Ο θάνατος του δικάναλου σετάπ, και γιατί



Μηνύματα
5.648
Reaction score
9.829
Αργείς ;
Βιάζεσαι? :biggrin:

Επειδή στα λαιβ έχουμε πλήθος κόσμου μπροστά στην σκηνή το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου δεν βρίσκεται στο κέντρο αλλά off axis και το πλατος σκηνής κυμαίνεται από 25-40 μέτρα μιλάμε για τελείως διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα στούντιο.
Στην πραγματικότητα δεν έχουμε να κάνουμε με στέρεο μίξη αλλά με dual mono απο τα 2 arrays Που βρίσκονται αριστερά και δεξιά τοποθετημένα στην σκηνή. Οι δυνατότητες για panning είναι πρακτικά περιορισμένες. Θεωρητικά θα μπορούσε για παράδειγμα η κιθάρα που βρίσκεται αριστερά να αναπαραχθεί από τηνναριστερη συστοιχία ηχειων κατι το οποίο θα ήταν οκ για αυτόν που κάθεται στο κέντρο αλλά όχι όμως αποδεκτό για τους ακροατές που βρίσκονται στα δεξιά.
Επομένως για λόγους που σχετίζονται με τις διαστάσεις του χώρου και της σκηνής έχουμε να κάνουμε με στην ουσία με dual mono καταστάσεις.
Ο εντοπισμός των οργάνων, φωνών κτλπ πάνω στην σκηνή είναι και κατ επέκταση προβληματικός αφού ο ακροατης που βρίσκεται στα αριστερά ακούει τον τραγουδιστή που βρίσκεται προς τα δεξιά της σκηνής από το αριστερό array δημιουργώντας συγχηση μεταξύ οπτικής και ακουστικης πραγματικότητας.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ο διαχωρισμός των οργάνων διότι εκτείνονται σε ένα εύρος συχνοτήτωνμε εκατέρωθεν επικαλυψεις.
Screenshot_20250730_175230_com.android.chrome.jpg

Ο διαχωρισμός με 2 συστοιχίες απαιτεί ισχυρή χρήση EQ.

Η χρήση 2 μόνον arrays σε dual mono δημιουργεί επίσης φαινόμενα comb filtering σε ακροατές που βρίσκονται off axis ιδιαίτερα στις χαμηλό μεσαίες συχνότητες.
Screenshot_20250730_175358_com.android.chrome.jpg


Όλα αυτά τα θεματακια βελτιώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την χρήση 5 συστοιχιων ηχειων full range μπροστα στην σκηνή.
Screenshot_20250730_175902_com.android.chrome.jpg
 

wnet

Nearfield
Μηνύματα
5.309
Reaction score
18.372
Στην πραγματικότητα δεν έχουμε να κάνουμε με στέρεο μίξη αλλά με dual mono απο τα 2 arrays Που βρίσκονται αριστερά και δεξιά τοποθετημένα στην σκηνή. Οι δυνατότητες για panning είναι πρακτικά περιορισμένες. Θεωρητικά θα μπορούσε για παράδειγμα η κιθάρα που βρίσκεται αριστερά να αναπαραχθεί από τηνναριστερη συστοιχία ηχειων κατι το οποίο θα ήταν οκ για αυτόν που κάθεται στο κέντρο αλλά όχι όμως αποδεκτό για τους ακροατές που βρίσκονται στα δεξιά.
Επειδή είσαι άσχετος ηχολήπτης, για αυτό :p :p
τι θες και ασχολείσαι με το PA ?
ρώτα τον μανέστρο (@christos77 ) αν έχεις απορίες!!! :p

Βάζεις την κιθάρα αριστερά τέρμα, έχεις ένα αντίγραφο της κιθάρας σε άλλο κανάλι του μίκτη που το πας τέρμα δεξιά με delay κανα μισό ms...
οι θεατές που είναι αριστερά ακούνε κιθάρα από τη συστοιχία μπροστά τους, οι δεξιά το ίδιο από τη δική τους συστοιχία και όσοι είναι στο κέντρο την ακούνε αριστερά όπως θες....
Έτσι κανένας δεν τη χάνει και κάποιοι την ακούνε όπως τη θες.
 
Last edited:

Μηνύματα
19.102
Reaction score
23.053
Η στερεοφωνική μίξη σε μια live συναυλία έχει μεγάλη διαφορά με αυτή του στούντιο.

Η στερεοφωνική εικόνα για όλους τους ακροατές σε ένα live δεν είναι προτεραιότητα αλλά η ευκρίνεια, η ισορροπία και η ένταση. Βάθος , πλάτος, εικόνα κλπ ακούνε αυτοί στο κέντρο , δεξιά και αριστερά είναι dual mono.

Το panning χρησιμοποιείται πιο λίγο και άκρως συντηρητικά και όχι ακραία. Τα όργανα συγκεντρώνονται στο κέντρο της σκηνής περισσότερο.

Αύξηση των arrays δεν οδηγεί σε καμιά διαφορά στην στέρεο αντίληψη , το αντίθετο μάλιστα μπορεί να δημιουργήσει χειρότερες καταστασεις λόγω προβλημάτων φάσης και delays που δυσκολα διαχειρίζονται στο live κια με τον περιορισμένο χρόνο που υπάρχει. Tα περισσοτερα σε αριθμό arrays έχουν σαν σκοπό την κάλυψη , την οιμοιομορφία και να μπορεί ο ηχολήπτης να ρυθμίσει να υπάρχει μεγαλύτερη ένταση ποιοτητα και ευκρίνεια σε μεγαλύτερο πληθος ακροατών ή σε δυσκολα σημεία (ζώνες). Καμιά σχέση με την στεροφωνία ή την εικόνα. Και όταν είναι πολλά τα arrays πάλι ο ηχολήπτης επιλέγει μονοφωνικό σαν προσέγγιση και ιδίως για τα delay towers.

Υ.Γ. Τώρα να επιλέξει κάποιος μια π.χ. κιθάρα (ή άλλα όργανα να παιζουν tο ίδιο μέρος της συνθεσης (ή ακόμη καλύτερα διαφορετικό μέρος ή διαφορετικά bars) με μια καθυστερηση βοηθάει στο στουντιο και έτσι δημιουργείται και πολυ μεγαλύτερο πλάτος σκηνής αλλά στο live προτιμούν να το κάνουν κατά το arrangement πραγματικά με δυο κιθάρες και δυο οργανοπαίχτες ή με διαφορετικά όργανα που ξέρουν ότι θα παιξουν σε κάποια στιγμή τα ίδια μέρη η δυο σόλο όργανα (π.χ, κιθάρες στην ρόκ) κ.ο.κ. Αλλά αυτό πάλι ισχύει για στέρεο αντίληψη όσων κάθονται περι του κέντρου.
 
Last edited:

Μηνύματα
5.648
Reaction score
9.829
Με 5 συστοιχίες στην σκηνή και 2 ακόμη βοηθητικές στα πλάγια
Screenshot_20250730_230658_com.android.chrome.jpg


Screenshot_20250730_230124_com.android.chrome.jpg
 

Μηνύματα
19.102
Reaction score
23.053
Τα side fills (στραμμένα πλάγια) πάλι δεν εχουν σχέση με την στερεοφωνία αλλά ο σκοπός τους είναι να καλύψουν τα τυφλά σημεία των mains που είναι στα πλάγια και μπροστά μόνο της σκηνής. Υπάρχουν και out fills που είναι πιο έξω ακόμη και απο τα mains. Προβλημα μπροστα και κοντά στην σκηνή (μόνο) έχεις και με το ύψος όποτε πάλι χρησιμοποιούνται τα front fills για να "εδραωθεί" ο ήχος και να ακούνε ότι έρχεται ο ηχος απο την σκηνή και όχι απο κάπου άλλου και ψηλά που είναι συνήθως τα main. Και τα δύο αυτά arrays παιρνουν στερεοφωνικό σήμα.

Δεν ξέρω τι σας ενδιαφέρει πάλι και ανοιξε αυτή η συζητηση αλλά εάν είναι η στερεοφωνία πρέπει να διαλέγετε μια θέση στο κέντρο και στο 1/3 ή μάξιμουμ το μισό του όποιου βαθους του χώρου βλέπετε (ποικίλει ανάλογα τον χώρο της συναυλίας ή ακόμη και μεγάλου κλειστού - ημικλειστου χώρου). Εκεί σαν γενικός κανόνας φροντίζει και ρυθμίζει συνήθως ο ηχολήπτης να υπάρχει η καλύτερη στερεοφωνία (sweet spot). Ουτε τα κεντρικά arrays όπως υπονόησα στο προηγουμενο πόστ μου συμβάλλουν στην στερεοφωνία (και όσα και να βάλεις ενδιάμεσα των main). Είναι μονοφωνικά και ο σκοπός τους ειναι η μεγαλύτερη ομοιομορφία, επιτευχθείσα ένταση (spl) και ευκρίνεια του ήχου δίνοντας την δυνατότητα για ένα μεγαλύτερο τόξο οριζόντιας κάλυψης που να έχει μέσα του όμως όλα αυτά τα τρία και σε πολύ μεγάλους συνήθως μόνο χώρους. Το τόξο αυτό οριζόντιας κάλυψης είναι και εξαρτάται συνήθως ανάλογα και το configuration και τα χαρακτηριστικά και είδους διασποράς των μεγαφώνων που θα χρησιμοποιηθούν ως main L - R , 90 ή 120 μοίρες και εννοειται ότι τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά μειώνονται σταδιακά και η ποιότητα ήχου όσο απομακρύνεσαι απο το κέντρο.
 
Last edited:


Μηνύματα
19.102
Reaction score
23.053
Mixing classical music live

Localisation
@wnet :p

Για τους λάτρεις της κλασικής
Αυτά που σου είπα εγω λέει στην ουσία. Μέχρι να τα μάθει αυτός (απο ότι ο ίδιος λέει και παραδέχεται) έχει κουφάνει κόσμο και κοσμάκη. :D

Αυτό που λεει για τα high freq είναι σωστό αλλά για τα delays όπως σου είπα θες πολύ χρόνο (και χρήμα) στην διάθεση σου. Μικρά delays όπως βλέπεις λέει ότι διαφορά δεν κάνουν ούτε κάν στον κοντινό στην σκηνή πεδίο. Μεγάλα delays και πολλά arrays θέλει πολυ γνώση, καλό αυτί και εάν σου το επιτρέπουν και οι ακουστικές συνθηκες του κάθε venue - χώρου. Επίσης το αποτέλεσμα είναι να χειροτερεψει η στερεοφωνία όπως είπα λόγω φασικών διαφορών, περισσότερων πηγών ηχου, απόστασης ηχείων και κυρίως ακουστικής ιδιατερότητας του venue , δεν σου "επιτρέπεται" παντού τέτοια ευκαιρία να έχεις. Και όλα αυτά για να φτάσει σταδιακά στην δέκατη σειρά όπως λέει (δεν γνωρίζω που μπορεί να το φτάσει) και σίγουρα μιλάει για περιορισμένη απόσταση. Αυτά τα κάνει μόνο το crew της Taylor Swift, της Madonna παλιά και των Γκορίλαζ. :D:D Με λίγα λόγια όσα αναφέρει τελικά λέει (καταληγει) ότι είναι καθόλου προσφοράς (εκτός αυτων που λέει για χαμηλωμα της εντασης και των υψηλών freq για βιολιά κλπ) ή πολύ complex και χωρίς να αναφέρει και τις ακουστικές συνθήκες που πρέπει να είναι πρόσφορες. Και αυτό που λέει ότι προσπαθεί να πανάρει (και πάλι δεν μας λέει πόσο ; χα χα) έτσι όπως λέει έχει μειονεκτήματα σε μεγάλες συναυλιες με κόστος σε spl , ευκρίνειας για όλους και στερεοφωνικής εικόνας (και για το κέντρο). Πάψε να κάνεις αναφορές για πράγματα που δεν γνωρίζιες καλά πως λειτουργούν απο κάτι εδικό (που μπορεί και μάλιστα αμφίβολα κιόλας να λειτουργεί και μόνο προς όφελος (και με σκοπό υπέρ) της στερεοφωνικής εικόνας σε κάτι γενικό και για όλα ισχύον ώς καθολικό. Τι πας να αποδείξεις δεν ξέρω. Τον "ειδικό" κάνεις στους τυφλούς ή μονόφθαλμους ή όντως μπερδεύεσαι ; :D Άσε που όλα αυτα λειτουργούν μόνο για κοντινές αποστάσεις απο την σκηνή.
 
Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
18.754
Reaction score
44.234
.... οσο κρατανε οι στερεο-τυπικες αποπσεις...το στερεο-φωνικο δε πεθαινει. 🐒
 

Μηνύματα
19.102
Reaction score
23.053
Εάν δεν είναι πολυκάναλη η live συναυλία (και η άποπση) εγω δεν πάω. :D Ο Μέρτς δουλεύει για αυτό το ελιτίστικο δικαίωμα μου με μόνο 10.000 ευρώ εισιτήριο η θέση γιατί εχουν και τεράστιες ανάγκες ενέργειας και εξοπλισμού, οι άλλες όλες οι πιο οικολογικές θα απαγορευθούν. Επανάσταση. :D
 
Last edited:


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
58.189
Reaction score
143.741
Mixing classical music live

Localisation
@wnet :p

Για τους λάτρεις της κλασικής
Πόσα me geithein έχει ο άρχοντας γύρω του για να κάνει δουλειά;

Τουλάχιστον όσα έχει αυτός, χρειάζεστε και σεις για να μπορέσετε να ακούσετε αυτό που κόπιασε ο ανωτέρω άρχοντας για να απολαύσετε στον καναπέ σας.

Ιδανικά δε, με ίδια ηχεία με αυτά του άρχοντα.
 

Μηνύματα
8.239
Reaction score
3.483
Πολλές, μα πάρα πολλές δουλειές, έγιναν κατά τις δεκαετίες 70-90 με B&W στουντιακά ηχεία.
Διαχρονικές επεξεργασίες ήχου που θα τις ακούνε όλες οι επόμενες γενιές

Ωστόσο δεν αποτελεί προϋπόθεση η ακρόαση μουσικής στο σπίτι με τα ίδια ηχεία.
 


Μηνύματα
501
Reaction score
1.743
Πολλές, μα πάρα πολλές δουλειές, έγιναν κατά τις δεκαετίες 70-90 με B&W στουντιακά ηχεία.
Διαχρονικές επεξεργασίες ήχου που θα τις ακούνε όλες οι επόμενες γενιές

Ωστόσο δεν αποτελεί προϋπόθεση η ακρόαση μουσικής στο σπίτι με τα ίδια ηχεία.
Ετσι ειναι ομως τα 801 series III δεν ειναι στουντιακα ηχεια απλα αυτα ειχαν επιλεξει τα μεγαλα studios μιας και ηθελαν να ειναι σιγουροι για την ηχογραφηση που εκαναν και μαλιστα το ανεφεραν στα περιεχομενα του καθε δισκου.

Δεν θα σχολιασω το τι λεει ο καθενας για την ποιοτητα αυτων των ηχογραφησεων, οι μουσικοφιλοι παγκοσμια ξερουν.
 

Μηνύματα
8.239
Reaction score
3.483
Εκείνες οι ηχογραφήσεις, δεν ακούγονται.
Ένα πολύ μικρό ποσοστό ασχολείται με τα τεχνικά της κάθε ηχογράφησης.
Παλαιότερα κανένας, μόνο κάτι άσχημα παιδιά κομπλεξικά, απ' ότι ενθυμούμαι Σπανίως χόρευαν στα πάρτι, ήταν μονίμως δίπλα στο στερεοφωνικό με τους δίσκους και ποτέ δεν τολμούσαν να ζητήσουν κοπέλα για να χορέψει μαζί τους.
Οι περισσότεροι νέοι, αλλά και οι μεγάλοι, σπάνιως συζητούσαν για την ποιότητα της ηχογράφησης και της μίξης.
Μόνο με τη μουσική ασχολούμαστσν και με τα τραγούδια, που ακόμα και σήμερα συγκινούν ολόκληρη την ανθρωπότητα

Κάποιοι επιτήδειοι αργότερα κυκλοφόρησαν στην αγορά τα λεγόμενα remasters πολυ γνωστών δίσκων για να κερδίσουν χρήματα ουσιαστικά από τα ίδια μουσικά θέματα.
Και δεν σταμάτησαν εκεί βεβαίως.
 

Μηνύματα
19.102
Reaction score
23.053
Σπανίως χόρευαν στα πάρτι, ήταν μονίμως δίπλα στο στερεοφωνικό με τους δίσκους και ποτέ δεν τολμούσαν να ζητήσουν κοπέλα για να χορέψει μαζί τους.
Αυτοί μετά αποτέλεσαν τους audio people. :D :D
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
58.189
Reaction score
143.741
Ένα πολύ μικρό ποσοστό ασχολείται με τα τεχνικά της κάθε ηχογράφησης.
Εδώ στο φόρουμ, όλοι με αυτά ασχολούνται.

Σε κάθε συζήτηση, είτε για ενεργά ηχεία είτε για ιμερσιβ σεταπ, πάντα η συζήτηση στρέφεται στα τεχνικά της ηχογράφησης.

Σε λάθος μέρος βρίσκεσαι. Εδώ δεν έχει καν γκόμενες για να ζητήσεις να χορέψεις. 🤣😂😁
 

Μηνύματα
527
Reaction score
411
βλέπω οτι μετά απο έξι χρόνια και 483 σελίδες το δικάναλο όχι μόνο δεν ψόφησε αλλά όσο πάει και σκούζει περισσότερο. πλακώσανε κ΄ οι PAτζήδες να πούμε με τις κόρνες :p
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.829
Μηνύματα
3.029.735
Members
38.503
Νεότερο μέλος
Panagiotis Pou
Top