Barista Corner


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.101
Reaction score
139.490
Νταξ... Οικιακά:


1000010377.png
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.101
Reaction score
139.490
Δες τι γράφει ο κόσμος όμως...


Πχ

1000010379.png


Θες light roasting? Ευκολάκι!
Και από ότι βλέπω, έχουν και εξαιρετικούς καφέδες να πάρεις να καβουρδίζεις στο σπίτι!

Καλές τιμές στον καφέ:


1000010380.png


1 κιλό, με 30€!
 
Last edited:

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
21.593
Reaction score
36.328
Λίγο ακόμα και η κουβέντα θα πάει στο φύτεμα και τη λίπανση των καφεόδεντρων, για να κόβουμε κόκκους από δικά μας δέντρα
Εάν ευδοκιμούσαν στη χώρα μας σίγουρα κάποιοι θα το επιχειρούσαν. Εδώ είμαστε η κοιτίδα της ελιάς και του αμπελιού, και ούτε αυτά έχουμε αναδείξει όσο τους αξίζει
 

Μηνύματα
640
Reaction score
539
Εμένα με ενδιαφέρει, πάντως, να έχω μια σχετικά εύκολη ρουτίνα (ειδικά το πρωί).
Βαριέμαι το ζύγισμα του καφέ, κι αφού έχω single dose μύλο, είπα να δω και τα single dose μπουκαλάκια.
Το γεμίζεις το ΣΚ, ζυγισμένο καλά κλεισμένο, οπότε μετά είναι brain dead.

Πήρα αυτά (link)

61yHYVuCFYL._AC_SL1500_.jpg

Όντως βολεύουν, γεμίζουν λίγο πιο δύσκολα από όσο θα ήθελα, αλλά την κάνουν τη δουλειά εν τέλει.
Προς το τέλος όμως δεν έχω τον ίδιο καφέ, μοιάζει να μπαγιατεύει λίγο. Θα το κοιτάξω λίγο ακόμα ελπίζω να μην αποδειχτούν μούφα, γιατί ήδη συνήθισα το ανοίγω/κόβω μπαμ...
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Πριν λίγα χρόνια είχε βγει το πρώτο αυτόματο πατητήρι, το PUQpress κι όλες οι specialty καφετέριες το είχαν πάρει ως ένδειξη προόδου (σωστά κατά τη γνώμη μου).

Αν σε βολεύει κάποιο από τα μοντέλα της, τα χρήματα είναι κοντά στα χειροκίνητα:

PUQPress (coffeelovers.gr)
Απλα η πρωτη γενια ειχε καποια θεματα ,ηθελαν πολυ συχνο καθαρισμα ανα δυο τρεις καφεδες ,και απο τα fines που περνουσαν επανω στα γραναζια που εχει εμενες απο πατητηρι.Ηθελε ανοιγμα για κα σκουπισεις τα παντα και αν δεν το προσεχες γινοντουσαν τα γραναζια λεια.Στην δευτερη γενια τα βελτίωσαν και δεν εχουν τοσα θεματα.

Αφήνω αυτό εδώ.

View attachment 320824


🤪

Δώστε πόνο.
Ισχυει τα ειχαν φερει πριν χρονια σε διαφορα event ,το εντυπωσιακο ηταν οτι τα προφιλ του καφε τα σωζεις και υπαρχει online database που βρισκεις τον καφε που εχεις αγορασει και τον ψηνεις οπως πρεπει,απλα παρα ειναι ακριβο το σπορ.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.101
Reaction score
139.490
παρα ειναι ακριβο το σπορ.
Επειδή μετά την αγορά ενός roaster θα βγαίνει σημαντικά πιο φτηνό το κόστος του καφέ, νομίζω πως δικαιολογεί το έξοδο εάν τρως πάνω από 1 κιλό καφέ το μήνα.

Αργά ή γρήγορα, θα κάνεις πλήρη απόσβεση, και βεβαίως το να έχεις φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ στο σπίτι σου, είναι σημαντικό ατού. 😎

Η δε δυνατότητα να κάνεις light roasting σε όσους κόκκους καφέ επιθυμείς, είναι άξια ανεκτίμητη.
 



costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.101
Reaction score
139.490
Όπως είπα, εξαρτάται από την ποσότητα.

Εγώ βλέπω πως η μέση τιμή αγοράς έτοιμου καφέ είναι στα 50-60€ το κιλό.

3 κιλά τον μήνα.
Άμα μιλάμε για 40 κιλά το χρόνο, και από τα 60€ το κιλό πας σε ακαβούρδιστο με 20-30€ το κιλό, το κέρδος είναι 1.200€ έως 1.600 € το χρόνο άρα κάνεις απόσβεση σε ένα έτος.

Τέλος πάντων, απόσβεση γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, αν κάνεις αρκετή κατανάλωση καφέ όπως είπα.
 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.287
Όπως είπα, εξαρτάται από την ποσότητα.

Εγώ βλέπω πως η μέση τιμή αγοράς έτοιμου καφέ είναι στα 50-60€ το κιλό.


Άμα μιλάμε για 40 κιλά το χρόνο, και από τα 60€ το κιλό πας σε ακαβούρδιστο με 20-30€ το κιλό, το κέρδος είναι 1.200€ έως 1.600 € το χρόνο άρα κάνεις απόσβεση σε ένα έτος.

Τέλος πάντων, απόσβεση γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, αν κάνεις αρκετή κατανάλωση καφέ όπως είπα.
Έλεος με το DIY. :roflmao:

Εννοείται ότι η κυρία απόλαυση είναι το ρόφημα. Πληρώνω τον επαγγελματία barista, με τα κορυφαία μηχανήματα και τους επιλεγμένους κόκκους για να απολαύσω ένα καλό φλιτζάνι.

Σπίτι πίνω καφέ και συμβιβάζομαι ότι οι ίδιοι κόκκοι θα μου δώσουν το ~90% του επαγγελματία με τη λιγότερη δυνατή φασαρία.

Αν μέσα στην απόλαυση αρχίζει να κερδίζει θέσεις το DIY σημαίνει ότι ο καφές ήταν δικαιολογία για νέα "μαστορέματα".

Το κόστος φυσικά και είναι ένας σημαντικός παράγοντας αλλά αν είναι να γίνουμε σπιτικοί παραγωγοί, ψήστες και barista για 40ml ζουμί, προτιμώ να πίνω φραπέ. Άσε που αν μπουν στο παιχνίδι λογιστικοί όροι, τύπου απόσβεσης, η απόλαυση πιάνει κατηφόρα.

Συν το ότι χάνεται μετά η χαρά της αγοράς brand name καφέ με όλα τα συνοδά.

Το ίδιο περίπου που ισχύει στο φαγητό. Θέλω να φάω το "καλό" έξω, με μόνο χαμένο χρόνο τη διάρκεια του γεύματος. Ούτε ετοιμασία, ούτε πέτυχε-δεν πέτυχε, ούτε καθάρισμα, ούτε εξοπλισμοί που προσπαθούν να πλησιάσουν τον επαγγελματία.

Υ.Γ. Έχω πει ότι μισώ το DIY; :roflmao::roflmao:
 

Μηνύματα
68
Reaction score
180
απόσβεση γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα
όχι πια με αυτές τις τιμές ρεύματος.
Εγώ κατάφερα και έκανα απόσβεση κατά το ήμισυ με ένα μικρό που πήρα 3 χρόνια πριν, μόνο με προσωπική χρήση .
Και να φανταστείς ότι το κιλό μου κόστιζε 20€.
Βέβαια είναι δύσκολο άθλημα, αλλά μου άρεσε πολύ, άσε που έχει αρκετό σχεδιασμό.
Τώρα δεν βρίσκω καλό πράσινο για να παίζω.

Η δε δυνατότητα να κάνεις light roasting σε όσους κόκκους καφέ επιθυμείς, είναι άξια ανεκτίμητη.
αυτό ακριβώς.

Έχω πει ότι μισώ το DIY; :roflmao::roflmao:
ακριβώς το αντίθετο :laugh:
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.101
Reaction score
139.490
Συν το ότι χάνεται μετά η χαρά της αγοράς brand name καφέ
Ναι, αλλά άμα πάρω γω, σου ανοίγω νέες δυνατότητες, προοπτικές.
Θα μπορείς να αγοράσεις σούπερ καφέ μάρκας Costas ear. 😁🤪😜

50€ τα 100γρ. Τιμαί γιατρού.😁🤪😜
 

Faidros Barlas

Φρομ δε ρίβερ του δε ση
Μηνύματα
916
Reaction score
1.759
Οι αναλογίες ανάμεσα στους espresso afficionados και τους audiophiles, εκτός από υπερβολικά προφανείς, έχουν απασχολήσει και άλλα διαδικτυακά φόρα.




Η audiophilia nervosa ως διακριτή πάθηση θα όφειλε να μπει στη ανανεωμένη έκδοση του DSM, οπότε και αν αυτή βγει - βέβαια η χαιφιντελίαση είναι state of mind πάνω από όλα, ανεξάρτητη από το αντικείμενο της.

Άμοιρε @costas EAR την πάτησες, στις εσπρεσιέρες δεν θα βρεις Genelec και Neumann να ξελασπώσουν την τιμή και την υπόληψη σου!
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.287
ακριβώς το αντίθετο :laugh:
Και καλά κάνεις!

Μέσα από την πλάκα θέλω να τονίσω ότι μέσα σε κάθε χόμπι τα κριτήρια ευχαρίστησης τα διαμορφώνει ο χαρακτήρας και έμμεσα η τσέπη που καθορίζει το εύρος τιμής των αγορών μας. Ο καφές ευτυχώς μπορεί να δώσει μεγάλη ευχαρίστηση με συγκριτικά νορμάλ κόστος. Το ρόφημα θα το καταναλώσουμε με ή χωρίς χόμπι οπότε δεν ξεκινάμε από το μηδέν.

Η γνώση είναι το ζητούμενο σε όλους εμάς τους χομπίστες και μετά ακολουθούμε τον δρόμο που μας ταιριάζει.

Υ.Γ. Ένα ακόμα στοιχείο που με χαλάει είναι όταν βλέπω ευρωπαίους baristas που πάνε ταξίδι στις χώρες παραγωγής και βγάζουν φωτογραφίες με κόκκους στη χούφτα παρέα με τους ντόπιους καλλιεργητές. Πολύ έντεχνη κατάσταση για τις ανοχές μου, @Faidros Barlas ακούς; :biggrin:
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.101
Reaction score
139.490
φωτογραφίες με κόκκους στη χούφτα
Μόλις έβλεπα το email μου πίνοντας τον καφέ μου, και να τες οι αηδιες που λες, έλεος κάπου

1000010385.png


Γι'αυτό σου λέω, roaster και ησυχάζεις. 😁🤪😜
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.101
Reaction score
139.490
Να σας πω ένα τιπ στη διαδικασία παρασκευής καφέ, που ανακάλυψα και χρησιμοποιώ, που κάνει ευκολότερη και συντομότερη την ιστορία:

Αφού ανακατέψω τον καφέ με τις βελόνες για levelling:

1000010386.jpg
1000010387.jpg


Αμέσως μετά, και πριν το πάτημα, τοποθετώ πάνω από το πακ το πακ σκριν:

1000010390.jpg


Και στο τέλος πατάω:

1000010392.jpg


Δηλαδή, πατάω με το πακ σκριν ήδη τοποθετημένο.
Κι αυτό είναι το "τιπ". 😁

Βγαίνει πεντακάθαρο το πατητήρι (δε χρειάζεται καθάρισμα) και δεν χρειάζεται προσοχή για το πώς θα ρίξεις μέσα στο καλαθάκι το πακ σκριν στο τέλος.

Δε χρειάζεται και το λίγο χτύπημα που έκανα στο πορταφίλτερ για να κάτσει λίγο κάτω ο καφές για να τον πατήσω.

Το βάρος του πακ σκριν είναι φυσικά ασήμαντο μπροστά στο βάρος του πατήματος.

Κάτω από τη βάση του πορταφίλτερ έχω ρυθμιζόμενο δυναμομετρητικό, που κάνει "κλικ" όταν φτάσω το πάτημα στα επιθυμητά κιλά, για να σταματάω πάντα στην ίδια πίεση.

Αυτά τα πατητήρια που κάθονται πάνω στο καλαθάκι, εγγυώνται το ίσιο πάτημα πάνω στο πακ, μεγάλη εφεύρεση! 🤪😜😁
 
Last edited:


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.264
Μηνύματα
2.969.240
Members
38.292
Νεότερο μέλος
Neroponti
Top