Featured Μετρήσεις με REW

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.286
Μεσιέ δεν έχω σαμπ, δανεικά ήταν για να παίξω λίγο. Περιμένω αλλά να έρθουν με το καλό όπου να ναι.
Αυτό το παθαίνω στο δεξί ηχειο που είναι στη γωνία. Το αριστερό είναι σχεδόν φλατ στις 150-400, με ένα τεράστιο καρφί στα 45-50hz.
Αν καταφέρω να μαζέψω το δεξί στα μεσαία, από τα control του pre το μπασο μαζεύεται κάπως μέχρι να έρθουν τα sub για να γίνει σωστή δουλειά.
Το τραπεζάκι καλώς η κακώς εκεί θα μείνει...σαλόνι ειναι. Και πρέπει να ακουμπάω και κάπου τα κόψιδια. :p

Ισοστάθμιση δεν έχω κάνει ακόμα, θέλω να το παλέψω όσο μπορώ με την τοποθέτηση και μετά. Εκεί με το dirac θα το φέρω αρκετά, όχι τέλεια αλλά αρκετά πιστεύω.

ΥΓ ταπωσα το port και μέτρησα....από τα 100 κατι και κάτω πεθαίνουν όλα. Δεν λεει...

ΥΓ2. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχω τόσο μεγάλη αποκλίση από το δεξί στο αριστερό σε αυτές τις συχνότητες. Τοίχο έχω και τις δύο μεριές πλάι από το ύψος του τουιτερ και Πισω. Μπροστά οκ αλλάζει το έργο.
Παίζει να το ενοχλεί πλαϊνό πάνελ; μήπως θέλει πιο λεπτό να μη τραβάει τόσο χαμηλά;
Δεν εμφανίζεται τόσο μεγάλη απόκλιση όσο νομίζεις. Εκτός από sub πρέπει επιπλέον να έχεις και τρόπο για κροσάρισμα και delays, εκτός και αν σκοπεύεις να πας σε κλασσικό ακουστικό κροσάρισμα με τα main να παίζουν full range.
Έβγαλα rt60 και spectrogram.
Το νήμα σου με έβαλε στο τρυπάκι να κάνω μετρήσεις.
Έχω το μικρόφωνο περίπου 3 χρόνια. Τόσες μετρήσεις όσες έκανα σε 2 μέρες, δεν έχω ξανακάνει.
View attachment 319101 View attachment 319102
Εδώ στο spectrogram εμφανίζεται σοβαρό group delay και πάνω από τη ζώνη των sub. Η αιτία γι αυτό πρέπει ν'αναζητηθεί.

Reaction score
1.640
Δεν εμφανίζεται τόσο μεγάλη απόκλιση όσο νομίζεις. Εκτός από sub πρέπει επιπλέον να έχεις και τρόπο για κροσάρισμα και delays, εκτός και αν σκοπεύεις να πας σε κλασσικό ακουστικό κροσάρισμα με τα main να παίζουν full range.
Τα main λογικα θα τα κόψω στους 60-80, ανάλογα που θα μετρήσει καλύτερα να μειώσω το καρφί στα 45-50. Μου δούλεψε καλουτσικα έτσι με τα μικρά που έφερα.
Εκτός και αν πέσει κούρεμα με το dirac και τα αφήσω να βαρανε full range.
Δεν έχω σκεφτεί πως το κάνω η αλήθεια είναι.

Reaction score
1.640
Άντε να μάθουμε και το group delay..... Επιστήμονες θα βγούμε όλοι γαμω τα σκαμπό μου :p
Πάω να διαβάσω πως προκαλείται αυτό το πράγμα του διαβόλου.
Άντε να μάθουμε και το group delay..... Επιστήμονες θα βγούμε όλοι γαμω τα σκαμπό μου :p
Πάω να διαβάσω πως προκαλείται αυτό το πράγμα του διαβόλου.
Α νταξ ρε εύκολακι. Σου λέει η ο ενισχυτής είναι μαλακας, η το ηχείο μαλακισμένο ή ο χώρος τα προκαλεί. ΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑ ΣΩΠΑ ΜΩΡΗ ΣΟΡΑΓΙΑ και νόμιζα ότι φταίει ο ψυγείο καταψύκτης.
Πώς τα σπας για να βρει τι φταίει λοιπόν;

Last edited:

Reaction score
8.815
Το τραπεζάκι καλώς η κακώς εκεί θα μείνει...σαλόνι ειναι. Και πρέπει να ακουμπάω και κάπου τα κόψιδια. :p
Εγω το τραπεζάκι το θέλω πιο πολύ χωρίς πλάκα για να βάζω τα ποδια πάνω.
Για ακροάσεις τοποθετώ απορροφητικό υλικό. Απ το να μετακινεί κάποιος το τραπεζάκι καλύτερα να το καλύπτει για κριτικές ακροάσεις :tongue::biggrin:
IMG_20240114_181736.jpg

Reaction score
2.464
Χωρις να γνωριζω, υπαρχει περιπτωση το group delay να οφειλεται στην καθυστερηση που εχει το bluetooth;
Δεν εχω συνδεσει hdmi. Τις μετρησεις τις κανω μεσω bluetooth.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.286
Ποιο ειναι το group delay που θεωρειται οτι ειναι το σοβαρο ? :)
bonerkeeper.png

Συνεχόμενη απόκλιση τάξης 50 msec με τοπικές κορυφώσεις άνω των 100 για τρίτη προς τέταρτη οκτάβα θεωρείται άκρως αντιληπτό... Λέω να μη θιγούν και όσα φαίνονται στις πρώτες οκτάβες που κρίνω πιο διαχειρίσιμες μέσω των sub...

Χωρις να γνωριζω, υπαρχει περιπτωση το group delay να οφειλεται στην καθυστερηση που εχει το bluetooth;
Δεν εχω συνδεσει hdmi. Τις μετρησεις τις κανω μεσω bluetooth.
Άμα ίσχυε κάτι τέτοιο τότε θα έπρεπε να είναι συνεχόμενη η χρονική υστέρηση για το σύνολο του φάσματος.
Α ρε @Bhutia φωτιά τους έβαλες
Περίμενε να δεις τι φωτιά στα μπατζάκια τους περιμένει σε λίγο πάνω στο στήσιμο setup...
Εαν το μικρόφωνο είναι κουνιστο και όχι κινούμενο μπορεί να είναι αναπόφευκτο…
Οπότε προτιμάμε το περιστρεφόμενο ώστε να μην επικεντρώνεται σε ανεπιθύμητους στόχους... :wink:

Reaction score
1.054
View attachment 319127
Συνεχόμενη απόκλιση τάξης 50 msec με τοπικές κορυφώσεις άνω των 100 για τρίτη προς τέταρτη οκτάβα θεωρείται άκρως αντιληπτό... Λέω να μη θιγούν και όσα φαίνονται στις πρώτες οκτάβες που κρίνω πιο διαχειρίσιμες μέσω των sub...

Άμα ίσχυε κάτι τέτοιο τότε θα έπρεπε να είναι συνεχόμενη η χρονική υστέρηση για το σύνολο του φάσματος.

Περίμενε να δεις τι φωτιά στα μπατζάκια τους περιμένει σε λίγο πάνω στο στήσιμο setup...

Οπότε προτιμάμε το περιστρεφόμενο ώστε να μην επικεντρώνεται σε ανεπιθύμητους στόχους... :wink:
Επομενως οριακα... εκτος τα 50 msec και για τις πρωτες οκταβες πειτε μας σας παρακαλω κυριε GURU !:)

Reaction score
1.640
Επομενως οριακα... εκτος τα 50 msec και για τις πρωτες οκταβες πειτε μας σας παρακαλω κυριε GURU !:)
Κάτσε περίμενε να μπει και ο ear να σου πει αν δεν πάρεις Τέσλα με sub στις ζάντες δε φτιάχνει :p

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.286
Οριακή τιμή στη ζώνη 100-200 Hz λογαριάζονται τα 10-5 msec αντίστοιχα, Η εμφανιζόμενη απόκλιση είναι πενταπλάσια έως δεκαπλάσια και άνω σε σχέση με το όριο αντιληπτότητας και μάλιστα είναι συνεχόμενη αντί να είχε μονάχα τοπικές αποκλίσεις.
Στις δύο πρώτες οκτάβες - παραβλέπεται η κατάσταση κάτω από τα 25 Hz περίπου - η απόκλιση είναι συνεχόμενη σε υψηλότερη τιμή χωρίς έντονες ανωμαλίες από ιδιορρυθμούς, φαινόμενα boundaries ή εκτροπή στη συνέργεια πηγών για τις βαθιές χαμηλές, οπότε μπορεί να γίνει διαχείριση των sub ώστε να βελτιωνόταν.

Εχουν στεγνωσει τα μελανια των expert ,εχουν γραψει εγκυκλοπαιδειες τωρα ποια περνουμε τη πληροφορια με το σταγονομετρο ...και γονυπετης! :)

όριο αντιληπτότητας στις 2 πρωτες οκταβες σε msec?
Λογαριάζονται χονδρικά ύστερα από μελέτες 20 msec στα 50 Hz... H τιμή στο όριο μειώνεται καθώς ανέρχεται και αντιστρόφως αυξάνεται καθώς κατέρχεται η στχνότητα.

Last edited:

Reaction score
1.054
Κάτσε περίμενε να μπει και ο ear να σου πει αν δεν πάρεις Τέσλα με sub στις ζάντες δε φτιάχνει :p
Εχουν στεγνωσει τα μελανια των expert ,εχουν γραψει εγκυκλοπαιδειες τωρα ποια περνουμε τη πληροφορια με το σταγονομετρο ...και γονυπετης! :)
Οριακή τιμή στη ζώνη 100-200 Hz λογαριάζονται τα 10-5 msec αντίστοιχα, Η εμφανιζόμενη απόκλιση είναι πενταπλάσια έως δεκαπλάσια και άνω σε σχέση με το όριο αντιληπτότητας και μάλιστα είναι συνεχόμενη αντί να είχε μονάχα τοπικές αποκλίσεις.
Στις δύο πρώτες οκτάβες - παραβλέπεται η κατάσταση κάτω από τα 25 Hz περίπου - η απόκλιση είναι συνεχόμενη σε υψηλότερη τιμή χωρίς έντονες ανωμαλίες από ιδιορρυθμούς, φαινόμενα boundaries ή εκτροπή στη συνέργεια πηγών για τις βαθιές χαμηλές, οπότε μπορεί να γίνει διαχείριση των sub ώστε να βελτιωνόταν.

Reaction score
1.190

Group delay is the time shift of the envelope of a wave packet, a “pack” or “group” of oscillations centered around one frequency that travel together. Group delay can cause distortion in the signal’s waveform as it passes through a system, especially at higher frequencies. However, the audibility of group delay at low frequencies is a matter of debate, as different studies have shown different results.

One study by Kvalsvoll found that group delay at lower frequencies is audible, and the threshold for GD audibility is at least below 20ms. Another study by ASR Forum suggested that the general rule is to keep group delay below 1 cycle, which would be 25ms at 40Hz and 16.66ms at 60Hz. However, other sources have argued that group delay is essentially inaudible for realistic levels of delay in a well-designed system, and that other factors such as frequency response, output, distortion, and acoustics are more important for perceived bass performance.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.286
Group delay is the time shift of the envelope of a wave packet, a “pack” or “group” of oscillations centered around one frequency that travel together. Group delay can cause distortion in the signal’s waveform as it passes through a system, especially at higher frequencies. However, the audibility of group delay at low frequencies is a matter of debate, as different studies have shown different results.

One study by Kvalsvoll found that group delay at lower frequencies is audible, and the threshold for GD audibility is at least below 20ms. Another study by ASR Forum suggested that the general rule is to keep group delay below 1 cycle, which would be 25ms at 40Hz and 16.66ms at 60Hz. However, other sources have argued that group delay is essentially inaudible for realistic levels of delay in a well-designed system, and that other factors such as frequency response, output, distortion, and acoustics are more important for perceived bass performance.
O ίδιος θίγω το group delay στη ζώνη που φαίνεται να έχει ξεφύγει όχι επειδή κρίνω ότι είναι ασθένεια ηχείων - χώρου αλλά ως σύμπτωμα για ασθενικό στήσιμο που θα έπρεπε να βελτιωθεί.
Δεν αναμένεται να διορθωθεί από οποιοδήποτε ΄΄θαυματουργό΄΄ DSP. Επίσης αξίζει να διευκρινιστεί άμα το spectrogram που ανήρτησε ο bonepeeler2 αφορά σε δικαναλικό ή πολυκαναλικό setup.

Δεν πρόκειται πάντως να κοιμηθώ ανήσυχα όσο group delay και να εμφανίζουν άλλα setup...

Reaction score
1.190
Ούτε εγώ τα πάω καλά το με το group delay στις χαμηλές συχνότητες . Και έκανα κανονικές μετρήσεις τώρα με calibrated mic.

Σε κάποια σημεία που έχει κενά δείχνει έλλειψη ακρίβειας στη μέτρηση ως προς το σήμα που έλαβε το μικρόφωνο .

Attachments

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.580
Members
38.200
Νεότερο μέλος
danstefan