Barista Corner

Μηνύματα
68
Reaction score
180
Δεν βλέπω σημαντικό λόγο να ξεφύγει το κόστος στο υπερδιπλάσιο
από κάποιο ποσό χρημάτων και πάνω, δεν υπάρχει αντίστοιχη αναλογικότητα στο ποτήρι (δεν μιλάω για δυνατότητες/ποιότητα κλπ)
Άποψή μου ότι εκεί που είσαι τώρα είσαι πολύ καλά από θέμα γεύσης, αν αναλογιστούμε ότι το κομμάτι του εσπρέσο είναι ακριβό σπορ.
Βέβαια θα μπορούσες να ρίξεις το κόστος αν ξεκινούσες από μία μεταχειρισμένη.
Αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό και μπορεί να μην σε αντιπροσωπεύει.

Τόσο χαοτικά καλύτερη η δεύτερη με flow control
Συμφωνώ μεν, αλλά βοήθησε προφανώς και ο κόκκος.
Επίσης
το γκρουπ να ρίχνει την "μαμά" ποσότητα νερού
αν άλλαζες σε 5gr/sec (έως 5,5gr/sec) αυτήν την ροή,
η διαφορά στην γεύση δεν θα ήταν καθόλου χαώδης.
Και το να αλλάξεις ένα ζινγκλέρ στο Ε61 είναι εύκολο και φθηνό.

Απλά παραθέτω το παραπάνω, αν και υπέρμαχος του flow, γιατί το έχω δοκιμάσει και έβγαλα αυτό το συμπέρασμα.
Δεν μιλάω για δυνατότητες, μόνο για διαφορά στο ποτήρι.
Αλλά και άλλο 150+€ με 5€.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.092
Reaction score
139.480
αν άλλαζες σε 5gr/sec (έως 5,5gr/sec) αυτήν την ροή,
η διαφορά στην γεύση δεν θα ήταν καθόλου χαώδης.
Δεν βρίσκω σοφή ιδέα για κάποιον συγκεκριμένο καφέ να αλλάξεις (με το ζιγκκερ που λες) την στάνταρ "μαμά" ροή της μηχανής από 7 σε 5,5 γρ/δευτ.

Η επιλογή της "μαμά" ροής της καφετέριας, είναι προφανώς μια σωστή επιλογή της φίρμας κατασκευής της μηχανής, για την πλειοψηφία των καφέδων, για το μέσο όρο ας πούμε, της εκχύλισης.

Στην καφετιέρα αυτή, μέτρησα 7γρ/δευτ "μαμά" ροή.

Μιλάμε για ελεύθερη ροή από το γκρουπ, χωρίς πορταφίλτερ.

Μετά την εγκατάσταση του flow control, η ροή αναλόγως θέσης του μοχλού του flow control είναι ως εξής: (μέτρησα ανά 1/4 στροφής)

Στροφές μοχλού - γραμμάρια ανά 1"

0 - 0
1/4 - 1,45
1/2 - 3,7
3/4 - 4,7
1 - 5,35
1 +1/4 - 6,0
1 + 1/2 - 6,2
1 +3/4 - 6,7
2 - 9,8

Ελάχιστα πάνω από 1 +3/4 στροφής, έχω την "μαμά" ροή.

Συνολικά στρίβει ο μοχλός σχεδόν 2,5 στροφές, όπου είναι ελεύθερη όλη η ροή της αντλίας (τρέχει σα βρύση λέμε).

Την εκχύλιση την ξεκινάω με 1 στροφή στο μοχλό (5,35γρ/δευτ) ώστε να γίνει χαλαρά το preinfusion, και μόλις το δω να ανεβάζει πίεση 2,5 στο γκρουπ, κλείνω τη στροφή αυτή σιγά σιγά, για να γίνει το blooming.

Μετά από το χρόνο αναμονής για preinfusion (10-30") ανοίγω σιγά σιγά το μοχλό στη 1 έως 1,5 στροφή το πολύ (έως 6,2 γρ/δευτ αναλόγως ροής που βλέπω) και αν χρειαστεί κατά το τέλος της εκχύλισης, μειώνω λίγο ροή (άμα δω να αυξάνει πολύ η ροή της εκχύλισης) αλλά σπανίως χρειάζεται (λόγω pack screen υποθέτω).

Γενικά δηλαδή, εκχύλιση κάνω με 5,35 έως 6,2 γρ/δευτ. Σπανίως ξεφεύγω από αυτό το εύρος, αναλόγως συμπεριφοράς του πακ.

Στο μάτι, αυτό που βλέπω κάτω από το ανοιχτό πορταφίλτερ, είναι ένα αριστούργημα, θεϊκό, τέλειο. Πολύ ευχαριστημένος είμαι από τη διαδικασία, μόνο ένα καθρέφτη πρέπει να πάρω για να βλέπω τη ροή στον πάτο του καλαθιού χωρίς να χρειάζεται να σκύβω.😁🤪😁
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Το οτι εχεις τοποθετησει flow control ειναι αλλο πραγμα σε σχεση με αυτο που σου αναφερει ο resound.Μετρα ποσα gr σου φερνει η μηχανη σου στα 10 sec.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.092
Reaction score
139.480
Μετρα ποσα gr σου φερνει η μηχανη σου στα 10 sec.
Τα μέτρησα, τα έγραψα παραπάνω.

Έκανα μέτρηση με 30" σε κάθε θέση του μοχλού.

Διαιρώντας, βρίσκω τη ροή ανά δευτερόλεπτο.

Στα 10" που λες, μαμά έβγαζε 70 γρ νερό.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.284
Εξαρτάται πόσο καφέ βάζεις.
Με 1/2 και 16γρ καφέ, βγάζεις 32 γρ ρόφημα.

Προσωπικά με 20γρ καφέ βγάζω την ίδια ποσότητα ροφήματος (32 γρ που έγραψα πριν), με διαφορετικό λόγο (~1/2).

Τώρα τελευταία βγάζω κατά μέσο όρο λίγο παραπάνω, προς τα 35 γρ ρόφημα, με ελάχιστες φορές να φτάνω ακόμα και τα 40 γρ.

Δε το επιλέγω εγώ που θα σταματήσει η εκχύλιση, το επιλέγει ο.. καφές! Πολλές φορές τραβάει μακριά η εκχύλιση, αφού ακόμα βγάζει μαύρο ζουμί από κάτω, βλέπω το ανοιχτό πορταφίλτερ τι βγαίνει. Άμα ξανθύνει τελείως, το κόβω, δεν έχει νόημα μετά, απλώς αραιώνει και μάλλον χαλάει και τη γεύση.

Αυτοματοποιημένα να σταματάω την εκχύλιση επακριβώς στο 1/1,5 δε το κάνω ποτέ. Παρατηρώ το ανοιχτό πορταφίλτερ, και αναλόγως πράττω. Ο καφές και η άλεση αποφασίζουν.
Η Sage που πήρα μετράει όγκο στο καλαθάκι, δηλαδή την τέλεια στάθμη για να έχεις το ιδανικό overhead από το grouphead. Από τις μετρήσεις που έχω κάνει αντιστοιχεί σε 17,5 -21 γρ. καφέ (αναλόγως της ποικιλίας), με ένα μέσο όρο στα 19,5-20 γρ.

Τώρα, ως προς την εκχύλιση υπάρχουν διάφορες σχολές με διαφορετική προτεραιότητα στις παραμέτρους: Άλεση, χρόνος, πίεση, θερμοκρασία, βάρος τελικού αποτελέσματος, μάτι κλπ.

Από τη δική μου εμπειρία η βασική θεωρία είναι να ξέρεις τι κάνεις, γιατί το κάνεις και να μπορείς να το επαναλαμβάνεις με σταθερότητα.

Σε χειροκίνητο mode ψάχνω να βγάλω 40-45γρ ροφήματος σε 25-30 δευτερόλεπτα κι αναλόγως σκαλίζω ό,τι άλλο μπορώ για να το πετύχω με το καλύτερο δυνατό γευστικό αποτέλεσμα για το δικό μου γούστο. Έχω όμως πιει υπέροχο καφέ σε 45 δευτερόλεπτα ή και σε 20 (σκούρος που δεν πρόλαβε να βγάλει την πίκρα).

Στο αυτόματο, η Sage ακολουθεί έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη τον όγκο νερού (και τη ροή; ) και αναλόγως σταματάει την εκχύλιση. Αν δεν πέσει μέσα στο χρονικό εύρος του προγραμματισμού σε ειδοποιεί να αλλάξεις βαθμό άλεσης.

Έχω "αποφασίσει"* να αφεθώ στο αυτόματο mode για να έχω σταθερό αποτέλεσμα και να μη χάνω καφέ και χρόνο στο recalibration. Υπάρχουν 3-4 ποικιλίες που μου αρέσουν, με παρεμφερή συμπεριφορά εκχύλισης, με μόνη έννοια την ημερομηνία ψησίματος.

* Η απόφαση δεν ξεκίνησε καλά γιατί μέσα σε 3 μέρες πήρα κόκκους απ' όλα τα μαγαζιά που επισκέφτηκα και έχω 5 σακουλάκια με "άγνωστους" καφέδες. :biggrin:
 
Last edited:


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.284
και νόμιζα ότι μόνο εγώ το παθαίνω αυτό :D
:thumbsup:


Είναι θέμα χαρακτήρα. Όπου και να με αφήσεις θα βρω κάτι να αγοράσω ακόμα κι αν είναι εντελώς άχρηστο. Έχω ξαναγράψει ότι το βασικό μου χόμπι είναι τα ψώνια. Λατρεύω να βρίσκομαι σε εμπορικά στέκια. Γι' αυτό στραβώνω όταν μου λένε κάποιοι φίλοι να πάμε εκδρομή π.χ. στο τάδε καταφύγιο... Θα το μετατρέψω σε ταινία τρόμου!

Μαγαζιά, εστιατόρια και καφέ. Οι προϋποθέσεις για να πάω οπουδήποτε. Ούτε θάλασσες, ούτε χιόνια, ούτε πράσινο. :roflmao:

Στα cafe που πάω ζητάω να πιω, ή μου προσφέρουν οι baristas που με ξέρουν, ό,τι νέο, ψαγμένο, περίεργο έχουν. Αν μου αρέσει αγοράζω για το σπίτι. Αν δεν μου αρέσει αγοράζω αυτό που ξέρω για το σπίτι. Με άδεια χέρια σπάνια φεύγω. Αυτή η διαδικασία είναι ritual και με γεμίζει πολύ περισσότερο από το να φτιάξω έναν καφέ στο σπίτι. Ο κύριος λόγος που δεν συμπάθησα ποτέ τις online αγορές.
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.092
Reaction score
139.480
Όπου και να με αφήσεις θα βρω κάτι να αγοράσω ακόμα κι αν είναι εντελώς άχρηστο.
24 αντικείμενα μόλις παρήγγειλα από Temu. 🤪😁😜

Τρελή διασκέδαση! 🤪😁😜


ΥΓ. 🤪
Σκέφτομαι μέρα παρά μέρα να πάρω κι ένα τέτοιο


Εντελώς βλακεία λέμε. 🤪😁😜
 

Μηνύματα
68
Reaction score
180
Δεν βρίσκω σοφή ιδέα για κάποιον συγκεκριμένο καφέ να αλλάξεις (με το ζιγκκερ που λες) την στάνταρ "μαμά" ροή της μηχανής από 7 σε 5,5 γρ/δευτ.
δεν λέω για έναν καφέ, μόνιμα λέω.
Αλλά να αλλάξω γιατί να μην αλλάξω, εσύ το κάνεις 7-8 φορές σε κάθε εκχύλιση με τον λεβιέ που έβαλες :D

είναι προφανώς μια σωστή επιλογή της φίρμας κατασκευής της μηχανής, για την πλειοψηφία των καφέδων, για το μέσο όρο ας πούμε
ναι, το σέβομαι και σίγουρα έτσι θα είναι, απλά ίσως ανήκω στην μειοψηφία και περί ορέξεως ...

Στο αυτόματο, η Sage ακολουθεί έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη τον όγκο νερού (και τη ροή; ) και αναλόγως σταματάει την εκχύλιση.
ενδιαφέρον, πολύ ενδιαφέρον
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.284
24 αντικείμενα μόλις παρήγγειλα από Temu. 🤪😁😜

Τρελή διασκέδαση! 🤪😁😜

Το αστείο είναι ότι πολλές φορές παραγγέλνω κάτι (από αυτά τα άχρηστα) κι όταν έρχεται και μετά από λίγη ώρα μπαίνει σε κάποιο συρτάρι (για πάντα), ανακαλύπτω ότι το είχα ήδη από παλιότερα. Επίσης, αρκετές φορές έχω ξαναπαραγγείλει κάτι που ήξερα ότι το είχα αλλά δεν θυμόμουν πού είναι. :roflmao:
 


Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Να το. Το είπα;
Έβαλε Dirac και στην καφετιέρα!
Βασικα το εχει εγκαταστήσει στον εγκεφαλο του ,και κανει και τα γυρω του συμβατα με αυτον :lolsign:
24 αντικείμενα μόλις παρήγγειλα από Temu. 🤪😁😜

Τρελή διασκέδαση! 🤪😁😜


ΥΓ. 🤪
Σκέφτομαι μέρα παρά μέρα να πάρω κι ένα τέτοιο


Εντελώς βλακεία λέμε. 🤪😁😜
Μονο βλακεια δεν ειναι ,λογο αυτου βγήκαν και τα ηλεκτρικα,σε ενα καφε τελειωνεις με το πατημα με αυτα,ψηλος κοντος ,αντρας ,γυναικα,ολοι πατανε το ιδιο.
 



Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Λέω να πάρω ένα τέτοιο εξάρτημα single dose, εξεπλάγην που το βρήκα στο temu ειδικά για μύλο Eureka Mignon Silenzio μάλιστα και σε τιμή ψιλοχωμα, τι λέτε;

https://share.temu.com/MeO4aGrvdKA
ειναι η νεα μοδα στους μυλους δοκιμασε το.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.284
Σκέφτομαι μέρα παρά μέρα να πάρω κι ένα τέτοιο


Πριν λίγα χρόνια είχε βγει το πρώτο αυτόματο πατητήρι, το PUQpress κι όλες οι specialty καφετέριες το είχαν πάρει ως ένδειξη προόδου (σωστά κατά τη γνώμη μου).

Αν σε βολεύει κάποιο από τα μοντέλα της, τα χρήματα είναι κοντά στα χειροκίνητα:

PUQPress (coffeelovers.gr)
 





Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.261
Μηνύματα
2.969.158
Members
38.292
Νεότερο μέλος
Neroponti
Top