ανάγκην.

Επίσης έχουν θέση στο νήμα αυτό, εκτός εάν οι παραητηρήσεις που μου κάνεις επι προσωπικού έχουν να κάνουν και με αυτό (να υπονοείς οτι κανονικά δεν έχουν θέση εδώ. Δεν θα κάνω τον ερμηνευτή της σκέψης και προθέσεων σου). Έχουν σχεση γιατί σύμφωνα με αυτόν τον κύριο δεν είναι ανάγκη όλα αυτά να τηρηθούν ή να εκτελεστούν με έναν μόνο τρόπο αλλά ανάλογα με τον σκοπό και προτεραιότητα. Επίσης όχι για να επιτευχθούν πράγματα που νομίζουμε ότι επιτυγχάνονται όπως για παράδειγμα ομαλό FR αλλά ομοιομορφία εντός όλου του χώρου Μάλιστα πάει και ε΄να βήμα παραπέρα λέγοντας ότι καταλήγουν να είναι και χειρότερα στην περίπτωση που κάποιος επέλεγε μόνο μιά θέση ακρόασης.

Επίσης πετάει και άλλες βόμβες όχι μόνο στο λεπτό που αναφέρεις (πάλι όχι ότι συμφωνώ και σε αυτές). Αφού δεν σε ενδιαφέρει εσένα όμως αλλά και όλους που ασχολείστε δεκάδες χρόνια και υποτίθεται είστε και ειδικοί να τις αναλύσεις - αναλύσετε .... εμένα με ενδιάφερει 1/1000 απο ότι εσάς. Και να με ενδιέφερε δεν έχω χρόνο να τις αναπτύξω, ιδίως όπως βλέπω απο την αρχή να τις αντιμετωπίζεις στεκόμενος περισσότερο στο τι έκανα ή δεν έκανα εγώ επι προσωπικού και την συμπεριφορά μου με το quote μου αντί να αναφερθείς πιο αναλυτικά βήμα βήμα στις απόψεις του όπως εκφράζονται σε αυτό το βίντεο και εάν έχουν κάποια ορθότητα απο μόνες τους και για τις παραμέτρους που θέτει ο ίδιος και ο ερωτών στο βίντεο ... και όχι σε τι παραμέτρους επιλέγεις εσύ να κινηθείς στα προσωπικές σου επιλογές και αναζητήσεις.

Πάντως εάν αυτός ο Wleti λέει αυτά ... μετα απο δεκαετίες που άλλοι λένε άλλα .... να μην περιμένει κάποιος απο τους ασχολούντες με το audio άνθρωπους δεκαετίες ... να βγάλει άκρη κάποιος και πόσο μάλλον εάν είναι layman.
Και το 99 % όχι μόνο είναι laymen αλλά δεν μπορούν κα να τα εφαρμόσουν συμφωνά πάλι με τα ανφερόμενα στο βίντεο και απο τον συνεντευξιαζόμενο αλλά και απο τον συνεντευξιαστή που layman και αυτός δεν είναι και περιγράφει την δική του τραυματική εμπειρία εφαρμογής αυτών.

Τεσπά εγώ το βίντεο το βλέπω σαν πολυ χρήσιμο για να καταλάβει κάποιος το μπερδεμα που επικρατεί στις απόψεις και μάλιστα των top ειδικών για το τι ισχύει, πότε και με ποιό τρόπο πρέπει κάτι να εφαρμοστεί αλλά και για ποιόν λόγο και με τι παραδοχές (που λες και εσύ) και απο ποιόν.

Τεσπά ...κατάλαβα το "πνευμα" με το οποίο ομιλείς .... καλή συνέχεια. Δεν με ενδιαφέρει το θέμα έτσι όπως βλέπω να το "εξελίσεις" και να το "αναπτύσσεις". Ξέρω προς τα που πάει το πράγμα. Καλά likes. Δες το σαν μια παρένθεση ...που στο κάτω κάτω εσύ επέλeξες να την εντάξεις στο νήμα σου. Εγώ πλάκα έκανα και κυρίως στον Ear μιλώντας για την νοοτροπία των audio peolpe κροκανθρώπων. Εγώ ε΄να με άφηνες να το κάνω πρώτος ... δεν θα έθετε τα θέματα που έθεσες εσύ αι αφορούν τα αναφερόμενα στο βίντεο. Καμιά σχέση. Το αποκηρρύσω χα χα και το σάμον μου για ερμηνεία απο εσένα.
Από τη στιγμή που επέμεινες να παρακολουθήσω ολόκληρο το βίντεο εκ των πραγμάτων προσδοκείς προσωπική εμπλοκή του γράφοντος έστω και αν δεν το έκανες συνειδητά...

Αναφέρει κιόλας ότι την τρέχουσα περίοδο εξελίσσει λογισμικό για πρόβλεψη της συμπεριφοράς στις χαμηλές και την τοποθέτηση sub σε χώρους με διαφορετικά σχήματα εκτός του παραλληλογράμμου.

Ας ανατρέξουμε στο παρακάτω απόσπασμα:
...

Ο Welti αναφέρθηκε στο βίντεο ότι είχαν επινοήσει τον μηχανισμό shuffler ούτως ώστε κατά τις εναλλαγές ηχείων στις ακροαματικές δοκιμές καθένα από τα εξεταζόμενα μοντέλα να πηγαίνει στην ίδια ακριβώς θέση αφού οποιαδήποτε μεταβολή στην τοποθεσία θα μπορούσε να μεταβάλει την απόκριση άρα και την αξιοπιστία των συγκρίσεων. Ουσιαστικά υποδηλώνει το αντίθετο, δηλαδή ότι η χωροταξία έχει καίριο ρόλο πάνω στην ακροαματική απόδοση.

Επίσης το χωρίο όπου έλεγε πως δεν χρειάζονται πολλαπλά τεμάχια sub (multi-sub) για μια και μοναδική μόνιμη θέση ακρόασης το ερώτημα από τον web συντονιστή τέθηκε για πλήθος sub από τρία και άνω.

Reaction score
19.134
Από τη στιγμή που επέμεινες να παρακολουθήσω ολόκληρο το βίντεο
"Επέμενα" κατόπιν εορτής και δεν επέμενα ... προέτρεψα ... γιατί οι αναφορές σου σε αυτό ήταν κατά την κρίση μου άσχετες με αυτό που ήθελα και εγώ να σταθώ αλλά και το ίδιο το βίντεο. Το βίντεο έχει και άλλα ¨διαμάντια¨ και αναφορές και σε άλλους μύθους που κάποιοι τους έχουν σίγουρος σαν τον θάνατο.

Τεσπά απο εμένα καμιά παρεξήγηση. Εσυ παρεξηγείσαι. Τεσπά πλήρως απογοητευτικός ο τρόπος που χειρίζεσαι το θέμα.
Επίσης το χωρίο όπου έλεγε πως δεν χρειάζονται πολλαπλά τεμάχια sub (multi-sub) για μια και μοναδική μόνιμη θέση ακρόασης το ερώτημα από τον web συντονιστή τέθηκε για πλήθος sub από τρία και άνω.
Το ξέρω. Ούτε αυτό έχει σημασία. Αυτό το είπε μετά για να μπαλώσει το σόκ που έπαθε με τα λεγόμενα του. Εννοείται όμως ότι αναφερόταν σε πάνω απο ένα. Με ένα δεν γίνεται η ομοιομορφία. Άστο βρε Bhutia, άστο εντάξει ... τα ίδια ακούμε αλλίως τα "ερμηνεύουμε" . Εγώ Chrihat δεν θα γίνω έδω να με προσβάλλει ο κάθε ένας με "ερρμηνείες" των προθέσεων μου ή λεγομένων μου ή αντίληψης μου κατά το δοκούν.

Δεν μιλάμε πρω΄τα απο όλα για την ποσότητα των subs. Τα έχεις ¨παρερμηνεύσει" όλα ή κάνεις τον χαζό, δεν ξέρω ; Δεν θέλω να ασχοληθώ σου λέω έτσι όπως το έχεις πάρει το όλο θέμα και σε αυτά που στέκεσαι και αφορούν και εμένα πορσωπικα αλλά και το βίντεο.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.242
Η αλήθεια είναι πως με 3 σαμπ (και άνω) και με ψάξιμο στην τοποθέτηση, αρχίζει να υπάρχει αρκετά ομαλή συμπεριφορά των χαμηλών στο σύνολο της επιφάνειας ενός χώρου, πράγμα που σημαίνει πως ηρεμεί τρόπον τινά ο χώρος, και αυτή η ηρεμία, ακούγεται πολύ ωραία, ιδίως στην mlp.

Η τονική ισορροπία, είναι μια άλλη υπόθεση, η οποία εξαρτάται τόσο από την θεωρητική μαμά απόκριση του καθενός σάμπ ξεχωριστά, όσο και από την τοποθέτηση του καθενός σάμπ σε σχέση με τα πέριξ τοιχωματικα όρια, αλλά και από τις συχνότητες ιδιοσυντονισμού των δομικών υλικών του χώρου (τυπικό εξτρίμ παράδειγμα ένα ξύλινο δάπεδο), καθώς το σύνολο του χώρου, συμπεριφέρεται πλέον ως καμπίνα των σαμπ, και γνωρίζουμε καμπίνες με "χροιές" (καυσόξυλα).

Η δε τοποθέτηση του καθενός σάμπ σε σχέση με τα πέριξ τοιχωματικα όρια, συνοδεύεται από συγκεκριμένες τονικές αλλοιώσεις, γνωστές στον κατασκευαστή, ο οποίος πολλές φορές παρέχει έτοιμα πρισέτς αναλόγως αυτής ακριβώς της τοποθέτησης.

Εν ολίγοις, ισοστάθμιση στις χαμηλές συχνότητες έχει σοβαρό λόγο να εφαρμοστεί, αφού ηρεμήσει ο χώρος, και πάντα με μέτρο, χάριν του δυναμικού εύρους.

Η εξέλιξη των σοφτγουερ μέτρησης και ισοστάθμισης χαμηλών, είναι αλματώδης τα τελευταία χρόνια, με συνεχείς εξελίξεις και καινοτομίες, γεγονός που από μόνο του αρκεί για να αποδείξουμε πως ο τομέας αυτός, παραμελήθηκε αρκετά στα προηγούμενα χρόνια, πράγμα που συνέβη για πολλούς λόγους, που δε χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης.

Σημασία έχει πως αυτό το φάσμα, των χαμηλών, δείχνει να απασχολεί πολύ σοβαρά τους εμπλεκόμενους μηχανικούς εξέλιξης των σοφτγουερ, άρα όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτιά.

Απλές και μονολεκτικές λύσεις, δεν υπάρχουν. Εάν νομίζει κανείς πως πήρε 3-4-6 σαμπ και τα συνδέει και τέλος όλα καλά όλα ανθηρά, δε ξέρει τι του γίνεται. Το θέμα είναι δεόντως πολύπλοκο, η τοποθέτηση του καθενός σάμπ ξεχωριστά είναι από μόνη της μια μεγάλη ιστορία, οι μετρήσεις που χρειάζεται να γίνουν είναι πολλές, όπως και η γνώση για να ερμηνευθούν σωστά, και να μην οδηγήσουν σε εντελώς λανθασμένα συμπεράσματα (το πιο σύνηθες). Ομοίως πολύπλοκο είναι και το επόμενο στάδιο, της επεξεργασίας από κάποιο σοφτγουερ ισοστάθμισης. Τίποτα δεν είναι καθόλου εύκολο και καθόλου απλό. Δυστυχώς.

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.648
Members
38.217
Νεότερο μέλος
zero_IQ