Μικρές απορίες - σύντομες απαντήσεις (IT related)

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.468
Το ξέρετε ότι στο JPEG υπάρχουν ρυθμίσεις που καθορίζει το "bitrate" αν μπορείς έτσι να το αποκαλέσεις μιας και δεν είναι video :D

Reaction score
132
Ναι, εχουν ρυθμισεις ποιοτητας.
Παλια τα συμπιεζαμε πολυ για να χωρεσουν σε δισκετα 😁

Να ρωτησω και εγω κατι...
Εχω ενα DELL mini PC που ειχα αγορασει καινουργιο. Το ειχα στο γραφειο επανω σε ενα παλιο UPS με αλλαγμενες μπαταριες. Το αναβα, αναβε ενα λευκο LED και επαιζε κανονικα.
Καποια στιγμη φευγοντας απο το σπιτι αρχισα να κλεινω το UPS. Κάποια στιγμη παω να αναψω το PC, αναβοσβηνε ενα ασπρο και πορτοκαλι LED, δεν αναβε η οθονη, εβγαλα και εναλα παλι το HDMI καλωδιο και επαιξε. Εδειξε καποια αλλη οθονη σαν BIOS αρχικα....
Τις επομενες φορες που το αναψα εκανε παλι κατι περιεργα με τα LEDs και την εκκινηση κτλ, αλλα επαιζε κανονικα μετα.
Πλεον δεν αναβει. Δεν πιστευω οτι ειναι το τροφοδοτικο γιατι εχω αλλο ιδιο που ειχα παρει μεταχειρισμενο σε αλλο χωρο, το οποιο παιζει και με τα δυο τροφοδοτικα, ενω το προβληματικο δεν παιζει με κανενα απο τα δυο.
Εχει συμβει σε καποιον αυτο; Καμια ιδεα τι μπορει να ειναι;

Reaction score
2.766

Εχω ενα DELL mini PC που ειχα αγορασει καινουργιο. Το ειχα στο γραφειο επανω σε ενα παλιο UPS με αλλαγμενες μπαταριες. Το αναβα, αναβε ενα λευκο LED και επαιζε κανονικα.
Καποια στιγμη φευγοντας απο το σπιτι αρχισα να κλεινω το UPS. Κάποια στιγμη παω να αναψω το PC, αναβοσβηνε ενα ασπρο και πορτοκαλι LED, δεν αναβε η οθονη, εβγαλα και εναλα παλι το HDMI καλωδιο και επαιξε. Εδειξε καποια αλλη οθονη σαν BIOS αρχικα....
Τις επομενες φορες που το αναψα εκανε παλι κατι περιεργα με τα LEDs και την εκκινηση κτλ, αλλα επαιζε κανονικα μετα.
Πλεον δεν αναβει. Δεν πιστευω οτι ειναι το τροφοδοτικο γιατι εχω αλλο ιδιο που ειχα παρει μεταχειρισμενο σε αλλο χωρο, το οποιο παιζει και με τα δυο τροφοδοτικα, ενω το προβληματικο δεν παιζει με κανενα απο τα δυο.
Κάθε βράδυ να προσεύχεσαι στον Ιησού και να τον ευχαριστείς για τα υλικά αγαθά που σου έχει δώσει στη ζωή, άκου διπλά τροφοδοτικά σε Dell laptop ! Ήμαρτον

minas

Πισιά
Reaction score
4.040

Άναψέ το. Κατάγραψε τα χρώματα και τον αριθμό των αναμμάτων.
Πες μας και το μοντέλο του mini PC.

minas

Πισιά
Reaction score
4.040
Εάν και με το άλλο τροφοδοτικό κάνει το ίδιο, μάλλον δεν θα το πάλευα άλλο. Είναι σχετικά μονολιθικά και δεν επισκευάζονται εύκολα. Πάντως εάν δεις μοτίβο από φωτάκια, τουλάχιστον δίνει κάποια πληροφορία για την κατάστασή του.

Reaction score
132
Σε ευχαριστω για την απαντηση!
Ναι το ιδιο κανει και με το αλλο τροφοδοτικο... ποιο πιστευεις ειναι το προβλημα;
Εχει πολυ λιγες ωρες λειτουργιας εν το μεταξυ, γιατι χρησιμοποιω κυριως το PC στο καθηστικο που εχω συνδεμενο στην TV... Αν βρω ενα μεταχειρισμενο και ανταλλαξω τον SSD/nVME θα εχω προσβαση στα αρχεια μου και οτι ειχα σωσμενο στα προγραμματα κτλ πιστευεις;

Reaction score
132
Σε ευχαριστω, εχω καιρο να ασχοληθω και δεν τα εχω δει αυτα!
Ιδανικα θα ηθελα να τρεξει παλι, μαζι με ολα τα προγραμματα και τις ρυθμισεις τους που εχει μεσα κτλ, γι'αυτο σκεφτομαι για ιδιο μτχ...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.140
Σε ευχαριστω, εχω καιρο να ασχοληθω και δεν τα εχω δει αυτα!
Ιδανικα θα ηθελα να τρεξει παλι, μαζι με ολα τα προγραμματα και τις ρυθμισεις τους που εχει μεσα κτλ, γι'αυτο σκεφτομαι για ιδιο μτχ...
Αν μπορείς εσεύ ό ίδιος, άνοιξέ το, αφαίρεσε τον ssd, και βάλτο μπροστά χωρίς αυτόν, να δεις αν δίνει εικόνα. Είναι πιθανό να πέθανε ο ssd και όχι κάτι στο υπόλοιπο μηχάνημα.

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.390
Κατάγραψε τα χρώματα και τον αριθμό των αναμμάτων.
Πάντως εάν δεις μοτίβο από φωτάκια, τουλάχιστον δίνει κάποια πληροφορία για την κατάστασή του.
Ας ρωτήσω άλλη μία κι εγώ μπας και πάρουμε κάποια πληροφορία επιπλέον (αλλά στην τρίτη καίγεσαι):
Όταν το ανοίγεις, ανάβουν φωτάκια; Αν ναι, τι χρώματα και με τι σειρά/πόσες φορές;

Είναι πιθανό να πέθανε ο ssd και όχι κάτι στο υπόλοιπο μηχάνημα.
Δεν μου έχει τύχει ποτέ χαλασμένος δίσκος να οδηγεί στο να μην δίνει εικόνα το μηχάνημα. Συνήθως ανοίγει και λέει ότι δεν βρέθηκε boot disk ή κάτι αντίστοιχο.

Εγώ αν έπρεπε να μαντέψω θα έλεγα κάρτα γραφικών (δηλαδή mobo).

Reaction score
2.766
Αφαιρείς πρώτα από οτιδήποτε άλλο την μπαταρία.

Το πιο πιθανό είναι να έχει προβλημα το εσωτερικό τροφοδοτικό . Χρειάζεται σχολαστικό καθάρισμα το εσωτερικό του μηχανήματος και κυρίως όλες ο επαφές . Οπου απαιτείται χρησιμοποιείς ειδικό καθαριστικό σε spray μορφή που δεν περιέχει λάδι.
Αφαιρείς προσωρινά , SSD , wifi adapter και Lan εφόσον είναι σε ξεχωριστές πλακάτες.
Επίσης με ένα πολύμετρο τσεκάρεις αν το βύσμα του εξωτερικού τροφοδοτικού συνδέεται σωστά με το εσωτερικό τροφοδοτικό., Θα πρέπει προφανώς να υπάρχει συνέχεια της αγωγιμότητας ακόμα και με μικρές μετακινήσεις του βύσματος.

'Οταν λειτουργήσει , επανατοποθετείς σταδιακά και όλα τα υπόλοιτα εξαρτήματα.

Last edited:

Reaction score
2.021
παρόμοιο πρόβλημα εδώ,

ένα noname mini PC που εκτελούσε χρέη firewall router,
μετά από 6-7 φορές που μπήκε-βγήκε στην πρίζα ενώ προσπαθούσα να αλλάξω τα πολύπριζα, δεν ξεκινάει καν,

- δεν κάνει μπιπ,
- αν συνδέσω πληκτρολόγιο δεν ανάβουν τα λαμπάκια (του πληκτρολογίου) κατά την εκκίνηση
- αν συνδέσω οθόνη δεν δείχνει τίποτα και η οθόνη λέει ότι δεν έχει σήμα και θα κλείσει
- ότι λεντ υπάρχουν ανάβουν, και αυτά στις θύρες δικτύου αν συνδέσω καλώδιο

-τσέκαρα εξωτερική τροφοδοσία, είναι ΟΚ
-δοκίμασα reset BIOS και με κουμπί που έχει και αφαιρώντας την μπαταρία
- δοκίμασα με άλλο dimmάκι RAM
- δοκίμασα χωρίς δίσκο
- αφαίρεσα και μία κάρτα wifi που είχε

σας έρχετε στο μυαλό κάτι άλλο στοιχειώδες που μπορώ να τσεκάρω πριν πάει για πέταμα;

-------------------------------------------------------------------------------

ψάχνω ήδη αντικαταστάτη και αμφιταλαντεύομαι μεταξύ νέου mini PC ή έτοιμου router,
μάλλον για το πρώτο με βλέπω όσο το κοιτάω

Reaction score
132
Ας ρωτήσω άλλη μία κι εγώ μπας και πάρουμε κάποια πληροφορία επιπλέον (αλλά στην τρίτη καίγεσαι):
Όταν το ανοίγεις, ανάβουν φωτάκια; Αν ναι, τι χρώματα και με τι σειρά/πόσες φορές;
Το απαντησα ηδη αυτο 😁
Σε κανονικη λειτουργια ειχε σταθερο λευκο λαμπακι.
Οταν ξεκινησαν τα προβληματα αναβοσβηναν λευκο και πορτοκαλι. Δενθυμαμαι το pattern, πιθανως δυο λευκο μια πορτοκαλι.
Πλεον δεν αναβει καν, κανενα φωτακι.
Το τροφοδοτικο μαλλον ειναι οκ, το δοκιμασα σε αλλο DELL miniPC που ειχε ιδιο τροδοτικο. Επαιξε το αλλο με αυτο το τροφοδοτικο. Δεν επαιξε το εν λογω μηχανημα ουτε με το τροφοδοτικο του αλλου.

Αφαιρείς πρώτα από οτιδήποτε άλλο την μπαταρία.
Το πιο πιθανό είναι να έχει προβλημα το εσωτερικό τροφοδοτικό . Χρειάζεται σχολαστικό καθάρισμα το εσωτερικό του μηχανήματος και κυρίως όλες ο επαφές . Οπου απαιτείται χρησιμοποιείς ειδικό καθαριστικό σε spray μορφή που δεν περιέχει λάδι.
Αφαιρείς προσωρινά , SSD , wifi adapter και Lan εφόσον είναι σε ξεχωριστές πλακάτες.
Επίσης με ένα πολύμετρο τσεκάρεις αν το βύσμα του εξωτερικού τροφοδοτικού συνδέεται σωστά με το εσωτερικό τροφοδοτικό., Θα πρέπει προφανώς να υπάρχει συνέχεια της αγωγιμότητας ακόμα και με μικρές μετακινήσεις του βύσματος.
'Οταν λειτουργήσει , επανατοποθετείς σταδιακά και όλα τα υπόλοιτα εξαρτήματα.
Και ενας φιλος για το εσωτερικο τροφοδοτικο μου ειπε οτι μπορει να ειναι, που κανει μετατροπη τις τασεις στις απαραιτητες για τα εν λογω τμηματα. (5V, 3,3V κτλ). Αλλά μαλλον είναι και αυτο επανω στο ΜΒ...
SSD ελπιζω οτι δεν ειναι, πιστευω θα αναβε χωρις αυτον και θα εβλεπα BIOS.
Σκονη πιστευω δεν εχει, ειναι σαν καινουργιο το μηχανημα και ελαχιστα χρησιμοποιημενο.
Αυτο με την μπαταρια μπορει να μπλοκαρει ολο το συστημα; Την τελευταια φορα που το αναψα ειχε λαθος ημερομηνια...

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.390
Το απαντησα ηδη αυτο 😁
[...]
Πλεον δεν αναβει καν, κανενα φωτακι.
Το είδα, αλλά δεν ήταν σαφές. Είπες "πλέον δεν ανάβει" αλλά μπορεί να εννοούσες δεν λειτουργεί, δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν ανάβει κανένα φωτάκι.

Πάντως η σειρά των προβλημάτων (πρώτα έφτιαξε με βάλε/βγάλε το HDMI, μετά άναβε μεν αλλά δεν έδειχνε εικόνα, τώρα δεν ανάβει καθόλου) δεν δείχνει ότι είναι κάτι "περιφερειακό" όπως δίσκος, μνήμη κλπ. Άρα μάλλον το χαιρετάς, δυστυχώς.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.468
Ένα νεκρό component μπορεί να δημιουργήσει θέμα και να μην ανάβει. Δεν είναι σύνηθες αλλά μπορεί υπό συνθήκες να συμβεί. Το έχω συναντήσει με ψόφια κάρτα wifi σε Intel NUC mini pc

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.453
Members
38.322
Νεότερο μέλος
DemKVass