Featured Πώς στήνουμε σωστά ένα σύστημα;

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.145
Μαλιστα...ενδιαφεροντα πραγματα.
Πέραν του χαβαλέ, συμμετέχουμε εδώ πέρα μαθαίνοντας πράγματα ο ένας από τον άλλον... Στο δικό σου ηχείο χάρη στην ομοιογένεια ανάμεσα σε on & off axis απόκριση επί της ζώνης κρος και για το οριζόντιο τουλάχιστον επίπεδο θ'άξιζε να δοκίμαζες μέσα από σχετικά λογισμικά κατά την ψηφιακή αναπαραγωγή εφαρμογή φίλτρου EQ με μικρή τόνωση και κατάλληλο συντελεστή Q ώστε να μετρίαζε την εγγενή υποχώρηση και να άκουγες κατόπιν μήπως θα σου άρεσε περισσότερο. Η δε ανάγκη να ισχύει κάποια χωροταξία στο στερεοφωνικό τρίγωνο χωρίς έντονες ασυμμετρίες ως προς τα όρια του χώρου είναι επιτακτική σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Reaction score
1.151
Πέραν του χαβαλέ, συμμετέχουμε εδώ πέρα μαθαίνοντας πράγματα ο ένας από τον άλλον... Στο δικό σου ηχείο χάρη στην ομοιογένεια ανάμεσα σε on & off axis απόκριση επί της ζώνης κρος και για το οριζόντιο τουλάχιστον επίπεδο θ'άξιζε να δοκίμαζες μέσα από σχετικά λογισμικά κατά την ψηφιακή αναπαραγωγή εφαρμογή φίλτρου EQ με μικρή τόνωση και κατάλληλο συντελεστή Q ώστε να μετρίαζε την εγγενή υποχώρηση και να άκουγες κατόπιν μήπως θα σου άρεσε περισσότερο. Η δε ανάγκη να ισχύει κάποια χωροταξία στο στερεοφωνικό τρίγωνο χωρίς έντονες ασυμμετρίες ως προς τα όρια του χώρου είναι επιτακτική σε οποιαδήποτε περίπτωση.
Με το υψος που θα διορθωθει, την αποσταση μεταξυ ηχειων που μεγαλωνει και το γεγονος οτι για "critical" listening μπορω να φερω μια θεση στο ισοπλευρο , χωρις να αναγκαστω να παω στον αλλο χωρο που το ενα τοιχωματικο οριο ειναι στο βορειο πολο, πιστευω θα ειναι καλυτερα. Οσο για το eq ναι μπορω οπως λες με ενα q να το φερω 2.5db πανω με κεντρικη συχνοτητα αυτη του cross, αλλα περιμενω να ερθει το επιπλο για να γινει η τοποθετηση και μετα....

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.588
Πρακτικά, καμία.

Η κάθε "παραγωγή" και το κάθε "μουσικό είδος", αλλά και το καθένα ξεχωριστά "μουσικό όργανο", έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές απαιτήσεις, διαφορετικό δυναμικό και συχνοτικό εύρος.
Και γι'αυτό "ακούγονται" τόσο "διαφορετικά" μεταξύ τους.

"Δουλειά" του αναπαραγωγέα (ηχείου) δεν είναι να "προσαρμόζεται" σε ένα εκ των ανωτέρω, αλλά απλώς, ασχέτως όλων των ανωτέρω, να κάνει "σωστά" τη "δουλειά" του, δηλαδή την άριστη (βλέπε "πιστή) μετατροπή της εγγεγραμμένης πληροφορίας σε ηχητική.

Το ζητούμενο από τις παραγωγές, είναι η εγγεγραμμένη πληροφορία να είναι άριστη (βλέπε "πιστή") καταγραφή της ηχητικής ενέργειας των μουσικών οργάνων (ή την ηλεκτρική ενέργεια των ηλεκτρικών οργάνων) στην διαθέσιμη στο αγοραστικό κοινό εγγεγραμμένη πληροφορία, συν την αναγκαία "επεξεργασία" για οικιακή αναπαραγωγή, αναλόγως περιορισμών των εκάστοτε μέσων αποθήκευσης ή στριμινγκ υπηρεσιών, συν την "καλλιτεχνική άποψη" του μουσικού, που αποτελεί τέχνη και λογαριασμό δε μας δίνει, πχ όλα τα θέλει "πρασινωπά" ο δημιουργός του Μάτριξ, κι όχι "αληθοφανή", άρα πρασινωπά θα πρέπει και μεις να τα βλέπουμε, κι όχι ρεαλιστικής χρωματικής απόδοσης. Δεν είναι δικιά μας δουλειά να κάνουμε "μαστερινγκ".

Καθένας, τη "δουλειά" του.
Ναι μωρέ δίκιο έχεις, αναφέρθηκα στην ποιότητα κυρίως και σε κάποιες τεράστιες διαφοροποιήσεις που παρατηρώ σε παραγωγές όσο αφορά το χαμηλό κυρίως.. (υπερτονισμένο σε κάποιες ή ελλιπές σε άλλες ακόμα και στο ίδιο είδος μουσικής)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.623
Εγώ ο ξινός, να υπενθυμίσω πως μερικά πράγματα δεν διορθώνονται με EQ, και το ανωτέρω σφάλμα στο σημείο κρος, είναι ένα εξ'αυτών.

Κουκουλώνονται μεν, δεν διορθώνεται δε.

Ταυτόχρονα, το εκάστοτε "κουκούλωμα", δεν έρχεται χωρίς παράπλευρες απώλειες, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι 4, μια εξ'αυτών θα είναι ένα προστιθέμενο σφάλμα στο μετρήσιμο ...sound power. 🤣🤪😁

Οι άλλες 3, είναι επίσης σημαντικές. 😎

Σε κάθε περίπτωση, χάριν δοκιμής και στα πλαίσια του μέγιστου ρομαντισμού που μπορεί να με διακρίνει, θα πρότεινα το εφαρμοζόμενο φίλτρο EQ στην πάσχουσα περιοχή, να μην υπερβεί το 1/2 της επιθυμητής διόρθωσης, όπως προβλέπεται, δηλαδή εάν βλέπεις 3dB που θες να διορθώσεις, εφαρμόζεις φίλτρο 1,5 dB.

Ω, πόσο ρομαντικός έγινα για χάρη σας. Ω.

Last edited:

Reaction score
1.151
Εγώ ο ξινός, να υπενθυμίσω πως μερικά πράγματα δεν διορθώνονται με EQ, και το ανωτέρω σφάλμα στο σημείο κρος, είναι ένα εξ'αυτών.

Κουκουλώνονται μεν, δεν διορθώνονται δε.

Ταυτόχρονα, το εκάστοτε "κουκούλωμα", δεν έρχεται χωρίς παράπλευρες απώλειες, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι 4, μια εξ'αυτών θα είναι ένα προστιθέμενο σφάλμα στο μετρήσιμο ...sound power. 🤣🤪😁

Οι άλλες 3, είναι επίσης σημαντικές. 😎

Σε κάθε περίπτωση, χάριν δοκιμής και στα πλαίσια του μέγιστου ρομαντισμού που μπορεί να με διακρίνει, θα πρότεινα το εφαρμοζόμενο φίλτρο EQ στην πάσχουσα περιοχή, να μην υπερβεί το 1/2 της επιθυμητής διόρθωσης, όπως προβλέπεται, δηλαδή εάν βλέπεις 3dB που θες να διορθώσεις, εφαρμόζεις φίλτρο 1,5 dB.

Ω, πόσο ρομαντικός έγινα για χάρη σας. Ω.
Θα πρεπει να μειωσω και παραλληλα 1.5db την ενταση στο ψηφιακο πεδιο. Αρα θα χασω λιγο δυναμικο ευρος. Μαλλον θα προστεθει και καποια καθυστερηση στην εκπομπη των πειραγμενων συχνοτητων και φανταζομαι αυτο εννοεις οτι επηρεαζει το sound power και τοσο τους αμεσους οσο και τους ανακλωμενους ηχους

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.623
Όχι καθυστέρηση.

Επιπρόσθετη ενέργεια. Αυτή θα φαίνεται τόσο στην on axis, όσο και στην off axis και στο sound power.

Επίσης, δεν υπάρχει dsp χωρίς παρατράγουδα, ιδίως στην περιοχή υψηλής ευαισθησίας του ανθρώπινου αυτιού, όλα ακούγονται.

Η μείωση του δυναμικού εύρους είναι το μικρότερο κακό ανάμεσα στα υπόλοιπα, διότι δεν έχεις καμία δυνατότητα να εκμεταλλευτείς υψηλό δυναμικό εύρος, άρα τζάμπα καίει η λάμπα. Για απόλαυση υψηλού δυναμικού εύρους, απαιτείται max SPL ίσο ή υψηλότερο της στάθμης αναφοράς, σε περιβάλλον με εξαιρετικά χαμηλή ουδό θορύβου.

Δηλαδή, εάν στην mlp ακούς 100 dB max SPL, σε περιβάλλον με επίπεδα θορύβου στα 25 dB SPL, τότε έχεις μέγιστο δυναμικό εύρος αναπαραγωγής ίσο με 100-25= 75 dB. Ok, πάνω από πικάπ.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.145
Θα πρεπει να μειωσω και παραλληλα 1.5db την ενταση στο ψηφιακο πεδιο. Αρα θα χασω λιγο δυναμικο ευρος. Μαλλον θα προστεθει και καποια καθυστερηση στην εκπομπη των πειραγμενων συχνοτητων και φανταζομαι αυτο εννοεις οτι επηρεαζει το sound power και τοσο τους αμεσους οσο και τους ανακλωμενους ηχους
Άμα πρόκειται περί φίλτρου τύπου FIR δεν αναμένεται μεν φασική απόκλιση αλλά ενδεχομένως αισθητός κωδωνισμός στη ζώνη επέμβασης. Οποιαδήποτε επέμβαση μέσω EQ πάνω στην άμεση ηχητική ακτινοβολία αναμένεται να έχει καθολικές επιπτώσεις άμεσα σε όλους τους συνοδούς παράγοντες απόκρισης συχνότητας και μετά θα λογαριαζόταν το πεδίο του χρόνου. Θα προτιμούσα ο ίδιος ηχείο που να μη χρειαζόταν επεμβάσεις σε τέτοιες ζώνες αλλά από τη στιγμή που αυτό διαθέτεις το ν'άλλαζες αυτομάτως ηχείο κρίνεται υπερβολικό.

Reaction score
1.151
5 ηχεια εχω ακουσει αναλυτικα. 1. Monitor Audio Gold 300 μου αρεσε πιο πολυ , αλλα εκτος budget. 2. Klipsch rp8000f ωραιο γρηγηρο μπασο , αλλα κενες μεσσαιες. 3. Wharefedale Linton, ωραιο αλλα δεν ηταν τοσο καθαρος ο ηχος οσο θα ηθελα 4. Dali Oberon 7 δεν μου αρεσε και 5.το δικο μου που προφανως μου αρεσε.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.012
Από το spinorama που είδαμε η τρύπα στο cross ήταν βαθιά και στενή. Καλά θυμάμαι; Βαριέμαι να ψάξω να το βρω τώρα, πίνω εσπρέσο στο Τσεπέλοβο.
IMG_6169.jpeg

Τα βαθιά-στενά δεν διορθώνονται. Ειδικά πάνω στο κρος. Αστα ως έχουν.

Reaction score
1.924
Τα βαθιά-στενά δεν διορθώνονται. Ειδικά πάνω στο κρος. Αστα ως έχουν.
Σωστοτατα.
Δεν προκειται για καποια ανωμαλια της αποκρισης απο λαθος σχεδιαση κροσοβερ πχ. Πολυ απλα ο σχεδιαστης πηρε οτι ηταν δυνατον να παρει απο το mid και το tweeter αλλα για λιγο δεν του εφτασε. Μεχρι εκει παει το μιντ, και μεχρι εκει κατεβαινει το τουιτερ. Τελος.
Αυτος ειναι και ο λογος που δεν συμπαθω τις διδρομες σχεδιασεις με τετοια τουιτερ. Τις περισσοτερες φορες το κρος ειναι πιο ψηλα απο οσο θα επρεπε για να ειναι ολα σωστα.

Δεν ειναι τυχαιο που του αρεσε περισσοτερο το Monitor Audio. Δεν ειναι μονο οτι ειναι ακριβοτερο. Εχει ενα mid 2.5" που ματσαρει με το τουιτερ πολυ πιο ευκολα.

Last edited:

Reaction score
5.394
5 ηχεια εχω ακουσει αναλυτικα. 1. Monitor Audio Gold 300 μου αρεσε πιο πολυ , αλλα εκτος budget. 2. Klipsch rp8000f ωραιο γρηγηρο μπασο , αλλα κενες μεσσαιες. 3. Wharefedale Linton, ωραιο αλλα δεν ηταν τοσο καθαρος ο ηχος οσο θα ηθελα 4. Dali Oberon 7 δεν μου αρεσε και 5.το δικο μου που προφανως μου αρεσε.
Άλλη φορά πρώτα ρωτάς εδώ και μετά αγοράζεις. Γλυτώνεις και τις ανούσιες ακροάσεις.

Reaction score
1.151
Παιδιά είναι καθολικά αναγνωρισμένο το ηχείο που έχω . Τι να ρωτήσω . Τα αυτονόητα ;

Εκείνη τη μέρα που μπήκε στο μυαλό μου είχα ακούσει και ένα mbl … Όποτε κλαιν

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.588
Τα ηχειάκια του steadyshot για πέταμα δεν είναι, νταξ' μην λέμε τέτοια.. (ειδικά εφόσον ικανοποιούν τον ίδιο ;))
Θα ήταν ακόμα πιο τίμια αν (personal opinion) κινούνταν σε μια τιμούλα κοντά στα 700-800 (αλλά αυτό το λέω για όλα τα προιόντα :tongue:).
Όσο αφορά τις ακροάσεις.. οκ, ο καθένας με τον τρόπο του..
Εγώ μόνο στο χώρο μου και σε βάθος χρόνου καταλαβαίνω ποιό ηχείο μου κάμει κλικ.. 8-)
Με τις πρώτες εντυπώσεις δεν τα πάω καλά.. :fuckyou:
Με το στήσιμο - χώρο έχει κυρίως κάποια θεματάκια ο άνθρωπος (όπως οι περισσότεροι) και φυσικά με την (προς το παρόν) έλλειψη χαμηλού.

Last edited:

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Reaction score
12.739
Δεν τίθεται θέμα διαγωνισμού/ανταγωνισμού, ποιος τα έχει καλύτερα και γιατί. Όλοι κάνουμε τις επιλογές μας βάσει γνώσεων/γούστου/συνθηκών. Η δική μας δουλειά εδώ είναι να στρέψουμε προς τη σωστή κατεύθυνση τον όποιο ενδιαφερόμενο.

Reaction score
1.151
Σβήστηκε το comment μου μάλιστα … καλά απλώς θα πω ότι έχω δει τι ηχεία έχετε 😃

Αραξτε λιγάκι
Δεν τίθεται θέμα διαγωνισμού/ανταγωνισμού, ποιος τα έχει καλύτερα και γιατί. Όλοι κάνουμε τις επιλογές μας βάσει γνώσεων/γούστου/συνθηκών. Η δική μας δουλειά εδώ είναι να στρέψουμε προς τη σωστή κατεύθυνση τον όποιο ενδιαφερόμενο.
Απλως ήταν άκυρα τα σχόλια τόσο από ουσία και ουτε δικαιολογούνται απο τα πολύ τυπικά ηχεία να πω ευγενικά που έχουν οι σχολιαστές

Last edited:

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.588
Σβήστηκε το comment μου μάλιστα … καλά απλώς θα πω ότι έχω δει τι ηχεία έχετε 😃

Αραξτε λιγάκι

Απλως ήταν άκυρα τα σχόλια τόσο από ουσία και ουτε δικαιολογούνται απο τα πολύ τυπικά ηχεία να πω ευγενικά που έχουν οι σχολιαστές
Μην ψαρώνεις βρε, έτσι είν' τα forum.. (άπονα :tongue:)
Αν σε κάμει να νιώσεις καλύτερα τα χειρότερα ηχεία 'δω μέσα τα 'χω 'γώ.. :p
Τους έβαλα και σινεματζίδικα sub, δεν μέτρησα και τίποτα έτσι.. για να μην έχουν καμμιά ελπίδα.. :roflmao::roflmao::cry:

Reaction score
1.151
Μην ψαρώνεις βρε, έτσι είν' τα forum..
Αν σε κάμει να νιώσεις καλύτερα τα χειρότερα ηχεία 'δω μέσα τα 'χω 'γώ.. :p
Τους έβαλα και σινεματζίδικα sub, δεν μέτρησα και τίποτα έτσι, για να μην έχουν καμμιά ελπίδα.. :cry:
Ε δεν μπορώ όμως με αυτά…Δηλαδη πριν μιλήσουμε να βλέπουμε τι έχουμε ! Από καιρό κρατιεμαι!

Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.525
Members
38.194
Νεότερο μέλος
led106