Featured Μπορούμε να απολαύσουμε τις μουσικές μας μόνο σε μεγάλες εντάσεις ? Really?

gid

Reaction score
9.409
Και για να επανέλθουμε στο θέμα και για μένα στάθμες 75-78 db είναι υπεραρκετες και είναι εκεί που ακούω και ευχαριστιεμαι συνήθως.
Το βράδυ που έχει πολύ ησυχία, χαλαρά σε πολύ χαμηλότερες στάθμες με χρήση sub και παρέα με ένα ουίσκακι το ευχαριστιεμαι το ίδιο.
Ακριβώς. Απόλυτα επαρκείς για απόλαυση, απόλυτα υγιείς για τα αυτιά, και δεν βλάπτουν και το πορτοφόλι γι' όσους (πάρα πολλούς) έχουν θέμα εκεί.

Επίσης ο γείτοντας θα χτυπήσει την πόρτα, δε θα τη σπάσει...

Reaction score
1.152
Το κακό είναι ότι το μπάσο που είναι αυτό που ορίζει τη μέγιστη στάθμη και δεν ενοχλεί το αναίσθητο αυτί μας και βλέπουμε μετά μεγάλες στάθμες και ξεκούραστες διαπερνάει εύκολα τοίχους κλπ και ενοχλεί σε πολυκατοικία . Άσε που θέλει και αλλά μηχανάκια εκτος από τα sub. Λεφτά από παντού .Ρε τι πάθαμε…

Reaction score
8.785
Τελικά να χρησιμοποιήσουμε dB, dB(A) ή dB(C) για να μετρήσουμε τον ηχο και γιατί ? :)

Reaction score
1.152
Σε υψηλές στάθμες μάλλον db(C) γιατί είναι μεν προσαρμοσμένη στην ανθρώπινη ακοή αλλά πιάνει καλύτερα τα άκρα του ακουστικού φάσματος από ότι η dbA. H dbZ είναι για εργαστηριακές μετρήσεις και δεν λαμβάνει υπόψιν την ευαισθησία του αυτιού αλλά είναι γραμμική και πιάνει ότι ακούει χωρίς κάποιο φίλτρο .

Reaction score
2.549
Οπότε αύριο θα ξανακάνω μετρήσεις σε db(z) και σύγκριση με την παραπάνω εφαρμογή. Ίσως έτσι να μην χρειάζεται offset 5 db η να θέλει λιγότερο.

Reaction score
8.785
Z είπαμε, που είναι flat. Η A είναι για το πως αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τον ήχο.
Και η C αποτυπώνει το πως αντιλαμβάνεται το αυτί τον ηχο αλλά σε αρκετά υψηλές στάθμες
Και οι 2 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ηχο.
Η Z για ποιο λόγο να χρησιμοποιηθεί?
Σε υψηλές στάθμες μάλλον db(C) γιατί είναι μεν προσαρμοσμένη στην ανθρώπινη ακοή αλλά πιάνει καλύτερα τα άκρα του ακουστικού φάσματος από ότι η dbA. H dbZ είναι για εργαστηριακές μετρήσεις και δεν λαμβάνει υπόψιν την ευαισθησία του αυτιού αλλά είναι γραμμική και πιάνει ότι ακούει χωρίς κάποιο φίλτρο .
Σε σωστό δρόμο είσαι:)

Reaction score
8.785
Το μέγεθος dB δεν πρέπει καθόλου να μας απασχολεί όπως γίνεται κατανοητό απ το παρακάτω παραδειγμα

Ξύσιμο ενός πιρουνιού σε ένα πιάτο. σκληρά τριξίματα. Μέτρηση 40 dB, ανθρωπίνως ανυπόφορο. A-Rated: 60 dB(A) Απαλό παίξιμο πιάνου, υψηλοί και χαμηλοί τόνοι. Μέτρηση 40 dB, ανθρωπίνως ευχάριστο. A-Rated: 35 dB(A)

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η μέτρηση dB(A) διότι είναι προσαρμοσμένη στο πως αντιλαμβανόμαστε τον ηχο προσαρμοσμένη ως καμπύλη στο πως αντιλαμβάνεται το αυτί μας τις διαφορές συχνότητες
Και η μέτρηση dB(C) όμως είναι προσαρμοσμένη στο πως αντιλαμβανεται το αυτί μας τις διαφορές συχνότητες σε υψηλές όμως στάθμες και χρησιμοποιείται συνήθως σε διάφορες λαιβ εκδηλώσεις όπου υπάρχει χαμηλό και οι στάθμες είναι αρκετά υψηλές δημιουργώντας νέα δεδομένα για την ακοή μας ως προς την αντίληψη αυτών των συχνοτητων :)

Reaction score
2.852
Εγώ δεν μπορώ να ακούσω πάνω από -10db για πολύ ώρα. Ένα τραγούδι θα το αντέξω, άντε δύο, νομίζω. Παραπάνω δεν, ούτε για αστείο. Σε ταινίες συνήθως είναι στα -20db, άντε να πάω στα -16db - 17db. Μια χαρά τα απολαμβάνω. Και δεν έχω θέμα να ανεβάσω γκάζια από θέμα γειτονιάς. Όσο θέλω το πάω. Αλλά μου είναι αδύνατο να δω ταινία στο -10db. Με ενοχλεί αφάνταστα, όπως επίσης ούτε θα τρελαθώ ούτε θα κουφαθώ για την υψηλή πιστότητα my @@@@.
Δεν ξερω αν οι τιμες εντασης που γραφεις ειναι κοινες και τι εννοεις -10db, αλλα αν εννοεις αυτες που βλεπω κι εγω στον a/v μου, τα τρια τελευταια χρονια που νοικιαζω μονοκατοικια κι επειδη δεν ξερω ποσο καιρο θα τα καταφερω να μεινω σ αυτη του δινω και καταλαβαινει, ταινιες απο -5db ενιοτε και στο τερμα, 0 δηλαδη μονο ευσι το ευχαριστιεμαι και μουσικη μονο στο -10 με -15 για να το αντεξω περισσοτερο χρονο. Βεβαια η δυναμη της συνηθειας ειναι φοβερη, οσο ημουν σε πολυκατοικια επαιζα στο -30 και φοβομουν οτι ενοχλουσα, τωρα που δεν ενοχλω στο -30 νομιζω οτι επεσε η δεη ή οτι κουφαθηκα.

Reaction score
18.733
Εγω δεν ξέρω απο αυτά των audio people χα χα αλλά αυτά που μετράτε με apps κλπ είναι Leq μετρήσεις ηχητικής ενέργειας και είναι A weighted.

Τα άλλα αφορούν Peak sound pressure levels και είναι C weighted καθώς τέτοιες κορυφές (που είναι και ζημιογόνες για την υγεία και το αυτί) μπορεί να εμφανιστούν σε πολυ μικρά χρονικά διαστήματα που η Leq μπορεί να μην αποτυπώσει καθώς είναι αποτύπωση μεσου όρου μεγαλύτερων μάλιστα χρονικών διαστημάτων.

Εγω προτιμώ πάντως τα κιλά (Kilograms). :D

Reaction score
2.324
Δεν υπάρχει υψηλή και χαμηλή ένταση στην μουσική. Υπάρχει η σωστή ένταση για να βγει το περιεχόμενο. Από εκεί και πάνω είναι θέμα γούστου και ψυχολογίας πόσο θα ανεβάσει κανείς αλλά δεν χρειάζεται. Και όταν λέω περιεχόμενο αναφέρομαι βασικά στο μπάσο. Γιατί η μουσική είναι το μπάσο, οι χαμηλές συχνότητες, οι 2-3 πρώτες οκτάβες, η ενέργεια που πέρνεις εκεί κάτω και απογειώνει το track. Έχω πλέον καταλήξει λόγω των περιορισμών που προαναφέρθηκαν να ακούω στο αυτοκίνητο με σύστημα δυνατοτήτων ενώ σπίτι ακούω μόνο με ακουστικά. Οτιδήποτε άλλο σε οικιακό περιβάλλον δεν έχει νόημα πλην dedicated χώρου και συστήματος δυνατοτήτων και αυτό πιστεύω είναι το hifi. Το hiend είναι το hifi + να βγάλεις μπάσο απαραμόρφωτο με ενέργεια και χωρίς ιδιοσυντονισμούς του χώρου. Και εκεί τελειώνει το έργο. Έχει γραφεί πολλές φορές από τους κατέχοντες σοβαρών συστημάτων άλλωστε πως ακρόαση σε ρεαλιστικές (σωστές - κατάλληλες για το περιεχόμενο της μουσικής που παίζει) όχι απλά ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙ αντίθετα την επιθυμούμε ακόμη και στις 7 το πρωί που πάμε δουλειά χωρίς καθόλου κέφι και το έχω διαπιστώσει αυτό ο ίδιος. Αυτά όλα σε σύστημα που "παίζει" κατά τας γραφάς... αλλιώς η sonos έχει 20% black friday.

Reaction score
11.113
Ξύσιμο ενός πιρουνιού σε ένα πιάτο. σκληρά τριξίματα. Μέτρηση 40 dB, ανθρωπίνως ανυπόφορο. A-Rated: 60 dB(A) Απαλό παίξιμο πιάνου, υψηλοί και χαμηλοί τόνοι. Μέτρηση 40 dB, ανθρωπίνως ευχάριστο. A-Rated: 35 dB(A)
Για αυτό δεν χρησιμοποιώ ντεσιμπελόμετρο. Προτιμώ κάποιο όργανο με μετατροπή FFT σε frequency domain. Το umik σε συνδιασμό με το REW το κάνουν αυτό και δείχνουν ένταση ήχου ανά συχνότητα. Προτιμώ την καμπύλη Z που δείχνει ακριβώς την ένταση του ήχου. Απλή μέτρηση σε ένα απλό και καθορισμένο μέγεθος, όπως είναι το deciBel. Την κρίση αυτού που βλέπω την κάνω εγώ μετά.

Επίσης στο κινητό μου αρέσει να παρατηρώ το πρόγραμμα Spectroid. Βάλτε το, έχει πλάκα.

Reaction score
9.476
Δεν συμφωνώ στο ότι μπορούμε να απολαύσουμε τις μουσικές μας ΜΟΝΟ σε μεγάλες εντάσεις... Λάθος!!!!!

Μπορούμε και σε ΠΟΛΥ μεγάλες εντάσεις... :roflmao: :roflmao: :roflmao: :roflmao:

(για να ευθυμίσουμε... )

Reaction score
8.785
Για αυτό δεν χρησιμοποιώ ντεσιμπελόμετρο. Προτιμώ κάποιο όργανο με μετατροπή FFT σε frequency domain. Το umik σε συνδιασμό με το REW το κάνουν αυτό και δείχνουν ένταση ήχου ανά συχνότητα. Προτιμώ την καμπύλη Z που δείχνει ακριβώς την ένταση του ήχου. Απλή μέτρηση σε ένα απλό και καθορισμένο μέγεθος, όπως είναι το deciBel. Την κρίση αυτού που βλέπω την κάνω εγώ μετά.

Επίσης στο κινητό μου αρέσει να παρατηρώ το πρόγραμμα Spectroid. Βάλτε το, έχει πλάκα.
Την χρησιμότητα αυτου του μεγέθους που προκύπτει από την καμπύλη Z δεν μπορώ να καταλάβω, τις μετρησεις Α&C μπορώ να τις χρησιμοποιήσω για να δω εάν η διάρκεια της ακρόασης σε συνδυασμό με την ένταση εγκυμονούν κινδύνους για την ακοή μου. Μάλιστα πρέπει να γνωρίζω ποια μέτρηση απ τις 2 πρέπει να χρησιμοποιήσω.
Για παράδειγμα εάν μετρήσω 78dB (A) τότε δεν θα έχω κανένα θέμα ακόμη και σε οκτάωρη ακρόαση, αν όμως χρησιμοποιήσω την μέτρηση C και μου δείξει για την ίδια ένταση 85dB(C) τότε βρίσκομαι σε μια γκρίζα ζώνη.
Βρίσκω σωστό για την μέτρηση της έντασης να χρησιμοποιήσει κάνεις την μέτρηση της καμπύλης Α και για λαιβ στάθμες την καμπύλη C.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • Zizik
    Safety Last * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.534
Members
38.194