Barista Corner

Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
17.670
Reaction score
40.844
δε πολεμησα εκει για να πινουν αυτη την αηδια σημερα οι Βγιετκογκ.
τα κοκκαλα μου τριζουν.
1721648673846.png
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
53.702
Reaction score
133.041
Να ένα πολύ ωραίο μηχανάκι!



(Δεν άντεξα τη φλυαρία του, δε το είδα όλο)
 

TGD

Μηνύματα
8.329
Reaction score
8.330
Το Βιετνάμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στον κόσμο...
 


Μηνύματα
4.529
Reaction score
7.828
Σημερα ηρθαν 5 καφεδες από κει.
Ο Αιθιοπίας μου αρεσε αρκετά , γεμάτο σωμα κι ισορροπημένος.
20γρ σε 50 περ, 30δλπ εκχύλιση.
στην εκχύλιση μετράς και την πρόεκχύλιση στο συνολικό χρόνο πχ 30δλπ

ως τώρα ο porto guatemala είναι ο ποιο ωραιος
 



Μηνύματα
1.996
Reaction score
460
Σαγκαη.
Μαλλί της γριάς που λιωνει και πεφτει στον καφέ ...
Ειμαι σιγουρος οτι σε ολη εκείνη την περιοχή ,
αν καποιος βαλει 8 κουταλιές ζαχααρη αντι για 10,
θα πεσει στο πατωμα και θα βγάζει αφρούς .
 

Attachments



Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
20.798
Reaction score
34.951
Σε ανύποπτη γειτονιά στη Σόφια, πέτυχα ένα μαγαζάκι, micro roaster ο τύπος που έψηνε και καφεδάκια, πολύ σενιος, βασικά μου τα πούλησε ο 13χρονος (!!) γιος του, πήραμε 2 καφεδακια βραζιλιάνικα ωραία, πήρα και ένα μπλεντ του, απέφυγα τα μονοποικιλιακα του τα φοβήθηκα για τη μηχανή μου ως ξανθουτσικα. Όταν επιστρέψω θα δοκιμάσω.

IMG_20240807_115956_edit_691686689532475.jpg
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
53.702
Reaction score
133.041
Πολύ ωραίος καφές αυτός από Κένυα, είναι ο πρώτος που άνοιξα, με την πράσινη ετικέτα:

1000012418.jpg


Λέει orange & passion fruit, τέλος πάντων νόστιμες οξύτητες έβγαλε. Φουλ γεύση.

Όμορφες οξύτητες έχει κι αυτός ο καφές:

1000012422.jpg


Που τον πήρα από ένα καφέ τους, εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην Καλαμαριά.

Εντυπωσιακό ήταν πως τους ζήτησα να μου κάνουν κι ένα καφέ, είχαν αυτούς του κόκκους Αιθιοπίας διαθέσιμους, και τον έκαναν και πολύ ωραίο μάλιστα!

Άνευ πλάκας, είναι ο πρώτος ωραίος καφές που πίνω σε καφέ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, δε το πίστευα...

Εύγε τους. Μάλιστα παιδεύτηκαν για να τον κάνουν, τους βγήκε στην 3η προσπάθεια (έβλεπα αλλά δεν είπα τίποτα), γιατί ήταν πολύ σφιχτή η άλεση και οι πρώτες 2 προσπάθειες πήγαν άπατες, έβγαλε λίγο ζουμί η καφετιέρα, και το πέταξαν, ξαναρυθμιση μύλου και πάλι από την αρχή.

Μπράβο δις.
 

Μηνύματα
1.669
Reaction score
8.281
Μια ερώτηση στην παρέα.. Όντας άσχετος με το άθλημα αξίζει (άμα φθάνουν τα μισθά στους επόμενους μήνες) να μαζέψω κάνα φράγκο να αγοράσω κάτι σαν ετούτο ή εκείνο ;
Ξέρω ότι θα πάρει λίγο χρόνο για να τα καταφέρω αλλά επειδή μ' αρέσει ο εσπρέσο ( και φρέντο επίσης) είπα μπας και το τολμήσω.
 


Μηνύματα
61
Reaction score
129
Μια ερώτηση στην παρέα.. Όντας άσχετος με το άθλημα αξίζει (άμα φθάνουν τα μισθά στους επόμενους μήνες) να μαζέψω κάνα φράγκο να αγοράσω κάτι σαν ετούτο ή εκείνο ;
Ξέρω ότι θα πάρει λίγο χρόνο για να τα καταφέρω αλλά επειδή μ' αρέσει ο εσπρέσο ( και φρέντο επίσης) είπα μπας και το τολμήσω.
Θα σου πρότεινα μια lelit με pid και εναν μύλο της eureka για τα πρώτα σου βήματα.. έχουν καλό support, είναι σκυλιά και μπορείς να φτιάξεις εξαιρετικά καφεδάκια.. Ρίξε επίσης μια ματιά και σε φόρουμ καθαρά για espresso..
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
53.702
Reaction score
133.041
Το δεξί είναι υπέροχο. Το αριστερό τι λέει;
Είναι ένας ωραιότατος, ευχάριστος καφές, χωρίς να εντυπωσιάζει πουθενά.
Πολύ γλυκός, από τους πιο γλυκόπιοτους που έχω δοκιμάσει.

Πολύ λίγες οξύτητες βγάζει, παρά τα 3/5 που λέει στην καρτέλα, εγώ θα του έβαζα 1 αστεράκι στην οξύτητα, μια λεπτή οξύτητα που θυμίζει ίσως απαλό λευκό κρασί.

Χαρακτηριστικό του στην εμφάνιση, είναι το καϊμάκι, που είναι πραγματικά πολύ. Όταν βγαίνει, είναι όλο το ποτήρι ξανθό καϊμάκι, σκέτο καϊμάκι λέμε, άντε ίσως 1 χιλιοστό τέρμα κάτω να φαίνεται μαύρος καφές.
Μετά από κάνα δίλεπτο, είναι έτσι:

1000012890.jpg


Πίνεται πολύ γρήγορα, σε αντίθεση με άλλους, που θες κάποιο χρόνο να αδειάσεις το ποτήρι. Αυτός κατεβαίνει και μονορούφι. Ευκολόπιοτο γλυκό καφεδάκι.

Προσωπικά θα το χαρακτήριζα:

Γλυκύτητα 4,5/5
Σώμα 2,5/5
Οξύτητα 1/5

 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
53.702
Reaction score
133.041
Ο πράσινος, ο Gitesi#52, ομοίως είναι γλυκύτατος καφές, πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα με τον Bomba de frutas, αν και νομίζω πως έστω οριακά, ο Bomba de frutas είναι γλυκύτερος.

Μοιάζουν πολύ αυτοί οι καφέδες σε αυτό το θέμα.

Πάμε στις διαφορές τώρα:

Ο Gitesi βγάζει πολύ λιγότερο καϊμάκι, το οποίο σύντομα διαλύεται τελείως, και μένει σκέτος μαύρος καφές στο φλυτζάνι.


Η πιο δυνατή γεύση του, είναι τσάι με λεμονγκρας, αλλά είναι πολύπλοκος και πλούσιος στη γεύση, με κάτι από ξηροκάρπι και στο τελείωμα ίσως να αφήνει μια επίγευση κόκκινου κρασιού.

Ευκολόπιοτος κι αυτός, αλλά με περισσότερα όξινα στοιχεία (όχι όμως όσα λένε, δεν ισχύει το 4/5), πολύ ενδιαφέρον καφές.

Προσωπικά θα το χαρακτήριζα:

Γλυκύτητα 4/5
Σώμα 1,5/5
Οξύτητα 3/5

Αυτόν θέλω να τον παλέψω λίγο ακόμα, με blooming και επιπρόσθετα φίλτρα, κλπ, να δω πού και πόσο θα διαφοροποιηθεί, διότι η πολυπλοκότητα που έχει στο γευστικό του προφίλ, είναι ο,τι πρέπει για παιχνίδια.

Καφές για μερακλήδες.
 

Μηνύματα
16.140
Reaction score
22.739
Πολλές παναγιες σήμερα
1000005845.jpg
1000005846.jpg


Στην πρώτη φωτό ο ένοχος , το περίφημο γρανάζι με τον συμπλέκτη. Έχει μπίλιες με ελατήρια , όταν ζοριστεί ο μεταλλικός δίσκος που φέρει τον άξονα με τον μύλο σταματώντας πατάει τις μπίλιες που υποχωρούν και ελευθερώνουν το γρανάζι να γυρίσει ελεύθερα. Αυτό συμβαίνει επιπλέον είναι ότι οι πλαστικές τρύπες ανοίγουν και οι μπίλιες υπό συνθήκες θα ξεφύγουν από το ελατήριο και θα περιφέρονται στο πλαστικό κέλυφος.
Το αποτέλεσμα είναι ότι με λιγότερες μπίλιες φορτισμένες έχεις μικρότερη ροπή για να δουλέψει ξανά ο μηχανισμός οπότε θα ελευθερώνεται συχνά και θα χάνει και άλλες μπίλιες κοκ.
Σήμερα φύγαμε τόσες ώστε να μην γυρνάει καθόλου. Ξαναμπήκαν στη θέση τους και γυρνάει κανονικά ο μύλος πλέον ενώ υποθέτω ότι το πρόβλημα που είχα να απέχω κάποιους καφέδες ήταν εκεί και ίσως να προϋπήρχε της αγοράς (μεταχειρισμένο από service Γερμανία μεριά).

Στη δεύτερη φωτό φαίνεται το δράμα.
Έλυσα έναν κουβά βίδες από εξαρτήματα άσχετα με το μηχανισμό για να μπορέσω να βγάλω τα πιο απλά πανελς
Έλυσα μέχρι και τον οδηγό του πορταφιλτερ στον μύλο γιατί δεν έλυναν αλλιώς οι βίδες του πάνω καπακιού.
Πιο μλκμν τρόπο συναρμολόγησης δεν έχω δει. Αν δεν ήταν ακριβή μηχανή θα είχε κάνει ελεύθερη πτώση πριν μια ώρα.

Πάντως δουλεύει ακόμα
 

Μηνύματα
2.533
Reaction score
3.830
@pankrok

Είναι κάποιο γνωστό πρόβλημα της συσκευής αυτό?
Την έχω στα υπόψιν επειδή είναι εύκολο να τη χρησιμοποιεί και η γυναίκα.
the Barista Express™ Impress

Αν έχω καταλάβει σωστά διαβάζοντας το νήμα, την ίδια έχει και ο @xfader ?

Πείτε αν θέλετε παρατηρήσεις η συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζετε..

Ξέρω, έχει πολλά video το net αλλά έχει διαφορά να στο λέει κάποιος που την χρησιμοποιεί καθημερινά, απο το να βλέπεις ώρες video για να καταλήξεις σε 3 πράματα
 

Μηνύματα
16.140
Reaction score
22.739
Είναι κανονική μηχανή με μύλο μαζί με ένα πακέτο αυτοματισμών που την κάνει φιλική στον άσχετο χρήστη.
Έχει pid έλεγχο στη θερμοκρασία που ρυθμίζεται, έχει προεκχυλιση (που δεν ρυθμίζεται), έχει αυτόματη εκχύλιση που ρυθμίζεται σε χρόνο αλλά επιπλέον μπορείς να αποφασίσεις αν θέλεις να το κάνεις τελείως χειροκίνητα , να αποφασίσεις ποτέ θέλεις να σταματήσεις την εκχύλιση πχ, έχει έναν καλό μύλο , όχι όμως τελικά όσο καλό θα έπαιρνες ξεχωριστά (κλάσεις ανώτερο όμως από άλλες αυτόματες) , έχει αυτοματοποιημένο δοσομετρητή στο μύλο (στα μοντέλα impress) που αυτό ρυθμίζεται με το πάτημα μετρώντας τον όγκο στο καλαθάκι (άρα αν θες να παίξεις με γραμμάρια αλλάζεις καλαθάκια) έχει μπλα μπλα μπλα


Συνολικά είναι μια εύχρηστη συσκευή με λίγο πιο πολύπλοκη χρήση από το πατάω το κουμπί και βγαίνει καφές (ωστόσο ο γιος μου ξέρει ήδη να την χρησιμοποιεί ) που κάνει αξιοπρεπέστατο καφέ, καλύτερο από αυτόματες μηχανές , σου επιτρέπει να παίζεις με ποικιλίες σε μεγάλο εύρος (σε αντίθεση με άλλες αυτόματες που περιορίζονται από μύλο και ρυθμίσεις εκχύλισης) και γενικά αξίζει τα λεφτά της σαν συνδιασμό ελάχιστης ταλαιπωρίας με καλό αποτέλεσμα.
Αυτό το θέμα με το γρανάζι δεν ξέρω αν είναι θέμα γενικό, είχε συμβεί παλιότερα και υπέθεσα ότι είχα πάρει πολύ σκληρό καφέ (ελαφρύ καβουρδισμα πχ) και απλά δεν μπορεί να τον αλέσει. Τελικά φαίνεται ότι όταν κλωτσήσει μια φορά υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί "επισκευή" αλλά δεν ξέρω πόσο σύνηθες είναι καθότι η μηχανή δεν ήταν καινούρια.
Μετά την επισκευή άλεσα καφέ ακόμα πιο λεπτόκοκκο από ότι συνήθως και άκουσα το μοτέρ να ρίχνει στροφές από το ζόρι, όχι κάτι τραγικό αλλά δείχνει ότι εκεί έχει κάποια όρια ο μύλος ως προς τις ποικιλίες.
Πολύ μικρό το κακό, το αποτέλεσμα είναι ότι δεν πίνουμε καφέ απ' έξω πλέον εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και χωρίς απαιτήσεις ιδιαίτερες από τον καφετζή.
Η διαδικασία με τη μηχανή αυτή είναι πιο απλή από την κλασσική λύση μύλος συν καφετιέρα ωστόσο ίσως τελικά να προτιμούσα πλέον την χαιντεαδικη λύση με ξεχωριστές συσκευές για να μην έχω περιορισμούς.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.938
Μηνύματα
2.923.089
Members
38.112
Νεότερο μέλος
panos64
Top